marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 7 ur
V pripravljenosti:
do 300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1530 mAh)
Dimenzije:
117,5 x 63,5 x 12,9 mm
Teža:
150 g

Tip zaslona:
Barvni TFT, 65.000 barv, 480 x 800 pik

Notranji pomnilnik:
256 Mb
Operacijski sistem:
WinMobile
Za

vmesnik, zaslon, dobro delovanje

Proti

potreben dober pritisk, da se akcija na zaslonu izvede, samo internet explorer od brskalnikov, zvok pri glasbi je podpovrpečen

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Acer

Pogled na vreme skozi okno...

Acer F900


Acer F900

22.10.2009
Objavil: Klemen Sterle

Po takšnem ali drugačnem prevzemu proizvajalca E-Ten je podjetje Acer izdalo svoj drugi pametni telefon z oznako F900. Stavijo predvsem na vmesnik, ki so ga, podobno kot HTC, namestili čez originalno Windows Mobile okolje.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: -/ni podatka
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
makro način slikanja
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled
Paket, ki ga dobimo, je standarden za razred pametnih telefonov: baterija, telefon, (sestavljivi) polnilec, 2 stylusa, slušalke, CD z aplikacijami in USB-kabel. Pomnilniška kartica ni bila priložena. Brez kakšnih večjih presenečenj torej. Velikost mobilnika je 117,5 x 63,5 x 12,9 milimetrov, teža pa je 150 gramov. Zaslon TFT, ki zna prikazati 65.000 barv ter ima velikost 3,8 inča po diagonali, bo tudi zadovoljil večino uporabnikov. Mogoče deluje kot malce večji in debelejši, a to so bolj malenkostne zadeve.

Glavna lastnost zaslona je seveda njegovo upravljanje s prsti ali s stylusom, kar pa je hkrati tudi hiba. Hiba zato, ker je precej »odporen« na tipkanje in je potreben večji pritisk in daljša časovna enota, da se nam znak pojavi na zaslonu. Seveda ne govorimo o minutnih zakasnitvah, toda v primerjavi z drugimi telefoni z zaslonom na dotik sem imel občutek, da »zamuja«, ko sem seveda dovolj pritisnil na določen znak. Mobilnik podpira tudi prepoznavanje ročne pisave, kar je vgrajeno že v operacijski sistem Windows Mobile.
Pod zaslonom imamo nekaj funkcijskih tipk za potrjevanje, vstop v meni ali vračanje. Osvetlijo se ob pritisku nanje, ne pa tudi, če pritiskate prej samo po zaslonu. Počasi bi proizvajalci lahko osvetlili vse gumbe, tudi stranske (vklop, povečanje in zmanjšanje glasnosti/povečave, dostop do fotoaparata), saj je v temi dokaj mučno kaj početi z njimi.

Na desni strani imamo tudi režo za pomnilniško kartico tipa microSD (kapacitete niso omejene). Reža za polnjenje je kar preko mini USB vtičnice, tako da s tem rešimo dva problema hkrati (polnjenje in povezovanje z osebnim računalnikom).

Baterija v mobilniku je Li-Ion s zmogljivostjo 1.530 mAh. Zdržala vam bo povprečno dva dni - ob zmerni uporabi seveda - napolni pa se lahko v dobrih dveh urah. V pripravljenosti mobilnik zdrži do 300 ur.
Območja delovanja so v omrežjih 3G (HSDPA 900/2100)/GSM850/GSM900/GSM1800/GSM1900).

Sistem in vmesnik

Mobilnik poganja Windows Mobile Proffesional 6.1 s 533 megaherčnim Samsung S3C 6410 procesorjem in 128 MB RAM-a ter 256 ROM-a. Ker okolje Windows vsakodnevno uporabljamo, s spoznavanjem le-tega v mobilni inačici ne bo težav. Čez je Acer naložil svoj vmesnik. Med obema lahko poljubno preklapljamo, brez skrbi, da bi se nam pri delovanju kaj zataknilo.
Vmesnik, kot eden večjih plusov tega mobilnika, je lepo zastavljena zadeva. Lahko ga imamo grafično razvlečenega na treh zaslonih (stylus postavimo na rob in povlečemo, da se prestavi na naslednji zaslon). Na vsakem od »zaslonov« pa je določena tematika, skupno pa pokrivajo najpopularnejše teme (na prvem mestu so SMS-i, mail, opravila in vreme, ki se kaže kot pogled skozi okno). Lahko pa si tudi povlečemo hitra opravila in bližnjice do aplikacij s pomikom stylusa od spodaj navzgor – in že je seznam aplikacij pred nami. Modifikacij brez kakšnih osebnih posegov ni mogoče delati s samim vmesnikom. Za samim vmesnikom pa se potem skrivajo ali standardne Windows aplikacije ali pa posamezni programčki, ki jih je dodal Acer (ta za vreme je nazoren primer njihovega dodatka. Z njim lahko dodamo na seznam katerokoli mesto; v nadaljevanju preko internetnih posodobitev spremljamo vreme z napovedjo za tisti kraj).

Lepo je urejen tudi pregledovalnik slik, kontaktov in sms-ov. Narejen je tako, da se slike in sms-i zlagajo eden na drugega, tako da imamo potem pred seboj nekakšen kup.

Kljub temu da je zadeva narejena inovativno, je treba povedati, da deluje mogoče preveč robustno, sploh če pred tem vidite HTC-jev Touch FLO, ki je designersko in slikovno boljši, kar je lahko posledica tudi slabše barvne globine in splošne (privzete) sivine.

Povezljivost in komunikacija

Kot se spodobi za pametni mobilnik, so na voljo vse sodobne možnosti komunikacije. Tu je 3G omrežje s HSDPA podporo, Wi-FI (b/g), GSM, bluetooth, GPRS, mini USB, infrardeča povezava pa se očitno počasi opušča. Za aplikativno komunikacijo skrbi standarni program, ki ga dobimo zraven na priloženem mediju – ActiveSync.

SMS-i, MMS-i in e-pošta so vsi omogočeni, prav tako je na voljo tudi internetni brskalnik (na žalost je naložen samo privzeti Internet Explorer, o kakšni Operi, ki se vse bolj pojavlja ni ne duha ne sluha – si jo pa lahko naložite brezplačno in si tako polepšate internetno izkušnjo).

Telefonski del je lepo urejen in pregleden, tako da se lahko hitro znajdemo med klicanimi, prejetimi in zgrešenimi klici, pregled je tudi nad trajanjem klicev, na voljo pa je tudi hitro klicanje na več načinov. Vnosi v imenik in seznam oseb, s katerimi kontaktiramo, niso omejeni. Da je pogovor še lepši, imamo na voljo tudi lepo narejeno brskanje in pogovarjanje skupaj s fotografijo osebe.

Aplikacije

Med glavnimi so na voljo: mobilni Word, Excel, Powerpoint, One note in PDF-pregledovalnik; predvajalnik glasbe, windows media player, pregledovalnik slik, radio. Nameščen je tudi Google Maps in GPS, kar sicer pomeni, da imamo nekaj navigacije, ni pa to kakšna posebej namenska stvar. Kot v vsakem Windows okolju je tudi tu njihov raziskovalec, upravljavec opravil, aplikacija za stiskanje datotek …

Omeniti velja, da je zvok ni na najboljšem nivoju. S slušalkami se ne sliši praktično nič oziroma se sliši zelo slabo, pa tudi pogovorni zvok je celo ob največji glasnosti slab.

Fotografija

Fotoaparat in hkrati video snemalnik je nameščen na hrbtnem delu mobilnika, do aplikacije pa lahko dostopamo ali preko namenskega gumba ali preko menijev. Vmesnik je lepo in preprosto izdelan, tako da nas lepo vodi po nastavitvah, ko jih potrebujemo. Ker so nastavitve čisto klasične, jih posebej ne bom našteval.

Največja ločljivost, s katero bomo ustvarili sliko je 2048 x 1536 pik, na voljo pa je minimalna povečava, autofokus in bliskavica. Za dobro sliko bo potrebna dobra svetloba in mirna roka, v nasprotnem primeru bo posnetek precej slab.
Ustvarjamo lahko tudi video posnetke, ki pa niso omejeni s časom, ampak s spominom. Snema se pri 15 fps (frames per second).

Zaključne misli

Acer se je kot novi ponudnik pametnih telefonov dobro umestil na trg, vendar mu po mojem mnenju manjka še nekaj fines. Ker je na našem trgu nov, bo zagotovo pritegnil oko kakšnega kupca, gledano z vidika ostale ponudbe pa prav posebej ne izstopa. Potrudili so se pri lastnem vmesniku in dobri funkcionalnosti, očitno pa so malo zanemarili zvok. Do vrha mu manjkajo še malo designa ter boljša zvok in kamera.

Posodil na test:
Eurovision d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Eurovision d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Acer
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki