marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 250 min
V pripravljenosti:
do 350 h
Tip baterije:
Li-Ion (960 mAh)
Dimenzije:
112 x 51 x 13.9 mm
Teža:
99.7 g

Tip zaslona:
16M barvni TFT zaslon, 240 x 400 pik

Notranji pomnilnik:
50 MB

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Dober zaslon, dobro predvaja glasbo

Proti

Postavitev tipk med pisanjem SMS sporočil, ni WiFi-ja

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Postanite mobilni DJ

Samsung GT-M7600 Beat DJ


Samsung GT-M7600 Beat DJ

13.08.2009
Objavil: Aleš Poljak

Že ob prvem pogledu nam je lahko jasno, da Samsung s tem mobilnikom želi ponuditi več kot samo še eden glasbeni mobilni telefon. Zanimiva oblika, živahne barve in možnost ''miksanja'' glasbenih posnetkov kot pravi DJ bodo prepričale predvsem mlajše. Kako je pa s funkcionalnostjo tega aparata si pa preberite v nadaljevanju.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
ne podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled…

Samsungova prenosna DJ postaja izgleda res edinstveno in ga nihče ne bo zamenjal s katerimkoli drugim aparatom. Ohišje aparata meri 111 mm v višino, 51 mm v širino in je 14 mm debel. Sprednjo stran ohišja krasi kromiran rob z napisom ''Audio by Bang & Olufsen ICEpower'' na nasprotni strani pa ime proizvajalca tega mobilnika. Na vrhu aparata je tik pod kromiranim robom senzor za svetlobo, malo nižje in postavljeno bolj proti levem robu kamera za opravljanje video klicev in nato sledi 2,8 palčni AMOLED zaslon. Zaslon se nadaljuje v polkrožni ''touch pad'', katerega je možno uporabljati le v predvajalniku glasbe. Škoda pa je, ker bi lahko služil tudi za premikanje po spletnih straneh. Pod njim in tik ob spodnjem delu kromiranega roba so postavljene tipke za sprejem, zavrnitev klica in tipka za nazaj. Samo ohišje je živahno obarvano, na katerem je na levi strani ohišja tik pod vrhom eden Bang & Olufson-ov zvočnik, drugi pa na spodnji strani. Pod zgornjim zvočnikom je hakeljček, na katerega lahko privežemo kakšen obesek, nato sta tipki za nastavljanje jakosti zvonjenja, zvočnika med klici in tonov, ko upravljamo z mobilnikom. Pod njima je preklopno stikalo, katero ima 3 funkcije. Ko je stikalo v središčnem položaju je aparat v pripravljenosti. Če ga pomaknemo naprej, se aparat zaklene oziroma se postavi v stanje pripravljenosti. Za sam premik stikala je potrebno biti kar odločen, saj se to stikalo v zgornji položaj tudi zatakne. Če ga iz izhodiščnega položaja premaknemo nazaj se odpre predvajalnik glasbe. Ta premik storimo lažje, saj se stikalo v spodnjem položaju ne zatakne. Pod tem stikalom pa najdemo še pokrito microUSB režo preko katere mobilnik polnimo z električno energijo in z multimedijskimi vsebinami, ko imamo aparat povezan na osebni računalnik. Omeniti moram tudi, da se mobilnik polni, ko je povezan na osebni računalnik. Desna stran ohišja ima le pokrito režo za microSD pomnilniško kartico in tipko za upravljanje s foto aparatom ali video kamero. Čisto na vrhu ohišja je še pokrit 3.5 mm stereo priključek. Zadnjo stran mobilnika pokriva srebren pokrovček, kateri ima odprtino za fotoaparat/kamero, LED bliskavico in majhno ogledalce, katero očitno pride prav za slikanje avtoportretov. Plastičen pokrovček se odstrani tako, da ga spodaj odhakljamo in nato odpremo. Ko pokrovček odstranimo, vidimo baterijo, katero moramo odstraniti, da pridemo do mesta kamor vložimo našo SIM kartico.

Zaslon…

Samsung je v ta mobilnik vgradil napreden AMOLED oziroma Active Matrix OLED zaslon, ki je zmožen prikazati 16 milijonov barv pri ločljivosti 240x400 pikslov. Kvaliteta oziroma prednosti tega zaslona so hitro razvidne, saj so slike kristalno jasne, widgeti in ikone v meniju so detajlno izrisane. Občutljivost zaslona na dotik me ni najbolj prepričala, saj se med pisanjem besedila za sms sporočilo hitro zmotimo oziroma se zmoti aparat. Tudi postavitev tipk za pisanje teksta ni najbolj pametna, saj je tipka pod tipko za presledek tipka za brisanje teksta in zelo pogosto se mi je dogajalo, to da je aparat zaznal, da sem pritisnil brisanje namesto presledka. Nekaj truda je potrebno tudi vložiti če želimo premakniti pisalni kurzor na neko drugo želeno mesto v tekstu, saj po navadi kurzor skoči ravno tja kamor ne bi smel. Pomanjkljivost je tudi to, da se ne da izbrati drugačnega tipa tipkovnice, saj je zaslon dovolj velik, da bi v ležečem načinu sporočila pisali z vsaj pol QWERTY tipkovnico. Hecno je tudi to, da se med vnašanjem besedila mobilnik ne odzove na to, da smo ga obrnili v ležeč položaj, ko pa v brskalniku vnašamo naslov neke spletne strani pa.

Uporabniški vmesnik…

Glede na to, da je to mobilnik z zaslonom občutljivim na dotik in da nima nekega svojega operacijskega sistema je logično, da so tudi pri Beat DJ-u uporabili TouchWiz vmesnik. TouchWiz tako ponuja Widgete na osnovnem pogledu mobilnika, katere iz nabora sami razvrstimo po zaslonu. Kritiko si zaslužijo predvsem velike ikone teh Widgetov, kar posledično pomeni, da ko dodamo par widgetov imamo poln in natrpan zaslon. Bluetooth ikona zasede skoraj petino zaslona, digitalna ura po širini zasede celotni zaslon, ikona za budilko je tudi rahlo prevelika in še bi lahko nadaljeval. Tudi o funkcionalnosti določenih Widgetov bi se lahko razpisal, a bom tu izpostavil le enega. Google-ov iskalni widget se mi je sprva zdel super in sem ga takoj dodal na osnovni zaslon. A je moje navdušenje hitro skopnelo, saj je kar težko widget prepričati, da nam ponudi tipkovnico za vnos iskane vsebine in je tako pogost pojav premikanje widgeta in ne začetek iskanja. Čisto na dnu zaslona imamo na voljo bližnjice do tipkovnice, imenika in do glavnega menija. Bližnjica za tipkovnico bo všeč tistim, ki so navajeni klicati z vnosom številk. Tukaj vam bo pomagal tudi sam aparat, saj med vašim vtipkavanjem številk že išče po imeniku tiste številke, katere se ujemajo s pravkar vtipkanimi številkami. Tako je po navadi zadosti le, da vnesete prvih 4 številk.
Po imeniku pa lahko iščemo tako, da v iskalno polje vnesemo par črk iskanega kontakta in nam aparat ponudi tiste kontakte, ki se ujemajo z vpisano vsebino ali pa iščemo tako, da ''scroll-amo'' po celotnem seznamu. Če hitro potegnemo po zaslonu se spisek odvrti do konca in ga je možno ustaviti tako, da ponovno pritisnemo na zaslon, ko vidimo želen kontakt. Počasni poteg pa premakne le par mest. Bolj pa priporočam iskanje z vnosom parih znakov, saj je hitreje in enostavneje. V glavni meni aparata, ki vsebuje 3x4 tabelo z ikonami vstopimo preko bližnjice na dnu zaslona ali pa s potegom prsta v levo po zaslonu v osnovnem pogledu. Novost TouchWiz uporabniškega vmesnika je pa pogled s priljubljenimi foto kontakti. Do tega pridemo, tako da s prstom po osnovnem pogledu potegnemo v desno. Ta deluje tako, da sliko iz galerije označite in nato aparat na sliki poišče obraze in nato za vsak obraz posebej lahko dodate določen kontakt. Če je izbranih več slik, so slike naložene na kup, katere enostavno listamo oziroma menjamo, tako da s prstom potegnemo v desno ali pa v levo. Kar uporabna stvar. Sam sem imel na primer na eni sliki prijatelje s katerim največ komuniciram, na drugi družino, nato sošolce s ''faksa'' in tako naprej.

Multimedija, aplikacije….

Samsung je z Beat DJ-em ponudil nekaj več od ostalih proizvajalcev, ki na svetovni trg izdajajo glasbene mobilne aparate. Poleg običajnega glasbenega predvajalnika in radijskega sprejemnika je uporabniku ponudil še možnost ustvarjanja svoje glasbe oziroma možnost predelave posnetka po svojem okusu. Uporabnik lahko katerikoli glasbeni posnetek predela z številnimi filtri, ki spremenijo ton glasbe dodajo zvočne efekte ali pa ''scratch-a'' oziroma praska, kot to počno DJ-ji na Vinyl ploščah. ''Scratch-a'' se kar po zaslonu, saj se ob vklopu te funkcije na sredini zaslona prikaže vinyl plošča in nato s prsti bodisi ''scratch-amo'' s premikanjem prsta naprej in nazaj, glasbo pohitrimo s hitrim premikanjem prsta v smeri urinega kazalca. ''Scratch-anje'' izpade zelo umetno in se redkokdaj ujema z dejansko glasbo, ki se predvaja v danem trenutku in zato hitro postane dolgočasno. Nato nam ostane še dodajanje glasbenih efektov in raznoraznih filtrov, ki spremenijo ton glasbi. Dodajanje efektov ni najbolj funkcionalno, saj moramo posamezen efekt izbrati s seznama in šele nato ga lahko vključimo k predvajanju. Tudi sami efekti so kar otroški in nekateri so slišati kot bi bili skopirani iz starih igric. Sama aplikacija, kot tudi aparat sta usmerjena v mlajšo generacijo uporabnikov. Ti bodo lahko preko te aplikacije odkrivali DJ-a v sebi in svoj glasbeni posnetek ponosno kazali oziroma predvajali svojim prijateljem, starejši uporabniki se pa same aplikacije hitro naveličamo in aparat uporabljamo predvsem za predvajanje običajne glasbe in poslušanje radijskih valov.

Glasbeni predvajalnik lahko vklopimo preko Widgeta na osnovnem pogledu, preko glavnega menija ali pa preko stikala, ki služi za zaklep aparata premaknemo v spodnji položaj. Želen glasbeni posnetek poiščemo preko glasbene knjižnice, katera je razdeljena na albume, izvajalce, zvrsti in ''playliste''. V primeru, da si na aparat naložimo albume svojih najljubših izvajalcev nam je v pomoč nov Disc uporabniški vmesnik, kateri nam omogoča listanje CDjev kar v predvajalniku. Stvar je kar simpatična in všečna a morate v tem primeru seveda v vsakem albumu imeti tudi slike oziroma ''album art''. Kvaliteta predvajane glasbe je preko priloženih slušalk dobra, saj je zvok lepo definiran in poudarjen. Glede na zvrst glasbe si lahko tudi izberemo določeno pred nastavitev ''ekvilajzerja'' ali pa ga nastavimo po svoji presoji. Uporabimo lahko tudi svoje slušalke saj ima aparat popolnoma standarden 3.5 mm stero vtič. Glasbo je možno tudi poslušati brez slušalk in sicer preko vgrajenih stereo zvočnikov, kateri se kar zadovoljivo izkažejo, saj so dovolj glasni tudi ob bolj hrupni okolici. Vgrajen FM radijski sprejemnik pride prav, ko smo naveličani svoje glasbe in se takrat raje prepustimo radijskim valovom. Radijske postaje lahko iščemo ročno ali pa kar sami vpišemo želeno frekvenco. Priljubljene postaje nato tudi shranimo v spominska mesta. Sam sprejem radijskih postaj je na prostem vedno dober in se le redkokdaj pojavijo motnje v obliki šumov.

Poleg glasbe aparat dobro predvaja tudi video posnetke, saj zna predvajati tak DivX kot Xvid datoteke v ločljivosti do 720 točk. Predvajanje video posnetkov teče gladko in sama slika je lepo razločna, kar veliko pove o kvalitetnem AMOLED zaslonu.

Brskanje po spletu ne predstavlja večjega problema za ta aparat, saj ima velik zaslon z dobro ločljivostjo. V ležečem načinu lahko prebiramo raznorazne novice brez, da bi bilo potrebno stran premikati levo in desno zaradi teksta. Tudi ob najmanjši možni povečavi se tekst še vedno razloči a v tem primeru kar trpijo oči. Edina pomanjkljivost brskalnika je to, da ne podpira flasha in rezultat tega je, velik ''sorry'' napis tam kjer bi morala biti flash vsebina.

S samostojno YouTube aplikacijo se lahko hitro prepričamo o kvaliteti AMOLED zaslona ali pa se kratkočasimo z neskončno zalogo kratkih filmčkov. Na žalost vas pa to stane saj BeatDJ nima WiFi vmesnika preko katerega bi se vsebine brezplačno pretakale na mobilnik, ampak morate kuriti ''impulze'' na vašem računu. Sicer ima večino naročniških paketov že določeno količino prenosa všteto v strošek naročnine, a če ste na območju, kjer je 3G signal šibak bo kar trajalo, da se vam naloži en filmček.

Na osnovni pogled mobilnika si lahko tudi nastavite prikaz trenutnih vremenskih razmer. Za to skrbi Accuweather widget, kateremu določite za katero mesto vas zanima vreme in kdaj se naj podatki osvežijo. Lahko tudi nastavite, da sami osvežujete podatke. S pritiskom na Widget pa preklapljate med dnevnimi in tedenskim vremenskimi podatki.
Aparat ima tudi določene aplikacije, katere so vam v pomoč proti pozabljivosti, saj si v pregleden in lepo izdelan koledar lahko zabeležite določene dogodke na katere ne smete pozabiti, v opravila si zabeležite kaj morate še danes postoriti in v beležko si zapišete kakšno idejo, ki se vam je ravnokar porajala v mislih.

Poleg SMS/MMS sporočanja je s tem aparatom možno tudi izmenjevati e-poštna sporočila. Vgrajeni odjemalec za e-pošto je preprost in enostaven, saj je vse razdeljeno po mapah. Glede na to, da je ta aparat namenjen mlajšim dvomim, da bo ta odjemalec deležen kakšne resne uporabe.

Povezljivost….

Aparat je zmožen povezovanja na 3G omrežja a deluje le na dveh frekvencah
(900 in 2100 MHz). Telefon podpira prenose podatkov preko HSDPA in EDGE. Maksimalna hitrost HSDPA prenosa je 7.2 Mbps. Aparat ima Bluetooth vmesnik a na žalost nima WiFi vmesnika, kar je veliko razočaranje. Preko MicroUSB priključka aparat polnimo z električno energijo in multimedijskimi vsebinami.

Kamera in baterija….

Aparat ima vgrajeno kamero, katera ima senzor z občutljivostjo 3,2 MP, LED bliskavico in sprotnim ostrenjem slike. Glede na to, da je fotoaparat v tem aparatu v drugem planu sem bil prav prijetno presenečen kako lepe slike je zmožen narediti. Ob običajni svetlobi so slike lepe in niti niso zrnate. Če imate mirno roko vam bo uspelo ujeti kar lepo sliko, saj si aparat včasih kar vzame čas za zajem slike. Meni z nastavitvami je lepo izdelan in je pregleden, tako da boste z veseljem »šarili« po nastavitvah v upanju da boste ujeli še lepšo sliko. Maksimalna ločljivost zajete slike je 2048 x 1536 točk, video posnetka pa 640 x 480 z le 15 slikami na sekundo.
Li-Ion-ska baterija kapacitete 960 mAh drži aparat pri žviljenju tudi do 4 dni, če se ta uporablja le v namene komuniciranja. V primeru, da veliko pilite svoje veščine v DJ-stvu ali pa poslušate glasbo bo baterija prazna vsak drugi dan.

Zaključek…

Že s prvim pogledom je jasno, da je to aparat za mlade oziroma mlade po srcu. Oblika in barva tega aparata takoj stopita v oči vsakemu in vedno sem bil deležen enakega odziva. ''Kaj maš pa to za eno novo igračko'' ali pa ''A to je mobitel, sem mislil da je kakšen MP3 player''. Osnovne stvari, kot so klici in pošiljanje SMS sporočil ta aparat dobro opravi. Le pisanje SMS sporočil je malce okorno, zaradi postavitev tipk. Glavni adut v rokavu proti ostalim glasbenim mobilnim telefonom je aplikacija BeatDJ, katero sem se žal kar hitro naveličal. Kot glasbeni telefon se pa po zmogljivostih ta postavi ob bok vsakemu nasprotniku, saj je glasbeni predvajalnik lepo izdelan in tudi predvajana glasba je preko priloženih slušalk dobra. Velik minus si ta aparat zasluži predvsem zaradi tega, ker nima WiFi vmesnika.

Posodil na test:
Janus Trade d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Cena na dan testa:
375,30
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki