marketing
povzetek
tehnične lastnosti
V pripravljenosti:
do 21 dni
Tip baterije:
Li-Ion (1150 mAh)
Dimenzije:
108 x 50 x 17 mm
Teža:
100 g

Tip zaslona:
Monokromatski, oranžna osvetlitev, 128 x 64 pik

Stopnja sevanja SAR:
1,320 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Dokaj majhen in lahek mobilnik z ogromnimi tipkami ter zelo kontrastnim prikazom informacij na zaslonu. Baterija zdrži relativno dolgo, seveda pa moramo upoštevati dejstvo, da pri teh kategorijah trajanje baterije ponavadi ni problematično, ker imajo taki mobilniki relativno majhen zaslon, nimajo možnosti povezovanja v internet, nimajo možnosti brezžičnega povezovanja preko bluetooth ali WiFi povezave... skratka nimajo nobenih nepotrebnih energetsko "požrešnih" modulov. Konec koncev je ta model namenjen predvsem točno določenem segmentu uporabnikov, ki teh novodobnih dodatkov ne potrebujejo. Ima pa zato eno zelo veliko prednost - je zelo enostaven za uporabo.

Proti

Ker v bistvu glede na segment, v katerega sodi testirani model, ne morem napisati skoraj nobenih negativnih lastnosti, lahko mogoče po tihem omenim le, da bi pa lahko dodali vseeno možnost prejemanja in pošiljanja večpredstavnostnih sporočil. Vendar pa marsikdo, ki sodi v ta segment uporabnikov, sploh ne ve, kaj to je ...

Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
myPhone

"Simpl je tanartabulš"

myPhone 1070 Chiaro


myPhone 1070 Chiaro

09.03.2010
Objavil: Thomas Bergant

Tokrat sem v roke dobil mobilnik, ki je namenjen starejši populaciji, kar nakazujejo tudi ogromne tipke in dobro viden prikaz na zaslonu. Model poljskega proizvajalca myPhone, ki ga poznamo predvsem po mobilnikih z dvema ležiščema za SIM kartice, nosi oznako 1070 Chiaro in ime mobilnika dopolnjuje še napis "SimpleLife Series".ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
ne podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
ne podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
ne podpira koledar  
podpira budilka
ne podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
ne podpira igre
ne podpira java
podpira radio FM

Izgled, zaslon in tipkovnica
Mobilnik je na pogled narejen zelo lično in njegovo prednjo stran krasijo ogromni gumbi z natisnjenimi velikimi številkami, tako, da tudi tisti, ki slabše vidijo, ne bodo imeli problemov z izbiranjem številke. Tipke so dobro odzivne in tudi ponoči lepo osvetljene. Barv na zaslonu ni prav veliko. Pravzaprav je zaslon navaden, enobarven z oranžno osvetlitvijo. Malce starejša generacije se prav gotovo spomni časov starih Nokij in oglasov, kjer vam mojstri zamenjajo osvetlitev zaslona iz navadne bele v oranžno ali modro. Takrat, v času "črno-belih" zaslonov je bilo to pač moderno. Če pa pogledamo iz stališča starejšega uporabnika, pa pridemo do zaključka, da zaslon ni treba, da zna prikazati nevemkoliko barv, da ima visoko ločljivost ... sploh če je uporabljen samo za prikaz najbolj osnovnih informacij - imena ali številke kličočega. In prav starejši uporabniki bodo znali ceniti to prednost. Temne številke oziroma črke na svetlem ozadju, osvetljenem z oranžno osvetlitvijo so zelo dobro berljive. Sploh zato, ker ima model 1070 Chiaro tudi na zaslonu precej veliko pisavo, prirejeno za lažje odčitavanje podatkov z zaslona. Če pogledamo mobilnikovo zunanjost, ne najdemo ravno prav veliko gumbov. Na desnem boku se nahaja tipka za zaklepanje tipkovnice in stikalo za vklop svetilke, ki je nameščena na zgornjem robu mobilnika. Tam najdemo tudi vtičnico za priklop polnilca in vtičnico za priklop slušalk. Le te so priložene prodajnemu kompletu in jih lahko uporabimo za telefoniranje ali pa za poslušanje vgrajenega FM radijskega sprejemnika. Radijski sprejemnik aktiviramo z gumbom na levem boku. Nad tem gumbom pa najdemo še tipki za uravnavanje glasnosti. Na spodnjem robu mobilnika najdemo samo še mesto, kamor lahko pritrdimo vrvico za nošenje mobilnika. Na hrbtni strani mobilnika se bohoti zelo velik gumb oranžne barve, ki je namenjen klicu na pomoč. Na njem se tudi bohoti napis SOS. V nadaljevanju boste našli tudi opis te funkcionalnosti.

Začetni zaslon
O samem zaslonu je v prejšnjem odstavku napisano dovolj. Naj se še malo ustavim pri količini informacij, ki jih vidimo na njem. Ko je mobilnik v stanju pripravljenosti, na sredini zaslona vidimo uro in pod njo datum, oboje z ogromno prikazano pisavo. Na desni stran pod vrhom zaslona najdemo prikazovalnik napolnjenosti baterije, zraven pa proti levi razne simbole, ki označujejo stanje določenih funkcij (prejeto sporočilo, zaklenjenost tokovnice, glasnost zvonjenja,...). Na spodnjem delu se prikazuje trenutna funkcija, ki jo dobimo s pritiskom na tipko pod njo.

Operacijski sistem
O operacijskem sistemu ne moremo prav nič napisati, ker je to mobilnik vstopnega cenovnega razreda, namenjen predvsem starejši populaciji, ki v mobilniku z lahkoto pogreša raznorazne funkcije, kot so pregledovalnik slik, predvajalnik glasbe, spletni brskalnik,... in zato ta model ne sodi v kategorijo "pametni mobilniki", pri katerih bi lahko omenili nekaj največjih konkurentov, ki izdelujejo operacijske sisteme za mobilne naprave.

Telefoniranje in sporočanje
Mobilnik je namenjen predvsem telefoniranju. Poleg tega smo sicer že omenili, da ga lahko uporabimo za poslušanje radijskih postaj in kot pripomoček za klic v sili, zato bomo zaman iskali dodatnih dobrot, ki nam jih dandanes nudijo mobilniki. Zelo priljubljena so kratka sporočila (SMS), zato je to ena izmed redkih funkcij, ki jih ta model premore. Vendar je tako, da tudi starejše ljudi lahko navadimo, da znajo brati in pisati kratka sporočila. Posebnost pošiljanja sporočil je tudi v navezi s prej omenjeno veliko oranžno tipko SOS na hrbtni strani mobilnika. A več pri opisu programske opreme. Skoraj bi pozabil omeniti še funkcijo prostoročnega telefoniranja.

Kamera in večpredstavnost
Glede na to, da imamo pred seboj enostaven mobilnik, bo tale odstavek ostal prazen, ker boste zaman iskali na hrbtni strani lečo fotoaparata. Prav tako boste zaman iskali predvajalnik glasbe ali kakršnekoli druge večpredstavnostne funkcije. Lahko pa se pohvali z zelo glasnim polifoničnim zvonjenjem.

Nameščena programska oprema
Pri nameščeni programski opremi sicer ne morem prav veliko napisati, sem pa prej "obljubil" da pojasnim delovanje funkcije SOS. V mobilnik lahko shranimo do pet številk in pred-pripravljeno besedilo, katero se uporabi ob aktivaciji velikega oranžnega gumba z napisom SOS. Ko gumb povlečemo navzdol, se iz zvočnika oglasi precej glasen alarm, ki bo gotovo preusmeril pozornost mimoidočih ali sosedov, poleg tega pa mobilnik na pred-nastavljene številke pošlje kratko sporočilo (SMS) z pred-nastavljenim besedilom (recimo: "SOS, pokliči me nujno!") ter nato še začne klicati številke (do pet), ki jih imamo v seznamu za take primere.
Lahko omenimo še, da v menijih najdemo tudi kalkulator, budilko in nekakšno različico profilov za različne situacije. Poleg tega pa najdemo tudi opomnik, v katerega lahko shranimo do pet dogodkov.

Povezovanje, navigacija in pomnilnik
MyPhone 1070 Chiaro nima prav nobene možnosti povezovanja, kot smo jo vajeni pri drugih mobilnikih. Zaman boste iskali točko Bluetooth v menijih, prav tako ne boste našli konektorja za priklop podatkovnega kabla. Zakaj le? Saj tega niti ne potrebujemo. V imeniku je prostora za do 500 zapisov.

Prodajni paket
V lični, majhni škatli se poleg mobilnika nahaja še polnilec, žične slušalke, priročnik za uporabo in garancijski list.

Zaključek
Model MyPhone 1070 Chiaro je vsekakor zelo zanimiv mobilnik, predvsem za tiste, ki mobilnik potrebujejo predvsem za telefoniranje. Zelo zanimiv je predvsem za starejše uporabnike mobilnikov, ki želijo ostati v stiku z bližnjimi od katerih lahko pričakujejo tudi pomoč, če bi jo slučajno potrebovali.

Posodil na test:
Sgerm d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Sgerm d.o.o.
Cena na dan testa:
89,90
albumfotografije
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki