marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Tip baterije:
Li-Ion (3510 mAh)
Dimenzije:
156,4 x 76,4 x 7 mm
Teža:
165 g

Tip zaslona:
Super AMOLED, 1080 x 1920 pik, 16 M barv, velikost 5,5 palca, 403 ppi

Procesor:
osemjedrni 2,0 GHz Cortex-A53
Notranji pomnilnik:
32, 3 GB RAM
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Priznam, da me je Moto Z Play precej presenetil. In to pozitivno. Izdelava in uporabljeni materiali so na vrhunski ravni, hitro delovanje (čeprav ne z najzmogljivejšo strojno opremo) in močna baterija pa sta ta vtis še izboljšala. Sam telefon je precej velik in težak, kar zna motiti predvsem tiste, ki telefon nosimo po žepih hlač. Uporaba skorajda tovarniške različice operacijskega sistema je odlična izbira, saj uporabnik s tem ne dobi nepotrebne navlake v obliki neuporabne programske opreme. Minus je mesto bralnika prstnih odtisov, ki je nerodno nameščen na mesto gumba home. To me je na začetku precej motilo. Vseeno pa ima bralnik vsaj en dodaten bombonček. Omogoča namreč vklop in izklop zaslona. Priložen turbo polnilnik bi lahko bil v dveh delih, torej polnilnik + kabel, kar bi olajšalo priklop na računalnik. Plus so tudi MotoMods dodatki, ki se preprosto namestijo na telefon. Žal pa so cenovno precej visoko, tako da vprašanje, koliko uporabnikov si jih bo privoščilo.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Lenovo Moto

Motorola se vrača

Lenovo Moto Z Play


Lenovo Moto Z Play

08.11.2016
Objavil: Dare Gliha

Motorola je pri nas dobro znano ime, ki pa je v zadnjem desetletju praktično poniknilo. Časi, ko so bili pionir mobilne telefonije in med največjimi tremi proizvajalci mobilnikov so že davno minili. Le redko kdo se pravzaprav še spomni, da so prvi mobilni klic naredili ravno pri njih. Le kdo se ne spomni legendarnih modelov StarTac in RAZR, ki so bili precej popularni tudi v naših koncih.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 16 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Zato je še toliko bolj razveseljiva novica, da se mobilniki Motorole končno vračajo tudi na naše tržišče, v malenkost spremenjeni lastniški strukturi saj je njihov lastnik sedaj kitajski velikan Lenovo. Prodaja nekaj modelov se bo pri nas pričela v tem mesecu, že pred uradnim pričetkom prodaje pa sem na test dobil model Moto Z Play.

Kakovostna izdelava

Verjetno bo marsikdo iz zgornjega zapisa pomislil, da bodo Moto mobilniki pravzaprav preoblečeni Lenovo modeli, vendar temu ni tako. Za njihov razvoj skrbi interni oddelek Motorola Mobility in priznati moram, da je končni produkt narejen izredno kvalitetno.

Moto Z Play je precej velik mobilnik, njegove mere znašajo 156,4 x 76,4 x 7 mm, pa tudi teža ni pretirano nizka, le-ta znaša 165 g. Vseeno mu to ne štejem v slabo lastnost, saj je končna obdelava in izbor materialov na najvišji ravni. Moto Z Play ima okvir iz aluminija, zadnja stran je iz stekla, celoten mobilnik pa je premazan še z nano zaščito, ki poskrbi za odpornost na pljuske vode ali rahlo deževje.

Super AMOLED Zaslon je velik 5,5 palca in ima polno HD ločljivost 1080 x 1920 pik. Nad njim se nahaja sprednja kamera in bliskavica, pod njim pa je nameščen bralnik prstnih odtisov. Moram priznati, da je to en redkih »kiksov«, ki sem jih opazil pri tem mobilniku. Zakaj »kiks«? Ker je bralnik nameščen na mestu, kjer ponavadi najdemo fizični home gumb, tako da se nemalokrat zgodi, da bi rad na domač zaslon prišel s pritiskom na ta »gumb«. Vse kar se ob prislonitvi prsta nanj zgodi pa je, da se telefon ali odklene, ali pa zaklene in hkrati prižge/ugasne zaslon (to je pravzaprav uporabna dodatna funkcija tega bralnika prstnih odtisov). Sama prepoznava prstnih odtisov deluje dobro in hitro, nekaj težav sem imel le ob dejstu, da mi je pri hladnem vremenu malenkost razpokala koža na blazicici palca, zato sem takrat moral ponovno dodati prstni odtis v nastavitvah. Reža za kartici SIM (tako je, mobilnik omogoča uporabo dveh kartic SIM) in microSD se nahaja na zgornji strani kovinskega okvirja, na desni strani najdemo gumb za vklop/izklop in spreminjanje glasnosti, na spodnji strani pa še priključek USB tip C ter izhod za slušalke. Pohvalim dejstvo, da se Lenovo še ni odločil opustiti tega priključka (vsaj pri tej različici, pri Moto Z in Z Force so priključek žal opustili).

Na zadnji, stekleni strani mobilnika, najdemo malenkost štrlečo kamero z bliskavico. Za »štrlenje« obstaja precej dober razlog. Namreč Moto Z Play je modularen telefon, na katerega lahko priklopimo dodatne zunanje module in tako razširimo njegove zmožnosti. Že sedaj je na voljo kar nekaj dodatkov, od močnejših zvočnikov in baterije, do projektorja in boljšega fotoaparata z deset kratno optično povečavo. Za trdno namestitev skrbi magnet, za delovanje pa je na spodnji strani zadnjega dela nameščen še konektor zanimive oblike. Omeniti velja, da je mobilniku priložen zaščitni pokrovček, s katerim se popolnima znebimo štrleče kamere, hkrati pa se pokrije tudi konektor. Sicer je z njim mobilnik malenkost širši, vendar se to pri uporabi praktično ne pozna.

V notranjosti mobilnika tiktala 2,0 GHz osemjedrni procesor Snapdragon 625, za gladko delovanje pa so vgradili 3 GB pomnilnika RAM. Uporabnik ima na voljo do 32 GB prostora, ki pa je preprosto razširljiv z dodatno kartico. Med uporabo telefon deluje hitro in odzivno, tako da jim uporabo cenejšega procesorja ne štejem kot slabost. Impresivna je vgrajena baterija, ki ima kapaciteto kar 3510 mAh. Zlahka sem telefon uporabljal dva dni brez vmesnega polnjenja. Načeloma je napovedovanje trajanja baterije precej neprijetno opravilo, saj mobilnike uporabljamo na različne načine, vendar je baterija pri Moto Z Play ena najzmoglivejših v tem segmentu.

Dve kameri, dve bliskavici

Moto Z Play ima dve kameri. Primarna ima senzor ločljivosti 16 MP, svetlobna jakost leče pa znaša f/2.0. Čas od pritiska na sprožilec do zajema slike je hiter, hitro pa je tudi ostrenje. Mobilnik se tu zanaša na samodejno fazno (PDAF - phase detection aufo focus) in lasersko ostrenje. V dobrih svetlobnih pogojih so slike ostre, barve na sliki so žive, žal pa se malenkost slabše obnese v slabših svetlobnih pogojih, kjer je na sliki vidnega precej šuma. V slabših pogojih malenkost pomaga tudi dvojna bliskavica, kot celota pa kamera vseeno ne razočara. Pohvalim lahko še opcijo popolnoma ročnih nastavitev delovanja fotoaparata.

Sprednja kamera za samoportrete prinaša senzor ločljivosti 5 MP, za boljše slike v slabših pogojih pa so dodali tudi bliskavico. Svetlobna jakost objektiva je malenkost slabša in znaša f/2,2, kamera pa zajame 85 stopinjski kot.

Moto Z Play ne zaostaja niti na video področju, saj omogoča snemanje do 4K. Žal je pri najvišji ločljivosti hitrost sličic omejena na 30fps, je pa zato bolj zanimivo snemanje počasnih posnetkov, ki se vrši pri 120 fps in ločljivosti 720p.

Uporabniški vmesnik

Motorola je bila pred Lenovom v lasti Googla, kar se pozna pri uporabniškem vmesniku. In to v pozitivnem smislu, saj je uporabniški vmesnik mobilnika najbolj podoben izbvirnemu Googlovemu, ki ga najdemo na napravah Nexus. Dodali so le nekaj svojih aplikacij, kot je recimo Moto Mods za dodatke in Moto, ki pomaga pri dnevnih opravkih. Trenutno na mobilniku teče različica Marshmallow, pričakuje pa se tudi nadgradnja na različico Nougat. Kot pri vseh androidnih mobilnikih si uporabnik tudi tu lahko sam izbere izgled začetnega zaslona.

>> Več o operacijskem sistemu Android

Povezljivost in prodajni paket

Wifi, bluetooth, LTE, GPRS, EDGE, HSPA, GPS, USB, NFC … Moto Z Play ima vse opcije povezljivosti, ki jih v praksi potrebujemo za vsakodnevno delo in zabavo. Mogoče velja omeniti še, da pogrešam FM radio, vendar pa danes, ko obstaja na tisoče spletnih radijskih aplikacij in storitev, to niti ne predstavlja več take težave za glasbene navdušence. Testni mobilnik ima tudi opcijo uporabe dveh kartic SIM.

V prodajnem paletu poleg mobilnika najdemo še hitri turbo polnilnik, ki telefon napolni v dobri uri ter pokrovček za zadnjo stran. Žal so se odločili, da bo polnilnik iz »enega kosa«, kar pomeni, da je potrebno za priklop na računalnik dokupiti kabel USB-C. Danes, ko večina proizvajalcev stremi k brezžičnosti, pa se seveda lahko preživi tudi brez fizične povezave. Vseeno pa bi mi bilo ljubše, da bi se odločili za polnilnik + USB-C kabel.

Moto Z Play bo pri nas v prosti prodaji stal 499,99€.

Cena na dan testa:
499,99
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Lenovo Moto
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki