marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Tip baterije:
Li-Polymer (4.200 mAh)
Dimenzije:
157,8 x 72,3 x 8,6 mm
Teža:
189 g

Tip zaslona:
barvni OLED zaslon, občutljiv na dotik, 16,7 mio. barv, 6,39 palcev, 3.120 x 1.440 točk (538 ppi)

Procesor:
Osemjedrni procesor Hisilicon Kirin 980 (2 x Cortex A76 2,6GHz + 2 x Cortex A76 1,92GHz + 4 x Cortex A55 1,8GHz)
Notranji pomnilnik:
128 GB, 6 GB RAM
Stopnja sevanja SAR:
0,40 W/kg
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Pri testu modela Huawei P20 Pro sem zapisal, da pogrešam brezžično polnjenje. Tokrat si bo treba izmisliti kakšno drugo slabost. No... druga zapisana slabost ostaja in jo preberite v razdelku "proti". Zelo lahko pohvalilm fotografske sposobnosti tokrat testiranega mobilnika. Naredil sem ogromno fotografij, večina bolj "point & shot" ... torej brez kakšnih dolgih priprav in dodatnih nastavitev. Zelo malokrat se je zgodilo, da nisem bil zadovoljen z rezultatom.

Proti

Po branju raznih komentarjev po spletu nekateri pogrešajo 3,5 mm vtič za slušalke, a tudi za to je rešitev. Prodajnemu kompletu je priložen USB-c adapter, ki omogoča priklop navadnih slušalk.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Huawei

Huawei Mate 20 Pro (LYA-L29)


Huawei Mate 20 Pro (LYA-L29)

07.11.2018
Objavil: Thomas Bergant

Serija Huawei Mate je bila vedno rangirana malce višje nad drugimi modeli, predvsem nad serijo "P", čeprav je razlika med njima vedno manjša. V velikosti samega mobilnika je pri letošnjih modelih P20 Pro in Mate 20 Pro zelo majhna razlika, ima pa serija Mate pri Huaweiu še vedno primarno vlogo in v rokavu skrite adute. V čem se razlikuje od spomladi predstavljenega modela P20 Pro, si poglejmo v nadaljevanju.ne podpira datum NanoMemory kartica (NM Card)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 40 Mpix
Povečava: 3x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Huawei Mate 20 Pro je bil predstavljen 16. oktobra na dogodku v Londonskem konvencijskem centru ExCeL (kar je mimogrede kratica za (Exhibition Centre London).

Če ga primerjamo z modelom P20 Pro, ki je bil predstavljen spomladi letos, razlik ni tako veliko, če ga pa primerjamo z njegovim predhodnikom, modelom Mate 10 Pro, katerega sem imel na testu lani decembra, pa je razlik oziroma izboljšav precej več. Najbolj opazna je recimo kamera oziroma lahko rečemo že kar sistem kamer na hrbtni strani. Na prvi pogled izgleda, kot da ima kar štiri leče zadaj, v resnici pa so te le tri, četrti krog pa je bliskavica.

O fotografskih sposobnostih pa nadaljujem malce nižje. Najprej si bolj podrobno poglejmo Mate 20 Pro od zunaj.

Oblika, zunanjost, ...
Nekaj suhoparnih podatkov, ki sicer verjetno nobenega ne zanimajo kaj dosti a vseeno je prav, da jih napišem. Širina mobilnika je 72,3 mm, višina 157,8 mm, debel pa je 8,6 mm. Tehtnica pokaže težo 189 gramov. Če te mere primerjamo s predhodnikom Mate 10 Pro, lahko opazimo, da je novi Mate malenkostno zrasel, niso pa te razlike takšne, da bi bile omembe vredne. Bolj preseneti to, da je skoraj enako velik kot model P20 Pro.

Prav zato nekako ne razumem politike Huaweia. Včasih sem bil mnenja, da je serija "P" bolj namenjena širšemu krogu bolj zahtevnih uporabnikov, serija Mate pa bolj tistim, ki imajo raje velike zaslone. Z letošnjimi modeli pa so to razliko precej zmanjšali, tako da je razlika bolj v tem, da je pač Mate 20 Pro predstavljen pol leta za modelom P20 Pro in ima tako novejši procesor, izboljšane fotografske sposobnosti in posodobljen operacijski sistem ter nadgrajeno "prevleko" EMUI. Zanimivo bo spremljati v prihodnosti, kam bodo uvrstili naslednika serije "P". Do predstavitve modela Mate 20 Pro je namreč veljalo, da je P20 Pro Huaweiev "flagship". Ampak OK... ne bomo si s tem belili glave in raje nadaljujemo z modelom Mate 20 Pro.
Zaslon je OLED, velikosti 6,39 palca z ločljivostjo 3.120 x 1.440 točk in gostoto 538 ppi. Ob robovih je ukrivljen, kar nakazuje, da so pri Huaweiu malo poškilili tudi h konkurenci, mogoče pa je to tudi zato, da se vsaj še po nečem razlikuje od serije "P". Ker Mate 20 Pro nima več tipala prstnih odtisov na spodnjem delu zaslona, je sedaj zaslon lahko skoraj čisto do roba tudi na spodnjem delu mobilnika. Sicer je predhodnik Mate 10 Pro imel to tipalo nameščeno na zadnji strani pod kamero a vseeno... tukaj ga primerjam bolj z modelom P 20 Pro...

Če ga še naprej primerjam z omenjenim modelom iz "P" serije, lahko opazimo, da je ti. "notch" oziroma po slovensko "zareza" (ali kakorkoli že želimo imenovati ta del na zgornjem delu zaslona, kjer so nameščena razna tipala in prednja kamera ter drobna LED dioda, ki prikazuje razne dogodke (opomnike, prispela sporočila, zgrešene klice...)) pri modelu Mate 20 Pro večji. To pa zato, ker so tja skrili še več dodatnih tipal. Poleg ostalih je tam namreč sedaj še tipalo za 3D modeliranje in projektor, ki na obraz projicira mrežo pikic, da lahko deluje prepoznava obraza tudi v popolni temi. Tudi to smo že videli pri drugih mobilnikih, recimo pri Microsoftovi Lumii 950, nekaterih Honorjevih modelih, nekaterih drugih Huaweievih modelih in drugih... najbolj podobno pa je to pri lani predstavljenemu iPhone X s funkcijo FaceID ki tudi uporablja podoben projektor za delovanje odklepa s pomočjo obraza (3D face unlock).

Robovi zaslona so na desni in levi strani zaobljeni, kar poskrbi, da telefon lepo leži v roki in ni tako oglat. Nekomu je to všeč, drugemu ne - sam sodim med tiste prve :) ...
Če si sedaj ogledamo še mobilnik iz profila, lahko na zgornjem robu najdemo drobno luknjico, za katero se skriva eden izmed mikrofonov. Na drugi strani najdemo še IR oddajnik, katerega lahko uporabimo recimo za upravljanje z napravami, ki podpirajo tak način - recimo TV, glasbeni stolp, klimatsko napravo in še mnogo drugih. Infrardeči oddajnik je danes že dokaj redek, pred leti pa so ga imeli skoraj vsi mobilniki, tudi v časih, ko so bili taki "tapametni" še redkost. Leva stranica je pri Mate 20 Pro popolnoma brez dodatnih gumbov ali priključkov. Na desni strani pa na vrhu najdemo dvosmerno tipko za uravnavanje glasnosti, pod njo pa je tipka za vklop oziroma izklop, ki je zelo dobro označena, saj je rdeče barve.

Sedaj smo obdelali že tri stranice, pa nismo še naleteli na režo za SIM kartico? Ta je pri modelu Mate 20 Pro na spodnjem robu, kjer se nahaja še en mikrofon ter vtičnica za priklop podatkovega in polnilnega kabla. Ta je tipa USB-C, kar je danes že skoraj standard, vsaj pri dražjih modelih. Eden od zvočnikov pa je vgrajen kar znotraj vtičnice.

Reža za SIM kartico je kombinirana in vanj lahko vstavimo dve nanoSIM kartici, lahko pa namesto druge nanoSIM vstavimo pomnilniško kartico, ki pa pri Mate 20 Pro ni več microSD, kot smo jih vajeni, temveč je manjša kartica novega formata NM Card (Nano Memory), ki jo je razvil Huawei. Ta je lahko do velikost 256 GB.

Zaman pa boste iskali 3,5 mm vtičnico, kamor bi lahko priklopili klasične slušalke. Te lahko sicer priključimo preko priloženega adapterja, ki se vstavi v USB-C režo. Priložene slušalke pa imajo že nameščen USB-C vtič.

Toliko o zunanjosti Huawei Mate 20 Pro.

Delovanje, uporaba in funkcije...
Huawei Mate 20 Pro poganja zadnja različica Android 9.0 Pie, preko katerega je nameščena Huaweieva prevleka, ki nosi ime EMUI 9. Za tekoče delovanje poskrbi osemjedrni procesor Kirin 980, ki je bil predstavljen na letošnjem sejmu IFA konec avgusta v Berlinu. Več o samem procesorju si lahko preberete s klikom na naslednjo povezavo >> KLIK. GLavnemu procesorju pomagata še dve nevronski procesni enoti za računanje algoritmov umetne inteligence. Se sliši komplicirano ali? V bistvu so to pač bolj tehnični podatki, ki nas kot uporabnika bolj malo zanimajo. Pomembno je, da zadeva dobro deluje - in to lahko potrdim.
Mate 20 Pro ima vgrajenega 6 GB delovnega pomnilnika (RAM) in 128 GB pomnilnika za shranjevanje podatkov. Dodatno lahko ta pomnilnik razširimo še, če dokupimo pomnilniško kartico NM card do največje velikosti 256 GB.
Da bi vse to delovalo karseda dolgo in neodvisno od električnega omreža poskrbi vgrajena, dokaj velika litij-polimerska baterija, kapacitete kar 4.200 mAh. To zadostuje, da večina uporabnikov lahko mobilnik uporablja cel dan brez bojazni, da bi ostali brez energije. Tudi tisti bolj napredni bodo s trajanjem baterije verjetno več kot zadovoljni. Če se pa že zgodi, da nam v nepravem trenutku zmanjka energije, pa lahko s priloženim 40W polnilcem zelo hitro spet napolnimo baterijo. Za polnjenje od 0% do 70% zadostuje že pol urce priklopa na električno omrežje. Mate 20 Pro končno omogoča tudi brezžično polnjenje. Celo več - omogoča tudi povratno brezžično polnjenje. Naj tole malo bolj razložim, ker kolikor vem, je Mate 20 Pro prvi mobilnik, ki to omogoča. Deluje pa tako, da če imamo še dovolj energije in nam prijatelj ali prijateljica potarna, da ima prazno baterijo ter da ima mobilnik, ki omogoča brezžično polnjenje, lahko na Mate 20 Pro vklopimo funkcijo povratnega polnjenja in enostavno prijateljev ali prijateljičin mobilnik prislonimo na Mate 20 Pro in že se začne polnit.

Omembe vreden je tudi čitalec prstnih odtisov, ki je vgrajen kar pod zaslon, tako da ne zaseda prostora na prednji strani mobilnika in je zato lahko zaslon večji.

Večkrat sem zasledil vprašanje, če zaznava prstnih odtisov deluje po celem zaslonu. Žal ne - polje je na točno določenem mestu in takrat, ko se je potrebno avtenticirati, se na tistem mestu pojavi grafika, ki označuje, kam je potrebno nasloniti prst, ki smo ga seveda prej definirali v nastavitvah.

Kako deluje, si lahko ogledate na videoposnetku spodaj ali s klikom na povezavo >> KLIK.

Huawei Mate 20 Pro zna seveda več ali manj vse, kar znajo veliki, zato niti nima smisla, da opisujem vse po vrsti. Upam, da sem zapisal večino novosti, da si lahko sami ustvarite nek vtis o njem. Vsega tako ne morem strniti v takem zapisu, saj je tega enostavno preveč. Nakterih funkcionalnosti pa niti še ne morem probati, ker še niso na voljo. S tem mislim na 3D skeniranje objektov, ki je bilo predstavljeno v Londonu, kjer so s telefonom poskenirali objekt - plišasto pando - in potem to uporabili kot akterja v obogateni resničnosti (Augment reality).

Ta funkcionalnost bo na voljo menda še ta mesec. Celoten videoposnetek predstavitve si lahko ogledate na koncu prispevka.

V nadaljevanju pa se bom posvetil še fotografskim sposobnostim Huawei Mate 20 Pro.

Fotografija...
Pri tem delu so pri Huawei v sodelovanju z Leico naredili izjemno dober izdelek. Že model P20 Pro ima zelo dobre fotografske sposobnosti, pri Mate 20 Pro pa so črnobelo lečo nadomestili z ultraširokokotno lečo. Postavitev se je spremenila in sedaj so tri leče postavljene v pravokotnik, v zgornji levi del tega "pravokotnika" pa so umestili bliskavico.

Kamere na zadnji strani so:
• 40MP široki kot, 27mm, f/1.8
• 20MP ultra široki kot Wide Angle, 16mm, f/2.2
• 8MP 3x telefoto, 80mm, f/2.4 z optično stabilizacijo

Prednja "selfie" kamera pa je:
• 24 MP, f/2.0, 26mm

Te leče seveda ne pomenijo nič, če ne bi za njim stal še softver, preko katerega se zajemajo fotografije in videoposnetki. Huawei je že lani ob predstavitvi Mate 10 Pro največ povdarka dal ravno umetni inteligenci, ki naj bi ravno pri zajemu slikovnega materiala najbolj pomagala uporabniku pri nastavitvah. To so preko vmes lansiranih modelih stalno izboljševali in lahko rečem, da pri Mate 20 Pro kar zadovoljivo opravlja svoje poslanstvo. Včasih je sicer malo moteče, predvsem pri izbiri barv pri določenih motivih, kjer je vse skupaj malo prevec zasičeno, v večini primerov pa se dobro obnese in ravno takrat, ko nimamo ravno veliko časa, nam precej pomaga pri izbiri profila.
Huawei Mate 20 Pro je, kot sem že omenil, dobil sedaj ultra širokokotno lečo, katera je izredno zanimiva za pokrajisnko fotografijo ali pa za lovljenje trenutkov pri potovanjih in pri potepanju po svetu.

Zaradi dokaj velikega senzorja, zna fotografski sistem zajeti tudi odlične fotografije v slabih svetlobnih razmerah.

Dobre rezultate pa dobimo tudi pri fotografiranju detajlov - t.i. makro fotografija. Pri tem je včasih težko ujeti pravi kader, sploh če imamo vklopljeno funkcijo, da nam pomaga umetna inteligenca, saj ta prekljaplja med lečami in glede na to, da smo zel blizu objekta slikanja, se kader zamakne, ko preklopi na drugo lečo, ki je nekaj milimetrov zamaknjena.

Kamera na Huawei Mate 20 Pro ima trikratno optično povečavo, 5x hibridno povečavo in do 10 kratno digitalno povečavo. Sicer ponavadi slednje ne uporabljam kaj dosti, vendar pa sem bil nad kakovostjo pri 10 kratni digitalni povečavi pozitivno presenečen.

Več slik si lahko ogledate v našem albumu.

Kaj vsebuje prodajni komplet?
V prodajnem kompletu najdemo podobno, kot pri modelu P20 Pro, poleg samega mobilnika še kratka navodila za uporabo, hitri 40W polnilec, USB-C kabel, slušalke z USB-C vtičem ter USB-C adapter za priklop navadnih slušalk s 3,5 mm vtičem.

Poleg tega je na nekaterih trgih poleg tudi dodaten prozoren zaščitni ovitek. Žal slednjega pri nas menda ne bo v prodajnem kompletu.

Splošni vtisi in zaključek...
Po tem, ko sem poleti nekaj mesecev uporabljal Huawei P20 Pro, lahko za model Mate 20 Pro rečem, da korak naprej ni prav velik, vseeno pa mi je bolj všeč. Že zaradi brezžičnega polnjenja, bolje izkoriščenega zaslona, ker je tipalo prstnih odtisov pod zaslonom in ostalih dodatnih "bonbončkov", ki jih ima novejši Mate 20 Pro. Predvsem kar se tiče fotografskega dela mi je pri precej všeč makro fukncija in široki kot zajema fotografij. Tudi ostali vtisi pri uporabi Huawei Mate 20 Pro so zelo pozitivni in prehod iz iOS naprave niti ni tako zelo boleč. Vsekakor priporočam vsakemu, ki rad posega po boljših modelih, da v ožji izbor doda tudi ta mobilnik, saj lahko rečem, da sodi v sam vrh ponudbe in z lahkoto konkurira tekmecem ne glede na to, kakteri operacijski sistem uporabljajo. Če pa si že lastite model P20 Pro, pa je treba najti zelo dober razlog za menjavo. Predvsem zato, ker vaš sedanji mobilnik verjetno še ni prav star.

Odklep zaslona s prstnim odtisom

Cena na dan testa:
999,99
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Huawei
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki