marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaPrvi pametni telefon s petimi zlatimi oznakami DXOMARK 2024
18.03.2024

HONOR je s svojim najnovejšim modelom pametnega telefona Magic6 Pro ponovno na novo definiral meje segmenta prvokakovostnih pametnih telefonov. HONOR Magic6 Pro je prvi pametni telefon, ki mu je DXOMARK 2024 podelil pet zlatih ocen.

slikaApple je določil čas za dostop do alternativnih trgovin z aplikacijami po izstopu iz EU
15.03.2024

Apple je končno razkril, kakšna je napovedana politika “gone for too long” (politika predolgega odhoda) do uporabnikov, ki so si naložili aplikacije izven trgovine AppStore in zapustijo Evropsko unijo. To obdobje je sedaj točno določeno, in sicer 30 dni.

slikaTelefon z Androidom lahko sedaj uporabljate kot kamero v operacijskem sistemu Windows 11
13.03.2024

Najnovejši dodatek k programu Windows Insider je možnost uporabe telefona ali tabličnega računalnika s sistemom Android kot spletne kamere. Uporabniki Windows 11, ki so vključeni v program Insider, lahko zdaj med videokonferenčnimi sejami kot spletno kamero uporabljajo vse telefone ali tablične računalnike z operacijskim sistemom Android 9.0 in novejšim.

slikaApple je imel sedem najbolje prodajanih pametnih telefonov v letu 2023
11.03.2024

V novem poročilu družbe Counterpoint Research je navedeno, da je imel Apple leta 2023 sedem najbolje prodajanih pametnih telefonov, kar se je zgodilo prvič. Preostala tri mesta v prvi deseterici je zasedel Samsung.

članki

Huawei predstavil procesor Kirin 980


03.09.2018
Objavil: Dare Gliha

Na sejmu IFA 2018 je Huawei predstavil procesor Kirin 980, ki prinaša nov evolucijski korak na področju mobilne umetne inteligence (UI). Kot prvi komercialno dostopen proceso na enem mestu združuje najboljšo zmogljivost v svojem razredu, energijsko učinkovitost, napredno povezljivost in računsko moč dvojne nevronske procesorske enote (NPU), ki deluje na osnovi umetne inteligence.

»Lansko leto smo s Kirinom 970 svetu pokazali potencial umetne inteligence na napravi, letos pa smo razvili vsestranskega paradnega konja, ki ne vsebuje zgolj izjemnih UI-zmožnosti, ampak uporabnikom prinaša tudi izjemno zmogljivost,« je na predstavitvi dejal Richard Yu. »Opremljen s povsem novo osrednjo procesorsko enoto (CPU), grafičnim čipom (GPU) in dvojno nevronsko procesorsko enoto (Dual NPU), predstavlja ultimativni pogon za poganjanje produktivnosti naslednje generacije in zabavnih aplikacij.«

Absolutna superiornost

Najsodobnejša 7-nanometrska tehnologija podjetja TSMC Kirinu 980 omogoča, da na zgolj 1 cm2 površine vsebuje kar 6,9 milijard tranzistorjev, kar je 1,6-krat več kot prejšnja generacija. V primerjavi z 10-nanometrsko tehnologijo, 7-nanometrska tehnologija prinaša 20 odstotkov višjo zmogljivost in 40 odstotkov boljšo učinkovitost procesorja.

Kirin 980 je tudi prvi procesor z vgrajenimi osnovnimi jedri Cortex-A76, ki so 75 odstotkov močnejša in 58 odstotkov učinkovitejša v primerjavi s prejšnjo generacijo. Podsistem Kirin CPU uporablja inteligentni mehanizem Flex-scheduling, ki ustvarja tristopenjsko arhitekturo energetske učinkovitosti, sestavljene iz dveh super velikih jeder na osnovi Cortex-A76, dveh velikih jeder na osnovi Cortex-A76 in štirih malih jeder Cortex-A55. V primerjavi s tradicionalnim big.LITTLE design, ta rešitev dodeljuje ustrezna jedra ustreznim opravilom. Tako velika visokozmogljiva jedra zadolži za upravljanje takojšnjih intenzivnih obremenitev, velik visokoučinkovita jedra za zagotavljanje trajne zmogljivosti in ultraučinkovita jedra za spopadanje z vsakodnevnimi lažjimi aktivnostmi. Ker deluje pri višjih frekvencah kot njegov predhodnik, Kirin 980 omogoča hitrejši zagon aplikacij, boljšo večopravilnost in bolj gladko uporabniško izkušnjo.

Ker je grafika v mobilnih igrah v zadnjih letih močno napredovala, je Huawei v Kirin 980 integriral grafični čip Mali-G76, s čimer zagotavlja neprimerljivo igralno izkušnjo. Prvič uporabljen prav v Kirinu 980 Mali-G76 pri 178 odstotkov izboljšani učinkovitosti nudi 46 odstotkov več grafične procesorske moči kot prejšnja generacija grafičnega čipa. Mali-G76 prav tako vsebuje inovativno tehnologijo za pohitritev delovanja, ki uporablja UI za inteligentno identifikacijo igralnih procesov in ustrezno dodeljevanje sistemskih virov za optimalno zmogljivost.

Prvič v industriji - Moč “dvojnih možganov”

Novi Kirin predstavlja novo ero umetne inteligence na napravi. Dvojna nevronska procesorska enota (NPU) Kirina 980 dviguje izkušnjo umetne inteligence na napravi z večjo procesorsko močjo in inteligenco. Sinergija dvojnega NPU-ja se odraža v izjemni sposobnosti prepoznave slik - Kirin 980 lahko prepozna do kar 4.600 slik na minuto, kar je 120 odstotkov več kot Kirin 970. S tem pa dodatno dokazuje vodilno vlogo Huaweija na področju umetne inteligence na napravi. Dodatno Kirin 980 podpira uveljavljena UI-ogrodja, kot so Caffee, Tensorflow in Tensorflow Lite, ter nudi orodja, ki poenostavijo razvoj umetne inteligence na napravi. S tem razvijalcem omogoča, da lažje izkoristijo visoko procesorsko moč dvojnega NPU-ja.

Polno funkcionalni ISP

V strmenju k najboljši fotografski izkušnji na pametnem telefonu je Huawei na Kirin 980 integriral četrto generacijo slikovnega procesorja (ISP). Poleg 46-odstotnega povečanja pretočnosti podatkov v primerjavi s predhodnikom novi ISP prav tako nudi boljšo podporo pri uporabi več kamer, kot tudi povsem novo HDR-tehnologijo za barvno reprodukcijo, ki zmore nastaviti kontrast slike tako, da poudari objekte na različnih delih slike. Poleg tega Kirin 980 uporablja rešitev za zmanjšanje šuma Multi-pass, ki natančno odstrani moteče elemente, ne da bi pri tem uničila podrobnosti slike, kar zagotavlja boljšo kakovost slik, zajetih v slabših svetlobnih pogojih. Še ena nova funkcionalnost ISP-ja je izboljšano sledenje gibanju. Ko uporabnik poskuša zajeti fotografijo premikajoče se osebe, jo je ISP sposoben prepoznati s kar 97,4-odstotno natančnostjo, tako da vsak uporabnik lahko z lahkoto zajame hitre trenutke.

Porast družbenih medijskih platform, ki se osredotočajo na video vsebine je prinesel s sabo tudi večje zahteve po funkcionalnostih za zajem videoposnetkov. Kirin 980 se lahko pohvali z novim načinom procesiranja videoposnetkov, ki kameri omogoča 33 odstotkov boljšo odzivnost.

Odlična povezljivost

Da bi uporabnikom dostavil najboljšo povezljivost naprav, ki jih poganja Kirin 980, je Huawei integriral prvi modem s podporo komunikacijskemu standardu LTE Cat.21 z najvišjo hitrostjo prenosa 1,4 Gbps. Dodatno Kirin 980 podpira različne frekvenčne pasove, tako da imajo uporabniki svobodo pri izbiri svojega mobilnega operaterja in lahko uživajo enako premijsko izkušnjo povezljivosti, ne glede na to, kje se nahajajo.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki