marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 7h
Tip baterije:
Li-Ion (1400 mAh)
Dimenzije:
122 x 63.5 x 15.2 mm
Teža:
192.8 g

Tip zaslona:
4.1 palcev AMOLED, 480x800 pik

Notranji pomnilnik:
8/16 GB
Operacijski sistem:
WinMobile

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Odličen izgled in izdelava, zaslon, odzivnost mobilnika

Proti

Javljanje na klic, prenos slik/vide-a obvezno preko Zune-a

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Dell

Poln presenečenj!

Dell Venue PRO


Dell Venue PRO

24.05.2011
Objavil: Aleš Poljak

Po dolgem času sem dobil priložnost potestirati nekaj novega. V bistvu kar dve novi stvari... Dell-ov mobilnik (ja prav ste prebrali Dell) in Microsoftov najnovejši operacijski sistem, ki ima hecno ime. In sicer Windows Phone 7. Kako se ta čisto frišna kombinacija obnese pa preberite v nadaljevanju...ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: -/ni podatka
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled, tipkovnica in zaslon
Že na prvi pogled mi je bil Dellov mobilnik zelo všeč, a takoj sem tudi rekel uf je pa ogromen (122 x 63,5 x 15,2 mm). Spredaj seveda velik zaslon, pod njim tri ''tipke'', kromiran rob mobilnika in zelo ličen vzorec na hrbtni strani aparata. Zakaj sem v narekovaje dal besedo tipke, se morda sprašujete. Zato, ker to niso klasične tipke, ampak so del zaslona, ki delujejo na dotik. Imajo pa naslednje funkcije. Tipka z logotipom Microsofta zapre aplikacijo in nas vrne na osnovni zaslon, tipka s puščico nas pomakne na prejšni pogled in tipka z lupico prikliče iskanje, bodisi v aplikaciji ali pa Microsoftov iskalnik Bing. Malce čudno pa deluje osvetlitev teh tipk, saj se ta osvetlitev prehitro izklopi. Menim, da bi bilo veliko bolj funkcionalno, če bi bile osvetljene dokler je zaslon aktiven. Ker ravno opisujem tipke pa bom opisal še ostale. Tipka za aktiviranje aparata iz pripravljenosti je na klasični lokaciji na zgornji strani aparata in je okrogla, kar mi sprva sicer ni bilo všeč, saj jo je kar težko pritisniti, a sem kasneje ugotovil, da je to le stvar navade. Na desni strani aparta sta še tipki za uravnavanje glasnosti zvonenja ter med pogovorom zvočnika in tipka za upravljanje kamere/fotoaparata. Cel »kup« tipk je še pod zaslonom. Ja Dell Venue Pro poskrbi še za eno presenečenje, saj je to je drsni aparat s polno Qwerty tipkovnico skrito pod zaslonom. Zaslon potisnemo naprej in že se nam prikaže tipkovnica. Moram pa res pohvaliti, kako stabilen je aparat v roki, ko je zaslon ''odprt''.
Tudi tipkovnici moram pohvaliti. Zaslonska je odlična, saj so tipke zaradi velikega zaslona kar konkretne velikosti in dobro razmaknjene med seboj. Predvsem pa me je navdušila odzivnost in hitrost operacijskega sistema pri vnosu teksta. Klasična tipkovnica me je tudi prepričala, čeprav sem sam bolj pristaš zaslonskih, ker je vnos teksta hitrejši. Tipke so sicer kar natrpane, a nudijo zelo dober feedback, ko na njih pritiskamo.
Še nekaj besed o ogromnem zaslonu. 4.1 palčni AMOLED zaslon z ločljivostjo 480 x 800 pik prikazuje tako kot ostali zasloni tega tipa lepe in živahne vsebine na zaslonu. Naše interakcije po zaslonu pa tipa kapacitivni senzor, ki v navezi z odzivnim operacijskim sistemom poskrbi za vrhunsko uporabniško izkušnjo in tako vam z veseljem povem, da so časi, ko smo obupavali nad neodzivnostjo in uporabo stylusa pri mobilnikih z Windows mobile operacijskim sistemom, za nami.

Začetni zaslon
Microsoft je z začetnim zaslonom ubral svojo pot in tako je tudi prav. Vsaka aplikacija ima svojo ikonico oziroma svoj ''kvadratek'' na zaslonu, kateri so tudi prav lepo animirani. Ravno zaradi teh animacij mi je osnovni zaslon prav prijetno živahen. Mogoče bo to komu kičasto, a meni je bilo kar všeč. Te kvadratke lahko popolnoma poljubno razvrščamo in dodajamo iz glavnega menija. V glavni meni, kjer imamo vse nameščene aplikacije pa pridemo tako, da po zaslonu potegnemo v levo. Tam nas po abecednem vrstnem redu čakajo vse nameščene aplikacije na mobilniku. Ikonice telefona, sporočil, imenika in tržnice z aplikacijami pa kažejo še število dogodkov, ki smo jih zamudili.

Operacijski system
Venue PRO poganja Microsoftov operacijski sistem, ki ima sicer hecno ime ampak tako je. Windows Phone 7 je prava revolucija, saj deluje izredno tekoče in se na njega prav hitro navadimo. Struktura menijev je narejena tako, da če so podkategorije v določenem meniju ali aplikaciji do teh enostavno dostopamo tako, da s prstom potegnemo v levo ali pa desno. Čisto pri vrhu piše ime trenutnega pogleda. O čem govorim poglejte tu... . Intuitivno in preprosto ni kaj.

Telefoniranje in sporočanje
Venue Pro je seveda mobilni telefon in kako se telefon obnese pri klicanju, sprejemanju klicev si preberite v nadaljevanju...
Ko želimo izvesti klic, to storimo bodisi preko imenika oziroma ikone ''People'' ali pa iz zgodovine klicov pokličemo kontakt, s katerim smo pred kratkim govorili. Iz imenika lahko katerikoli kontakt pripnemo tudi na osnovni zaslon. Jaz sem pripel le par kontaktov, s katerimi sem pogosto na ''vezi''. Če ima ta kontakt dodano tudi sliko, je ta ikonica lepo animirana, saj se izmenjuje slika kontakta in ime kontakta. Na voljo imamo tudi številčnico za ročni vnos telefonskih številk, a žal Windows Phone 7 ne zna sproti iskati kontaktov po imeniku, kar konkurenti sicer znajo, a lahko tudi brez tega preživimo.
Žal je pa rahlo zakomplicirano javljanje na telefonski klic, ker se nam na zaslonu prikaže, kdo nas kliče, a da se lahko javimo na klic mobilnik zahteva, da najprej s prstom potegnemo po zaslonu in nato nam šele prikaže opciji za sprejem oziroma zavrnitev klica. Moje skromno mnenje je, da bi bil poteg po zaslonu za sprejem klica čisto dovolj. Neprijetno presenečenje torej!
Pri sporočanju pa ni nekih negativnih presenečenj, saj je pisanje SMS ali email sporočil mala malica, ker to lahko storimo preko odlične zaslonske ali pa fizične tipkovnice, kateri sta odlični, kot sem že omenil pri izgledu mobilnika. SMS spročila so prikazana kot pogovori in ko odpremo pogovor v oblačkih vidimo našo interakcijo s kontaktom.
Zelo zelo mi je bil všeč e-poštni odjemalec, saj je narejen zelo pregledno. Kot sem omenil pri opisu operacijskega sistema med podkategorijami preklapljamo enostavno tako, da s prstom potegnemo po zaslonu v levo ali pa desno. Pri e-poštnem odjemalcu lahko tako hitro menjamo med naslednjimi podkategorijami: vsa pošta (all), neprebrana pošta (unread) in nujna pošta (urgent). Enostavno je tudi dodajanje novega poštnega računa, saj v primeru, da dodajamo gmail-ov, yahoo-jev ali live-ov račun vnesemo le uporabniško ime in geslo, vse ostalo mobilnik naredi sam. Za kakšne druge poštne račune pa nastavimo še strežnike in zadeva hitro ''špila''.

Kamera in večpredstavnost
Venue Pro ima fotoaparat/kamero s 5MP občutljivim senzorjem in enojno LED bliskavico. Zajeta slika je maksimalne ločljivosti 2592 x 1844 pik. Sama kvaliteta slike je sicer zadovoljiva, a sem videl že lepše slike s kamero enakih specifikacij. Ob dnevni svetlobi je slika še kar, ko pa enkrat slikamo ob slabši svetlobi pa slike niso ravno kvalitetne in tu prav nič ne pripomore slaba bliskavica.
Video posnetke mobilnik lahko zajame v HD kvaliteti, torej v ločljivosti 720p – 1280 x 720 pik. Sama kvaliteta posnetka prav tako ni za prehvalit. Primerjal sem posnetek zajet z Nokio C7 in posnetek zajet s tem mobilnikom. Video posnetek zajet s C7 je veliko bolj uporaben od zajetega z Venue PRO, nažalost. Uporabniški vmesnik za fotoaparat/kamero tudi ne navduši, saj na zaslonu ni nikakršnih bližnjic preko katerih bi lahko vklopili npr. bliskavico. Za vsako stvar, ki jo želimo spremeniti moramo v nastavitve. Še najbolj všeč mi je enostaven prehod v galerijo. Del prejšnje zajete slike (trak cirka 1 cm) se nahaja na levi strani zaslona, kamor pritisnemo, če želimo v galerijo. Sama galerija pa deluje zelo hitro in odzivno. Slike lahko povečujemo in zmanjšujemo s ''ščipanjem'' zaslona oziroma s pinch to zoom funkcijo.
Če bomo na mobilnik želeli prenesti kakšno glasbo ali video posnetek, bomo morali na PC obvezno naložiti aplikacijo Zune, ki je v bistvu Microsoftov iTunes. Zune je precej okorna stvar, a z malo truda osvojimo tudi to in glasbo naložimo na mobilnik. Galerija glasbe je razdeljena na več kategorij (albumi, skladbe, playlist-e, zvrsti in izvajalci) med katerimi zdaj že verjetno veste, kako preklapljamo, saj sem že kar nekajkrat omenil. Ko pa glasbo poslušamo imamo na zaslonu izpisano kaj se trenutno predvaja in katera skladba sledi, ter tipke za prejšnjo ali naslednjo skladbo in za zaustavitev predvajanja. Galerija video predvajalnika in sam predvajalnik sta enaka, kot pri glasbenem predvajalniku.

Nameščena programska oprema
Nameščen spletni brskalnik oziroma mobilna verzija Internet Explorerja me je prijetno presenetila, saj spletne strani bliskovito hitro odpira in jih lepo izrisuje. Izvrstno deluje tudi povečevanje na širino teksta. Le dvakrat pritisnemo na zaslon, kjer je tekst in mobilnik zna sam prilagoditi stopnjo povečave, tako da je tekst od enega roba zaslona do drugega. Pohvalno ni kaj! V brskalniku lahko odpiramo nove zavihke, shranjujemo zaznamke in imamo pregled nad zgodovino brskanja. Vse v enem, kar se tiče spletnega brskalnika! SUPER!
Kot se za Microsoftov izdelek spodobi, je na mobilniku naložen komplet Office paket, kjer lahko vsak dokument tudi uredimo, ne samo odpiramo.
Za vsakdanjo pomoč pri določenih opravilih imamo nameščen še koledar, kalkulator, aplikacijo za sledenje finančnim trgom (Pageonce Finance) in aplikacijo za spremljanje novic (Newsroom).
A dodatne aplikacije in igre so nam na voljo preko tržnice z aplikacijami oziroma Market place-a. Market place mi je bil všeč, saj je uporabniški vmesnik narejen zelo dobro in posledično tudi sama uporabniška izkušnja.

Povezovanje, pomnilnik in navigacija
Venue Pro se povezuje tako na 3G omrežja (900, 1700, 2100 MHz), kot na 2G omrežja (850, 900, 1800, 1900). Najvišje hitrosti prenosa podatkov mobilnik dosega preko HSDPA protokola in sicer 7.2 Mbps proti mobilniku in 5.76 Mbps proti omrežju preko HSUPA protokola. Mobilnik ima seveda še Wifi, bluetooth 2.1, in GPS vmesnik. GPS vmesniku pa pomaga tudi elektronski kompas. Tudi radio lahko poslušamo z mobilnikom, saj ima vgrajen FM sprejemnik. Mobilnik ima na dnu ohišja microUSB priključek, preko katerega mobilnik polnimo tako z el. energijo kot z vsebinami. Prav to polnenje z vsebinami je pa malo bolj zapleteno, saj načina ''Mass storage mode'' oziroma funkcijo USB ključka ta mobilnik ne pozna. Če želimo prenesti zajete slike in video posnetke na PC, moramo to storiti preko Zune-a. Enako velja za glasbo.
Pomnilnika imamo na voljo 16GB ali pa 8GB odvisno od modela. Na testu smo imeli 8GB model. Delovnega pomnilnika je pa pri obeh variantah enako in sicer 512MB.
Za navigiranje imamo na voljo aplikacijo Maps, katera potrebuje internetno povezavo, da vedno sproti naloži kartografijo. Ne nudi pa usmerjanja do cilja. Vnesemo lahko le začetno in končno točko in aplikacija nam nariše oziroma določi najbližjo pot do cilja.

Prodajni paket
Aparat v naši deželici še ni uradno v prodaji in tako tudi mi mobilnik na test nismo dobili v prodajnem paketu, tako da kaj točno bo v prodajnem paketu ne vemo in bo opisano kasneje.

Posodil na test:
Asbis d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Asbis d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki