marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
210 ur
Tip baterije:
Li-Ion (900 mAh)
Dimenzije:
97,5 x 48,5 x 24 mm
Teža:
116 g

Tip zaslona:
barvni, 176x220 pik, 262.144 barv
Zunanji zaslon:
0,371 W/kg

Stopnja sevanja SAR:
0,371 W/kg
Za

Predvsem odličen zaslon, oblika aparata, grafični del menijev, vrtljiva kamera ter precej dodatnih funkcij je tisto, kar bo marsikoga pritegnilo k nakupu.

Proti

Precej sem bil razočaran na že dostikrat omenjeno IR povezavo, ki je v telefon vgrajena skoraj brez vrednosti. Telefon skazi nekoliko velika antena, avtonomija baterije ter precej slaba slišnost v slušalki, kar me je precej razočaralo. Pričakoval bi tudi več iznajdljivosti pri reševanju nekaterih funkcij, ki jih omogoča telefon (prenos video posnetkov...).

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Drsna tipkovnica...

Samsung SGH-D410


Samsung SGH-D410

21.07.2004
Objavil: Aleš Tomšič

Samsung SGH-D410 je zadnji iz vrste samsungov, ki so trenutno na voljo na našem tržišču. Velika večina samsungov je preklopnih, za model D410 pa tega ne bi mogli trditi. Namreč, pod zaslonom in osnovnimi tipkami se pod njim skriva še normalna tipkovnica.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 2x
nočni način
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Način odpiranja je praktično identičen tistemu pri nokii 7650 ali siemensu SL55. Morda sem malce skeptičen nad takim odpiranjem, saj se nekako ne morem znebiti občutka, da bi znal sistem preiti tudi v okvaro.

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Ko aparat prižgemo, nas pozdravi odličen barvni zaslon, ki zna prikazati do 262.144 različnih barv. Pod zaslonom se nahajata dve funkcijski tipki, tipki za sprejem ter končanje klica, tipka Prekliči ter navigacijska tipka, ki nosi funkcijo bližnjic do nekaterih funkcij (SMS sporočila, zvočne nastavitve, kamera ter snemanje govora), osrednji del pa služi za hiter dostop do WAP-a. Tipke so precej plitke, a dobro odzivne in moram priznati, da kakšnih večjih težav nisem imel s pritiskanjem le-teh. V zgornjem levem kotu telefona najdemo fotoaparat, ki je vrtljiv za okoli 180 stopinj. Ko odpremo telefon, se nam prikaže še preostali del tipk, ki je skrit pod zaslonom. Osvetljene so v modri barvi, in to enakomerno. Omenil bi še eno malenkost, in sicer da telefon ne podpira slovenskega jezika.

Celoten izgled pa rahlo pokvari precej neestetska in obenem tudi velika antena. Telefon bi izgledal precej lepše, če bi oblikovalci nanjo preprosto pozabili. Precej me je razočaralo dejstvo, da je slišnost v slušalki zelo slaba. Slušalko sem imel vedno na najvišji stopnji glasnosti, a sem že v malce hrupnejšem okolju komajda slišal sogovornika.

Baterija mi je na testu zdržala nekje dva dni uporabe, kar ni ravno veliko, a je na srečo v prodajnem kompletu poleg navodil, polnilca, slušalk za prostoročno telefoniranje še dodatna baterija.

Pomnilnik je pri samsungu razdeljen na posamezne sklope. Tako ga je za fotografije na voljo 3000 KB, enako za video posnetke, za MMS sporočila 1024 KB, enaka količina pripada odjemalcu elektronske pošte ter 600 KB za slike in melodije.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V telefonski imenik lahko shranimo do 1000 vnosov. Vsakemu izmed njih lahko dodamo številko mobilnega telefona, službene oz. domače številke ter naslova elektronske pošte. Vse kontakte, shranjene v imeniku, lahko razvrstimo v 10 različnih skupin, vsaki pa lahko določimo logotip, vrsto zvonjenja ter melodijo za prihajajoče SMS sporočilo.

Telefon žal ne ponuja opcije prikaza ali imenika na SIM kartici ali v pomnilniku telefona. Tako sta oba imenika med seboj pomešana oz. je pri vsakem kontaktu moč potem najti vsaj dve telefonski številki, ki sta isti, a s to razliko da je ena shranjena na SIM kartici, druga pa v pomnilniku telefona. Prav tako samsung SGH-D410 ne pozna glasovnega klicanja, kar je danes že zelo razširjena funkcija.

Sporočila

Samsung SGH-D410 podpira SMS, EMS ter MMS sporočila. Prva so lahko dolga do 918 znakov, a se ta seveda porazdelijo v sporočila, dolga po 160 znakov. V pomoč pri pisanju bi lahko bil tudi sistem T9, a kaj, ko ne podpira slovenskega jezika. Zadeva je kar precej nadležna, saj se vedno znova vklaplja. Navadnim SMS sporočilom lahko dodajamo slikice, zvoke in podobno, s čimer nastanejo obogatena EMS sporočila. V telefonu je, po tem ko zmanjka pomnilnika na SIM kartici, prostora za 200 SMS sporočil.

MMS sporočila ne prinašajo kakšnih bistvenih novosti. Vsakemu izmed njih lahko dodamo besedilo, sliko, melodijo. Kot že rečeno, je za MMS sporočila na voljo 1024 KB pomnilnika.

Telefon ima vgrajen tudi POP3 odjemalec elektronske pošte, ki zadošča za osnovno uporabo elektronske pošte. Malce me je razočaralo dejstvo, da priponka v pošti ne sme biti večja od 100 KB. To se mi zdi precej pomembno, saj gredo slike iz telefona le preko elektronske pošte ali MMS sporočil.

Seznami klicev, števci...

Telefon si zapomni 20 zadnjih klicev. Vsi klici so lepo razporejeni po skupinah, označeni z datumom ter uro, ne pa tudi dolžino posameznega klica. Časi klicev so prav tako zgledno razporejeni. Tako imamo pregled za čas zadnjega klica, vseh prejetih ter vseh klicanih številk.

Precej veliko razočaranje pa je, vsaj zame, odsotnost GPRS števcev. Takšnega kiksa si po mojem mnenju ne bi smeli privoščiti.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Samsung SGH-D410 podobno kot tudi nekateri drugi samsungi ne pozna profilov. Zadeva je kar malce nadležna, saj je v modernih časih hitrega tempa in nuje stalne dosegljivosti potrebno kdaj pa kdaj spremeniti tudi lastnosti telefona, tako da ne moti nas ali okolice. Tako telefon ponuja le izklop zvokov, na vse klice pa nas nato opozarja z vibro, ki je, to moram omeniti, zelo slabotna. Poleg tega telefon ne ponuja hkratne uporabe vibre ter zvonjenja.

Dodatne melodije in slike si je moč naložiti s pomočjo vgrajenega WAP brskalnika. Telefon podpira 64-kanalne večglasne melodije, ki zares vzbudijo vašo pozornost, verjetno pa tudi okolice. Poleg ozadij, ki so lahko tudi animirana (nekaj je že vnaprej naloženih), si lahko nastavljamo tudi barvno shemo signalne lučke, ki nas opozarja na klice, SMS sporočila itd.. Možno si je prilagoditi tudi glavne menije, svetlost ter kontrast zaslona.

Slike ter video posnetki – da, telefon omogoča celo snemanje video posnetkov –, posneti s fotoaparatom, imajo na voljo vsak po 3000 KB pomnilnika. Slike gredo s telefona le preko MMS sporočil ali elektronske pošte, kar se mi zdi kar škandalozno, saj ima aparat vgrajeno možnost infrardečega povezovanja. Video posnetkov pa mi sploh ni uspelo prenesti s telefona, saj ne ponuja nobenih podobnih možnosti. Verjetno je edina opcija podatkovni kabel ter ustrezna programska oprema. Res škoda, to bi lahko rešili precej bolj elegantno.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Koledar nam ponuja le mesečni oz. dnevni pregled dogodkov. Resda je morda za koga precej grafično načičkan, a je še vedno precej dobro pregleden in zadovolji osnovne potrebe. Vsak vnos lahko opremimo še z alarmom, da katerega izmed dogodkov ne bi zamudili.

Telefon ponuja kar nekaj različnih alarmov, od takšnega, ki zvoni vsak dan, do takšnega, ki nas opozori oz. zbudi le enkrat. Med pripomočki najdemo še kalkulator, pretvornik valut, možnost snemanja glasovnih beležk, kamor lahko posnamemo do 5 glasovnih beležk, vsaka pa je lahko dolga do 30 sekund, ter listo opravil ( To Do List).

V telefon so vgrajene že štiri igre (Bubble Smile, Fun2Link, Ultimate Golf Challenge ter MobileChess), dodatne pa si lahko s pomočjo podpore za java aplikacije naložimo na telefon preko WAP-a.

Fotografiranje

Fotoaparat me ni prav posebej navdušil. Slike na zaslonu telefona so resda odlične, a ko jih prenesemo na domači računalnik, vse skupaj izgubi svoj čar. Med samim slikanjem nam telefon omogoča kar nekaj nastavitev in igranja s kamero. Kamero lahko obračamo za 180 stopinj, ob slikanju pa lahko nastavljamo osvetlitev ter digitalni zoom. Malce več nastavitev skrivajo nekateri meniji, ki nam omogočajo, da zajemamo slike z efekti (poster, sepia, negativ ter siva slika), na voljo pa so nam tudi okvirji. Samosprožilec lahko nastavimo na 3, 5 ali 10 sekund časa.

Slike so lahko v ločljivostih 176 x 160, 160 x 120, 320 x 240 ali pa 640 x 480 pik. Izbiramo pa lahko še med štirimi različnimi kvalitetami slike (economy, normal, fine ter super fine). Kot že napisano, gredo slike s telefona le preko MMS sporočil ali elektronske pošte.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Telefon omogoča CSD ali GPRS podatkovno povezovanje, od brezžičnega komuniciranja z ostalimi napravami pa le infrardečo povezavo, ki pa je bore malo uporabna, saj si lahko z njo pomagamo le pri prenosu katere izmed vizitk v imeniku ali opomnika iz koledarja. Slike, melodije, video posnetki žal ne morejo na drugo napravo preko te opcije komunikacije. Pričakovali bi potem vsaj spodobno bluetooth povezavo, a so tudi na bluetooth pri Samsungu pozabili. Škoda! Samsung SGH-D410 ima vgrajen tudi WAP brskalnik različice 1.2.

Telefon je za testiranje posodilo podjetje Mobitel d.d.

Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki