marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 17 ur (2G) / do 19 ur (3G)
V pripravljenosti:
do 228 ur (2G) / do 216 ur (3G)
Tip baterije:
Li-Po (2300 mAh)
Dimenzije:
140,2 x 68,6 x 7,3 mm
Teža:
120 g

Tip zaslona:
barvni IPS LCD, kapacitiven, občutljiv na dotik, 1080 x 1920 pik, 16M barv, velikost pet palcev, 441 ppi

Procesor:
MediaTek 2,0 GHz True8Core (štirijedrni 2,0 GHz Cortex-A17 in štirijedrni 1,7 GHz Cortex-A7)
Notranji pomnilnik:
32 GB, 2 GB RAM
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Lenovo je z Vibe X2 in njegovo izdelavo v rezinah spremenil klasično oblikovanje in izdelavo mobilnika. Mavrični odtenki mobilnika in ravni robovi izgledajo odlično, zelo dober je tudi občutek pri rokovanju z njim. Mobilnik spada cenovno v srednji rang, čeprav zaradi vgrajene strojne zmogljivosti sili v razred višje. Žal pa se cena mora nekje poznati. To gre predvsem na račun odsotnosti ležišča za dodatno pomnilno kartico, tako da smo obsojeni na vgrajenih 32 GB pomnilnika (Lenovo ravno tako ne ponuja 64 GB različice). V oči bode tudi odsotnost NFC, katerega imajo danes praktično vsi mobilniki tega cenovnega razreda.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Lenovo

Mavrična rezina

Lenovo Vibe X2


Lenovo Vibe X2

18.03.2015
Objavil: Dare Gliha

Kitajski Lenovo je z lanskim nakupom Motorole postal tretji največji proizvajalec mobilnih telefonov na svetu, vseeno pa pri nas njihovih mobilnikov nismo mogli kupiti po uradni poti. Do sedaj. V tem mesecu so namreč pričeli z uradno prodajo na našem tržišču.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 13 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Na našem trgu so lansirali osem mobilnikov, ki bodo zadovoljili celoten spekter kupcev, tako tistih, ki prisegajo na poceni mobilnike, kot tudi tiste, ki imajo raje zmogljivejše naprave. Ker sam spadam med slednje lahko mirno rečem, da je njihov mobilnik Vibe X2 pravi kandidat za tokratni test.

Lenovo Vibe X2 prinaša tudi manjšo osvežitev pri oblikovanju mobilnikov, saj je narejen v t.i. rezinah. Kaj to pomeni? Če mobilnik pogledamo s strani opazimo, da je narejen iz več slojev, vsak sloj pa ima svojo barvo. Mobilnik s tem spominja na mavrico, tisti bolj zlobni pa bi lahko pripomnili, da spominja na podlogo za plažo. Rezine oz. ohišje je izdelano iz magnezijeve zlitine, celoto pa zaključuje pet palčni zaslon s polno HD ločljivostjo.

Izgled

Omenjeni pet palčni zaslon je narejen v IPS LCD tehnologiji, njegova ločljivost znaša 1080 x 1920 pik. Dimenzije mobilnika so 140,2 x 68,6 x 7,3, njegova teža pa znaša 120 g. Že pri prvem rokovanju sem dobil občutek, da gre za zelo lahek mobilnik navkljub njegovi velikosti, ohišje pa je trdno in se pri delu ne zvija. Vsi robovi mobilnika so ravni, kar še izboljša občutek pri rokovanju.

Poglejmo, kaj še najdemo na mobilniku. Na spodnji strani je priključek micro USB, na desni strani sta tipki za glasnost in spanje/vklop, na zgornji strani je priključek za polnjenje, na levi strani pa najdemo ležišče kartice SIM. Pri Vibe X2 so uporabili različico micro SIM, na našem tržišču pa se prodaja le različica z eno kartico. Na zadnji strani mobilnika najdemo na levem zgornjem delu lečo kamere in LED bliskavico, desno od nje pa še dodatni mikrofon, ki skrbi za odpravljanje šumov. Pohvaliti moram, da leča kamere ni izbočena, kot se to dogaja pri novejših mobilnikih in tako obstaja manjša verjetnost poškodbe. Spodaj se nahaja še zvočnik in trije pini, ki so namenjeni uporabi dodatkov Xtensions. Med njimi najdemo dodatno baterijo ali pa zunanji zvočnik proizvajalca JBL. Poglejmo še na zaslon. Na zgornji strani se nahaja sprednja kamera, na spodnjem delu zaslona pa so še tri programske tipke za upravljanje mobilnika.

Začetni zaslon in operacijski sistem

Na mobilniku je nameščen operacijski sistem Android 4.4.2, vendar pri Lenovu obljubljajo, da bo v roku meseca ali dveh za vseh njihove mobilnike, ki jih prodajajo pri nas, na voljo nadgradnja na različico 5.0 Lollipop. Kot je v navadi pri vseh proizvajalcih je tudi Lenovo prilagodil uporabniški vmesnih in ga poimenoval Vibe UI 2.0. Uporaba le-tega bo bližje tistim, ki si lastijo jabolčne naprave, saj so vse ikone »razmetane« po začetnem zaslonu (teh je lahko do 18), namenskega gumba za dostop do nameščenih aplikacij namreč niso dodali. Če vam tak način ne odgovarja ni nikakršne težave. Znano je, da je Android možno dodobra prilagoditi lastnim željam, zato si lahko vsak uporabnik namesti zagonski nalagalnik (launcher) po lastni izbiri in si tako preuredi začetni zaslon.

>> Vse o operacijskem sistemu Android >> KLIK

Telefoniranje in sporočanje

Za imenik, koledar, opomnike, aplikacije na računu in še kaj je priporočljiva sinhronizacija z lastnim google računom. Le-ta nato prenese vse zapise v mobilnik. Če ni na voljo googlov račun je možno klasično kopiranje stikov iz kartice SIM. Toplo vam priporočam uporabo oblačnih rešitev, saj ob primeru težav telefon preprosto ponastavite na tovarniške nastavitve in si nato imenik in koledar z vpisom vaših podatkov ponovno preprosto namestite. Shranjene stike v mobilniku lahko shranite v sam mobilnik ter tudi na kartico SIM.

Sporočanje je, kot pri vseh modernih mobilnikih, izdelano dobro in preprosto. Med sporočanjem vidimo klasičen "thread" oz. nit vpogled v zgodovino sporočil. Prav tako velja za MMSe, ki so združeni z SMSi. Če vam tovarniški pogled ne ustreza si lahko iz trgovine Google Play namestite sporočilno aplikacijo po vaši izbiri. Zadnje čase se za komuniciranje uveljavlja aplikacija Hangouts, vendar je osebno ne uporabljam.

Kamera in večpredstavnost

Lenovo Vibe X2 ima vgrajeno kamero ločljivosti 13 MP, največja velikost slike pa znaša 4160 x 3120 pik. Za pomoč v slabših svetlobnih pogojih je vgrajena LED bliskavica, za lepše slike pa še samodejno ostrenje. Stabilizatorja slike v tem mobilniku ne boste našli. Mobilnik ima tudi sprednjo kamero, ločljivost le-te znaša 5 MP, žal pa ne omogoča samodejnega ostrenja. Vseeno so posnete slike uporabne, predvsem za slikanje zadnje čase popularnih selfijev. Za še boljše posnetke s sprednjo kamero so pri Lenovu omogočili slikanje z gestami. Tako lahko sliko zajamete le z mežikanjem ali mahanjem mobilniku, lahko pa preprosto le rečete »cheese« in slika se posname. Posnete slike so solidne kvalitete, predvsem tiste, ki so posnete v dobrih svetlobnih pogojih. Žal pa se mi je med uporabo večkrat zgodilo, da sem pri slikanju znotraj prostora dobil zamegljeno sliko. Slednje je bilo posebno prisotno pri slikanju otrok, ki nikakor ne zmorejo biti niti sekunde pri miru.

Tudi za snemanje video posnetkov je poskrbljeno. Lenovo Vibe X2 omogoča snemanje pri polni ločljivosti 1080p in 30 sličicah na sekundo. Za lepše posnetke so dodali še programsko stabilizacijo video zapisa. Žal pa ne boste našli snemanja v ločljivosti 4k, čeprav vgrajeno čipovje tovrstno snemanje omogoča.

Nameščena programska oprema

Navadno o nameščenih programih na mobilniku ne pišem, saj si lahko vsak uporabnik iz trgovine Google Play namesti na mobilnik aplikacije po lastni želji. Vseeno pa bi pri Vibe X2 omenil zanimivo aplikacijo, ki jo je ponudil Lenovo. Gre za aplikacijo Security, ki skrbi za varno uporabo mobilnika. Le-ta namreč vseskozi teče v ozadju in preverja, ali je na mobilniku nameščena zlonamerna programska oprema, ali da ima neka aplikacija prevelik dostop do zasebnih podatkov. Skrbi tudi za zaščito pred virusi, preprečuje neželeno vsebino (SMS, klici), omogoča pa tudi starševski nadzor.

Povezovanje in ostale tehnikalije

Vibe X2 ima za povezavo z osebnim računalnikom priklop microUSB 2.0. Prav tako ima HSPA, LTE (kategorije 4, to je do 150 Mbps prenosa k uporabniku in do 5 Mbps prenosa od uporabnika), Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, možna je nastavitev mobilnika kot WiFi dostopna točka, modrizob različice 4.1 z A2DP, ter GPS z A-GPS in GLONASS podporo. Za preganjanje dolgočasja so vgradili še FM radio, ki deluje le z vklopljenimi slušalkami. Žal pa na mobilniku bode v oči odsotnost podpore za NFC.

Za pogon in delovanje skrbi osemjedrni procesor MediaTek 2,0 GHz True8Core (štirijedrni 2,0 GHz Cortex-A17 in štirijedrni 1,7 GHz Cortex-A7), vezno čipovje je MediaTek MT6595m, za grafični del pa skrbi PowerVR G600. Vgrajenega je 2 GB pomnilnika RAM ter 32 GB prostora za uporabnika. Žal boste zaman iskali razširitveno mesto za pomnilne kartice. Kot zanimivost bi tu dodal, da enako čipovje za svoje delovanje uporablja tudi Meizu MX4.

Baterija ima kapaciteto 2300 mAh in ni uporabniško zamenljiva. Po specifikacijah Vibe X2 omogoča do 17 ur pogovora, realno pa boste mobilnik ob večji uporabi polnili na dan ali dva, tako kot večino pametnih telefonov na trgu.

Prodajni paket

Lenovo želi že na prvi pogled prikazati, da gre za vrhunski izdelek. V lično oblikovani škatlic poleg mobilnika dobimo še slušalke in omrežni polnilec z USB podatkovnim kablom ter kratka navodila. Dodatno so pri Lenovu mobilniku dodali zaščito za ekran in prozorni plastični pokrovček za zaščito zadnje strani mobilnika.

Cena na dan testa:
419,99
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Lenovo
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki