marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 500 minut
V pripravljenosti:
do 350 ur
Tip baterije:
Li-Polymer (1500 mAh)
Dimenzije:
1.500 mAh
Teža:
1.500 mAh

Tip zaslona:
Kapacitivni zaslon na dotik, 16 mio. barv, 800 x 480 točk, 3,8"

Notranji pomnilnik:
RAM: 512MB, ROM: 2/4GB
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

kompaktno in kvalitetno ohišje, odziven zaslon na dotik in zdržljiva baterija, uporaben internetni brskalnik

Proti

nenatančna tipkovnica, ko je telefon v vertikalnem položaju, zamuden način izbire in kopiranja besedila med aplikacijami, slovenska tipkovnica ne vsebuje črke č.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Huawei

Zmogljivost za nizko ceno

Huawei U8800 Ideos X5


Huawei U8800 Ideos X5

22.06.2011
Objavil: Gregor Grošelj

Po vseh bližnjih srečanjih z elektronskimi izdelki, ki prihajajo iz daljnjega vzhoda, me ob pogledu na napis "Made in China" skoraj vedno prešinejo negativne asociacije kot so: kičast izgled, cenena izdelava, ter predvsem slaba združljivost in skopa programska podpora.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: 3x
panorama
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Kljub temu se na trgu najdejo izjeme, ki potrjujejo pravilo in tokrat je takšna osvežitev pametni mobilnik po imenu Huawei U8800 Ideos X5. In ravno ta ponuja pravo nasprotje opisanega - je diskretnega izgleda, kompaktne izdelave in nabit s funkcionalnostjo...poleg vsega pa ga poganja zdaj že dobro poznani Googlov operacijski sistem Android...

Izgled, tipkovnica in zaslon

Če začnemo pri samem izgledu, na tem mobilniku razen velikega števila funkcij ne bomo našli nič tipično kitajskega. Zaobljeno ohišje je sestavljeno iz kompaktne črne plastike, brez odvečnih in kičastih napisov (na hrbtni strani najdemo siva napisa Ideos X5 in pa Googlov logotip), le sprednji del je obrobljen s krom plastiko metalne barve, ki pa telefonu daje še bolj kakovosten izgled. Mobilnik s svojimi zaobljenimi merami (120 x 62 x 11,6 mm) v roki deluje kompaktno, 130g teže pa ne izstopa in mobilnik ne beži iz rok, saj je hrbtna stran narejena iz nedrseče plastike. Na zgornjem delu najdemo tipko za vklop poleg katere se nahaja vtičnica za 3,5mm slušalke. Tik pod zaslonom se v vrsti nahajajo štiri osvetljene tipke občutljive na dotik (funkcija nazaj, nastavitveni menu, domov in iskanje) na desni strani ohišja pa se nahajata še tipki za uravnavanje glasnosti, tipke za vklop kamere in fotoaparata pa na ohišju žal ne bomo našli.

Nameščena verzija operacijskega sistema Android v osnovi ne podpira slovenskega jezika, me je pa nekoliko zmedla posebnost, da mobilnik na izbiro ponuja slovensko tipkovnico, vendar na njej ne bomo našli tipke č. Nevšečnost k sreči ni nepremostljiva, saj na Android marketu najdemo marsikatero izboljšavo, med njimi tudi tipkovnico z vsemi pripadajočimi znaki naše abecede, seveda pa ta ni zastonj. V ležečem položaju virtualna tipkovnica ne povzroča težav, saj so tipke dovolj velike za natančno in hitro tipkanje, le na preslednico se je potrebno navaditi, saj je ta postavljena na netipično desno stran tipkovnice. Ravno nasprotno pa je s tipkanjem, ko je mobilnik postavljen pokončno, saj je tipkanje zaradi ozke tipkovnice zelo nenatančno in počasno. Verjetno za ta namen tipkovnica vsebuje tudi ikono za intiutivno vpisovanje besedila s pomočjo sistema swype, pri katerem drsimo po tipkah virtualne tipkovnice, sistem pa nam sproti sestavlja besede. Vendar je funkcija priročna in hitra le za pisanje besedila v angleškem jeziku, pri uporabi slovenske tipkovnice pa je ta funkcija žal manj uporabna.

Kapacitivni zaslon zna na svojih 3.8 palcih prikazati vsebine z ločljivostjo 800 x 480 pik in to z lepimi in kontrastnimi barvami, tudi pod večjimi zornimi koti. Edina slabost, ki zna rahlo zmotiti je slabša vidljivost pod močnim soncem, še posebej pri vklopljenem fotoaparatu. Kapacitivni zaslon omogoča zelo dobro odzivnost večtočkovnega dotika in prehodi med zasloni so nemoteči in tekoči, kar se pokaže kot zelo prijetna izkušnja tako pri pregledovanju fotografij (pregledovalnik je zelo pregleden in odziven), kot tudi pri uporabi internetnega brskalnika.

Začetni zaslon

Odklepanje zaslona izvedemo s pritiskom in drsenjem prsta po ikoni ključavnice v desno smer zaslona, z obratnim gibom pa lahko mobilnik prestavimo v t.i tihi način. Začetni zaslon (home screen) omogoča dodajanje od poljubnih bližnjic do praktično vseh aplikacij in funkcij, ki jih mobilnik vsebuje. Z njimi lahko zapolnemo do 5 strani med katerimi prehajamo z drsenjem v levo ali desno smer. Na spodnjem delu zaslona so za hiter dostop na voljo še tri ikone – telefoniranje, izbirni meni za aplikacije in internetni brskalnik.

Operacijski system

Ideos X5 poganja operacijski sistem Android verzije 2.2.1 . Več o samem Androidu si lahko preberete tukaj:

>> Vse o operacijskem sistemu Android

Telefoniranje in sporočanje

Klic prevzamemo na enak način kot odklepamo telefon – s potegom ikone v desno stran zaslona. Sama kvaliteta zvoka med klicem je zadovoljiva, sogovornik je razumljiv in glasnost je zadostna tudi v hrupnejšem okolju. Sama baterija me je ob začetnem testiranju najprej razočarala, saj jo je bilo potrebno napolniti že po enem dnevu uporabe. Ko pa sem ponovil vajo in ugotovil, da so po nepotrebnem vklopljeni praktično vsi požrešni porabniki (gps, wifi, bluetooth,itd.) in jih naknadno vklapljal po potrebi, se je zdržljivost baterije ob zmerni uporabi povečala na dobre 3 dni, kar je pohvalno.
Kar se tiče sporočanja je Ideos x5 dobro podprt, samo pisanje sporočil je s pomočjo horizontalne tipkovnice hitro, se bo pa marsikomu zataknilo pri funkciji označevanja in kopiranja besedila. Moteče je predvsem označevanje besedila, ker vmesnik pri označevanju ni dovolj natančen in hitro označimo preveč ali premalo besedila, pred tem pa moramo v meniju to funcijo vklopiti, kar naredi načeloma preprost proces zelo zamuden. Prikaz SMS in MMS sporočil se prikazuje v načinu pogovora (nizanje sporočil pošiljatelja in prejemnika enega pod drugim) in tako deluje tudi bolj pregledno. Za uporabo elektronske pošte ima mobilnik že nameščen odjemalec Gmail, dodatne nastavitve pa omogočajo tudi dodajanje protkolov POP3, IMAP in EXCHANGE.

Kamera in večpredstavnost

Fotoaparat s 5MP senzorjem in enojno LED bliskavico zajema fotografije v ločljivosti 2592 x 1844 pik in videoposnetke v HD ločljivosti 720p. Kvaliteta zajetih fotografij je nekako v povprečju – zajete fotografije imajo zahvaljujoč samodejnemu ostrenju in makrofunkciji dobro ostrino, edino barve so nekoliko sprane. Samo izvajanje fotografiranja je dokaj nepraktično, ker se tipka za ostrenje in proženje fotoaparata nahaja na levem spodnjem delu zaslona in jo moramo pritiskati s palcem. Tudi kvaliteta zajetih videoposnetkov bo za povprečnega uporabnika zadovoljiva, posnetki so tekoči, brez zatikanja, imamo pa možnost izbire več nastavitev kvalitete zajema (high,low,MMS in Youtube).

Za sinhronizacijo imenika in programov preko osebnega računalnika potrebujemo programsko opremo Hi-Suite (prenesemo jo preko proizvajalčeve spletne strani) in vklopljen način USB debugging mode, ki mi je na začetku povzročal kar nekaj težav, saj je funkcija skrita globoko v nastavitvah, navodila pa so glede tega zelo skopa. Kljub temu lahko za povezavo datotek med računalnik in mobilnikom izberemo tudi USB storage device, kjer deluje pomnilnik kot USB ključ.

Za predvajanje glasbenih datotek bo poskrbel predvajalnik večpredstavnostnih datotek, ki zna prikazati sliko albuma in omogoča še dodatne nastavitve kvalitete predvajanja (Equalizer). Testno sem poskusil tudi predvajanje nekaj divx datotek, vendar predvajanje ni bilo uspešno. Tudi za tovrstne tipe datotek bo potrebno pobrskati po Android tržnici.
Nameščena programska oprema

Na mobilniku so že našli nameščene programe kot so Gmail, Google Earth, Google Maps, Facebook, Twitter, News & Weather in elektronski čitalec knjig Aldiko. Za pregledovanje dokumentov imamo nameščen program DocumentsToGo, za brskanje po spletu pa bo poskrbel Googlov brskalnik, ki nudi presenetljivo dobro podporo spletnim formatom in kar je najpomembnejše dejansko omogoča tekoče brskanje in pregledovanje po spletnih straneh. Poleg uporabnih programov za resno delo najdemo tudi nekaj naloženih iger, ki pa so v večini samo za pokušino, polno delujoče verzije pa je potrebno dokupiti na tržnici z aplikacijami. Za vsakdanjo pomoč pri določenih opravilih imamo nameščen še koledar, kalkulator, budilko in beležnico.

Povezovanje, pomnilnik in navigacija

Mobilnik omogoča povezovanje 2G omrežja (850, 900, 1800, 1900 Mhz), za višje hitrosti prenosa podatkov preko mobilnega omrežja pa zna uporabljati GPRS, EDGE, UMTS in HSDPA protokol. Za prenos podatkov lahko uporabimo tudi Wifi ali bluetooth 2.1. Mobilnik ima na dnu ohišja microUSB priključek, preko katerega mobilnik polnimo in hkrati uporabljamo za prenos podatkov. Ideos X5 ima 512MB delovnega pomnilnika, za shranjevanje datotek uporabniku ponuja 2GB internega pomnilnika, ki ga lahko dodatno nadgradimo z microSD kartico.

Poleg digitalnega kompasa mobilnik vsebuje tudi interni A-GPS modul, za prikaz lokacije pa si lahko pomagamo z že naloženimi programi Google Maps, Google Earth in Latitude. Za boljši izkoristek modula pa bo seveda potrebno dokupiti katerega od navigacijskih programov na Android marketu.

Prodajni paket

Nevtralna bela embalaža, ki ima na pokrovu natisnjeno ime in sliko mobilnika ima več ali manj standardno vsebino. Poleg začetnih navodil v zgibanki, mobilnika in Li-poly baterije s kapaciteto 1500 mAh najdemo še žične stereo slušalke z mikrofonom za prostoročno telefoniranje, povezovalni micro USB kabel, in omrežni 220V polnilec z USB vtičnico.

Posodil na test:
Tušmobil d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Tušmobil d.o.o.
Cena na dan testa:
349,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Huawei
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki