marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Tip baterije:
Li-Polymer (4.000 mAh)
Dimenzije:
155,0 mm x 73,9 mm x 7,8 mm
Teža:
180g

Tip zaslona:
Barvni OLED zaslon, občutljiv na dotik, 16,7 mio. barv, 6,1 palcev, 1.080 x 2.240 točk (408 ppi)

Procesor:
HUAWEI Kirin 970 Octa-core CPU (4 x Cortex A73 2.36GHz + 4 x Cortex A53 1.8GHz) + i7 co-processor
Notranji pomnilnik:
6GB RAM + 128GB ROM
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Odlika pri tem telefonu je prav gotovo kamera. Pa ne to, da ima kar tri kamere zadaj in da ima ena od teh ločljivost 40 milijonov točk... ampak je predvsem skupek vsega skupaj. Z lahkoto lahko rečem, da je Huawei P20 Pro ravno pri fotografiranju oz. zajemu slik precej spredaj v primerjavi s konkurenco. Predvsem pri zajemu slik v slabših svetlobnih pogojih. Kar je tudi še potrebno izpostaviti, je dokaj dobra baterija s katero lahko tudi ob bolj intenzivni uporabi pridemo čez dan brez dodatnega potrebe po električni vtičnici.

Proti

Kaj pogrešam? Glede na trende, pogrešam predvsem brezžično (indukcijsko) polnjenje, vendar bi na račun tega bila baterija verjetno malo manjša in z nižjo kapaciteto. Po branju raznih komentarjev po spletu pa nekateri poglrešajo tudi 3,5 mm vtič za slušalke, a tudi za to je rešitev. Prodajnemu kompletu je priložen USB-c adapter, ki omogoča priklop navadnih slušalk. Moteče je tudi dokaj agresivno upravljanje s pomnilnikom predvsem zaradi tega, da je trajanje baterije daljše, kar pa sem občutil kot problematično pri določenih programih, ki v ozadju niso delovali - recimo eden takih je program Strava, katerega uporabljam za spremljanje med rekreacijo na kolesu.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Huawei

Huawei P20 Pro (CLT-L29)


Huawei P20 Pro (CLT-L29)

02.08.2018
Objavil: Thomas Bergant

Huawei P20 Pro sem v roke dobil malce pozno, saj je od izida oziroma uradne predstavitve minilo že nekaj mesecev. Zakaj je tako, ne bom razglabljal in se bom raje posvetil opisu še vedno novega in svežega Huaweievega mobilnika, ki trenutno predstavlja sam vrh ponudbe tega kitajskega proizvajalca.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 40 Mpix
Povečava: 5x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Naj najprej razložim, da sem že dolgoletni uporabnik izdelkov kalifornijskega podjetja z odgriznjenim sadjem v logotipu - seveda Apple - in bo tako tale zapis predvsem nekakšna primerjava med dvema vrhnunskima izdelkoma, ki imata vsak svoje prednosti in slabosti, težko pa rečem, kateri je tisti, ki je boljši. Najboljšega itak ni in ga nikoli ne bo. Ljudje smo različni in sčasoma postanemo bolj kot ne povezani z določenim ekosistemom. To je pri Applu precej bolj izrazito, kot pa pri konkurenčnih izdelkih, katere poganja Googlov Android. Uporabniku mobilnika je na voljo cel kup dodatne opreme in storitev in pri Applu ponavadi naredijo te dodatke take, da delujejo bolj kot ne samo z njihovimi napravami. Pri Googlu je drugače in ni te tesne vpetosti v sam ekosistem, saj Googlove storitve in dodatki ponavadi delujejo tudi z iOS napravami. Naj bo dovolj tega uvoda in se raje posvetimo napravi, ki jo imam trenutno v uporabi kot primarno komunikacijsko orodje kakšen mesec ...
Naj omenim le še to, da sem bil lani spomladi zelo navdušem nad predhodnikom, modelom Huawei P10, s katerim sem preživel kar nekaj mesecev, preden sem se vrnil nazaj v svoje okolje, to pa predvsem zaradi že omenjenega ekosistema, ki ga s pridom izkoriščam in verjetno tudi on mene :). Zaenkrat tako kaže, da tudi s tokratnim modelom, ne bom znal vztrajati kaj dosti dlje časa, saj že po slabem mesecu pogrešam nekatere zadeve, a se temu zaenkrat še uspešno upiram predvsem zaradi dobrih lastnosti mobilnika, ki ga trenutno uporabljam. Majhen razlog je mogoče tudi ta, da sem se malo naveličal in je sprememba včasih dobrodošla.

Oblika, zunanjost, ...
Če pogledamo na hitro samo zunanjost... vidimo, da se ekran razprostira skoraj roba, vseeno pa je predvsem spodaj še nekaj prostora, da so lahko tja namestili senzor za prepoznavo prstnih odtisov. Meni osebno je ta lokacija veliko bolj všeč, kot da je ta na hrbtni strani, predvsem, ker ga lahko odklenem tudi takrat, ko mobilnik leži na mizi ali je v stojalu v avtu. Nekaterim pa to ni ravno najbolj všeč in imajo raje senzor prostnih odtisov na hrbtni strani. Za odkle pa lahko uproabljamo tudi prepoznavo obraza, ki deluje odlično in zelo hitro, včasih mogoče celo prehitro in se zaslon odklene že ob hitrem pogledu proti telefonu.

Na zgornjem delu zaslona so nameščeni senzorji za svetlobo, tipalo sprednje kamere, zvočnik in ostali senzorji, ki so potrebni za delovanje mobilnika s podporo umetne inteligence. Ti senzorji so nameščeni na sredini zgornjega dela in ob straneh se nadaljuje zaslon, tako da je prisoten takoimenovani "notch" ali po slovensko zareza, ki je dokaj popularen pri zadnjih modelih mobilnikov. Huawei je naredil še korak dlje, če koga ta reč moti, tako, da jo lahko programsko preprosto izključimo. Zgodi se to, da se ozadje v tistem delu obarva črno in je posledično ta "zareza" virtualno nevidna.

Na zadnji strani najdemo le trojno kamero, o kateri bomo nekaj besed namenili malce nižje, pod kamerami pa je še bliskavica za osvetlitev motivov pri zajemu slik ali videa.
Če si ogledamo še robove: na spodnji strani so reže zvočnikov ter USB-C vtičnica, ki je namenjena polnjenju ter komunikaciji mobilnika z drugimi napravami.

Na desni strani je tipka za vklop/izklop, ki je rdeče označena, ter nad njo gumb za uravnavanje glasnosti. Na zgornjem robu nejdemo le nekaj luknjic, kjer so vgrajeni dodatni zvočnik ter mikrofon za uravnavanje glasnosti glede na hrup okolice.

Na levi strani je zgolj kombinirana reža, kamor lahko vstavimo eno ali dve SIM kartici (odvisno od modela). Žal boste zaman iskali režo za pomnilniško kartico, prav tako pa ne najdemo 3,5 mm vtičnice za klasične žične slušalke.

Prodajnemu kompletu pa je priložen USB-C > 3,5 mm adapter, ki ga boste morali uporabiti, če boste želeli na P20 Pro priključiti klasične žične slušalke.

To bi bilo več ali manj vse, kar se tiče zunanjosti, zato nadaljujemo kar k naslednjemu sklopu...

Delovanje, uporaba in funkcije...

Huawei P20 Pro ima vgrajen dokaj zmogljiv osemjedrni procesor z oznako Kirin 970, tako da je samo delovanje mobilnika zelo tekoče. Za to poskrbi poleg samega procesorja še 6 GB delovnega pomnilnika. Prostora za shranjevanje je 128 GB, kar se bo mogoče nekomu zdelo veliko, vendar pa dejstvo, da P20 Pro nima reže za dodatno razširitiveno kartico in je tako prav, da niso škrtarili pri tem.
Trenutno je naložena različica Android Oreo 8.1.0, govori pa se, da bo v bližnji prihodnosti deležen tudi nadgradnje na različico Android 9 (kodno ime Android P ali tudi Android Pie), vendar pa bomo morali na to še počakati vsaj do jeseni. Huawei preko osnovne verzije Androida preko osnovnega operacijskega sistema naloži še svoje prilagoditve, ki jih imenujejo EMUI in različica, ki je bila nameščena na testnem primerku je bila tudi 8.1.0.

Te prilagoditve naredijo operacijski sistem precej podoben iOS-u in to je mogoče tudi razlog, zakaj mi je ravno to pri Huaweiju všeč. Precej namreč olajša uporabo, če si lahko delovanje prilagodimo na tak način, kot smo ga vajeni dolgoletni uporabniki konkurenčnega izdelka iz Kalifornije. Prav to pa je tudi razlog, da je manj všeč tistim zagrizenim in dologeltnim uporabnikom naprav z Googlovim operacijskim sistemom. Vedno je tako, da je neomogoče ustreći vsem po vrsti. Zato je treba včasih sklenit nek kompromis in zadeve narediti tako, da bodo zajele čimvečji krog morebitnih uporabnikov. Še vedno je teh prilagoditev ravno prav in je tako obenem izgled zelo podoben tudi golemu Androidu, ki ga najdemo predvsem pri mobinikih, ki so razviti s tesnim sodelovanjem Googla.

Ker pa nima smisla opisovati vseh funkcij, bo najbolje, če si s klikom na naslednjo povezavo preberete več o operacijskem sistemu Android.

Fotografija...
Glavna prednost Huaweievega modela P20 Pro je ravno kamera oziroma bolje rečeno fotografski sklop - ker vgrajenih kamer je kar nekaj. Sprednja "selfie-kamera" zna zajemati svetlobo s 24 MP senzorjem in goriščno razdaljo f/2.0. Na zadnji strani pa so, kot že prej omenjeno, kar tri kamere: ena zna zajemati svetlobo s 40 MP RGB senzorjem in ima goriščno razdaljo f/1.8, druga je monokromatska z 20 MP senzorjem in goriščno razdaljo f/1.6, tretja (telefoto) je zgolj 8 MP z goriščno razdaljo f/2.4 in 3x optično povečavo. Pri slikanju dodatno pomagajo senzorji za fokusiranje (lasersko, globinsko, fazno in kontarstno merjenje fokusa).
Preveč strokovnih izrazov? Naj opišem na kratko z nekaj besedami - Huawei P20 Pro je odličen pripomoček tudi za zahtevnejše fotografe in marsikdaj lahko služi tudi kot nadomestilo za DSLR fotografski aparat - predvsem takrat, ko slednjega nimamo pri sebi :) ... Slike so za moj okus mogoče z malo preveč nasičenimi barvami in včasih je treba malo tudi ročno popravljati parametre in ne vedno vsega prepuščati ti. umetni inteligenci, ki jo premore sedaj že več Huaweievih modelov. Vedno pa si ne vzamemo dovolj časa za beleženje spominov ter raziskovanje nastavitev in samo škljocnemo. Večinoma bo izdelek več kot zadovoljiv.
Huawei P20 Pro zna, predvsem zaradi svetlobno precej občutljivega tipala in vgrajene stabilizacije slike, delati zelo dobre slike tudi ob slabih svetlobnih pogojih. Pri marsikaterem drugem mobilniku, bi za dober rezultat potrebovali stojalo ali pa predvsem zelo mirno roko, pri Huawei P20 Pro pa slike uspejo tudi ponoči in iz roke, brez uporabe dodatnih pripomočkov. Glede na to, da gre za mobilnik, sem bil s tem zelo zadovoljen.

Tole spodaj je recimo fotka, slikana zvečer, brez uporabe stojala ali naslona:

Več slik pa si lahko ogledate v albumu.

Tudi pri zajemu videa je Huawei P20 Pro odličen, predvsem zaradi stabilizacije slike, ki pa ne deluje, če izberemo najvišjo kakovost v ločljivosti UHD oziroma 4K (3840 x 2160 pik). Zna pa Huawei P20 Pro tudi zajemati ultra počasne posnetke s kar 960 sličicami na sekundo.

Kaj vsebuje prodajni komplet?
V prodajnem kompletu najdemo poleg samega mobilnika še kratka navodila za uporabo, polnilec, USB-C kabel, slušalke z USB-C vtičem ter USB-C adapter za priklop navadnih slušalk s 3,5 mm vtičem. Poleg tega je v nekaterih poleg tudi dodaten prozoren zaščitni ovitek.

Splošni vtisi in zaključek...
Po lanskoletni nekajmesečni uporabi mobilnika Huawei P10, lahko za model P20 Pro rečem, da je velik korak naprej. Predvsem kar se tiče fotografskega dela. Tudi ostali vtisi pri uporabi Huawei P20 Pro so zelo pozitivni in prehod iz iOS naprave niti ni tako zelo boleč. Vsekakor priporočam vsakemu, ki rad posega po boljših modelih, da v ožji izbor doda tudi Huawei P20 Pro, saj lahko rečem, da sodi v sam vrh ponudbe in z lahkoto konkurira tekmecem ne glede na to, kakteri operacijski sistem uporabljajo.

Cena na dan testa:
890,00
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Huawei
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki