marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Tip baterije:
Li-Po (4.000 mAh)
Dimenzije:
154,2mm x 74,5mm x 7,9mm
Teža:
178g

Tip zaslona:
Barvni OLED zaslon, občutljiv na dotik, 16 mio. barv, 6 palcev, 1.080 x 2.160 točk (402 ppi)

Procesor:
Osemjedrni procesor HUAWEI Kirin 970, (4*Cortex A73 2.36GHz + 4*Cortex A53 1.8GHz) + i7 co-processor
Notranji pomnilnik:
128 GB, 6 GB RAM
Stopnja sevanja SAR:
0,87 W/kg
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Pri modelu Mate 10 Pro velikokrat berem o umetni inteligenci. Sam bi sicer temu raje rekel "pomočnik pri uporabi" a vseeno se funkcionalnost dobro obnese - kakorkoli se že imenuje. Predvsem pri uporabi mobilnika kot fotografsko orodje, kjer zna sam razpoznati slikani motiv in prilagoditi profil nastavitev glede na situacijo. Recimo pri slikanju hrane, so bolj poudarjene barve, pri slikanju oseb se vklopi "portretni način" ki zamegli ozadje,... Vsekakor fukcionalnost, ki Mate 10 Pro dvigne iz povprečja in mu doda nekaj, kar drugi zaenkrat nimajo - vsaj ne v taki obliki.

Proti

Bolj kot razmišljam, kaj bi lahko napisal kot negativno lastnost, manj idej imam. Lahko bi zapisal, da je Mate 10 Pro idealen mobilnik, ki mu nič ne manjka. Noja... mogoče bi lahko omenil brezžično polnjenje, vendar ne na račun tega, da bi bil mobilnik potem večji ali bi imel recimo slabšo baterijo.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Huawei

Huawei Mate 10 Pro (BLA-L29)


Huawei Mate 10 Pro (BLA-L29)

13.12.2017
Objavil: Thomas Bergant

Umetna inteligenca? Kaj je že to? Smo res že tako daleč, da bodo mobilniki sami začeli razmišljati in odločati namesto nas? Vsekakor nas v bližnji ali daljni prihodnosti čaka tudi to... vendar pa zaenkrat še ni čisto tako, ampak fraza "umetna inteligenca" zajema le pomoč pri uporabi funkcij mobilnika do neke mere.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 20 Mpix
Povečava: 10x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

A o tem malo več v nadaljevanju. Z majhno zamudo po svetovni predstavitvi in dan ali dva po slovenski premieri sem tudi jaz dobil v roke najnovejši model mobilnika tega kitajskega proizvajalca, katerega so poimenovali Huawei Mate 10 Pro in ima interno oznako BLA-L29. Predhodniki (Mate 8, Mate 9,...) so bili že prejšnja leta deležni pohval glede elegance, zmogljivosti, dobre kakovosti izdelave,... in sledi mu tudi letošnji Mate 10 Pro.

Oblika, zunanjost, ...
Mate 10 Pro po obliki ne izstopa od konkurenčne ponudbe. Kako bi pa lahko, saj smo vajeni, da so današnji mobilniki pravokotne oblike, da lepo ležijo v roki in da imajo na sprednji strani čimvečji ekran brez kakšnih pretiranih robov ob strani. Žal je ravno dejstvo, da naj bo ekran čimvečji, pri večini senzor prstnih odtisov premaknil na zadnjo stran aparata, kar meni osebno ni prav nič všeč. A pravijo, da je človek prilagodljiv in se tudi na to navadi, sploh če imajo vsi (ali vsaj večina) novi modeli to rešeno na tak način. Delovanje tega senzorja prstnih odtisov bom opisal še kasneje v naslednjem razdelku, kjer bo govora o sami uporabi.

Naj se vrnem na opis zunanjosti. Na sprednji strani je torej poleg ogromnega zaslona le še na spodnjem robu napis HUAWEI, na zgornjem pa zvočnik in poleg zvočnika skritih nekaj senzorjev, ki skrbijo za delovanje raznih funkcij ter prednja kamera z ločljivostjo 8 mpix (f/2,0). Tu najdemo tudi še drobno LED diodo, ki služi vizualni indikaciji dogodkov. Na spodnjem robu najdemo na sredini USB-C konektor za priklop kabla za polnjenje in komunikacijo oz. prenos vsebin. Poleg njega je še zvočnik in dva primarna mikrofona. Na desnem robu je nekje na sredini gumb za vklop oziroma izklop aparata ter nad njim dvosmerna tipka za uravnavanje glasnosti. Na levem robu je zgolj ležišče za SIM kartico (oziroma dve SIM kartici, če gre za ti. "dual SIM" model). Na zgornjem robu je le še sekundarni mikrofon, ki služi predvsem uravnavanju glasnosti glede na glasnost okolice ter infrardeči oddajnik s pomočjo katerega lahko upravljamo z napravami, ki uporabljajo IR senzor za upravljanje (recimo TV, razni medijski predvajalniki, klimatske naprave,...).
Na zadnji strani mobilnika je na zgornjem delu pod ohišjem skrit NFC čip, malce nižje najdemo primarno kamero o kateri bom tudi več napisal malce nižje. Poleg kamere je na eni strani dvojna bliskavica, na drugi pa laserski senzor, ki je namenjen predvsem delovanju kamere.

To bi bilo nekako vse, kar se tiče opisa zunanjosti. Omenim lahko edino še to, da meni osebno se zdi samo ohišje preveč gladko in sem moral zelo paziti, da mi ni spolzel iz rok. Zato sem tudi takoj namestil priložen prozorni ovitek, ki sicer potem skazi lep dizajn samega mobilnika, pripomore pa precej k temu, da ga bolj sigurno držimo v roki.


Delovanje, uporaba in funkcije...
Procesor v modelu Mate 10 Pro je Huaweiev Hisilicon Kirin 970, ki skupaj s kar 6 GB vgrajenega pomnilnika in posebno nevronsko procesno enoto (NPU) dostojno poskrbi, da je delovanje gladko. Mate 10 Pro se lahko pohvali z funkcijami, ki temeljijo na umetni inteligenci, vendar pa je za to, da bi to opazil pri delovanju, očitno potrebno mobilnik uporabljati dlje časa, saj naj bi se procesor ravno skozi uporabo učil navad uporabnika in tako prilagajal programe glede na pogostost in intenzivnost uporabe. Ena izmed takih vidnih sledov umetne inteligence je recimo opazna pri delovanja fotoaparata, kjer se glede na motiv, ki ga želimo zajeti, prilagajajo nastavitve zato, da bi dobili karseda všečno fotografijo. A o tem več v posebnem razdelku malce nižje.

Že na začetku sem omenil, da zaslon prekriva večino sprednjega dela mobilnika. Ta je resnično briljanten in res zna lepo prikazati barve. Za to poskrbi OLED zaslon velikost 6 palcev z ločljivostjo 1.080 x 2.160 točk in gostoto 402 ppi.

Posebej je potrebno omeniti še veliko baterijo s kapaciteto kar 4.000 mAh, ki poskrbi, da tudi tistim najbolj aktivnim ne zmanjka energije že sredi dneva. Sicer sem imel mobilnik premalo časa v uporabi, da bi lahko dodobra preskusil dejansko zdržljivost baterije, lahko pa povem, da je zvečer tudi po celodnevnem brskanju in odkrivanju funkcij stanje baterije še vedno bilo zadostno, da bi lahko ta zdržala še del naslednjega dne. Iz tega sklepam, da ko se enkrat konča tisto začetno odkrivanje in raziskovanje novosti, bi znala baterija zdržati z lahkoto vsaj dva dni normalne uporabe. Tisti, ki pa niso zahtevni pa bodo električno vtičnico verjetno iskali še kakšen dan kasneje. Menda naj bi tudi nad baterijo bdel procesor z umetno inteligenco. Mate 10 Pro omogoča sicer tudi hitro polnjenje po standardu "QuickCharge", žal pa ne omogoča brezžičnega polnjenja. Verjetno so se pri Huaweiju za to odločili zato, ker bi komponente za QI brezžično polnjenje zahtevali svoj prostor in bi na račun tega morali vgraditi manjšo baterijo ali pa narediti sam mobilnik večji. Baterije ne moremo sami zamenjati, ker je fiksno vgrajena v ohišje, ki se ne da odpreti. Vsaj ne na enostaven način in brez orodja.

Seveda ima tudi vse danes uporabljane možnosti povezovanja in komunikacije z drugo opremo, kot je Bluetooth, WiFi, satelitsko pozicioniranje, povezovanje s kablom... in v naboru najdemo tudi infrardeč oddajnik, ki omogoča, da mobilnik uporabljamo kot daljinski upravljalnik za domače naprave, kot je recimo TV, medijski predvajalnik, klimatska naprava,...

Kot smo vajeni že od nekaterih drugih konkurentov, ima tudi Mate 10 Pro možnost povezave na zunanji monitor ali TV in z uporabo način "PC mode" nam omogoča, da lahko Mate 10 Pro uporabljamo kot nekakšen nadomestek prenosnega računalnika. Za to potrebujem le še dodaten kabel, ki pa ni del prodajnega kompleta.

Že prej sem omenil, da bom v nadaljevanju napisal kaj več o senzorju prstnih odtisov. Ta je bil že na modelu Huawei P10 eden izmed hitrejših, pri modelu Mate 10 Pro pa imam občutek, da je še bolj natančen in hiter. Praktično se mi v dobrem tednu in pol uporabe ni zgodilo, da ne bi pravilno prebral prstnega odtisa. Razen seveda, če sem ga želel odklenit z drugim prstom je "zajamral", da ni pravi. Kot pa že omenjeno, mi sama lega senzorja na hrbtni strani ni najbolj všeč. Velikokrat imam recimo mobilnik na mizi in za odklep ga torej moram vzeti v roke ali pa uporabiti kodo za odklepanje. So pa vsaj dali senzor pod lečo fotoaparata in ne poleg nje, kot imajo nekateri drugi mobilniki konkurenčnih proizvajalcev. Tako se ne zgodi, da bi med iskanjem senzorja s prstom "packal" po leči fotoaparata.
Glede samega operacijskega sistema Android le nekaj kratkih besed. Na testnem Mate 10 Pro je bila nameščena zadnja verzija Android Oreo (Android OS 8.0.0).

Kot že opaženo pri modelu Huawei P10 je tudi pri Mate 10 Pro grafični vmesnik zelo podoben "golemu" Android OSu, ki je v uporabi pri Nexusih in tako ni zelo "načičkan" ter deluje zvezno, brez zatikanj ali sesutji. Ker pa nima smisla opisovati vseh funkcij operacijskega sistema, bo najbolje, če si s klikom na naslednjo povezavo preberete več o operacijskem sistemu Android.

Fotografija...
Najbolj sem umetno ineligenco opazil ravno pri fotografiranju. Pri tem opravilu me je tudi Mate 10 Pro najbolj navdušil, ker lahko rečem, da ima enega najboljših fotoaparatov, vgrajenih v mobilnik. Ne samo, da dela všečne fotografije, tudi s samimi nastavitvami se mi ni bilo potrebno nič kaj dosti ukvarjati in večina fotk je uspela do te mere, da jih ni bilo potrebno dodatno obdelovati. Leče in senzor fotoaparata so tako, kot že pri nekaterih prejšnjih modelih, plod sodelovanja s podjetjem Leica. Primarna dvojna kamera na zadnji strani mobilnika ima senzorja z ločljivostjo 12 mpix (barvni) in 20 mpix (črnobel). Za nestresene posnetke poskrbi optična stabilizacija in svetlobno precej odprta zaslonka (f/1.6). Z vsemi funkcijami upravlja že večkrat omenjena umetna inteligenca, kar lahko vidimo takoj, ko namerimo motiv z objektivom. V spodnji polovici zaslona se namreč izriše ikona trenutno izbranega profila nastavitev (hrana, rože,...) in že to je dovolj, da zajamemo fotografijo, ki je v večini primerov že dovolj dobra za povprečnega uporabnika.

Za tiste, ki so bolj vešči fotografiranja in nastavitev pa je na voljo tudi ti. profesionalni način, kjer lahko vse parametre določamo ročno in tako samo vplivamo na željen rezultat. Lahko si celo nastavimo, da fotografijo zajamemo v RAW formatu in jo kasneje v miru obdelamo na velikem zaslonu računalnika. Vendar pa je to že za tiste profesionalne fotografe, ki želijo s pomočjo orodja izvleči čim več. Seveda čudežev ne moremo delati, tako da recimo pri pomanjkanju svetlobe ne moremo pričakovati, da bo fotografija briljantna, vendar pa lahko trdim, da je izdelek, ki ga lahko naredimo z Mate 10 Pro, že precej dober in se s tako fotografijo lahko celo pokažemo tudi v profesionalnih krogih. To je tudi že dokazal Aleš Bravničar z mobilnikom Huawei P10 Plus.


Razstava "Močne ženske", avtor: Aleš Bravničar

Skratka, fotografski del Mate 10 Pro je bil tisti, ki mi je bil pri tem modelu najbolj všeč. In glede na to, da velikokrat trenutke zajamem ravno z mobilnikom, ker je vedno in povsod pri roki, je to ena izmed prednosti in ravno zato si lahko predstavljam, da bi Mate 10 Pro postal moj spremljevalec - mogoče pa bo celo kdaj :).


Več slik narejenih s Huawei Mate 10 Pro lahko najdete v našem albumu.

Kaj vsebuje prodajni komplet?
V lični škatli najdemo poleg mobilnika, polnilca, priključnega kabla (ki služi tako polnjenju kot tudi priklopu na računalnik) še žične slušalke z mikrofonom in že omenjeno prozorno zaščitno ohišje. Na zaslonu je tudi že nameščena zaščitna folija ki še dodatno varuje zaslon pred praskami. Poleg vsega tega so v škatli še razna navodila in pa seveda orodje za odpiranje predalčka za SIM kartico.

Splošni vtisi in zaključek...
Huawei Mate 10 Pro mi je v nekaj dneh druženja postal všeč in bi verjetno lahko za nekaj časa prevzel vlogo primarnega spremljevalca. Z lahkoto ga lahko uvrstimo med top mobilnike drugih proizvajalcev - tako po kakovosti izdelave in delovanju, kot tudi s cenovnim rangom. Pri ceni bi lahko trdil, da je celo na spodnjem delu lestvice top rangiranih modelov in tako vsekakor dobra investicija v orodje za vsakodnevno pomoč pri takšnih in drugačnih opravilih.

Cena na dan testa:
829,99
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Huawei
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki