marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

članki

Navigacija za "telebane" - 4. del: Programska oprema - splošno


21.05.2006
Objavil: Aleš Tomšič

Poslovno potovanje ali dopust je že skoraj pred vrati, vi pa še vedno nimate usposobljene navigacije. Imate denimo dlančnik in GPS sprejemnik, nimate pa programske opreme. Najprej je potrebno vedeti, kaj sploh želimo.

Če ste začetnik, je vaša prva in najbolj enostavna izbira programske opreme, ki omogoča t.i. funkcijo ''turn by turn''. Ta opcija je precej uporabniško prijaznejša, saj se vsedemo v vozilo, vključimo vse potrebne naprave, vpišemo želen cilj (država, mesto, ulica ter hišna številka) in že se prepustimo glasovnemu vodenju in nekoliko manj stresnemu potovanju, kot pa če bi se morali vsakih 100 km ustavljati in brskati po papirnatih zemljevidih.

Druga opcija pa je manj udobna, a še vedno boljša, kot klasični zemljevidi. Predvidevam, da nekateri veliko prehodite po hribih in gorah in se odpravljate na poti, kjer ni označenih ulic ter hišnih številk. V tem primeru pa vam bo precej v pomoč programska oprema, ki omogoča uporabo rastrskih kart. Slaba stran je, da lahko v telefon ali dlančnik tulite, naj vas pripelje na Golico, a bo za vaše želje ostal gluh, niti vas ne bo glasovno vodil po poteh. Najbolj razširjen je zagotovo Ozi Explorer, ki obstaja tako za navadne računalnike kot tudi dlančnike, omogoča pa precej, kar se tiče rastrskih kart.

Programska oprema obstaja za malodane vse možne napravice, ki obstajajo v modernem svetu. Veliko nas/vas ima pametne mobilne telefone, dlančnike, prenosne računalnike in v najslabšem primeru tudi navadne mobilne telefone, ki pa vseeno niso popolnoma za odmet. Osredotočil se bom predvsem na mobilne telefone in dlančnike, saj so to ciljne naprave, na katerih se navigacija najpogosteje uporablja, če izpustim v vozila vgrajene navigacijske sisteme. Prenosni računalniki so zmogljivi, a vseeno nekoliko preokorni za pogosto uporabo v te namene, pa tudi avtonomija baterij je velik problem.

Garmin ima svojo lastno programsko opremo, ki načeloma deluje le na garminovih napravah oz. le z garminovimi GPS sprejemniki. Neuradno pa jo je moč uporabljati tudi drugače, a je takšno početje nelegalno. Zakaj je temu tako, ne vemo, verjetno politika podjetja, ki trži dve muhi na en mah. Slovenija je za garmin naprave precej dobro pokrita, upam si trditi, da daleč najbolje. Adriaroute je njihova rutabilna karta za Slovenijo, Hrvaško ter Bosno in Hercegovino in je pri nas najbolj popularna. Z Adriaroute karto vas bom v nadaljevanjih podrobneje seznanil kot tudi z ostalimi kartami in programi. Za Hrvaško pa obstaja tudi nerutabilna karta, ki nosi ime CroGUIDE.

Za dlančnike in pametne mobilne telefone pa je programske opreme malo morje, a velika večina se omeji na enega ali dva programa, ki zadoščata njihovim potrebam. Če ostanem pri precej popularni destinaciji Slovencev vsaj v poletnih mesecih, je tu tudi ViaGPS, prav tako rutabilna karta Hrvaške. Naj omenim še to, da je celotna vzhodna Evropa slabše pokrita s kartami, a se to stanje izboljšuje in prej ali slej bo pokritost na zadovoljivi ravni. Kdor se je o navigaciji že kaj pozanimal, je verjetno naletel na ime TomTom. Gre verjetno za najbolj popularen program za navigacijo, podpira pa tako pametne mobilne telefone in dlančnike, premorejo pa tudi samostojne naprave, za motor, kolo, avto …Takoj za njim sledi Navigon, ki premore podobne karakteristike, kot TomTom in sta si huda konkurenca, z nobenim izmed njiju pa se ne boste izgubili po zahodnem in osrednjem delu Evrope, vzhodna Evropa pa je še nekoliko problematična - upam, da ne več dolgo časa. Ta dva programa omenjam zato, ker sta uporabniku najbolj prijazna in primerna za začetnike kot tudi izkušene ''stezosledce''.

Ostale bom zgolj omenil, ob priložnosti pa jih tudi preizkusil in podrobneje predstavil. CoPilot Live (dlančniki ter pametni telefoni), Navicore (pametni telefoni), Route66 (dlančniki in pametni telefoni), Wayfinder (dlančniki, pametni telefoni ter java telefoni - Simobilov Navigator), AA Navigator (dlančniki), ViaMichelin (dlančniki), Alturion (dlančniki in osebni računalniki), Destinator (pametni mobilni telefoni ter dlančniki), Mapopolis (dlančniki in pametni mobilni telefoni), Navman (dlančniki ter pametni mobilni telefoni)… Marsikaterega sem izpustil, ker jih je enostavno precej, mnogi izmed naštetih imajo tudi lastne samostojne naprave v svojem asortimanu.

Opozoril pa bi le še na podporo naprav z operacijskim sistemom Palm, ki je bolj kot ne boga oz. rečeno drugače, le redki se odločajo za podporo tovrstnim napravam, tako da ste vsi Palmovi pristaši že v štartu nekoliko bolj omejeni z izbiro.

Če smo ali bomo kaj pomembnega izpustili, imate želje ali vprašanja, nas pridno kontaktirajte ali pa nam vse sporočite preko foruma. To delamo za in zaradi vas! :)

Naslednjič v Navigaciji za "telebane": Podrobnosti programske opreme …

Preberite tudi prejšnje članke:
Navigacija za ''telebane'' ali kako se s sodobno tehniko ni možno izgubiti"

Navigacija za "telebane" - 2.del: Pojmi razjasnjeni, ampak kje pa naj začnem?

Navigacija za "telebane": Vrste GPS-sprejemnikov

albumfotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki