marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaHuawei objavil letno poročilo za 2019
03.04.2020

Huawei je objavil letno poročilo za leto 2019, v katerem je razkril stabilno poslovanje. Globalno so prihodki od prodaje so v letu 2019 znašali 111,6 milijarde EUR, kar je 19,1 % več glede na lani. Čisti dobiček je dosegel 8,15 milijarde EUR, denarni tok iz poslovanja pa je presegel 11,88 milijarde EUR, kar je 22,4 % več v primerjavi z letom prej.

slikaPrvoaprilska šala: Google – Huawei in Apple – Samsung, korona sili proizvajalce telefonov v neverjetna partnerstva
01.04.2020

Verjetno ste že ugotovili, da je današnja novica zgolj prvoaprilska potegavščina. Izmišljena novica in pripadajoče slike so nastale kot sodelovanje s portalom Tehnozvezdje. Ker se nam zdi potegavščina simpatična jo puščamo v branje tudi za bodoče dni.

slikaSamsung nadgradil Galaxy S10 in Galaxy Note10 z novimi funkcijami
30.03.2020

Samsung Electronics je napovedal, da bodo s prihajajočo posodobitvijo programske opreme funkcije serije Galaxy S20 pametnih telefonov na voljo tudi na Galaxy S10 in Galaxy Note10 pametnih telefonih.

slikaV Indiji zaustavitev proizvodnje iPhonov
27.03.2020

Vlada v Indiji je zaradi koronavirusa odredila državno karanteno, ki bo prizadela okoli 1,3 milijarde ljudi. Posledično so na udaru tudi proizvodni obrati, med njimi sta tudi Foxconn in Winstron, ki proizvajata mobilnike iPhone.

slikaHuawei ponuja razširjeno garancijo za vse svoje naprave
26.03.2020

Da bi uporabnikom zagotovili brezskrbno uporabniško izkušnjo, se je Huawei odločil brezplačno podaljšati garancijo za vse svoje naprave. To velja za pametne telefone, prenosne in tablične računalnike, nosljive naprave in omrežne usmerjevalnike, ki jim izvirna garancija preneha veljati med 15. marcem in 15. junijem 2020. Tem izdelkom bo Huawei garancijo samodejno podaljšal do 15. junija 2020.

članki

Navigacija za "telebane" - 4. del: Programska oprema - splošno


21.05.2006
Objavil: Aleš Tomšič

Poslovno potovanje ali dopust je že skoraj pred vrati, vi pa še vedno nimate usposobljene navigacije. Imate denimo dlančnik in GPS sprejemnik, nimate pa programske opreme. Najprej je potrebno vedeti, kaj sploh želimo.

Če ste začetnik, je vaša prva in najbolj enostavna izbira programske opreme, ki omogoča t.i. funkcijo ''turn by turn''. Ta opcija je precej uporabniško prijaznejša, saj se vsedemo v vozilo, vključimo vse potrebne naprave, vpišemo želen cilj (država, mesto, ulica ter hišna številka) in že se prepustimo glasovnemu vodenju in nekoliko manj stresnemu potovanju, kot pa če bi se morali vsakih 100 km ustavljati in brskati po papirnatih zemljevidih.

Druga opcija pa je manj udobna, a še vedno boljša, kot klasični zemljevidi. Predvidevam, da nekateri veliko prehodite po hribih in gorah in se odpravljate na poti, kjer ni označenih ulic ter hišnih številk. V tem primeru pa vam bo precej v pomoč programska oprema, ki omogoča uporabo rastrskih kart. Slaba stran je, da lahko v telefon ali dlančnik tulite, naj vas pripelje na Golico, a bo za vaše želje ostal gluh, niti vas ne bo glasovno vodil po poteh. Najbolj razširjen je zagotovo Ozi Explorer, ki obstaja tako za navadne računalnike kot tudi dlančnike, omogoča pa precej, kar se tiče rastrskih kart.

Programska oprema obstaja za malodane vse možne napravice, ki obstajajo v modernem svetu. Veliko nas/vas ima pametne mobilne telefone, dlančnike, prenosne računalnike in v najslabšem primeru tudi navadne mobilne telefone, ki pa vseeno niso popolnoma za odmet. Osredotočil se bom predvsem na mobilne telefone in dlančnike, saj so to ciljne naprave, na katerih se navigacija najpogosteje uporablja, če izpustim v vozila vgrajene navigacijske sisteme. Prenosni računalniki so zmogljivi, a vseeno nekoliko preokorni za pogosto uporabo v te namene, pa tudi avtonomija baterij je velik problem.

Garmin ima svojo lastno programsko opremo, ki načeloma deluje le na garminovih napravah oz. le z garminovimi GPS sprejemniki. Neuradno pa jo je moč uporabljati tudi drugače, a je takšno početje nelegalno. Zakaj je temu tako, ne vemo, verjetno politika podjetja, ki trži dve muhi na en mah. Slovenija je za garmin naprave precej dobro pokrita, upam si trditi, da daleč najbolje. Adriaroute je njihova rutabilna karta za Slovenijo, Hrvaško ter Bosno in Hercegovino in je pri nas najbolj popularna. Z Adriaroute karto vas bom v nadaljevanjih podrobneje seznanil kot tudi z ostalimi kartami in programi. Za Hrvaško pa obstaja tudi nerutabilna karta, ki nosi ime CroGUIDE.

Za dlančnike in pametne mobilne telefone pa je programske opreme malo morje, a velika večina se omeji na enega ali dva programa, ki zadoščata njihovim potrebam. Če ostanem pri precej popularni destinaciji Slovencev vsaj v poletnih mesecih, je tu tudi ViaGPS, prav tako rutabilna karta Hrvaške. Naj omenim še to, da je celotna vzhodna Evropa slabše pokrita s kartami, a se to stanje izboljšuje in prej ali slej bo pokritost na zadovoljivi ravni. Kdor se je o navigaciji že kaj pozanimal, je verjetno naletel na ime TomTom. Gre verjetno za najbolj popularen program za navigacijo, podpira pa tako pametne mobilne telefone in dlančnike, premorejo pa tudi samostojne naprave, za motor, kolo, avto …Takoj za njim sledi Navigon, ki premore podobne karakteristike, kot TomTom in sta si huda konkurenca, z nobenim izmed njiju pa se ne boste izgubili po zahodnem in osrednjem delu Evrope, vzhodna Evropa pa je še nekoliko problematična - upam, da ne več dolgo časa. Ta dva programa omenjam zato, ker sta uporabniku najbolj prijazna in primerna za začetnike kot tudi izkušene ''stezosledce''.

Ostale bom zgolj omenil, ob priložnosti pa jih tudi preizkusil in podrobneje predstavil. CoPilot Live (dlančniki ter pametni telefoni), Navicore (pametni telefoni), Route66 (dlančniki in pametni telefoni), Wayfinder (dlančniki, pametni telefoni ter java telefoni - Simobilov Navigator), AA Navigator (dlančniki), ViaMichelin (dlančniki), Alturion (dlančniki in osebni računalniki), Destinator (pametni mobilni telefoni ter dlančniki), Mapopolis (dlančniki in pametni mobilni telefoni), Navman (dlančniki ter pametni mobilni telefoni)… Marsikaterega sem izpustil, ker jih je enostavno precej, mnogi izmed naštetih imajo tudi lastne samostojne naprave v svojem asortimanu.

Opozoril pa bi le še na podporo naprav z operacijskim sistemom Palm, ki je bolj kot ne boga oz. rečeno drugače, le redki se odločajo za podporo tovrstnim napravam, tako da ste vsi Palmovi pristaši že v štartu nekoliko bolj omejeni z izbiro.

Če smo ali bomo kaj pomembnega izpustili, imate želje ali vprašanja, nas pridno kontaktirajte ali pa nam vse sporočite preko foruma. To delamo za in zaradi vas! :)

Naslednjič v Navigaciji za "telebane": Podrobnosti programske opreme …

Preberite tudi prejšnje članke:
Navigacija za ''telebane'' ali kako se s sodobno tehniko ni možno izgubiti"

Navigacija za "telebane" - 2.del: Pojmi razjasnjeni, ampak kje pa naj začnem?

Navigacija za "telebane": Vrste GPS-sprejemnikov

albumfotografije
komentarji