marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaZa 50 let zaupanja 50 odstotkov popusta
30.09.2019

Popravite zaslon Samsung pametnega telefona z neverjetnim popustom

V zadnjih dveh desetletjih so se telefoni razvijali, postali so "pametni" in nenadomestljivi v vsakdanjem življenju, zato si le težko predstavljamo, da bi preživeli dan brez njih. Naj gre za poslovne obveznosti, pogovor s prijateljem ali preverjanje vremena, pametni telefoni so ključni del tega.

slikaXiaomi patentiral vogalno zasnovo sprednje kamere
16.10.2019

Oblika monilnika, kjer zaslon zavzema celotno sprednjo površino, je danes že vsakdanja stvar. Čeprav je večina izvedb trenutno namenjena mobilnikom iz višjega cenovnega razreda, se očitno obeta tudi rešitev za cenejše mobilnike.

slikaSamsung zaprl zadnjo tovarno na Kitajskem
14.10.2019

Samsung je zaprl svojo zadnjo tovarno na Kitajskem, ki se je nahajala v kraju Huizhou. V tovarni so še v letu 2017 imeli 6000 zaposlenih, ti pa so izdelali preko 64 milijonov mobilnikov. Zaprtje tovarne ne pomeni, da se Samsung umika iz tega trga.

slikaAli bo Apple vendarle izdal iPhone SE 2?
11.10.2019

Iphone SE je bil predstavljen pred tremi leti, vseskozi pa se okoli njega pojavlja precej govoric o nasledniku. Do sedaj so vse govorice omenjale enako obliko, torej velikost 4,7 palca, namenjen pa bi bil vsem, ki so potrebovali manjši, a še vedno zmogljiv mobilnik.

slikaGalaxy Note10 zmogljive funkcije sedaj tudi na Galaxy S10 pametnih telefonih
10.10.2019

Galaxy Note10 in Note10+ vključujeta zmogljive funkcije, ki pomagajo uporabnikom izboljšati ustvarjalnost in produktivnost. Samsung s posodobitvijo programske opreme za evropski trg prinaša te izjemne funkcije, vključno z AR Doodle, video urejevalnikom in povezavo na Windows operacijski sistem, tudi na Galaxy S10e, S10 in S10+.

članki

Navigacija za "telebane" - 2. del: Pojmi razjasnjeni, ampak kje pa naj začnem?

Deli z ostalimi

20.02.2006
Objavil: Aleš Tomšič

Odlično vprašanje, pa vendarle, pojdimo lepo počasi in po vrsti. Najprej morate vedeti nekaj stvari oz. se vprašati, kaj sploh potrebujete. Če želite iz Kopra v Maribor, potem vam takoj povem, da bolje, da ostanete kar doma ali pa v najboljšem primeru, pojdite z vlakom. Če ste iz Ajdovščine, iščete pa neko podjetje v Murski Soboti, potem imamo tudi težavo.

Če ste pohodnik, pilot, jadralec ali potujete precej po Evropi potem pa obstaja precej rešitev. Eno izmed podjetij, ki je tudi med slovenci precej poznano, je Garmin. Slednje ima pestro ponudbo različnih navigacijskih pripomočkov, tako za navtike, pilote, pohodnike in voznike. Sistemi so vgradni ali pa prenosni (nekateri celo zapestni). Če v Googlov spletni iskalnik vpišete magično besedico Garmin, boste našli precej izdelkov, obstaja pa tudi slovenska različica strani. Slaba stran teh sistemov je ta, da so oz. je večina njih uporabnih le za navigacijo. Obstajajo tudi Garmin izdelki na dlančnikih na platformi Windows Mobile, ki so uporabni še za kaj drugega. Garmin ima v svoji paleti pestro izbiro zemljevidov, tudi tiste, ki so uporabni onkraj luže.

Za Slovenijo pa sta pomembna CroGuide 3, kjer se nahaja cestna karta Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine ter AdriaRoute, ki vsebuje rutabilno cestno karto istih držav. Na žalost pa so hišne številke vnesene le po večjih mestih, v manjših krajih pa se lahko zanje obrišemo pod nosom. AdriaRoute je z nekaj ''nelegalnimi'' prijemi uporaben tudi na normalnih dlančnik s platformo Windows Mobile, a tega zaradi pravniških razlogov ne bom opisoval. Garmin produkti so samostojni, kar pomeni, da ne potrebujemo nobene druge opreme za njihovo delovanje in uporabo. Če vam stvar sploh ni všečna ali predraga, obstajajo še druge možnosti.

Dva mobilna operaterja v Sloveniji sta pred kratkim lansirala novo storitev, Simobil svojega Si.navigatorja, Mobitel pa svoj MobiKompas. Prvi ima v akcijski ponudbi GPS-sprejemnik s telefonom ali sprejemnik posamezno, drugi pa le sprejemnik. Če imate združljiv telefon (prej se prepričajte pri centru za pomoč naročnikom vašega operaterja), si lahko za sorazmerno ugodno ceno omislite GPS-sprejemnik, na telefon naložite aplikacijo in že ste pripravljeni za potovanje. Gre za nekoliko specifičen sistem, ki se pri uporabi povezuje s strežnikom preko prenosa podatkov GPRS, od kjer črpa zemljevid. Torej ni potrebno zemljevidov vnaprej nalagati na telefon. Zadeva je trenutno še v testni fazi, zatorej vam bodo zaračunali le prenos podatkov po ceniku vašega operaterja. V tujini pa zna biti takšna pot hudo draga, zatorej vam je ne priporočam, razen če imate polno denarnico. Poleg tega je Slovenija pokrita, a se najde precej napak in cvetk, kar je za resno uporabo trenutno še precej neuporabno. Menda naj bi bilo ob komercialnem polnem zagonu urejeno tudi to. Pa vseeno, če dodam za konec, Simobilov sistem je precej bolj uporabniško prijazen, zmogljiv, omogoča pa tudi glasovno vodenje. Mobitelov MobiKompas je v primerjavi korak nižje.

Si.navigator v akciji:

Mobikompas v akciji:

Če še vedno niste zadovoljni s ponujenim, vam ostane še dvoje. Osebni računalnik, (najverjetneje prenosnik) ali pa dlančnik oz. pametni mobilni telefon z vgrajenim operacijskim sistemom (Windows, Symbian). S stališča okornosti je prenosnik manj priljubljena izbira med uporabniki. Zatorej je dlančnik ali pa pametni telefon najbolj logična izbira. In kakšne karakteristike mora imeti? Načeloma je vsak dlančnik z barvnim zaslonom in primerno ''mladim'' operacijskim sistemom zadovoljiv, isto velja za telefone. Če naprave še nimate priporočam, racionalno izbiro glede na vaše potrebe. Za delovanje navigacije ne potrebujete najzmogljivejše igračke. Pred nakupom pa se lahko nekoliko pozanimate tudi o združljivosti določenih stvari, da ne bo kasneje slabe volje.

Naslednjič v Navigaciji za "telebane": Vrste GPS-sprejemnikov ...

Preberite tudi uvodni članek z naslovom "Navigacija za ''telebane'' ali kako se s sodobno tehniko ni možno izgubiti"

Uporabne povezave:

Garmin – pripomočki:
http://www.navigo-sistem.hr/kategorija.php?KATEGORIJA_ID=3

Si.navigator
http://www.simobil.si/personal.asp?nodeid=4765

MobiKompas
http://www.mobitel.si/slo/.../Informacije/Mobikompas.asp

Kartografija – CroGuide, AdriaRoute ...
http://www.navigo-sistem.hr/kategorija.php?KATEGORIJA_ID=38

http://www.pocketnavigation.de/

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki