marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

članki

Navigacija za "telebane" - 3. del: Vrste GPS-sprejemnikov


15.03.2006
Objavil: Aleš Tomšič

Naslednja stvar je izbira GPS-sprejemnika, kjer imamo na voljo kar nekaj različnih možnosti, izbira pa bo predvsem odvisna od opreme, ki jo želimo uporabljati.

Za dlančnik je ena izmed opcij pomnilniška kartica, ki ima na koncu še GPS-anteno, kartico pa vstavimo v pomnilniško režo, ki jo vaš dlančnik podpira. Tudi tu se prej pozanimajte o združljivosti. Zadnje čase se je pojavilo tudi nekaj dlančnikov, ki imajo GPS-sprejemnik že vgrajen, ki svojega dela ne opravlja nič slabše od "zunanjih bratov". Takšna sta recimo HP iPAQ 6515 ter Fujitsu Siemens Pocket Loox N520. Obstajajo GPS ''miške'', ki so z napravo povezane s kablom, in to na računalnik ali dlančnik. To je za današnje čase že nekoliko iz mode in nepopularno, a vseeno delujoč način. In kot zadnji so bluetooth GPS-sprejemniki, ki se množijo kot gobe po dežju, cene pa padajo in se približujejo potencialnemu kupcu. Kupiti se da tudi razne GPS-srajčke za dlančnike, v katere vtaknemo dlančnik in dobimo enako funkcionalnost, a ta opcija počasi tone v pozabo. Omenim lahko še eno izmed bluetooth avtoinštalacij, ki ima tudi vgrajen GPS-sprejemnik, to je Parrot CK3300, ki pa je že dobila naslednika - 3400 LS GPS. Obstajajo pa tudi avtonavigacije, ki so že vgrajene v vozila, slaba stran pa je statičnost ter cena.

Bluetooth GPS-sprejemiki se med seboj bistveno ne razlikujejo. Več ali manj so podobnih oblik in velikost in vsi služijo istemu namenu. Gre za še najbolj vsestransko in racionalno rešitev. Uporabni so tako z dlančniki, prenosniki kot tudi telefoni. Ne zasedejo veliko prostora, niso težki. Nekateri proizvajalci prilagajo sprejemnikom še dodatno opremo kot npr. nosilec za dlančnik/telefon, avtopolnilec, etui, vrvico za nošenje okoli vratu ipd. Kot rečeno obstaja nekaj testov teh sprejemnikov, s katerimi pa se ta trenutek ne bi ukvarjal. Zakaj? Zaradi dejstva, da vam bo praktično vsak pomagal priti na cilj. Stvar, ki deluje, ni nikoli tako zanič, da ne bi zmogla te naloge.

Kaj kupiti? Najcenejšega, če zadeve ne mislite uporabljati pogosto. Pazite, da ne odštejete denarja prvemu prodajalcu, prej se pozanimajte o cenah, ponudbi, lahko tudi na našem spletnem forumu. Če pa vseeno hočete zadnji ''modni'' krik, vam dam namig. Iščite GPS sprejemnike z vgrajenim čipom SiRF III. Slednji naj bi omogočal boljši sprejem, nekoliko natančnejše pozicioniranje ter nižjo porabo energijo, kar tudi ni ravno nezanemarljivo.

Na spletni strani PocketGPSworld.com si lahko ogledate nekaj testov in pa opisov različnih vrst sprejemnikov za lažjo primerjavo in predstavo. Večina hvali svojega ''konja'', saj ta sprejema položaj tudi med visokimi zgradbami ipd. Da, res je, na takšnih mestih, predori, visoke stolpnice zna biti sprejem slabši ali celo ničen, slednje le v tunelih, v gosto naseljenih področjih pa zaenkrat še nisem ostal brez signala. Takšno ocenjevanje je tudi precej neobjektivno, saj bi morali izbrati več različnih sprejemnikov in imeti vse hkrati na isti lokaciji ter opazovati obnašanje signala. Večina pa sprejemnike testira na vsakdanjih poteh ob različnih časih in krajih, kar je, kot rečeno, neobjektivno. Skozi moje roke je šlo štiri do pet različnih sprejemnikov, pa mi nikoli ni zmanjkalo signala, razen v tunelih in na mestih, kjer sprejemnik nima vidne povezave s sateliti.

Naslednji marketinška poteza prodajalca je, da zna njihov sprejemnik ''uloviti'' 12, 16 ali celo 20 satelitov. Lepa številka, ni kaj, a takšno število je pravljica, saj sateliti potujejo okoli zemlje in v vašem ''vidnem'' polju ni nikoli 20 satelitov. Moje osebne izkušnje so, da je povprečje nekje med 5 in 12 ujetimi sateliti, kar je več kot dovolj za navigacijo.

Za konec tega poglavja naj na kratko obnovim oz. odgovorim na vprašanje, zastavljeno v naslovu prejšnjega dela – "Pojmi razjasnjeni, ampak kje pa naj začnem?". Potrebujete:
- samostojno napravo z vgrajenim GPS-sprejemnikom (npr. Garmin) ali
- vgrajeno avtonavigacijo ali pa
- GPS-sprejemnik (miška, srajčka ali bluetooth varijanta) ter ustrezen pametni telefon, dlančnik ali notesnik.

Moje priporočilo je pametni telefon oz. dlančnik ter bluetooth GPS-sprejemnik. Dlančnik si lahko omislite tudi rabljen, če vam je nov predrag, novi bluetooth GPS-sprejemniki pa stanejo od 20 tisoč pa vse tja do 70 tisočakov, morda še nekoliko več. Priporočam pa segment od 20 do 45 tisočakov, če se izbirčni se ozrite za sprejemniki z vgrajenim SiRF III čipom.

Naslednjič v Navigaciji za "telebane": Več o programski opremi …

Preberite tudi prva dva članka:
"Navigacija za ''telebane'' ali kako se s sodobno tehniko ni možno izgubiti"

Navigacija za "telebane" - 2.del: Pojmi razjasnjeni, ampak kje pa naj začnem?

Uporabne povezave:

Garmin – cestna navigacija:
http://www.navigo-sistem.hr/kategorija_grupe.php?KATEGORIJA_ID=69

Garmin za PocketPC:
http://www.navigo-sistem.hr/kategorija_grupe.php?KATEGORIJA_ID=67

Garmin za PalmOS:
http://www.navigo-sistem.hr/kategorija_grupe.php?KATEGORIJA_ID=68

PocketGPSWorld.com
http://www.pocketgps.co.uk/sub-menu.php?idCat=9



Testi na mobile.si:

Hitrejše, zmogljivejše ter skoraj popolno - HP iPAQ 6515
http://www.mobile.si/pda/hp-ipaq-6515.html

''Svetovni popotnik'' - Fujitsu Siemens Pocket Loox N520
http://www.mobile.si/pda/fujitsu-siemens-pocket-loox-n520.html

Vozimo varno - tokrat v barvah ... - Parrot CK3200 LS Color
http://www.mobile.si/eqp/parrot-ck3200-ls-color.html

Telefonirajmo z rokami na volanu! - Parrot CK3100/CK3300
http://www.mobile.si/eqp/parrot-ck3100-3300.html

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki