marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Procesor:
Intel PXA270 312 MHz
Pomnilnik RAM:
64MB
Pomnilnik ROM:
64MB
Zaslon:
240 x 240 pik, 16-bitni TFT (65.536 barv)
Operacijski sistem:
Win Mobile 6.0
Priklop:
USB
Teža in dimenzije:
165 gramov, 118 x 71 x 21 milimetrov
Baterija:
1200 mAh Li-Ion

zunanja povezavaTehnična specifikacija na strani proizvajalca
Za

Vgrajena QWERTY tipkovnica, reži za dva tipa pomnilniških kartic, bluetooth, IR, vgrajen GPS modul, Windows platforma, ki ponuja ogromno razširljivosti na področju programske opreme, vgrajeni profili, telefon z vgrajeno GPRS/EDGE tehnologijo in še in še bi lahko našteval. To so pluski, ki kar kličejo po izboru te naprave za bodočo ''igračko''.

Proti

Precej povprečna avtonomija baterije, povprečna kamera, odsotnost WLAN tehnologije ter UMTS-a (pogojno; beri test) pa so stvari, ki nekoliko skazijo sicer zelo dober vtis, ki ga generalno pusti naprava na uporabniku po nekaj dneh skupnega druženja.

Priloge
Fotografije dlančnika/tablice
Fotografirano z dlančnikom/tablico
dlančniki/tablice
arhiv test
HP iPAQ

Hitrejše, zmogljivejše ter skoraj popolno

HP iPAQ 6515 


HP iPAQ 6515

07.01.2006
Objavil: Aleš Tomšič

Hewlett Packard je znano po veliko različnih izdelkih, kar pa še tiče tematike našega portala, pa verjetno še najbolj po dlančnikih serije iPAQ, ki imajo za seboj že kar pestro zgodovino, ki jo poskušajo izpopolnjevati. Jim to uspeva?




Tu ni jasnega odgovora, načeloma se nagibam k pritrdilnemu odgovoru, a to je že subjektivna ocena posameznika.

iPAQ 6340 proti iPAQ 6515...

Pred dobrim letom dni sem imel priložnost preizkusiti prvi model dlančnika z vgrajenim GSM/GPRS modul. Na našem trgu je bil praktično edina konkurenca bolj priljubljenim Qtekom. In kakšno je stanje dane, leto dni pozneje? Iskreno povedano gre tokrat bolj na tesno kot nazadnje. Predhodnika, model 6340, sta še najbolj v ozadje potisnila štrleča antena ter počasen procesor. Morda antena niti ne toliko, a če vzamete v zakup, da je naprava že sama po sebi precej večja od večine mobilnih telefonov, je štrleči privesek povsem odveč in se ga da popolnoma skriti v ohišje. Čemu takšne odločitve, vedo le pri proizvajalcu. Že nekaj časa pa se da v ponudbi pri enem izmed operaterjev kupiti model 6515, ki je naslednik prej omenjenega 6340. Torej dlančnik s telefonom in, opa(!), vgrajenim GPS modulom. Naj takoj izdam, da je iPAQ 6515 precej resnejši konkurent.

Prodajni paket je precej bogat, kar je nekako že v navadi, tako ne manjka niti zibka, ki pa tokrat nima nobene dodatne reže za polnjenje druge, dodatne baterije, ki kompletu niti ni priložena. Naslednja stvar, ki pade v oči, je precej velika plastična zaponka oz. etui za napravo, ki ščiti prvo stran naprave, zadnje pa ne. Tako da bi nekoliko raje videl usnjen etui ali kaj podobnega, ki bi imel še zaponko. Nov je tudi plastični ščitnik za zaslon, ki je snemljiv in ga uporabljamo po lastnih potrebah. Model 6515 ima še eno spremembo - tipkovnica je že vgrajena v napravo in ni snemljiva, kot pri modelu 6340. Kar mi jeosebno ljubše, saj pri predhodniku nisem imel želje po ''vlačenju'' dodatne tipkovnice s seboj. Resda so tipke precej majhne in za resno delo niso najbolj primerne, se pa da na tej QWERTY tipkovnici vseeno napisati kako elektronsko sporočilo, SMS, MMS ipd. Na račun vgrajene tipkovnice je temu primerno manjši tudi zaslon. Ta se je iz ločljivosti 240 x 320 pik zmanjšal na 240 x 240 pik, in zna prikazati do 65.536 različnih barvnih odtenkov.

... posodobitev, ki je bila nujna ...

Vgrajen procesor tiktaka pri frekvenci 312 MHz, kar je precejšnja izboljšava glede na predhodnika, ki ima vgrajen zgolj 168 MHz procesor. Procesor je sedaj precej zmogljivejši in še nekako zagotavlja, da uporabnik ostaja v koraku s časom. Dandanes je vse več takšnih uporabnikov, ki počno marsikaj s tovrstnimi napravicami, med drugim tudi ogled multimedijskih vsebin, kjer pa ponavadi stvar hitro ''počepne'' oz. ji zmanjka sape za kakšno sekundo ali dve. Podobno je pri testiranem modelu. Za normalno delo je dovolj zmogljiv, za priganjanje do skrajnih meja pa že kar nekoliko prepočasen. Sploh glede na to, da so na trgu že konkurenčni izdelki, katerim procesorji tiktakajo tudi pri hitrosti 512 MHz. A kot opravičilo lahko štejem iPAQ-u tudi to, da je na trgu prisoten že kar nekaj časa, pri nas nekoliko manj, v tujini pa skoraj slabo leto dni. Na račun tega lahko pristavim še ''piskrček'' pri operacijskem sistemu, ki ni najnovejši, torej različice 5.0, temveč 2003 Second Edition, kjer je še največja pomanjkljivost izguba podatkov ob izpraznjenih baterijah. V napravo je vgrajenih 64 MB ROM ter 64 MB RAM pomnilnika, od tega ga je okoli 55 MB na voljo uporabniku. Komur to ne bo dovolj, naj povem razveseljivo novico, ki me je zelo prijetno presenetila. Na voljo je dodatna opcija razširitve pomnilnika z dodatnimi karticami (kartica ni priložena kompletu), vendar ne le ena, ampak kar dve reži, in sicer za pomnilniške kartice Secure Digital ter Mini Secure Digital (SD, Mini SD), kar je precejšnja redkost. Zadnje čase se pojavlja vse več naprav z mini SD režo in pohvalno je, da so že kar nekaj časa nazaj snovalci mislili na prihodnost.

O tipkovnici ne bom zgubljal preveč besed, je takšna kot je, pa naj bo uporabniku všeč ali ne. Kot sem že omenil, za pisanje člankov je neuporabna oz. utrujajoča, za pisanje krajših elektronskih sporočil, SMS, MMS sporočil pa pride kar prav. Naj se za hip pomudim še pri pisalu. To je sicer dovolj veliko, a daje premalo občutka, premalo teže, saj je v celoti izdelano iz plastike. Morda bi kakšen kovinski del pripomogel k boljšemu občutku! Tipke pod zaslonom so morda nekoliko premalo ločene med seboj, vsaj razmak med tipko za sprejem oz. končanje klica ter tipkama za imenik in sporočila bi bil lahko nekoliko večji. Navigacijska paličica je precej trda, a tudi precej natančna. Zadnja stran razkriva tri ''krogce'', na srednjem pa lahko uzremo napis 1.3 Mega Pixel. Da, gre za kamero, ki zna zajemati slike z največjo ločljivostjo 1280 x 1024 pik. Seveda pa zna snemati tudi video posnetke z zvočnim zapisom v ločljivosti 352 x 288 pik. Omejeni smo zgolj s prostim pomnilnikom. Kamera omogoča kar nekaj nastavitev, v katere pa se podrobneje ne mislim spuščati, iz dveh razlogov. Nastavitve ne ponujajo nič novega in kot drugo, večina naprave ne bo kupovala zaradi kamere oz. naj to ne bi bil ključni faktor pri odločanju za nakup. Slike so, kako naj rečem, povprečne, nič posebnega. Sami si jih lahko nekaj ogledate v našem fotoalbumu.

Sama forma operacijskega sistema ostaja enaka že nekaj časa, zatorej se pri vseh tovrstnih napravah le redkokdaj zgodi, da med nastavitvami ali programi najdemo kaj novega. Enako velja za iPAQ-a 6515. Med samimi programi najdemo standardne zadeve (igre, pregledovalnike excel, word, powerpoint in pdf datotek, windows media player, MSN Messenger, kalkulator, iPAQ backup…). Še en ''cukrček'' mobi-dlančnika so že vgrajeni profili, ki jih večina proizvajalcev ne vključuje v napravo, vsaj ne v tovrstne - dlančnik s telefonom. In tudi pri profilih je precej nastavitev, od tipa opozarjanja na klic, do melodije (podpira tudi mp3 format za zvonjenja, le v File Explorerju je potrebno datoteko skopirati v mapo windows/rings), nastavitev osvetlitve zaslona in še marsičesa drugega. Še en plus torej. Imenik, sporočila, elektronska pošta ostajajo nespremenjeni spremljevalci podobnih naprav in ni zaznati sprememb. Tako imenik ponuja ogromno možnosti, sporočila ostajajo zgolj sporočila, elektronska pošta pa, kot se spodobi za tovrstne naprave, zopet omogoča veliko, tudi delo s priponkami in več različnimi računi.

... tudi iPAQ se je vpisal med ''svetovne popotnike'' ...

Marsikomu bo padlo v oči, da se med programi nekje pojavi tudi napis GPS. Da, HP iPAQ 6515 ima vgrajen tudi GPS modul. Največji hec pri vsem pa je, da ni praktično nobenih nastavitev, stvar deluje sama od sebe, in to DELA! Vnaprej je nameščena starejša različica navigacijske programske opreme, ki jo marsikdo precej dobro pozna, to je Tom Tom, ki nam ponudi tudi, da si na napravo pretočimo eno karto brezplačno in po lastni izbiri. Zatem je zastonjskih kart konec. Pohvalno je, da ni nikjer potrebno nastavljati COM portov, skratka, zaženeš program in stvar dela. Super! Da pa bi vseeno preizkusil, če ni zanka v programski opremi, sem na napravo namestil še en navigacijski program, Navigon 5. Tu sem izbral avtomatično zaznavanje GPS modula, in čez nekaj sekund ga je prepoznal, ulovil satelite in že sem bil na poti. Skratka, navigacija še nikoli ni bila tako ''user friendly''!


... komunikacijsko skoraj popoln ...

Komunikacija z zunanjim svetom je tudi še eden izmed bolj pestrih, a niti ne tako popolnih poglavij iPAQ-a 6515. Poleg vgrajenega GSM ter GPRS modula zmore tudi hitri prenos podatkov preko EDGE tehnologije, ki pa jo pri nas ponuja zgolj eden izmed ponudnikov storitev mobilne telefonije. A vseeno, nekaj je. Na svetovnem spletu gre zaslediti uradne podatke, da naprava podpira EDGE prenos, spet drugje tega podatka ni zaslediti. Ker pa Mobitel ne ponuja EDGE tehnologije, tega nisem mogel preveriti, zatorej ne morem trditi, ali imajo aparati pri nas v resnici podporo EDGE tehnologoiji ali ne.

Prenos podatkov je mogoč tudi preko infrardečega povezovanja, ki je vedno bolj v opuščanju, a se pri HP-ju niso odločili, da ga dokončno umaknejo. Seveda, kaj bi danes brez bluetooth tehnologije, ki več kot uspešno zamenjuje prej omenjeni način prenosa podatkov. In tudi bluetooth se nahaja v iPAQ-u 6515. Možna je tudi povezava preko priloženega USB podatkovnega kabla. Edino kar sem pogrešal in kar je imel že predhodnik, je Wi-Fi. To je tudi ena izmed stvari v porastu, katere pomanjkanje ne bi smela trpeti skoraj nobena bolj sposobna pametna naprava, pa naj bo to mobilni telefon ali dlančnik. In škoda je, da je pri 6340 Wi-Fi bil vgrajen, pri novejšem 6515 pa ne. Morda za današnje čase ne bi bil odveč tudi UMTS, a so to verjetno želje že prevelike, in glede na ''starost'' precej neupravičene. A potem bi imeli vsaj še eno skoraj popolno mobilno pisarno.

HP iPAQ 6515 je po mojem mnenju odlična napravica, ki je glede na predhodnika pokazala velik napredek. Priznati moram, da bi bila odločitev za nakup med njim in katerim izmed konkurenčnih izdelkov težka. Škoda, da niso vgradili še Wi-Fi. Za današnje čase je moč procesorja nekje v zlati sredini ali malce nad njo, nekoliko več pomnilnika tudi ne bi škodovalo. Ima pa vgrajen GPS modul, veliko možnosti komuniciranja z zunanjim svetom, enostavno rokovanje, vgrajeno QWERTY tipkovnico, reži za dva tipa pomnilniških kartic in še in še bi lahko našteval. Če vas ne moti odsotnost Wi-Fi, vgrajena tipkovnica ter starejša različica programske opreme, potem lahko zapišem, da je iPAQ 6515 več kot primeren kandidat za vašo naslednjo ''igračko'' ali ''poslovnega sopotnika''.

Posodil na test:
Mobitel d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
DISS d.o.o.
Cena na dan testa:
(149.900,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine:
oprema: HP iPAQ
povezani članki
povezane novice
aktualno: HP iPAQ