marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
1300 min (2G) / 650 min (3G)
V pripravljenosti:
900 ur (2G) / 750 ur (3G)
Tip baterije:
Li-Ion (2100 mAh)
Dimenzije:
70,6 x 136,6 x 8,6 mm
Teža:
133 g

Tip zaslona:
4,8 palčni, HD Super AMOLED (kapacitivni), 1280x720 pik

Notranji pomnilnik:
16 GB
Stopnja sevanja SAR:
0,55 W/kg
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Samsungova tretja S galaksija je kljub precej skromnemu (v živo deluje vseeno boljše) oz. bolje rečeno ne-atraktivnemu izgledu za ta cenovni razred s svojo strojno opremo in zloščenim, hitrim in nezatikajočem Android operacijskim sistemom hudo mamljiva igrača. Ni majhen - je velik in po uporabniški izkušnji še večji!

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Velik in še večji

Samsung Galaxy S III


Samsung Galaxy S III

05.06.2012
Objavil: Mitja Zupančič

Pa ga imamo! Tretja edicija Samsungove Galaxy S linije. Glede na uspehe S I in S II (v minulih dneh je bil prodan 28 milijonti kos) se pričakuje od S III veliko. Mnogi so pričakovali celo še več, večjo revolucijo, ohinsploh funkcije, verjetno strojno opremo na nivoju visoko zmogljivih namiznih računal, kakšen mini projektor, vodomet, kavomat, bose 7.1 zvočni sistem, kaj si ga vedi, kaj še vse. A revolucija S III ni, je pa logičen korak naprej.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 8 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
podpira radio FM

Izgled, zaslon in tipkovnica

Tako, kot je logičen korak naprej tudi večji zaslon, boljša kamera, tanjša oblika... amm... ja oblika - ko smo že pri tem, se ravno pri tem elementu S III-ja malce krešejo mnenja. Pričakovanja so bila namreč precej višja, želje so bile uporaba prestižnejših materialov in ne visokosijoče gladke plastike s preprosto aluminijasto obrobo. Pa čeprav ima kvaliteten premaz proti odtisom in praskam. Tudi sama forma, kljub 8,6 mm debeline ni ravno dih jemajoča. Večina prijateljev mi je glede velikosti samega aparata, namigovala na orodje za odmetavanje snega, kajti aparat - roko na srce ni majhna, žepna igračka, temveč je precej visoka zverina. A kljub temu se človek precej hitro privadi velikosti, sam si lastim mobilnik z 3,5 palčnim zaslonom in sem se na testnega Galaxyja precej hitro privadil.

A ker ima vsaka stvar dve plati medalji, so uporabljeni materiali precej lažji od kovinsko/steklenih kombinacij in tudi bistveno odpornejši na udarce. Sama oblika je pa pač subjektivna ocena posameznika in tudi stvar navade.

HD zaslon se podobno, kot "konkurenčni" Galaxy Nexus ponaša z identično ločljivostjo 1280×720 točk, vendar ima S III zaradi slabe 0,2 palca večje površine slabšo gostoto pik. Nexus se lahko pohvali z 316 točkami na palec, S III pa z 306 točkami. Nekaj negativnega mrmranja je ob predstavitvi povzročilo tudi uporaba PenTile matrike zaslona . PenTile ima namreč manjše število podtočk na sami matriki, kot klasična RGB. V praksi to pomeni (laično povedano) manj ostro sliko pri detajlih (ostrina majhnih črk, detajli sličic, ipd). Pri SuperAmoled Plus recimo teh težav ni, ima pa spet druge pomanjkljivosti. PenTile matrika ima daljši rok trajanja, kot SuperAmoled Plus.

Vendar kljub uporabi (na papirju) slabše matrike je zaslon vseeno fantastičen, izredno všeč mi je bilo tudi nastavljanje barv, izbiramo med filmskim, standardnim, naravnim in dinamičnim načinom. Standarden in dinamični sta precej bogata z barvami, tako da bo za prikaz realnejših barv potrebno uporabiti naravni način.

Začetni zaslon

Klasičnih zaslonov pri Androidih je sedem. Kot že velikokrat povedano, si je na njih mogoče namestiti potrebne bližnjice, pripomočke, vidžete, itn. Novost pri S III je pa v neskončnemu listanju vseh sedmih strani, nikoli ne pridemo do konca, temveč gremo okoli in okoli.

Operacijski sistem

Na S III je nameščena različica Androida 4.0.4. Čeprav je Android v osnovni odprtokodna zadeva, pa naloži vsak proizvajalec svoje dodatke k osnovnemu romu in tudi tukaj ni nič drugače. Ali vam je ta personalizacija všeč ali ne, je stvar okusa. Če ste malo bolj vešč računalničar vam namestitev drugih romov v bližnji prihodnosti ne bo povzročala težav, vendar pozor! Garancija v tem primeru odpade!

>> Vse o operacijskem sistemu Android >> KLIK

Telefoniranje in sporočanje

Kakšnih bistvenih sprememb imenik napram S II niti ni prejel. Na vrhu zaslona so štiri bližnjice do telefonskega dela, skupin, imenika in priljubljenih stikov. Samo upravljanje z imenikom in telefonskim delom je preprosto.

Kamera in večpredstavnost

Novinec za razliko Galaxy Nexusa uporablja 8 MP kamero z izjemno hitrim zajemom slik (ob vklopu funkcije množičnega zajemanja - dobre 3 na sekundo), bogatim naborom funkcij in visokim HD 1080p zajemanjem videoposnetkov pri nekje 30 sličicah na sekundo.

3D funkcij omenjena kamera nima, niti jih (moje osebno mnenje) še ne potrebuje. Na 3D bo potrebno še marsikaj postoriti za večjo uporabnost in kvaliteto. In točno to - kvaliteta posnetkov je pri S III za mobilnik visoka. Ob višku časa pa se je možno še poigrati z efekti in različnimi nastavitvami svetlobe.

Všeč mi je bila tudi personalizacija bližnjic v programskem delu kamere ter funkcija (preprosto jo ljubim) zajemanja slike od istočasnem zajemanju videoposnetkov. Le ta ne zajema slike v polni ločljivosti, temveč v 16:9 formatu, tako kot se zajema video posnetek.

Nameščena programska oprema

Brskalnik je prijetno orodje za surfanje po spletu, še posebej po zaslugi velikega in udobnega zaslona. V osnovi sicer nima flash predvajalnika, tega si je možno pretočiti preko spletne trgovine Play. A kljub temu na momente še vedno to ne bo to, kakšni filmčki v flashu bodo še vedno imeli težave s tekočim delovanjem.

Zanimivo je tudi igranje z S-Voice funkcijo. Podobno, kot pri Siriju na jabolčnikih se da marsikaj upravljati samo z glasom, vendar le v angleškem, nemškem, francoskem, španskem, italjanskem in korejskem jeziku, na slovenščino pozabite.

Zadeva v osnovi deluje precej bolje za razliko prvih klavrnih poizkusov glasovnih upravljanj, a kljub temu bo potrebna še marsikatera dodelava. Kakšnih stvari se kljub mnogim poizkusom z različnimi narečji (beri: spakovanji v angleščini) še vedno ne da dopovedat, osnove pa sicer delujejo. Recimo zapisovanje v beležko, koledar, branje prejetega SMS sporočila, pregled e-pošte. Z malce privajanja si lahko zapišemo marsikaj. A velikokrat zadeva zahteva še vedno dodatni ročni vnos.

Povezovanje, navigacija in pomnilnik

Galaxy nič ne zaostaja in ima, kot večina novejših pametnih mobilnikov za povezavo z osebnim računalnikom microUSB 2.0 priklop. Ponuja tudi praktično vse možne brezžične načine povezovanja; HSDPA standard z 21 Mbps, HSUPA z 5,8 Mbps, GPRS 12, EDGE 12, Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, možna je nastavitev mobilnika kot WiFi dostopno točko, pohvali se tudi z modrim zobom različice 4.0 z A2DP in EDR standardom. Vgrajenega je 16 GB pomnilnika in 1 GB RAM-a.

Galaxy se hvali z ogromnim 4,8 palčnim zaslonom, kar je več kot pri večini namenskih navigacijskih naprav. Ob uporabi primerne programske navigacijske naprave in avto polnilcu niti ne vidim več potrebe po namenskih napravah. Namreč zaslon je večji, preglednejši, z višjo ločljvostjo in dobrim GPS čipom.

Prenaloženi so klasični googlovi zemljevidi (google maps in navigation), povezava s satelitom poteka ob uporabi A-GPS (potrebna povezava na splet) zelo hitro.

Navigation je dokaj uporabna aplikacija, bazira na googlovih zemljevidi in zahteva spletno povezavo. Vendar le ob planiranju poti, nato naloži vse zemljevide v pomnilnik in nadaljni prenos podatkov ni potreben. Zna pa postati malce nerodno, če se v tujini spomnimo na novo splanirati pot. Verjetno se bo začelo manično iskanje brezplačnih Wi-Fi spotov.

Prodajni paket

V precej majhni prodajni škatli se je skrival polnilec, microUSB kabel, in-ear slušalke z večimi silikonskimi nastavki, baterija in navodila za uporabo.

Posodil na test:
Janus Trade d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Cena na dan testa:
699,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki