marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
Do 10 ur
Tip baterije:
Li-Ion (2100 mAh)
Dimenzije:
146,36 x 70,6 x 9,35 mm
Teža:
120 g

Tip zaslona:
Super AMOLED kapacitivni zaslon na dotik, 16 mio. barv, 720 x 1280 pik, 4,5" (~326 ppi gostota pik)

Procesor:
Exynos 3 Quad 3470, štirijedrni 1.4 GHz Cortex-A7
Notranji pomnilnik:
16 GB, 1,5 GB RAM
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Zdi se, kot da se Samsung pri Galaxy S5 mini glede izboljšavah, napram lanskemu modelu ni pretirano naprezal. Večji zaslon z višjo ločljivostjo, uporaba tipal za srčni utrip ter prstne odtise in posodobljena oblika ne vem, če so dovolj v današnjem času izjemne konkurence. Merila so visoka. A roko na srce, običajni kupci mini variant so ponavadi bolj nezahtevni uporabniki in verjetno kakšnih bistvenih razlik med špica in solidno zmogljivem mobilniku za njihova osnovna opravila niti ne opazijo. Z Galaxy S5 mini bi znali biti popolnoma zadovoljni.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Mini povprečnež

Samsung Galaxy S5 mini (SM-G800F)


Samsung Galaxy S5 mini (SM-G800F)

04.09.2014
Objavil: Mitja Zupančič

In ga imamo. Galaxy S5 mini. Prišel je med zadnjimi iz mini konkurence. Zanimivo, predvsem ker je bil veliki brat Galaxy S5 predstavljen med prvimi iz nove generacije zastavonoš z Android OS-jem. Res pa je, da so Korejci med velikim in mini S5 izdali še kopico drugih izvedenk (Duos, Sport, Active...).ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 8 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Kljub temu so se mnogi veselili mini različice. Klasični S5 je za nekatere, (ponavadi) vajenih še klasičnih mobilnikov fizično prevelika zadeva.

Naj začnem z eno štorijo glede velikosti zaslonov. Nekaj let nazaj se je na ogled postavil Samsung N7000 – Note. Sploh ne malo ljudi se je zgražalo nad dimenzijami. Češ... »kaj ti bo tak zaslon, saj so za vsakem vogalom prenosniki ali tablice«. Isti ljudje so se zgražali nad 46 ali 50 palčnim televizorjem. češ... »to je preveliko, uničil si boš oči. Slika ne bo dobra s take bližine«. Današnje zastavonoše (Galaxy S5, Htc One (M8), LG G3...) so po velikosti že praktično na nivoju Nota 1 in velika večina se ne pritožuje več. Prav tako, so svoj 32 palčni televizor zamenjali za 55 ali 60 palčnega, če jim le prostor dovoljuje. Še vedno pa obstaja krog uporabnikov, ki jim je S5 ali podobna zverina še vedno prevelika. Taki uporabniki, (vsaj po mojih izkušnjah) rado prihajajo iz arhivskih mobilnikov s fizično tipkovnico in 2.5-3.0 palčnim zaslonom. Nekih pametnih naslednikov niti ni več, čas gre naprej in potrebno je presedlati na pametne mobilnike z zaslonom občutljivim na dotik.

Ravno za podobne namene so proizvajalci začeli predstavljati mini/compact različice njihovih premium modelov. A opozorilo velja: Zadeve po strojni plati niso enake, daleč od tega. Razen Z1 Compact, tam je edino zaslon nižje ločljivosti, sam procesor, pomnilnik, grafični del pa je enako zmogljiv, kot pri velikem bratu. Kar pa za S5 mini ne moremo reči.

Uporabili so namreč hišni štirijedrni Exynos 3 (3470) vezni nabor čipovja. V primerjavi z Galaxy S5 (Snapdragon 801) je zadeva več, kot polovico počasnejša. Ima manj pomnilnika in bistveno počasnejšo grafično enoto.

Na papirju je to vse res, kaj pa v praksi, se sploh opazi razlika?

Oh, seveda se. Lani sem bil sicer prijetno presenečen med HTC One M7 in HTC One mini z Snapdragon 400 čipovjem. Slednje naj bi bilo nekako na nivoju Exynos 3. One mini pri osnovnih opravilih (klic, SMS, brskanje, maili, kamera..) ni skoraj nič zaostajal za velikim bratom. S5 mini pa. Razlike se opazijo že pri brskanju nastavitev. Na momente se rado malce zatakne, podobno se dogaja tudi ob zaganjanju aplikacij, pri kakšnih bolj zahtevnih pa še toliko bolj. Zadeva pač ni odzivna na nivoju zmogljivejših, a večjih modelov. Prav tako, zna ob nastavljanju številnih gradnikov (vidžetov) včasih postati malce neodziven.

Pomislil sem na mojo razvajenost top mobilnikov, a dobra prijatelja si lastita lanski One mini in Motorolo Moto G, oba mobilnika posodobljena na najnovejši Android 4.4.2 in oba sta lahkotnejša (odzivnejša, hitrejša, nezatikajoča) za uporabo, kljub temu, da nista bila sveže nastavljena.

Roko na srce sem bil precej razočaran nad samim delovanjem S5 mini. A krivda za to, ne leži le na čipovju, temveč tudi na Samsungovem vmesniku TouchWiz. Ta je precej (pre)bogato naložen z raznimi, vprašljivo uporabnimi dodatki in aplikacijami in niti ne zgledno optimizacijo vmesnika samega. Roko na srce tu HTC še vedno prednjači. Sony pa z bistveno boljšo strojno opremo sploh prehiteva S5 mini.

Kot sem že omenil in popolnoma priznam. Razvajenost na vrhunske modele tudi malo igra vlogo. Ponavadi so kupci minijev malce bolj nezahtevni in jim bo S5 mini popolnoma zadostoval. Napredni uporabniki pa tako ne kupujejo takih reči, če pa že, se znajdejo z nalaganjem drugih romov, očiščenh nepotrebnih aplikacij in dodatkov.

O detajlih operacijskega sistem si lahko prebere tu:

Uporabljen operacijski sistem je Android, različice 4.4.2. >> Vse o operacijskem sistemu Android

Kamera pri S5 mini ni doživela kakšnih bistvenih sprememb, še vedno je 8 MP z ločljivostjo 3264 x 2448 točk. Deloma so poslušali edino najstnice in spredaj 1.9 MP kamero nadomestili z 2.1 MP. Vauuu, aneda?

Se pravi, pod črto. Kaj je drugače napram Galaxy S5?

Na hitro iz glave.. zaslon se ponaša z nižjo ločljivostjo in je le v HD Ready (1280×720), čipovje je bistveno manj zmogljivo, kamera ima 8 MP, napram 20, vmesnik ponuja manj (recimo, ni multiokenskega načina) in logično manjša baterija in tudi zaslon.

Obliko Galaxy S5 so zelo lepo prenesli tudi na S5 mini. Vse je praktično enako; plastičen kromiran rob, imitacija usnja na hrbtu, tipalo za bitje srca pod kamero, USB 3 konektor na dnu.... ammm. Ne. Mini ima samo klasičen microUSB priklop in ne dvojni, kakor S5.

Kaj torej poreči na novega Galaxy S5 mini. Nekega bistvenega napredka napram predhodniku ni, po zaslugi 0.2 palca večjega zaslona, se je malce potegnil v višino (je že večji, kot Galaxy SII). Poleg dimenzij je tu še višja ločljivost in malce izboljšana sprednja kamera. Vse skupaj pa odeto v novo obliko. Kakšnih večjih razlogov za menjavo S4 mini niti ni, srce je ostalo praktično isto, ostalo so pa nianse. Res pa je, da je sedaj tu tipalo srčnega utripa in prstnih odtisev. Drugo vprašanje pa je, ali se bo to dolgoročno obdržalo ali je le sezonska modna muha.

Mirno lahko zapišem capljanje S5 mini za konkurenco, še posebej iz japonskega tabora. Ta je resda bila predstavljena že januarja, a je kljub starosti še vedno precej pred korejcem.

Prodajni paket

V prodajnem paketu se skriva polnilec z USB kablom, slušalke baterija in priročniki.

Cena na dan testa:
500,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki