marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 803 minute
V pripravljenosti:
do 750 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1500 mAh)
Dimenzije:
122.4 x 64.2 x 9.9 mm
Teža:
119 g

Tip zaslona:
SUPER AMOLED štiri palčni, 16 M barv, 480 x 800 pik

Notranji pomnilnik:
8 GB / 16 GB
Stopnja sevanja SAR:
0,238 W/kg
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Odličen zaslon, tanko ohišje.

Proti

Baterija je med testom zdržala le en dan, še vedno ne deluje tako tekoče in enostavno kot iPhone.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Bližnje srečanje z Androidom, ... drugič!

Samsung I9000 Galaxy S


Samsung I9000 Galaxy S

05.08.2010
Objavil: Aleš Poljak

Prvič sem se z Androidom bližje spoznal oziroma srečal prav z ''navadnim'' Galaxy-jem lansko poletje. Navadni Galaxy mi je bil moram reči prav všeč, saj je imel dober zaslon in Googleov operacijski sistem Android, kateri je bil takrat še zelo v povojih (verzije 1.6). A že takrat je kazal velik potencial, le vzdržljivost baterije je bila bolj sporna.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: -/ni podatka
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Sedaj me pa čaka mlajši brat, kateremu so dodali črko S, bolj dodelan operacijskim sistem in večji ter tehnološko bolj dovršen SUPER AMOLED zaslon.

Izgled, zaslon in tipkovnica

Galaxy S je tipične oblike pametnega telefona z zaslonom na dotik. Spredaj ima velik zaslon, pod zaslonom tri tipke, na hrbtni strani pa ima kamero brez bliskavice! Ohišje je res kvalitetno, saj na otip deluje zelo trdno in nikjer ni kakšnih špranj, kar posledično pomeni, da ''čričkov'' v telefonu z uporabo ni za pričakovati. Pohvaliti moram tudi, držalni robček na hrbtni strani aparata, saj si težko predstavljam, kako bi bilo držati aparat brez njega. Plastičen pokrovček hrbtne strani je namreč zelo drseč. Glavni adut Galaxy S-a je definitivno zaslon. 4 palčni kapacitivni zaslon je izvrsten oziroma SUPER. SUPER AMOLED zaslon zna prikazati 16 milijonov barv z ločljivostjo 480 x 800. Prav pri ogledu slik, video posnetkov in surfanju po spletu pridejo do izraza tako velikost zaslona kot ločljivost. Slike so izrisane z neverjetno živimi barvami, tekst na spletnih straneh je pa lahko berljiv tudi, ko je stopnja povečave zelo majhna. Zaslon nas ne razočara niti, ko smo na sončni svetlobi. Občutljivost na dotik je prav tako izvrstna, za kar ima zasluge kapacitivno tipanje dotika. Fizične tipkovnice aparat nima in jo po mojem mnenju aparati s tako velikim zaslonom niti ne potrebujejo, saj je tipkanje občutno hitrejše na zaslonih na dotik kot pa na fizičnih tipkovnicah. Ker je zaslon tako velik so tudi razmaki med tipkami v pokončnem pogledu malce večji, kar pomeni lažje in hitrejše tipkanje. V primeru, da aparat obrnemo v ležeč položaj pa so tipke popolnoma skupaj, a so tako velike, da je težko zgrešiti želeno tipko. Med tipkanjem me je motil, zvočni efekt pritisnjene tipke. Ta namreč malce zaostaja, kar je prav nadležno in s tem daje občutek kot, da kakšne črke v besedi nisi pritisnil.

Začetni zaslon

Kot vsi samsungovi pametni telefoni tudi Galaxy S uporablja TouchWiz uporabniški vmesnik. Torej na začetne zaslone (7), lahko postavimo bližnjice do aplikacij in widgete. Z raznoraznimi bližnjicami in widgeti je možno zapolniti 7 začetnih zaslonov, med katerimi nato listamo tako, da potegnemo s prstom po zaslonu v levo ali desno smer ali pa pritisnemo na eno izmed 7. pikic, ki so tik pod statusno vrstico. S pritiskom na sredinsko tipko pod zaslonom pa vedno prikličemo prvi začetni zaslon, kar pride prav, če smo na zadnjem. Priročno bi bilo, da bi se s šestega začetnega zaslona lahko vrnil v prvega tako, da bi še enkrat prelistal naprej in se tako vrnil v prvega. Spodnji del začetnega zaslona pa je fiksen. Tam nas čakajo bližnjice do dnevnika klicev (telefon), imenika, pregled sporočil (sporočanje) in do ostalih nameščenih aplikacij.

Operacijski sistem

Galaxy S je gnan s skoraj najnovejšim Androidom in sicer 2.1 verzije. Več o samem Androidu si lahko preberere tukaj:
>> Vse o operacijskem sistemu Android

Telefoniranje in sporočanje

Imenik Galaxy-ja je podoben kot na ostalih Android aparatih le, da so tu pri Samsungu zadevo še malo dodelali. Iskanje kontakotv po imeniku je ''standardno'', bodisi s pomikanjem seznama kontakotv navzdol in navzgor, ali pa iskanje po črkah, katere so ob desnem robu. Ko smo nek kontakt našli, nanj ni potrebno pritisniti in nato izbrati, kaj želimo. Po kontaktu lahko s prstom potegnemo v levo in takoj se bo izvedel telefonski klic, oziroma potegnemo v desno in prikazalo se bo vnosno polje za pisanje SMS sporočila. Zelo dobrodošla funkcija ni kaj, katera deluje tudi v dnevniku klicev. Ta bi bil brez omenjene funkcije res okoren. Dnevnik klicev namreč deluje tak, da ko pritisnemo na nek kontakt s katerim smo predhodno interaktirali pokaže najprej, zgodovino klicev z omenjenim kontakom. Meni osebno ti ni ravno najbolj všeč, saj kdaj sem nazadnje klical ta kontakt oziroma obratno vidim že na glavnem spisku pri dnevniku klicev in me ne zanimajo 3 predhodne interakcije. Tako pa enostavno potegneš po kontaktu v levo in že kličeš. Omeniti moram pa tudi čudno delovanje zaslona med klicanjem. Sam ponavadi počakam gledam na zaslonu kdaj oseba, ki jo kličem sprejme moj klic in nato telefon prislonim k ušesu. Tu se pa zaslon izklopi po kakih 5 s, neglede na to ali sem ga prislonil k ušesu ali ne. Nadležno, saj tako niti ne vidiš ali je oseba dvignila ali ne. Tako sem moral svojo navado malce spremeniti med obdobjem testiranja, saj se je telefonu rado malo zmešalo, ko sem pritiskal po zaslonu, da bi se nazaj prižgal.
Pregled nad sporočili je enostaven in uporaben. Na vrhu je vedno polje na katerega pritisnemo za ustvarjanje novega sporočila, pod tem poljem so pa stara sporočila, katera so posortirana glede na kontakte. Omeniti moram, da tudi tu deluje funkcija, kjer potegnemo po kontaku in s tem začnemo klic ali pa mu pošljemo novo sporočilo.
Za delo z email sporočili imamo tu na voljo kajpak g-mailovo aplikacijo, katera je sposobna združiti tudi več g-mailovih računov in tako lahko vse upravljamo preko enotne aplikacije. Dodamo lahko tudi druge (POP, IMAP) račune in vse skupaj lahko nato združimo, kar olajša delo, ko želimo poiskati kakšen mail oziroma imamo vse na enem mestu.

Kamera in večpredstavnost

Galaxy S ima vgrajeno kamero s 5 MP senzorjem, kar se ne sliši veliko, a vseeno je čisto dovolj za kar kvalitetne slike. Ostrenje slike se izvaja samodejno (pohvalno hitro) in se izvrši takoj, ko pritisnemo na tipko za zajem slike, katera je kot pri iPhoneu, na zaslonu. Galaxy S namreč nima posebne tipke ''fizične tipke'' za upravljanje s fotoaparatom. Kam kamera ostri lakho izberemo sami s pritiskom na želeno mesto na zaslonu. Poleg tega kamera zaznava tudi obraze in ostri na njih. Nastavimo lahko celo, da sliko zajeme ob nasmehu. Preko nastavitev lahko nato nastavljamo še način slikanja (portret, pokrajina, nočni posnetek, šport,..), razmerje med belo in črno in nastavitve ločljivosti slike in kam naj se shranjujejo zajete slike. Pohvalno je narejena tudi galerija slik, katera je lepo animirana in v njej lahko dodajamo mape in tako razvrstimo slike in video posnetke. In ker smo ravno pri video posnetkih, kamera lahko zajema tudi video posnetke v HD ločljivosti (720p) s 30 sličicami na sekundo kar je zavidljiv podatek, konkurenca in starejši aparati so bili zmožni le 24 slik na sekundo.
Aparat ima naložen tudi odličen video predvajalnik in glasbeni predvajalnik. Video predvajalnik se še kako izkaže v navezi s SUPER Amoled zaslonom, saj brez vsakršnega problema predvaja tudi HD posnetke v ločljivosti 720p (1280 x 720 pik), kateri so na zaslonu videti res izvrstno! Glasbeni predvajalnik, je tudi dobro dodelan, saj lahko hitro izberemo ali bomo poslušali skladbe določenega izvajlca, albuma ali naše kompilacije. Poslušamo lahko tudi radio, saj ima Galaxy S vgrajn FM RDS radio sprejemnik, kateri deluje preko vključenih slušalk. Želeno postajo poiščemo preko retro oblikovanega iskalnika. Shraimo pa lahko 6 svojih najljubših radio postaj. Velik plus je tudi to, da radio lahko poslušamo preko zvočnika s tem, da morajo biti vklopljene slušalke, saj te podobno kot na ostalih mobilnikih delujejo kot antena.

Nameščena programska oprema

Galaxy S ima nameščenih nekaj standardnih programov za splošno uporabo aparata. To so e-mail klient, koledar, beležka (memo), belžka s slikami (Mini dairy), snemalnik zvoka, računalo, moje datotke (v bistvu raziskovalec) ter glasbeni in video predvajalnik. Med standardne programe tudi štejem spletni brskalnik, kateri se je ob tako velikem zaslonu in odlično ločljivostjo še kako dobro izkazal. Tekst je po večini na vsaki strani berljiv že kar ko se stran naloži in tako ni potrebno še posebnega približevanja. A da po nepotrebnem ne utrujamo oči, le dvakrat pritisnemo na zaslon tam, kjer želimo in aparat nam sam poveča tekst tako, da zavzame cel zaslon. Omeniti pa moram, da sami prehodi med različnimi stopnjami povečav in pomikanje po spletni stani niso tako tekoči kot pri iPhone-u in to rahlo pokvari uporabniško izkušnjo.
Posebni prednaloženi programi pa so, dnevno poročanje, kateri je lahko tudi widget na osnovem zaslonu. Ta povzema podatke o vremenu z Accuweather-a , sledite lahko toku delnic na svetovnem trgu, svetovnim novicam in prikaže vam dnevne dogodke, katere imate v koledarju. Thinkfree Office, Aldiko eBook je bralnik e-knjig, ki roko na srce ni nič posebnega, kot ni iBooks na iPhone-u, Allshare (izmenjevanje podatkov med različnimi napravami), glasovni izbirnik. Vse te aplikacije so v bistvu del Samsung Apps aplikacije, preko katere lahko dodajate nove aplikacije, katere izdelajo uradni Samsungovi razvijalci, prav tako preko Samsung Apps-ov nadgrajujete omenjene aplikacije. Poleg aplikacij preko Samsung Apps-ov dobite tudi nove widgete in igre za krajšanje časa. Ena izmed omembe vrednih iger je definitivno Asphalt 5, katera postreže z vrhunsko grafiko (za mobilnik) in kar zabavno igralnostjo. Seveda pa telefonu tudi ne manjka uradna tržnica z aplikacijami Android Market. Tam je izbor aplikacij, iger in raznoraznih orodij večja a na žalost ta še vedno deluje bolj,.... kako naj se izrazim.... otročje v primerjavi s konkurenco. Izbor je sicer pester, a sam izgled je zame še vedno sporen in mi ni ravno pri srcu.

Povezovanje, navigacija in pomnilnik

Kar se tiče povezovanja Galaxy S ne bo nikjer tujec, saj bo s štiripasovnim GSM/GPRS/EDGE sprejemnikom sprejet kjerkoli. Poleg tega pa ima še dvopasovni HSPA spejemnik, kateri obljublja hitrosti do 7.2 Mbps proti aparatu in 5.7 Mbps proti omrežju. Poveže se lahko tudi z Wifiomrežjem standardov b, g, n in seveda ima tudi bluetooth 3.0 s podporo A2DP. Preko mirco usb priključka pa se aparat polni tako z el. energijo kot z vsebino preko osebnega računalnika. Velik plus je tudi to, da aparat lahko uporabljamo kot neke vrste USB ključek. Z 8 GB notrenjega pomnilnika je Galaxy S kar spodoben USB ključek za na pot. V aparat je možno vstaviti micro SD pomnilniško kartico in s tem lahko aparatu pomnilnik razširimo do 32 GB. Delovnega pomnilnika ima pa aparat Galaxy S kar 2 GB. To pomeni, da za vse aplikacije, katere bomo želi naložiti ostane kar 1,8 GB prostora, saj Android 2.1 še ne omogoča nalaganje aplikacij na spominsko kartico.
Z Galaxy S-om se lahko navigiramo oziroma usmerjamo le z google zemljevidi, ki sicer niso ravno biser in ne nudijo turn-by-turn vodenja a ko v nekem mestu iščeš kako restavracijo, bar ali karkoli drugega pride kar prav za osnovno orientiranje, kje naj bi iskano mesto bilo.

Prodajni paket

Prodajni paket je zelo sličen tistemu pri iPhone-u. Stvari so v škatlico naložene v naslednjem vrstnem redu. Čisto na vrhu je sam aparat, pod njim so v svoji škatlici zapakirana navodila pod štaktico z navodili pa še 1500 mAh Li-ionska baterija, polnilec, micro USB kabelj, in slušalke. Micro SD kartica testnem aparatu ni bila priložena.

Posodil na test:
Janus Trade d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Cena na dan testa:
599,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki