marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Tip baterije:
Li-Ion (4.000 mAh)
Dimenzije:
161,9 x 76,4 x 8,8 mm
Teža:
201 g

Tip zaslona:
Super AMOLED, 1440 x 2960 pik, 16 mio. barv, velikost 6,4 palca, 516 ppi, razmerje stranic 18,5:9

Procesor:
osemjedrni Exynos 9810 (4 x 2,7 GHz Mongoose M3 in 4 x 1,8 GHz Cortex A55)
Notranji pomnilnik:
128 GB, 6 GB RAM ali 512 GB, 8 GB RAM
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Samsung Galaxy Note9 je nadgradnja predhodnjega modela z višjo ceno in težo preko 200 g. Ima močnejšo baterijo ter pisalo S-Pen s tehnologijo bluetooth, ki bo v bodoče verjetno omogočala kar nekaj dodatnih funkcij. Ima odličen zaslon, ogromno pomnilnika, odlično baterijo, vendar pa vse to prinese občutno višjo ceno vstopnega modela. Mobilnik bo pritegnil tudi tiste, ki želijo posneti dobre fotografije. Note9 ohranja tudi klasični priključek za slušalke.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Samsung Note9


Samsung Note9

24.09.2018
Objavil: Dare Gliha

Samsungova linija Note je med uporabniki precej priljubljena, pri podjetju se tudi pohvalijo, da so to njihovi najbolj zvesti kupci. Od polomije z Note7 dalje se je pričakovalo, da bo ta zvestoba malenkost padla, vendar po besedah Samsunga temu ni tako.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 12 Mpix
Povečava: 2x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Verjetno je to tudi razlog, da so letos predstavili nov model serije Note in sicer že različice devet. Le-ta je pravzaprav samo kozmetični popravek prejšnjega modela, česar pa smo danes že navajeni, saj podobne prijeme uporabljajo tudi vsi ostali proizvajalci.

Na prvi pogled se Note9 ne razlikuje od svojega predhodnika. Gre za velik in precej težak mobilnik, njegova teža je namreč prebila 200 g mejo. Zaslon je glede na predhodnika pridobil 0,1 palca in sedaj meri 6,4 palca, ločljivost prikaza pa je ostala enaka. Razlike so v notranjosti mobilnika. Posodobljen je procesor, v Evropi ga poganja hišni Exynos 9810, v ZDA pa Snapdragon 845. Zakaj Evropa napram ZDA dobiva »slabši« procesor ob višji ceni, predstavniki Samsunga pametnega odgovora niso podali, zatrdili so le, da je zmogljivost mobilnika na enaki ravni.

Povečala se je tudi količina delovnega pomnilnika ter prostora za uporabnike. Tako ima osnovna različica sedaj vgrajenega 128 GB pomnilnika za shrambo podatkov, kupiti pa je moč tudi različico z 512 GB, samo slednja ima tudi 8 GB delovnega pomnilnika, osnovna pa »le« 6 GB.

Izboljšana je kamera, kar sem pričakoval. Tudi tu je dvojna, ločljivost ostaja enaka, so pa izboljšali občutljivost zaslonke, ki sedaj zmore slikati tudi že s svetlobno jakostjo f/1.5 do f/2.4. V praksi to pomeni, da lahko posnamemo boljše posnetke v slabši svetlobi, več kreativnosti dobimo tudi pri globinski ostrini. Tu je ena novost in sicer lahko globinsko ostrino spreminjamo tudi po zajetju slike. Kamera posname odlične fotografije, kar sem tudi pričakoval, saj gre le za nadgradnjo lanskoletne, ki je bila ena boljših. Malenkost so posodobili tudi video zapis, predvsem so podvojili število sličic pri 4K ter omogočili super počasno snemanje z 240 sličicami na sekundo v ločljivosti 1080p in kar 960 pri 720p. Sprednja kamera ostaja identična predhodniku in sicer zmore ločljivost 8 MP ter samodejno ostrenje.

Največ časa pa so na predstavitvi namenili predstavitvi »celodnevne baterije«, ki ima sedaj kapaciteto kar 4000 mAh, ter novemu pisalu S-Pen, ki ima sedaj bluetooth tehnologijo in tako omogoča snemanje posnetkov na daljavo. Na sami predstavitvi sem se temu kar malo nasmehnil, saj baterijo take kapacitete ponuja marsikateri poceni kitajski generik, daljinsko prožilo kamere pa najdemo praktično na vseh modrozobih zapestnicah ali urah. Ob uporabi sem mnenje sicer malenkost spremenil. Mobilnik je res brez težav zdržal cel dan ob testni uporabi, zelo verjetno bi ga lahko uporabljal še tudi do konca drugega dneva. Manj zahtevnemu uporabniku bo verjetno zdržala precej dlje.

Zanimivo je tudi pisalo. Gre za dodatek, ki Note9 loči od konkurence, saj trenutno noben proizvajalec ne ponuja pisala vgrajenega v sam telefon. Ob uporabi pisala dobimo dodatne S-Pen bližnjice, kjer se nahajajo najbolj uporabljene aplikacije. Pisalo ima konico debeline 0,7 mm, zmore pa prepoznati kar 4096 točk pritiska. Zanimivo je, da modrozobo povezovanje v osnovi omogoča le zajetje slike (ter preklop med sprednjo ter zadnjo kamero) ter preskakovanje pesmi ali youtube videa, ne omogoča pa recimo odprtja aplikacije. Ob pritisku gumba na osnovnem zaslonu se namreč odprejo le bližnjice, pa še to le, če je konica pisala dovolj blizu zaslona. Samsung z uporabo dodatne naprave DeX omogoča uporabo pisala tudi kot prezentacijsko orodje, torej lahko z njim kontroliramo prezentacijo, ki pa mora seveda biti na telefonu. Glede na to, da Note9 omogoča parjenje modrozobe miške in uporabo le-te s samim telefonom, je uporaba pisala pravzaprav izredno omejena.

Zakaj Samsung še vedno vgrajuje namenski gumb za asistentko Bixby nimam podatka, vendar bi lahko to rešili bolj elegantno. Velikokrat se je namreč zgodilo, da sem gumb pritisnil čist po naključju, ko sem hote spremeniti glasnost telefona. Še ena manjša pomanjkljivost oz. bolje rečeno dizajnerska napaka je postavitev čitalca prstnih odtisov. Ta je namreč na zadnji strani in precej blizu leče kamere, zato se ob uporabi vedno dotaknem tudi leče kamere.

Kjer pa Note9 »blesti« so varnostni popravki in nadgradnje. Ob lansiranju so na mobilnik namestili Android različice 8.1 (ta sicer ni najnovejši), takoj po vklopu pa se mi je prikazalo obvestilo, da lahko namestim varnosti paket z datumom september 2018. V današnjih časih, ko smo precej izpostavljeni kibernetskim nevarnostim, zelo dobrodošlo. Več o samem Androidu ne bom pisal, vse si lahko preberete v našem članku o tem operacijskem sistemu.

>> Več o operacijskem sistemu Android


Žal pa so pri Samsungu precej visoko nastavili ceno za osnovno različico. Vstopna cena v svet Note se sedaj prične pri 999 €, za to pa glede na predhodnika ne dobite toliko več. Za manj recimo lahko dobite tudi hišni model Galaxy S9+, če seveda lahko pogrešite pisalo S-Pen. Če se odločite za nakup, boste v prodajnem paketu poleg samega mobilnika prejeli še hitri polnilec, kabel USB-C, dva pretvornika iz USB in micro USB v USB-C ter precej dobre slušalke AKG.

Prodajalec/Uvoznik:
Samsung
Cena na dan testa:
999,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki