marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 1020 minut
V pripravljenosti:
do 600 ur
Tip baterije:
Li-Ion (2500 mAh)
Dimenzije:
146.9 x 83 x 9.7 mm
Teža:
178 g

Tip zaslona:
5.3 palčni SUPER AMOLED 1280 x 800 točk, 16 milijonov barv

Notranji pomnilnik:
16GB/32GB
Stopnja sevanja SAR:
0.96 W/kg
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Odličen zaslon, hitro delovnaje, fotoaparat in kamera

Proti

Velikost

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Digitalna beležka z analognim pridihom

Samsung Galaxy Note GT-N7000


Samsung Galaxy Note GT-N7000

23.12.2011
Objavil: Aleš Poljak

Samsungov Note je namenjen tistim, ki pravijo da so tablice prevelike za na teren, moderni pametni telefoni pa premajhni, da bi z njimi na hitro opravili kakšno opravilo, za katerega bi običajno potrebovali prenosni računalnik. Sicer pa Samsungov oglaševalski stroj Note usmerja bolj k pomoči skleroznim, saj naj bi to bila moderna digitalna beležka v katero ''analogno'' vnašamo tekst.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 8 Mpix
Povečava: -/ni podatka
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Dodatni bonus je, da lahko deluje kot klasični mobilni telefon. Kako se aparat obnese in mojo definicijo analognega vnašanja teksta si prebereite v nadaljevanju testa...

Izgled, tipkovnica in zaslon
Torej kot sem omenil je Note po velikosti nekje vmes med pametnim telefoni in pravimi tablicami. Na prvi pogled je to ogromen mobilni telefon, kar reče tudi vsak, ki ga prvič vidi. Bog ne daj, da vas kdo vidi z njim telefonirati, saj takšen ''veseljak'' takoj zahteva videti orožni list, oziroma ga zanima pri katerem zidarju smo si sposodili tak ''cegel''. Teh zbadljivk jim sicer ne zamerim, saj se tudi meni zdi aparat občutno prevelik, da bi bil lahko naš primarni mobilni telefon. Problem je predvsem širina aparata (83 mm). Če sem aparat držal pokončno v eni roki, nisem mogel normalno vnašati teksta, ker s palcem nisem dosegel nasprotnega roba zaslona. Tako je bilo potrebno aparat držati z eno roko, z drugo pa s palcem tipkati. To ni najboljša kombinacija. Ker če je potrebno uporabljati obe roki za tipkanje, bolj priporočam, da aparat obrnemo v ležeč položaj in tipkamo z obema palcema. Sploh so pa tipke v ležečem položaju večje in tudi razmak med njimi je večji.
Za lažjo predstavo vam spodaj nudim dimenzijsko primerjavo med Samsungovimi produkti in konkurenco:

iPhone 4S: 115.2 x 58.6 x 9.3 mm - manjši za 31,7 x 24,4 x 0,4 mm
Galaxy S II: 125.3 x 66.1 x 8.5 mm - manjši za 21,6 x 16.9 x 1.2 mm
Galaxy Note 146.9 x 83 x 9.7 mm
Galaxy Tab: 190.1 x 120.5 x 12 mm - večji za 43,2 x 37,5 x 2,3 mm
Galaxy Tab 10.1: 256.7 x 175.3 x 8.6 mm - večji za 109,8 x 92.3 x -1,1 mm
iPad 2: 241.2 x 185.7 x 8.8 mm - većji za 94,1 x 102,7 x -0,9 mm

Za še lažjo predstavo si oglejte naslednjo sliko, kjer je Note-u delata družbo Apple-ova izdelka.
Tako..., o velikosti je bilo dovolj govora, sedaj sledi nekaj besed o izdelavi. Ohišje Note-a je izredno tanko in izdelano iz kovine. Na robovih aparata so posledičo nameščene ozke, a dolge tipke za uravnavanje glasnosti, tipka za postavitev aparata v pripravljenost/izklop, na zgornjem robu je 3.5 mm stereo vtič na spodnjem robu pa microUSB priključek za polnenje mobilnika in reža, kjer se skriva S-pen oziroma Stylus, preko katerega analogno vnašamo tekst. Na sprednji strani aparata je le ena fizična tipka, ki je meni delovala malce ceneno, saj sem imel občutek kot bi bila votla. Poleg omenjene tipke sta pa še dve zaslonski tipki za dodatne možnosti in tipka za prejšni pogled. Ti dve tipki sta po mojem mnenju preveč na robu ohišja, saj sem jo velikokrat nehote pritisnil, ko sem preprijel aparat oziroma, ko sem ''ustvarjal'' s S-penom. Tu je bila edina rešitev, da sem aparat obrnil na glavo.
Na hrbtni strani aparata je kamera z bliskavico, pod tankim plastičnim pokrovčkom pa najdemo baterijo ter reži za SIM kartico in microUSB kartico, katero žal ne moremo menjati ob vklopljenem aparatu, saj je za to opravilo potrebno odstraniti baterijo. Glede na velikost aparata sem pričakoval da bo aparat težji, a je presenetljivo lahek, kar je več kot pohvalno. Pohvaliti moram tudi tankost kompletnega ohišja kar pripomore, da aparat lažje zdrsne v žep hlač ali jakne.
Kar se tiče zaslona smo že kar vajeni kvalitete pri Samsungovih produktih z AMOLED tehnologijo. Note-ov 5.3 palčni zaslon prikazuje vsebine z WXGA ločljivostjo (1280x800pik) z izredno živahnimi barvami. Zaslon se izkaže tudi na zunanji svetlobi, kjer je vsebina na zaslonu kljub sončni svetlobi dobro vidna. Enako velja, če na zaslon gledamo pod kotom.

Začetni zaslon
Note se ne razlikuje od ostalih sorodnikov svoje znamke, saj je na njem nameščen TouchWiz uporabniški vmesnik, kateri je zgrajen iz 7 osnovnih zaslonov in na katere po svoji presoji postavimo Widgete, bližnjice do aplikacij, kontakovo in tako naprej. Da na zaslonu ni toliko ''navlake'' lahko ustvarimo mape in stvari malce posortiramo. Urejanje bližnjic je kar zabavno in intuitivno saj z nagibanjem mobilnika neko bližnjico ali widget postavimo na enega izmed sedmih osnovnih pogledov. Tako bližnjico ni potrebno postaviti na levi oziroma desni rob zaslona, da bi spremenili pogled. Izbiramo lahko tudi med klasičnim ozadjem (zajeta slika ali priljubljena slika) ali pa med številnimi animiranimi ozadji (dodatne naložimo preko makreta), kateri so zelo dobro dodelani in nasploh s tako odličnim zaslononom poživijo uporabniško izkušnjo.
Med sedmimi osnovnimi zasloni se lahko pomikamo na več načinov. Po zaslonu potegnemo v levo ali desno, da gremo na naslednji pogled, potegnemo po spodnjih ikonah ali pa uščipnemo po ekranu, da nam pokaže vseh 7 pogledov v pomanjšani obliki in nato na želenega pritisnemo. Pogled z obvestili in vklopljenimi pripomički kot so Wifi, bluetooth prikličemo tako, da s prstom od vrha zaslona potegnemo proti dnu. Tam vidimo, kaj smo zamudili oziroma vklopimo ali izklopimo kakšen pripomoček.
Enostavna in hitra uporaba torej.

Operacijski sistem
Note-a poganja operacijski sistem Androdid različice 2.3 (Gingerbread), ki teče kot podmazan, saj za to skrbi dvojederni procesr s taktom 1.4 Ghz. Več o operacijskem sistemu Androdi si preberite tu > Vse o operacijskem sistemu Android

Telefoniranje in sporočanje
Kot sem omenil sem telefon bolj malo uporabljal za telefoniranje, saj mi je bil za to opravilo občutno prevelik. Med pisanjem testa sem se sicer spomnil (ko je bilo že prepozno), da bi ga lahko več uporabljal v kombinaciji z bluetooth slušalko, a sedaj je kar je.
Uporabniški vmesnik za telefoniranje je dobro dodelan, saj imamo na voljo številne pripomičke od zelo prilagodljivega imenika, kamor lahko shranjujemo številne podrobnosti o kontaktih, pametnega iskanja kontakov kjer mora uporabnik vnesti le par črk kontakta ali prvih nekaj številk in aparat sam poišče iskane kontake. Zelo všeč mi je tudi dnevnik klicev, kjer iskani kontakt ponovno pokličemo le z potegom čez želen kontakt. Če potegnemo v desno bomo ta kontakt poklicali, če v levo prikličemo pogled za pisanje sms sporočil.
Uporabniški vmesnik za pregled nad SMS sporočili je zelo enostaven. Pogovori so sortirani glede na kontakt in ko želimo tekstovni dialog nadaljevati le pritisnemo na želen pogovor in začnemo pisati.
Za elektronska sporočila imamo na voljo G-mailovo aplikacijo ali pa standardni e-poštni odjemalec, ki pride prav le v primeru, da imamo druge email račune (POP, IMAP). V G-mail aplikaciji lahko dodamo več računov in imamo tudi več svobode pri organizaciji poštnega predala, saj lahko ustvarjamo mape in pošto premikamo po želji.
Samo pisanje sporočil je seveda hitro in enostavno, saj je tipkovnica za vnos teksta velika. Tekst lahko vnašamo tudi z risanjem črk, a je to bolj zamudno in sistem ne prepoznava šumnikov.

Kamera in večpredstavnost
Kamera ima 8MP senzor, kateri zmore zajeti sliko v ločljivosti 3264 x 2448 pik ali video posnetek v polni HD ločljivosti (1080p) z do 30 slikami na sekundo.
Zajete slike so zelo dobre. Kvaliteta slike pada le, ko je slabša svetloba, kjer do neke mere sicer pomaga LED bliskavica, a čudežev od nje ni za pričakovati.
Pohvalim pa tudi zajete videoposnetke, kateri so v polni ločljivosti prava paša za oči, tako na zaslonu mobilnika, kot na prenosnem računalniku ali TV-ju. Slika je ostra in detajlna, saj aparat sproti ostri sliko med snemanjem.
Uporabniški vmesnik za upravljanje s fotoaparatom/kamero je dobro dodelan, saj imamo na voljo 5 mest, kamor lahko po lastni presoji postavimo bližnjice s pripomički (način zajema, način ostrenja, časovni zamik, nastavitve ISO,...) za upravljanje fotoaparata. Edino kar bo bodoči uporabnik morda pogrešal je fizična tipka zajem fotografije ali videoposnetka.
Ko se naveličamo gledati svoje video posnetke nam Note s svojim video predvajalnikom lahko predvaja dobesedno kar hočemo v kakršni koli ločljivosti. Predvaja lahko datoteke AVI (DivX and XviD) MKV(H.264), MP4 in WMV. Na voljo imamo tudi glasbeni predvajalnik in FM radio. Če želimo poslušati glasbo preko vgrajenega zvočnika moramo paziti, da aparat ne odložimo na ravno podlago, saj v tem primeru občutno zadušimo zvok. Sam zvočnik je sicer zelo močan, a za zadušen zvok je kriva čisto ravna hrbtna stran aparata.

S Pen in nameščena programska oprema
Tako sedaj bomo obdelali mojo drzno izjavo o vnosu analognega teksta. Uporabnik s S Pen-om, ki ni običajni stylus, katerih smo bili vajeni pri prvih aparatih z zaslonom na dotik, dejansko piše in riše kot to počnemo na papir. S Pen se od starih stylusev loči po svoji funkcijski tipki. Funkcijsko tipko uporabimo za izvajanje določenih operacij, kot so naprimer zajem vsebine na zaslonu in takojšno urejanje, zagon S Memo beležnice, v katero lahko pišemo in rišemo, odpiranje dodatnih možnosti in za navigiranje po menijih (funkcija nazaj). ''Analogno'' pisanje in risanje funkcionira kar dobro, a je potrebno S Pen kar odločno pritisniti ob zaslon, da deluje kot mora. Zazna se tudi majhen zamik med našo interakcijo in pojavu na zaslonu, a to je res minimalno. Ko se človek navadi ni problema. Pisanje teksta odsvetujem, saj je potrebno pisati kar na veliko, da je zadeva razločna, nato pa hitro zmanjka prostora v beležnici. Za risanje oziroma obdelavo zajetih slik je veliko bolj poskrblejno, saj imamo na voljo cel kup opcij, od izreza določenih delov, do raznih efektov, popačitev, itd. In prav tu do polnega izraza pride S Pen, ki je v veliko pomoč, saj lahko veliko bolj natančno uredimo kot s prstom. V bodoče se pričakuje tudi več aplikacij namenjenih za uporabo S Pena tako, da bo na tem področju še pestro.
Kar se tiče prednaloženih aplikacij bom izpostavil le Polaris office in Note-ov spletni brskalnik. Polaris Office omogoča uporabniku tako ogled kot urejanje Officeovih dokumentov, kar je super saj je na tako velikem zaslonu dodati nekaj teksta oziroma na hitro narediti nekaj lepotnih popravkov nekemu Wordovem dokumentu bolj elegantno in lažje kot na pametnih telefonih. Škoda ker razvijalci S Pen-a niso implementirali še tu kakšno inovativnih operacio in bi bila stvar še toliko bolj zanimiva.
Brskanje po spletu je bilo zame najboljši del Note-a. Velik zaslon z odlično ločljivostjo pričara izvrstno uporabniško izkušnjo, saj je povečini teskt spletnih strani možno brati že brez povečevanja. A da oči ne trpijo imamo več opcij povečave. Meni je najljubši dvojni klik oziroma dvojni pritisk na želen paragraf in aparat sam poveča na širino teksta. Na voljo imamo še ščipanje po zaslonu in ''patentiran'' Androidov način približevanja z nagibanjem mobilnika. To storimo tako, da z dvem prstoma pritisnemo na zaslon in nato dvigujemo in spuščamo aparat. Zanimiv način a meni se ne zdi tako uporaben, saj je težko nastaviti želeno stopnjo povečave. Glavni adut Android platforme je seveda podpora Flash-a, kjer omenjene vsebine gledamo kar direktno s spletnim brskalnikom in za to ne potrebujemo neke dodatne aplikacije.

Povezovanje, pomnilnik in navigacija
Note ima 4 pasovni GSM/GPRS/EDGE /3G vmesnik, kjer hitrosti prenosa dosegajo 21 Mbps proti mobilniku (HSPA+) in 5.76 Mbps proti omrežju. Wifi vmesnik ima protokole a/b/g/n z dvema frekvenčnima območjema (2.4 GHz in 5Ghz), Bluetooth je verzije 3.0, kateri naj bi prav tako omogočal prenos podatkov s hitrostjo 21 Mbps.
Aparat ima Micro USB oziroma MHL priključek. Kar pomeni, ima aparat v bistvu tudi video izhod. A za to rabimo posebni MHL v HDMI vmesnik. Nažalost pa ta vmesnik ni priložen v prodajnem paketu, saj so ujeti videoposnetki zelo kvalitetni. Preko tega priključka tudi polnimo baterijo aparata in preko USB podatkovne povezave polnimo pomnilnik. Pomnilnika imamo na voljo 16 GB/32 GB odvisno od modela, katerega lahko razširimo z micro SD kartico. Za svoje potrebe ima pa Note 1GB delovnega pomnilnika.
Note se odlično izkaže tudi za navigiranje. Prednaložena je aplikacija Google maps, katera za delovanje potrebuje s spletom, a si vseeno lahko veliko pomagamo, ko iščemo kak kraj. Na voljo je tudi izračun poti a, nažalost ni glasovnega vodenja. Preklapljamo lahko tudi med različnimi pogledi terena.

Prodajni paket
Ko sem odpakiral prodajni paket sem notri našel naslednje stvari:
Klasičen polnilec, polnilec za USB kabel, USB kabelj, slušalke ter navodila za uporabo. Kako pa prodajni paket izgleda pa poglejte tu...

Posodil na test:
Janus Trade d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Samsung
Cena na dan testa:
599,00
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki