marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 1060 min (2G) / do 500 min (3G)
V pripravljenosti:
do 290 ur (2G) / do 270 ur (3G)
Tip baterije:
Li-Ion (1750 mAh)
Dimenzije:
135,5 x 67,94 x 8,94 mm
Teža:
137,9 g

Tip zaslona:
4,65 palčni, HD Super AMOLED (kapacitivni), 1280x720 pik

Notranji pomnilnik:
16 GB
Stopnja sevanja SAR:
0.303 W/kg
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Mobilnik navdušuje z izjemno strojno opremo, precej dodelanim Androidom 4.0, ki si ga uporabnik lahko precej prilagodi, zelo dobro kamero, malce manj z ne ravno prestižnim ohišjem za ta cenovni rang, baterija tudi ni ravno odlika Nexusa, ena največjih pomankljivosti pa je definitivno odsotnost reže za pomnilniško kartico.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Vrhunec galaksij

Samsung Galaxy Nexus


Samsung Galaxy Nexus

13.03.2012
Objavil: Mitja Zupančič

Galaksij poznamo veliko, recimo sombrero ali črno oko, mogoče celo M81, skoraj jih je toliko, kot Samsungovih Androidov. A Galaxy Nexus je samo eden - jesenski hit z najnovejšo različico Androida 4.0 (kodno ime Ice Cream Sandwich) je končno prišel tudi v naše roke.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: -/ni podatka
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Izgled, zaslon in tipkovnica

Uporabnikom vajenih nekaj manjših mobilnikov (višine 10-11 cm ali manj) se bo na prvi pogled zdel presneto velika deska. Z dobrimi 13 cm višine in skoraj 7 širine stvar res ni primerna za vsak žep, vendar veliko se odpusti ob vklopljenjem 4,65 palčnim zaslonom, ločljovosti "male" HD z 1280x720 točkami, tehnologije super AMOLED, kjer je precej poudarjen kontrast in globina črne barve. In ta je res izredna, namreč malo mobilnikov se ta trenutek lahko pohvali s takim zaslonom.

Fizičnih tipk na Nexusu je malo, na desni strani služi za odklep/zaklep zaslona, na levi pa dve za uravnavanje glasnosti. To je vse. Pod zaslonom ni več tipk, so le virtualne, ki se prikažejo ob vklopljenem zaslonu. Te so tri, leva služi za vrnitev v prejšnji meni, srednja za "domov" na prvi zaslon in desna prikazuje zadnje zagnane aplikacije oz. dodatne nastavitve v nekaterih aplikacijah.

Osebno bi bil vesel (na splošno pri podobnih mobilnikih) fizične tipke/sprožilca za kamero, zaslona tako ne bi zastiral z roko in tudi lažje bi bilo izvesti posnetek.

Začetni zaslon

Začetni zaslon je kakopak zaklenjen, na Androidu 4.0 potegnemo ključavnico popolnoma v desno stran, kjer se zaslon odklene. V primeru potega v levo stran, se aktivira kamera. Prikaže se nam pet več ali manj praznih zaslonov, ki nestrpno čakajo na uporabnika in njegovo uporabo gradnikov, ali "po domače" vidžetov. Na vrhu zaslona je prisoten tudi Googlov iskalnik za vso možno kramo po mobilniku ali spletu. Če ste tako, kot jaz pristaš čimbolj minimaliziranih zaslonov se zadevo sicer da odklopiti, vendar potem bo potrebno vsako zadevo na mobilniku popolnoma ročno poiskati.

Operacijski sistem

Kot že omenjeno prebiva na Nexusu Android različice 4.0.1. Razlik napram prejšni različici je mnogo, z novimi animacijami in prehodi je precej dodelan uporabniški vmesnik, opazili bomo drug tip pisave. Prav tako je sedaj, (kot že omenjeno) na desni tipki možen priklic nazadnje zagnanih aplikacij, ki še vedno tečejo v ozadju. Po novem si je možno že kar v glavnem meniju ogledati vidžete in jih potegniti na zaslon ter določene tudi pomanjšati/povečati - popolnoma po željah ali potrebah. Veliko sprememb je doživel tudi imenik, ki ni več tako pust, tudi nadziranje pretoka podatkov je sedaj precej lažje, programska oprema kamere je precej posodobljena in omogoča več igračkanja.

Skratka sprememb ni malo, tudi sam sistem je precej bolj zloščen in deluje hitro in zanesljivo.

Več o samem Androidu si pa lahko preberere tukaj:
>> Vse o operacijskem sistemu Android

Telefoniranje in sporočanje

Imenik je v različici 4.0 precej spremenjen. Sedaj ima na dnu tri zavihke in sicer srednji prikazuje vse zapise (možno jih je tudi organizirati po imenu ali priimku), levi zavihek se obnaša kot iskalo in desni, kot drsnik za iskanje po imeniku po želeni črki.

Samo sporočanje je ostalo več ali manj enako prejšnjim različicam, nekaj sprememb je pri brisanju večih ali vseh pogovorov.

Programski del klicanja tudi ni doživel nekih večjih sprememb. Še vedno pa sem pogrešal tudi na ICS podporo pametnemu klicanju.

Kamera in večpredstavnost

Ena najbolj grajanih stvari na Galaxy Nexusu, še posebej v medijih je bila ravno "samo" 5 megatočkovna kamera z ločljivostjo 2592×1944 točk. Potrebno je vedeti, da megapiksli sami ne ustvarjajo kvalitete slike, temveč druge - pomembnejše stvari, kot sta tipalo in leča.

Uporabniški vmesnik je relativno nov, vendar še vedno ni idealen in je na trenutke precej zmeden, a kljub temu kamera zajema posnetke izredno hitro in tudi kvaliteta slik je izvrstna. Barve so precej realne in tudi šuma ni preveč. Potrebe o 8 ali več megatočkovnem tipalu so tako popolnoma odveč.

Video posnetke je seveda možno zajemati tudi v višji HD ločljivosti 1080p (žal samo 24 sličic na sekundo), prednja kamera pa zmore posnetke v nižjem HDju in sicer 720p.

Mi je pa bila všeč izredno opcija zajemanja slik med snemanjem posnetkov. Preprosto se dotaknite zaslona in zajela se bo še slika.

Nameščena programska oprema

Spletne izkušnje so bile na Androidih vedno dobre in tudi tukaj ni nič drugače. Vgrajeni brskalnik je odličen in v novi različici tudi malce spremenjen. Nastavitev je mnogo, prav tako so seveda na voljo zavihki in všeč mi je bila tudi opcija shranjevanja strani za kasnejše branje.

Nekaj sprememb je doživela tudi galerija in sicer je.. povsem nova. Standardni pogled je, kot smo ga že vajeni - albumski, prikaže nam vse mape in posnetke na mobilniku. Poleg albumskega pogleda so tukaj tudi lokacijski pogledi, kjer galerija vse skupaj uredi po lokacijah zajema slike, po času in ljudeh. Ljudeh? Res je, v primeru, da slike označimo z imeni osebkov iz imenika.

Slike je možno sinhronizirati tudi z raznimi spletnimi aplikacijami ali preko WiFi-ja.

Malce me je razočaral video predvajalnik, sicer je nameščena DivX knjižnjica in tudi podpira XviDu je tu, vendar predvajanje, razen klasičnega DivXa je bolj ubogo. O mkv ali podnapisih lahko samo sanjate. Na srečo je tu vedno rešitev v Android Marketu oz. sedaj Google Playu, kjer si pretočimo precej sposobnejši predvajalnik.

Povezovanje, navigacija in pomnilnik

Kot večina novejših pametnih mobilnikov ima Nexus za povezavo z osebnim računalnikom microUSB 2.0 priklop. Ponuja tudi praktično vse možne brezžične načine povezovanja; HSDPA standard z 21 Mbps, HSUPA z 5,8 Mbps, GRPS, EDGE, Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, možna je nastavitev mobilnika kot WiFi dostopno točko, pohvali se tudi z modrim zobom različice 3.0 z A2DP standardom. Vgrajenega je 16 GB pomnilnika in 1 GB RAM-a. Težava nastane z odsotnosjo reže za SD pomnilniško kartico.

Prodajni paket

V prodajnem paketu bomo našli mobilnik, baterijo, podatkovni kabel (USB), omrežni polnilec, slušalke za prostoročno telefoniranje in kratek priročnik z navodili za uporabo

Posodil na test:
Ram 2 d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
Cena na dan testa:
679,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki