marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 14 ur
Tip baterije:
Li-Ion (2430 mAh)
Dimenzije:
137,5 x 70,8 x 16,6 mm
Teža:
200 g

Tip zaslona:
barvni Super AMOLED, kapacitiven, občutljiv na dotik, 720 x 1280 pik, 16 M barv, velikost 4,8 palca

Procesor:
štirijedrni 1,3 GHz Cortex A7 in dvojedrni 1,7 GHz Cortex A15
Notranji pomnilnik:
8 GB, 2 GB RAM
Stopnja sevanja SAR:
0,40 W/kg (pri glavi) / 0,37 W/kg (pri telesu)
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Samsung Galaxy K Zoom me je pustil mešanih občutkov. Čeprav osnovna ideja ni slaba pa je mobilnik vseeno pretežak za dnevno uporabo. Glede na samo opremljenost mu je težko kaj očitati, mogoče v oči bode ločljivost zaslona, ki je le polovična HD. Največja prednost mobilnika pred ostalimi je njegova 10 kratna optična povečava, vendar pa to prinese zgoraj omenjeno večjo težo. Pohvalno je, da je Samsung vgradil veliko delovnega pomnilnika ter zadnjo različico operacijskega sistema.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Dve napravi v eni

Samsung Galaxy K Zoom (SM-C115)


Samsung Galaxy K Zoom (SM-C115)

20.07.2014
Objavil: Dare Gliha

Samsung je lani na trg lansiral prvega križanca (seveda za naš trg) med fotoaparatom in mobilnikom, model Galaxy S4 Zoom, to pot pa so ubrali malenkost drugačno taktiko in fotomobilnik »prepakirali« v lastno linijo, mu nadeli novo ime in tako predstavili Galaxy K Zoom.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 20,7 Mpix
Povečava: 10x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Ideja pravzaprav ni nova. Uporabniki želimo s seboj nositi čim manj naprav. Ker so mobilniki tako ali tako opremljeni s fotoaparatom se je Samsungu zdelo logično, da nekako »vgradijo« v mobilnik pravo optiko. To so v preteklosti že poizkušali. Pred pol desetletja in še nekaj več sem na sejmu CeBIT tak mobilnik že videl, vendar takrat ni bilo informacije, kdaj bo taka naprava dosegljiva na našem trgu. Sedaj je to realnost in tako imajo uporabniki na voljo dobro izbiro, ali imeti s seboj eno ali več naprav.

Izgled, zaslon in tipkovnica

Žal pa pri taki napravi ne gre brez kompromisov. Ta je pri tem mobilniku posebej izrazit v njegovih dimenzijah in teži. 137,5 x 70,8 x 16,6 mm velik mobilnik tehta zajetnih 200 g in je s tem eden najtežjih mobilnikov na trgu. Tako se pri tem modelu Samsung ne more ravno hvaliti, da je to eden najtanjših modelov. Čeprav gre pri Galaxy K zoom vsaj cenovno za izdelek iz višjega razreda, so vgradili le zaslon Super AMOLED polovične HD ločljivosti 720 x 1280 pik, kar je glede na vgrajeno optiko kar malenkost odbijajoč podatek. Vendar pa je ta očitek pri uporabi odveč, saj so slike na zasloni videti precej dobro, pa tudi sam prikaz barv in ostrine je na precej visokem nivoju.

S sprednje strani mobilnik ne izgleda nič drugače kot ostali iz serije Galaxy. 4,8 palca velik zaslon, zvočnik in ena tipka je vse, kar je vidno na prvi pogled. Po bujenju iz spanja se osvetlita še dve tipki občutljivi na dotik, ki skrbita za navigiranje med meniji in aplikacijami. Na vrhu mobilnika najdemo priključek za slušalke, na spodnjem delu micro USB za polnjenje in priklop na računalnik, na desni strani so tipke za glasnost (pri kameri skrbijo za zoom), pripravljenost in namenska tipka za kamero. Na levi strani telefona je še mesto za pomnilno kartico tipa microSD.

Da ne gre za navaden mobilnik se izkaže na spodnji strani, kjer se bohoti kamera z desetkratno optično povečavo ter Xenon bliskavica. Zanimivo je, da je zadnji pokrovček odstranljiv, tako da lahko uporabnik sam menja baterijo. Lastnost, ki jo večina proizvajalcev dandanes opušča.

Za delovanje mobilnika skrbi šestjerdni procesor (štirijedrni procesor Cortex A7 s hitrostjo 1,3 GHz in dvojedrni Cortex A15 z 1,7 GHz), še največjo razliko za gladko delovanje pa naredi 2 GB vgrajenega pomnilnika RAM. Vgrajenega pomnilnika je 8 GB vendar ni skrbi da bi ostali brez prostora, saj je možna razširitev s karticami microSD do velikosti 64 GB.

Začetni zaslon

Pri večini Androidov je začetni zaslon precej enak. Nekaj bližnjic, ki se aktivirajo s potegom na njih in od 4.2.1 različice Androida naprej tudi možnost vidžetov na zaklenjenem zaslonu. Vse je precej podobno ostalim mobilnikom v seriji Galaxy in nekih bistvenih sprememb niti ni.

Operacijski sistem

V Galaxyu K Zoom je nameščena različica operacijskega sistema Androida 4.4.2..

>> Vse o operacijskem sistemu Android >> KLIK

Telefoniranje in sporočanje

Za imenik, koledar, opomnike, aplikacije na računu in še kaj je potrebna sinhronizacija s svojim google računom. Le-ta nato prenese vse zapise v mobilnik. Če ni na voljo googlov račun je možno klasično kopiranje stikov iz sim kartice ali preko bluetooth prenosa.

Sporočanje je, kot pri vseh modernih mobilnikih, izdelano dobro in preprosto. Med sporočanjem vidimo klasičen "thread" oz. nit vpogled v zgodovino sporočil. Prav tako velja za MMSe, ki so združeni z SMSi.

Nameščena programska oprema

Kot večina proizvajalcev, ki uporabljajo Android za operacijski sistem njihovih pametnih mobilnikov, tako tudi Samsung uporablja svoje modifikacije OS-ja, ki se imenuje TouchWiz. Za osvežitev spomina, Sony ima Xperio, HTC ima Sense, itd. In ravno ti vmesniki so ravno toliko spremenjeni, da se človek včasih malo izgubi, kljub temu, da mu je Android popolnoma domača zadeva. Vendar se pri Samsungu vsaj držijo smernice, ki so jo predstavili z modelom Galaxy S5. Po svoje so prilagodili izgled menija z nastavitvami, dodali nekaj možnosti postavitve v mrežo, spisek, zavihke ali priljubljene, kjer si uporabnik nastavi najbolj uporabljene bližnjice.

Pisati o vseh prednameščenih aplikacijah je pravzaprav nesmiselno. So pa na mobilniku nameščene vse aplikacije za nemoteno delo od prvega dneva dalje, seveda pa si lahko vsak prilagodi le-te po lastnih željah.

Kamera

Vgrajena kamera je glavna prednost mobilnika Galaxy K Zoom. Vgrajena kamera ima ločljivost 20,7 MP, velikost samega senzorja je 1/2,3 palca. Po specifikacijah gre za identično kamero kot jo ima Sony Xperia Z2, vendar naj bi bil vgrajeni senzor lasten proizvod. Kar pa loči ta mobilnik od velike večine ostalih je njegova optika. Le-ta omogoča kar 10-kratno povečavo in sicer od 24 do 240 mm, če to pretvorimo v 35 mm format. Svetlobna jakost objektiva je f/3,1-6.3, ta podatek pa ne pripomore k »nasmehu«, saj nakazuje, da kamera v slabih pogojih ne bo blestela. Pravzaprav je to problem večine cenejših fotoaparatov in tudi mobilnikov, saj izbrana velikost senzorja pač ne omogoča vrhunske kvalitete slik v slabših pogojih. Samsung je sicer tu uporabil BSI osvetljen CMOS senzor, ki malenkost ublaži svetlobno jakost vgrajenega objektiva. Mi je pa všeč zaščita leče, ki je dvojna. In sicer za preprečitev fizične poškodbe so namestili zunanjo plastično plast na sam objektiv, hkrati pa so dodali še »lamele«, ki se odprejo pri uporabi kamere in zaprejo za zaščito senzorja, ko kamera ni v uporabi. Pravzaprav so to prenesli iz sveta kompaktnih digitalnih fotoaparatov.

Kamera ima vgrajeno optično stabilizacijo slike, kar pomaga predvsem pri polni 10-kratni povečavi. Na voljo imamo še samodejno ali ročno ostrenje, za boljše slike v slabih pogojih pa so vgradili še Xenon bliskavico, ki se odreže bolje kot njene LED izvedbe. Žal pa je slabša sprednja kamera, ki ima ločljivost le 2 MP.

Za boljše fotografije so dodali precej programskih pripomočkov, ki vam pomagajo zajeti najboljšo fotografijo v danem trenutku. Tako si lahko vklopite program Profesionalni predlog, ki vam po polovično pritisnjeni tipki za slikanje predlaga možnosti fotografije glede na dane svetlobne pogoje.

Optična povečava pa se izkaže še nekje in sicer pri snemanju video posnetkov. Ti se snemajo pri polni ločljivosti 1080 x 1920 pik in 60 sličicah na sekundo, med snemanjem pa lahko uporabljamo optično približavo. S tem odpade tudi potreba po dodatni kameri, vsaj za osnovno snemanje otrok in raznih dogodivščin.

Kako pa je s kvaliteto slike? Gledano v celoti so slike dobre, vendar precej bode v oči dejstvo, da pri polni približavi na robovih slika postane mehka. Čeprav ima kamera optično stabilizacijo slike se mi je pri polnem zoomu večkrat zgodilo, da je bila slika neostra, stresena. Zaradi osvetljenega senzorja in Xenon bliskavice pa lahko rečem, da so slike v slabih pogojih precej podobne vstopnim kompaktom in boljše kot pri »običajnih« mobilnikih.

Povezovanje in navigacija

Mobilnik ima, kot večina novejših pametnih mobilnikov za povezavo z osebnim računalnikom microUSB priklop. Prav tako ima HSDPA standard z 42,2 Mbps, LTE, HSUPA z 5,8 Mbps , Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, možna je nastavitev mobilnika kot WiFi dostopno točko, stereo modrizob različice 4.0 z A2DP standardom. Podpira pa Galaxy K Zoom tudi NFC tehnologijo. Za navigacijo je vgrajena podpora tako A-GPS kot GLONASS standardu. Zanimivo je, da ima mobilnik tudi podporo za ANT+ dodatke, kar pomeni, da lahko z njim uporabljamo ogromno športnih senzorjev, od raznih srčnih pasov pa vse do senzorjev kadence.

Na koncu velja omeniti še baterijo, katere kapaciteta znaša 2430 mAh.

Prodajni paket

V prodajnem paketu poleg mobilnika dobimo še slušalke, hitra navodila za uporabo in omrežni polnilec z USB kablom.

Posodil na test:
Samsung
Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki