marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 15 ur
Tip baterije:
Li-Ion (2300 mAh)
Dimenzije:
139,9 x 69,7 x 6,7 mm
Teža:
123 g

Tip zaslona:
barvni Super AMOLED, kapacitiven, občutljiv na dotik, 720 x 1280 pik, 16 M barv, velikost 5 palcev

Procesor:
štirijedrni 1,2 GHz Cortex-A53
Notranji pomnilnik:
16 GB, 2 GB RAM
Stopnja sevanja SAR:
0,23 W/kg (pri glavi) / 0,40 W/kg (pri telesu)
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Samsung Galaxy A5 je po dolgem času androidni mobilnik, ki mi je prirasel k srcu. Odlična kompaktna izdelava, dober zaslon, vsa potrebna povezljivost in dodatna opcija uporabe dve kartic nano SIM so odlike, ki ga krasijo. Slednja mu gre tudi v minus, saj ob uporabi dveh kartic nano SIM ni opcije razširitve pomnilnika s kartico micro SD. Manjši "kiks" je tudi izbočena leča zadnje kamere, ki se bo med daljšo uporabo verjetno precej hitro spraskala.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Nov veter

Samsung Galaxy A5


Samsung Galaxy A5

17.02.2015
Objavil: Dare Gliha

Korejski Samsung je malenkost prevetril svojo mobilno politiko in napovedal manj modelov in bolj jasno označevanje. Tako bo sedaj že iz imena mobilnika jasno, kateremu cenovnemu razredu pripada ter tudi kako velik bo zaslon. Prva mobilnika te filozofije sta modela Galaxy A3 in Galaxy A5, slednjega pa sem preizkusil tudi sam.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 13 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

In kako se nova politika obnese v praksi? Moram priznati, da precej dobro. Galaxy A5 je namreč izredno všečen mobilnik, ki ima ohišje narejeno v celoti iz kovine, zaključna obdelava pa še vedno ostaja plastika. Je izjemno tanek, njegova debelina znaša zgolj 6,7 mm, celotna velikost je 139,9 x 69,7 x 6,7 mm, teža pa 123 g. Iz imena A5 je po novi filozofiji razvidno, da so pri Samsungu uporabili zaslon velikosti pet palcev in sicer gre za Super AMOLED kapacitivni zaslon ločljivosti 720 x 1280 p (da, niso uporabili zaslona polne ločljivosti), za njegovo zaščito pa so dodali Corning Gorilla Glass 4.

Izgled

Kot omenjeno je mobilnik izredno tanek, to pa ima žal tudi slabosti. Ena izmed njih je izbočenost zadnje kamere, ki »štrli« nekaj mm izven ohišja. Druga »slabost« je nezamenljivost vgrajene baterije, vendar zadnje čase to počne redko kdo, saj se življenska doba mobilnika ponavadi konča prej, preden je potrebno menjati baterijo. Ima pa to tudi dobro stran, to je izredna kompaktnost mobilnika, ki zato v nobenem primeru ne povzroča škripajočih zvokov.

Rokovanje z Galaxyem A5 je pravi balzam. Njegova dimenzije omogočajo lahkotno uporabo z eno roko, vse tipke za upravljanje so na pravem mestu. Če pogledamo mobilnik najdemo tipke za glasnost na zgornji levi strani, tipka za spanje oz. izklop je na zgornji desni strani, tam se nahajata tudi reži za kartico SIM in micro SD. Na spodnji strani mobilnika je priključek za polnjenje in slušalke, ter prvi mikrofon, na zgornji strani pa le še dodatni, drugi mikrofon. Na zaslonu je kot pri praktično vseh zadnjih mobilnikih le ena fizična tipka in sicer tipka za vrnitev v osnovni meni, levo in desno od nje pa sta še dve tipki občutljivi na dotik in sicer za vrnitev v predhodni zaslon ter za priklic zadnjih aplikacij. Na zgodnji strani zaslona je še zvočnik za pogovore, sprednja kamera ter senzor svetlobe in orientacijski senzor. Na zadnji strani najdemo še prej omenjeno lečo kamere, levo od nje je bliskavica, desno pa dodatni zvočnik.

Omenil sem dve reži za kartico nano SIM in micro SD na desni strani mobilnika. Testni mobilnik je na zadnjem pokrovčku nosil napis Duos, kar pomeni, da omogoča uporabo dveh kartic nano SIM naenkrat. Drugo kartico se namesti v režo za kartico microSD, kar pa pomeni, da v tem primeru ne moremo hkrati uporabljati še razširitveno kartico. Tako smo »obsojeni« na vgrajenih 16 GB pomnilnika.

Začetni zaslon

Začetni zasloni so pri Galaxy liniji praktično enaki že kar nekaj časa. Samsung uporablja lasten TouchWiz, ki pa je pri modelu A5 dobil »pomembno« novost. Prvič so namreč na liniji Galaxy omogočiki teme, ki spremenijo začetni zaslon. Trenutno je sicer na voljo le nekaj tem, vse po vrsti pa so vsaj meni osebno pa je njihova osnovna tema že vedno najljubša.

Začetnih zaslonov je lahko do pet, na vsakem pa si lahko nastavite poljubne bližnjice in gradnike (widgete). Na spodnjem delu je trak, kjer je lahko do pet ikon, ki se prenašajo med različnimi zasloni. Mogoče tu malo moti, da je ikona za dostop do nameščenih programov čisto desno in je ni moč razvrstiti po lastni želji (večina androidov ima to ikono namreč na sredini). Dodaten zaslon je še Samsungov Flipboard Briefing, ki vam prikazuje najnovejše novice iz izbrane kategorije, do njega pa pridete s potegom po zaslonu v levo stran. Zanimivo je še, da lahko pri podprtih aplikacijah na tem modelu zaslon razdelite na dva dela. Uporabna funkcija, ki je znana iz serije Note.

Operacijski sistem

V Galaxyu A5 je nameščena različica operacijskega sistema Androida 4.4.4..
>> Vse o operacijskem sistemu Android >> KLIK

Telefoniranje in sporočanje

Za imenik, koledar, opomnike, aplikacije na računu in še kaj je priporočljiva sinhronizacija z lastnim google računom. Le-ta nato prenese vse zapise v mobilnik. Če ni na voljo googlov račun je možno klasično kopiranje stikov iz sim. Toplo vam priporočam uporabo oblačnih rešitev, saj ob primeru težav telefon preprosto ponastavite na tovarniške nastavitve in si nato imenik in koledar z vpisom vaših podatkov ponovno preprosto namestite. Shranjene stike v mobilniku lahko shranite v sam mobilnik ter tudi na kartico SIM.

Sporočanje je, kot pri vseh modernih mobilnikih, izdelano dobro in preprosto. Med sporočanjem vidimo klasičen "thread" oz. nit vpogled v zgodovino sporočil. Prav tako velja za MMSe, ki so združeni z SMSi. Če vam tovarniški pogled ne ustreza si lahko iz trgovine Google Play namestite sporočilno aplikacijo po vaši izbiri. Zadnje čase se za komuniciranje uveljavlja aplikacija Hangouts, vendar je osebno ne uporabljam.

Kot zanimivost naj še omenim, da so Galaxyu A5 namenili tudi videoklic.

Kamera in večpredstavnost

Samsung Galaxy A5 ima vgrajeno kamero ločljivosti 13 MP, največja velikost slike pa znaša 4128 x 3096 pik. Za pomoč v slabših svetlobnih pogojih je vgrajena LED bliskavica, za lepše slike pa še samodejno ostrenje. Stabilizatorja slike v tem mobilniku ne boste našli. Ker ima mobilnik videoklic se spodobi, da ima tudi boljšo sprednjo kamero. Ločljivost le-te znaša 5 MP, sama kakovost slik pa seveda zaostaja za glavno kamero. Vseeno so posnete slike uporabne, predvsem za slikanje zadnje čase popularnih selfijev. Tudi za snemanje videoposnetkov je poskrbljeno, Galaxy A5 namreč omogoča snemanje pri polni ločljivosti 1080p.

Glavne značilnosti kamere, poleg samodejnega ostrenja so: lokacijsko označevanje preko GPS, ostrenje z dotikom na zaslon, prepoznavanje obrazov, animiran GIF ter HDR. Opcija je tudi, da si načine prenesemo s spleta, vendar trenutno ni na voljo veliko razširitev (le Sound&shot ter Sports shot). V nastavitvah najdemo marsikaj, od samodejnega proženja, slikanja v zaporedju, do nastavitev, kako se obnašajo gumbi za glasnost.

Povezovanje in ostale tehnikalije

Galaxy A5 ima za povezavo z osebnim računalnikom microUSB 2.0 priklop. Prav tako ima HSDPA, LTE (kategorije 4, to je do 150 Mbps prenosa k uporabniku in do 5 Mbps prenosa od uporabnika), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, možna je nastavitev mobilnika kot WiFi dostopna točka, modrizob različice 4.0 z A2DP, EDR in LE standardom ter GPS z A-GPS in GLONASS podporo. Najdemo tudi NFC za lažje parjenje naprave z dodatki. Za preganjanje dolgočasja so vgradili še FM radio, ki deluje le z vklopljenimi slušalkami. Zelo zanimivo je, da ima A5 vgrajeno tudi podporo za ANT+, kar pomeni, da lahko pri uporabi športnih aplikacij uporabljate precej dodatne opreme, kot so srčni pasovi, merilniki moči na pedalih koles, ipd. Tako odpade nakup dražjih modrozobih dodatkov.

Za pogon mobilnika skrbi štirijedrni procesor Cortex-A53 s hitrostjo 1,2 GHz, vezno čipovje je Qualcommov MSM8916 Snapdragon 410, za grafični del pa skrbi Adreno 306. Vgrajenega je 2 GB pomnilnika RAM ter 16GB prostora za uporabnika. Za razširitev le-tega lahko uporabite micro SD kartice do velikosti 64 GB. Kot omenjeno lahko dodatno kartico uporabite le v primeru, da ne uporabljate mobilnika z dvema karticama nano SIM.

Baterija ima kapaciteto 2300 mAh in ni uporabniško zamenljiva. Po specifikacijah Galaxy A5 omogoča do 15 ur pogovora. Realno boste mobilnik ob večji uporabi polnili na dan ali dva, tako kot večino pametnih telefonov na trgu.

Prodajni paket

V škatlici poleg mobilnika dobimo še slušalke in omrežni polnilec z USB podatkovnim kablom ter kratka navodila.

Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Cena na dan testa:
440,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki