marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaTransakcije z uporabo nosljive tehnologije se povečujejo
06.12.2019

Uporaba pasivne nosljive tehnologije za plačila še naprej narašča po Evropi, saj lahko potrošniki ta relativno nov način plačevanja hitro in enostavno vključijo v svoj vsakdan. V primerjavi z letom poprej, se je število plačilnih transakcij z uporabo nosljive tehnologije v 2019 povečalo za osemkrat.

slikaSamsung zaščitil novo »Bright Night« kamero za serijo S11
04.12.2019

Zadnje čase uhaja vse več novic o prihajajoči Samsungovi seriji Galaxy S11. Zadnja novica prihaja iz patentnega urada EUIPO. V vloženih dokumentih je razvidno, da želi Samsung zaščititi nov senzor z imenim »Bright Night«, ki bo glede na opis uporabljen v mobilnikih in tablicah.

slikaSamsung Galaxy Fold na voljo tudi v Sloveniji
03.12.2019

V naslednjih tednih bo Samsung Galaxy Fold na voljo tudi za slovenske uporabnike – edinstveni prepogljivi telefon je možno prednaročiti že danes, prosta prodaja pa se začne 20. decembra. Samsung Galaxy Fold, ki prihaja v črni barvi, bo možno kupiti v Samsung Centru v Cityparku in pri vseh slovenskih mobilnih operaterjih.

slikaXiaomi beleži rekordne prihodke v Q3, a delež mobilnikov pada
02.12.2019

Prihodki podjetja Xiaomi za tretje četrtletje letošnjega leta so bili višji kot kdaj koli in znašajo 7,63 milijarde dolarjev. Glavni dejavniki rasti so oddelki IoT in SmartHome, presenetljivo pa je upadla prodaja mobilnih telefonov.

članki

Znan prejemnik nagrade Sony World Photography Awards

Deli z ostalimi

18.01.2017
Objavil: Dare Gliha

Iz World Photography Organisation so sporočili, da je britanski dokumentarni fotograf Martin Parr prejemnik nagrade za izjemen prispevek k fotografiji. Fotograf bo nagrado prejel na slovesnosti Sony World Photography Awards v Londonu v četrtek, 20. aprila.

V času podelitve nagrad bodo na posebni razstavi v Somerset House v Londonu na ogled redko videne črno-bele fotografije iz zgodnejših časov kariere Martina Parra, poleg nekaterih njegovih najbolj znanih del, knjig in filmov. Kot del razstave 2017 Sony World Photography Awards bo Parrovo delo na ogled od 21. aprila do 7. maja 2017. Poleg tega bo imel fotograf javno predavanje na Londonski šoli za ekonomijo in politične vede (LSE) v petek, 21. aprila.

V več kot 40-letni karieri in pri pogostem osredotočanju na teme prostega časa, porabo in komunikacijo sta edinstvena in dvoumna vizija sveta Martina Parra občinstvo po vsem svetu napeljevala k iskanju drame v vsakdanjem življenju. Z beleženjem najmanjše podrobnosti sveta, kot ga vidi sam, je Parrov iskren odraz nacionalnih značilnosti in mednarodnih pojavov pionir novega tona v dokumentarni fotografiji.

Prav zaradi te predanosti mediju in potiskanju meja je bila izbira Parra za prejemnika nagrade World Photography Organisation lahka, kljub nedavni trditvi fotografa, da "če bi vedel, kako posneti odlično fotografijo, bi nehal".

Scott Gray, generalni direktor World Photography Organisation, komentira:
"Delo Martina Parra je preseglo vse običajne meje fotografije in dokazalo, da je medij zelo močno komunikacijsko sredstvo. Kot umetnik je Parr ustvaril edinstven vizualni jezik, ki je globoko resen, vendar mu humor kot njegov neločljivi del zagotavlja, da je njegovo delo mogoče razumeti tako rekoč globalno.

Izjemna integriteta in predanost mediju fotografije sta rdeča nit, ki povezuje vse naše dosedanje dobitnike nagrade za izjemen prispevek k fotografiji. To so lastnosti Martina Parra, dosledno izražane v vsej njegovi karieri, zato smo ponosni, da mu lahko podelimo ta naziv ob 10. obletnici Sony World Photography Awards."

Ko je izvedel, da je nagrajenec, je Martin Parr dejal: "Velika čast je prejeti priznanje za izjemen prispevek k fotografiji, še posebej zavedajoč se slavnih prejšnjih prejemnikov, kot sta William Klein in William Eggleston. Prav tako zelo pomirja dejstvo, da World Photography Organisation in Sony ves čas podpirata vse vidike sodobne fotografije, vsa ta leta do danes."

Med drugimi so prejšnji prejemniki nagrade za izjemen prispevek k fotografiji Mary Ellen Mark, Eve Arnold, Bruce Davidson in Elliott Erwitt.

Martin Parr se je rodil leta 1952 v Epsomu v britanski grofiji Surrey, nad fotografijo pa ga je kot najstnika navdušil dedek. Črno-bela fotografija označuje njegova zgodnja dela, k premiku k odločni uporabi barvne fotografije v 80. letih, za katero je postal sinonim, pa so ga spodbudila dela fotografov, kot so Stephan Shore, William Eggleston, Peter Fraser in Joel Meyerowitz.

Martin Parr, ki pogosto prisili gledalca, da si ponovno ogleda znano, se neredko srečuje z očitki, da se posmehuje fotografirancem. Zadnje zatočišče (The Last Resort; 1985) je splošno znana kot razstava, ki mu je omogočila preboj in fotograf je navdahnil generacijo mladih fotografov. Je plodovit zbiralec knjig o fotografiji in veliko jih je napisal tudi sam.

Parr je član Magnum Photos od leta 1988, leta 2014 pa je bil izbran za predsednika Magnum Photos International.

2017 Sony World Photography Awards & razstava Martina Parra

Tri sobe v prestižnem Somerset House v Londonu bodo posvečene fotografijam, knjigam in filmom Martina Parra kot delu razstave 2017 Sony World Photography Awards, kustosinja bo Zelda Cheatle.

Razstava se bo začela z izborom redko videnih fotografij iz Parrove serije Zapuščeni Morrisovi mladostniki oziroma Abandoned Morris Minors, posnetih na zahodni obali Irske med letoma 1980 in 1983. Na ogled bodo tudi originalni plakati za prvo razstavo, ob razstavljenih nekaterih Parrovih najbolj priljubljenih slikah s tematiko svetovnega turizma.

O izboru del kustosinja Zelda Cheatle pojasnjuje: "Večina prepozna ‘slog’ Martina Parra zaradi bliskavice dnevne svetlobe, njegove sposobnosti predvsem ujeti Britance pri delu, počitku in igri - enoličnem vsakdanu - in to preoblikovati v mešanico posmehljivega opazovanja in socialne ironije.
Ker poznam delo Martina Parra od zgodnjih dni, sem navdušena, da lahko pokažem njegove (večinoma neznane) nežne črno-bele fotografije z zahodne obale Irske. Te fotografije zapuščenih Morrisovih mladostnikov kažejo resnično naklonjenost do irske pokrajine. Tukaj ni posmeha, zagotovo je pa nekaj značilnega humorja in, upam si to reči o Martinu, tudi nekaj poezije.
Martinov spopad z velikansko industrijo turizma se zdi, da odlično dopolnjuje to zgodnje delo. Turizem je nujno zlo, ki ohranja gospodarstva mnogih držav, pa tudi grozi, da bo požrlo samo sebe v slogu kače, ki žre svoj rep. Ti dve plati Parra, ki ju visoko cenim, nista pogosto prikazani skupaj – morda nista znani, vendar si zaslužita več priznanja."

Sony World Photography Awards je največji svetovni fotografski natečaj. Ožji izbor za letošnje nagrajence bo objavljen 28. februarja.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki