marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaHuawei predstavil serijo Mate 30, tokrat brez Googlovih aplikacij
20.09.2019

Huawei je včeraj v Munchenu predstavil novi napravi iz serije Mate in sicer Mate 30 in Mate 30 Pro. Gre za prva mobilnika te družbe, ki zaradi trgovinske vojne z ZDA prihajata brez priljubljenih Googlovih aplikacij.

slikaPri Telekomu danes pričenjajo s prodajo mobilnikov iPhone in ure Apple Watch 5
20.09.2019

Telekom Slovenije bo danes, ko se prične tudi globalna prodaja najnovejših Apple naprav, pričel s prodajo mobitelov serije Pro, iPhone 11 Pro in iPhone 11 Pro Max, iPhone 11 ter ure Apple Watch Series 5 (GPS). V E-trgovini Telekoma Slovenije so mobilniki na voljo že od polnoči dalje, v vseh Telekomovih centrih po Sloveniji pa ob njihovem običajnem odprtju.

slikaHTC je imenoval novega izvršnega direktorja za razvoj 5G, AI in XR
18.09.2019

Družba HTC je včeraj na mesto izvršnega direktorja družbe imenovala Yvesa Maitreja. Yves prihaja v HTC iz podjetja Orange, ene največjih svetovnih telekomunikacijskih družb, kjer je zasedal položaj višjega podpredsednika skupine za mobilne večpredstavne vsebine in naprave.

slikaHuawei razmišlja o prodaji 5G
16.09.2019

V nedavnem intervjuju za The Economist je izvršni direktor in ustanovitelj Huaweija Ren Zhengfei razkril, da podjetje preučuje možnost prodaje tehnologije 5G. Dodal je še, da bo Huawei iskal kupca s sedežem zunaj Azije, zelo verjetno na zahodu.

slikaSamsung sodeluje s partnerji za izjemne izkušnje z Galaxy Fold
13.09.2019

Samsung Electronics z Galaxy Fold prepogljivim telefonom utira pot prihodnosti nove mobilne kategorije. Naznanja začetek nove dobe mobilne tehnologije in skupaj s partnerji razvija ter prinaša novo uporabniško izkušnjo na prepogljivem telefonu.

članki

Si.mobil: Posodobitev omrežja na širšem območju Ljubljane

Deli z ostalimi
Si.mobil

11.02.2013
Objavil: Thomas Bergant

Po intenzivnih vlaganjih v pokritost s 3G omrežjem na ruralnih območjih v preteklih dveh letih, so Si.mobilova vlaganja v omrežje letos usmerjena predvsem v posodobitev 2G in 3G opreme in zmogljivosti v Osrednji Sloveniji. Z današnjim dnem Si.mobil pričenja s posodobitvijo omrežja na širšem območju Ljubljane.

Po posodobitvi bo omrežje še zmogljivejše in še bolj odzivno, ob tem pa bo 50 odstotkov Ljubljane tudi že pokrito z omrežjem četrte generacije, LTE.

V zadnjih nekaj letih se hitro spreminjajo navade uporabnikov mobilnih storitev. Ob razmeroma stabilni rasti glasovnih storitev, izredno hitro narašča uporaba mobilnega interneta. Ta je pogojena predvsem z rastjo uporabe t.i. pametnih telefonov, ki danes predstavljajo že več kot polovico vseh mobilnih telefonov v uporabi. Danes tako večina uporabnikov redno uporablja mobilni internet, s katerim pregledujejo elektronsko pošto, dostopajo do družabnih omrežij ali brskajo po spletu. V skladu s tem Si.mobil načrtuje tudi svoje investicije v mobilno omrežje.

Prav zaradi vse večje uporabe pametnih telefonov in povečanega obsega prenosa podatkov Si.mobil svoje omrežje neprestano posodablja in nadgrajuje. Po uspešno zaključeni posodobitvi omrežja na območju Kranja v začetku januarja se z današnjim dnem pričenja posodobitev omrežja tudi na širšem območju Ljubljane.

Dela bodo potekala v dveh fazah:
· do začetka marca bo nadgrajeno transportno omrežje (razširjene povezave med posameznimi lokacijami in centralo ter povečane zmogljivosti zalednih povezav);
· Od sredine marca do sredine aprila bo z najsodobnejšo tehnologijo zamenjana celotna radijska infrastruktura, s čemer bo dodatno povečana zmogljivost radijskega omrežja.

Celoten postopek posodobitve omrežja na območju Ljubljane bo trajal dva meseca. V tem času bodo Si.mobilovi tehnični strokovnjaki na terenu posodobili opremo na skoraj 130 lokacijah. Od tega jih bo kar 90 odstotkov podpiralo tudi tehnologijo Dual Carrier s hitrostmi do kar 42 Mbit/s. Sočasno s posodobitvami 2G in 3G omrežja bo Si.mobil dodatno nadgradil tudi že obstoječe omrežje četrte generacije. Do sredine aprila bo tako 50 odstotkov Ljubljane že pokrito z omrežjem LTE.

Po posodobitvi bo omrežje še zmogljivejše in še bolj odzivno. Celotna obstoječa tehnologija bo zamenjana z najsodobnejšo, ki ni le energetsko bolj učinkovita, ampak tudi že pripravljena na dodatne nadgradnje s prihodnjimi tehnologijami, kot je LTE. Nova infrastruktura bo zmogljivejša in tudi okolju bolj prijazna, saj nova oprema porabi za kar 30 odstotkov manj električne energije.


V času posodobitve utegne prihajati do kratkotrajnih motenj pri uporabi 2G in 3G storitev. Dela bodo potekala postopno, po posameznih lokacijah. Posamični izpadi bodo trajali največ pol ure. V tem času bodo promet predvidoma pokrile sosednje lokacije, kar pomeni, da bodo uporabniki klice in SMS sporočila v večini primerov lahko uporabljali nemoteno.

Si.mobil je na svoji spletni strani www.simobil.si/pokritost (pod zavihkom Nadgradnja omrežja) zbral vse informacije o poteku prenove, prav tako lahko uporabniki na tej spletni strani najdejo informacije o že zaključenih delih na omrežju ter napovedi novih del in obrazec za primer prijave motenj.

Za več informacij pa so ves čas dosegljivi tudi na telefonski številki 040 40 40 40, na družabnih omrežjih ter preko elektronske pošte info@simobil.si.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki