marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaZa 50 let zaupanja 50 odstotkov popusta
30.09.2019

Popravite zaslon Samsung pametnega telefona z neverjetnim popustom

V zadnjih dveh desetletjih so se telefoni razvijali, postali so "pametni" in nenadomestljivi v vsakdanjem življenju, zato si le težko predstavljamo, da bi preživeli dan brez njih. Naj gre za poslovne obveznosti, pogovor s prijateljem ali preverjanje vremena, pametni telefoni so ključni del tega.

slikaXiaomi patentiral vogalno zasnovo sprednje kamere
16.10.2019

Oblika monilnika, kjer zaslon zavzema celotno sprednjo površino, je danes že vsakdanja stvar. Čeprav je večina izvedb trenutno namenjena mobilnikom iz višjega cenovnega razreda, se očitno obeta tudi rešitev za cenejše mobilnike.

slikaSamsung zaprl zadnjo tovarno na Kitajskem
14.10.2019

Samsung je zaprl svojo zadnjo tovarno na Kitajskem, ki se je nahajala v kraju Huizhou. V tovarni so še v letu 2017 imeli 6000 zaposlenih, ti pa so izdelali preko 64 milijonov mobilnikov. Zaprtje tovarne ne pomeni, da se Samsung umika iz tega trga.

slikaAli bo Apple vendarle izdal iPhone SE 2?
11.10.2019

Iphone SE je bil predstavljen pred tremi leti, vseskozi pa se okoli njega pojavlja precej govoric o nasledniku. Do sedaj so vse govorice omenjale enako obliko, torej velikost 4,7 palca, namenjen pa bi bil vsem, ki so potrebovali manjši, a še vedno zmogljiv mobilnik.

slikaGalaxy Note10 zmogljive funkcije sedaj tudi na Galaxy S10 pametnih telefonih
10.10.2019

Galaxy Note10 in Note10+ vključujeta zmogljive funkcije, ki pomagajo uporabnikom izboljšati ustvarjalnost in produktivnost. Samsung s posodobitvijo programske opreme za evropski trg prinaša te izjemne funkcije, vključno z AR Doodle, video urejevalnikom in povezavo na Windows operacijski sistem, tudi na Galaxy S10e, S10 in S10+.

članki

Samsung lansiral ISOCELL: inovativno tehnologijo svetlobnih tipal

Deli z ostalimi

30.09.2013
Objavil: Dare Gliha

Samsung Electronics Co., Ltd je napovedal izid nove tehnologije ISOCELL za svetlobna tipala CMOS, ki občutno poveča občutljivost na svetlobo in učinkovito absorpcijo elektronov, zaradi česar je reprodukcija barv ob slabi osvetljenosti še natančnejša. Prestižnejši pametni telefoni in tablični računalniki, ki imajo vgrajena tipala s tehnologijo ISOCELL, delajo kakovostnejše slike, zato je boljša tudi uporabniška izkušnja.

»Z napredkom tehnologije procesiranja slikovnih pik je tudi uporabnikom pametnih telefonov in tabličnih računalnikov omogočen zajem izjemno lepih in jasnih fotografij, ki jih lahko takoj delijo z drugimi,« je povedal Taehoon Kim, podpredsednik marketinga v System LSI pri Samsung Electronics. »Tehnologija ISOCELL je še ena v vrsti inovacij, ki znatno dvigujejo kakovost posnetkov in potrjujejo Samsungovo vodilno vlogo v razvoju svetlobnih tipal za mobilne naprave.«

Kakovost svetlobnega tipala oziroma slikovnega senzorja določa količina svetlobe, ki jo natančno zajamejo posamezne pike v tipalu. Pred proizvajalci je sedaj ogromen izziv, saj je pritisk tržišča nanje vse večji, da izboljšajo ločljivost aparatov in kakovost slik, pri tem pa mora kamera ostati majhna.

Pretekli razvoj v slikovni tehnologiji se je s tem izzivom spopadel tako, da so izboljšali svetlobno absorpcijo vsake pike in nadgradili tehnologijo slikovnih pik iz FSI (ang. front side illumination) v BSI (ang. back side illumination), pri kateri so fotodiode nameščene na vrhu za čim večjo učinkovitost pretvorbe svetlobe v električni signal. Čeprav je bila tehnologija BSI na začetku uspešna, je imela svoje omejitve pri izboljšanju kakovosti slike, medtem ko se je velikost pik sčasoma manjšala.

S temi izkušnjami in napredkom kakovostnejših svetlobnih tipal je Samsung razvil naslednjo generacijo senzorjev – ISOCELL –, ki pravkar čaka na odobritev patenta. Tehnologija ISOCELL ustvari fizično pregrado med posameznimi pikami in njih s tem izolira. Ta izolacija omogoča, da iz mikroleče pride več fotonov do ustreznih posameznih pik, kjer jih absorbira fotodioda, s čimer se minimizira neželen šum in poveča kapaciteta elektronov v pikah ali FWC (ang. full well capacity).

V primerjavi z običajno tehnologijo BSI se šum pri pikah s tehnologijo ISOCELL zmanjša za okrog 30 odstotkov, obenem pa izboljša natančna reprodukcija barv in ostrina slike, prav tako pa je za 30 odstotkov večja tudi kapaciteta FWC, kar poveča dinamični razpon.

Senzor s tehnologijo ISOCELL ima tudi 20 odstotkov širši kot središčnega žarka, zaradi česar je višina kamere lahko manjša. Tak senzor je primernejši za tanke in majhne mobilne naprave.

Prvi slikovni senzor z vgrajeno novo tehnologijo ISOCELL bo model S5K4H5YB z ločljivostjo 8 megapik, velikostjo pike 1,12um in premerom 6,35 mm. Ta je trenutno v vzorčni preizkušnji, v množično proizvodno pa ga bodo poslali v zadnji četrtini leta 2013.

Po izsledkih tržne raziskave, ki jo je opravilo podjetje Techno System Research, bo leta 2014 okrog 66 odstotkov pametnih telefonov opremljenih s senzorji ločljivosti 8 megapik ali več.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki