marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaV Googlovem klepetu boste lahko klepetali z uporabniki storitev Slack in Microsoft Teams
26.04.2024

Google svojo aplikacijo za klepet odpira tudi drugim platformam, kot sta Slack in Microsoft Teams. Nova integracija vam omogoča, da sporočate uporabnikom v aplikacijah Slack in Teams, ne da bi vam bilo treba preklapljati med aplikacijami.

slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

članki

Novi Android L


27.06.2014
Objavil: Mitja Zupančič

Pri Googlu so dali na ogled novo različico operacijskega sistema. Trenutno se imenuje Android L, tako da je očitno pri poimenovanju zapihal nov veter.

Android L bo po novem na voljo samo za razvijalce. Ti bodo tako lahko zoptimizirali in prilagodili njihove aplikacije na novo različico OS-ja.

Nov operacijski sistem, katerega ime še ni določeno, prinaša različne spremembne uporabniškega vmesnika. Osvežena je statusna vrstica, klicni del in skoraj vsaka druga sistemska aplikacija. Posodobili so tudi animacijske prehode, ki sedaj delujejo bolj naravno in malce lepše.

Izboljšana so tudi obvestila. Ta so na voljo že pri zaklenjenem zaslonu. Možno se je dotakniti obvestila in s tem preiti na aplikacijo ali pa ga lahko preprosto odstranite iz zaslona.

Brskalnik Chrome je prav tako nadgrajen. Ponuja precej bolj tekoč dizajn s spreminjanjem velikosti določenega dela uporabniškega vmesnika za lažji dostop do najpomembnejših nastavitev. Tudi zmogljivosti so popravljene. Grafično izrisevanje je popravljeno na 60 sličic na sekundo. Tako je pomikanje zaslona sedaj izjemno tekoče.

Nov je tudi izvajalnik kode, stari Dalvik je zamenjal ART. Slednji omogoča hitrejše delovanje aplikacij in je združljiv z arhitekturo ARM, x86 in MIPS. Izboljšave so tudi pri ravnanju s pomnilnikom in podpori 64 bitne arhitekture.

Projekt Volta služi za večji izkoristek baterije. Namestili so nov način ohranjevanja baterije, ki upočasni procesor in ugasne mobilni radio. Na Nexusu 5 so tako dosegli 90 minut boljšo avtonomijo.

Ena izmed novosti je tudi ločevanje osebnih in službenih podatkov. Na srečo ni potrebno nobenih spremembn obstoječih aplikacij, sam OS bo varno ločeval podatke. Pri Samsungu so veliko prispevali z KNOX-om, združljiv bo z vsemi napravami. Najboljše od vsega pa je, da bo zadeva delovala na vseh Androidih novejših od 4.0.

Kot je sedaj v modi ima tudi Android L aplikacijo imenovano Google Fit. Na vaš mobilnik bo potegnila vse možne podatke iz tipal zapestnic tipa Nike Fuelband in prihajajočih Adidas, Motorola, LG, Bais, Polar, RunKeeper, HTC in Intelovih naprav.

Google Fit bo spremljal vaše korake, spanec in ostale zdravstvene podatke. Razne druge aplikacije bodo prav tako dostopale do teh podatkov, a le z uporabnikovim dovoljenjem.

Android L bo na voljo to jesen preko OTA nadgradnje.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki