marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaNove različice orodja FinSpy nadzorujejo naprave z iOS in Android
22.07.2019

Strokovnjaki družbe Kaspersky so odkrili nove različice naprednega zlonamernega orodja za nadzor FinSpy. Novi vsadki delujejo tako na napravah z operacijskim sistemom iOS kot Android in lahko nadzorujejo aktivnosti na skoraj vseh priljubljenih storitvah izmenjave sporočil, vključno s šifriranimi različicami.

slikaYouTube Music sedaj tudi v Sloveniji
19.07.2019

YouTube Music je nova storitev pretakanja glasbe, ki je namenjena poslušanju. Svet glasbe je tako lažje raziskovati in storitev je še bolj personalizirana kot kadarkoli prej. Ne glede na to, ali želite poslušati, gledati ali raziskovati – vse to lahko počnete na enem mestu.

slikaTelekom Slovenije v petek pričenja s prodajo pametnih ur Apple Watch
17.07.2019

Od petka, 19. julija dalje, bodo pametne ure Apple Watch Series 4 (GPS) uporabnikom uradno na voljo v Sloveniji in v Telekomu Slovenije. Pri tem bosta slovenskim navdušencem od 348 evrov dalje na voljo Apple Watch 44 mm in Apple Watch 40 mm.

slikaNove slike Samsunga Galaxya Note10 in Note10+
15.07.2019

Znani bloger Evan Blass je zopet prehitel konkurente in prvi objavil sliko novega Samsungovega mobilnika Galaxy Note10+. Slika se ujema s predhodnimi ugibanji, še vedno pa v oči bode izrez v okvirju pri ležišču kartice SIM.

slikaSamsung pripravlja dva nova mobilnika serije A
12.07.2019

Samsung je letos predstavil že kar nekaj mobilnikov serije A, očitno pa še niso pri koncu. Pojavila sta se namreč dva nova modela, ki nosita oznaki SM-A561F in SM-A562N, pridobili pa so že tudi vsa potrebna dovoljenja od Wi-Fi Alliance.

članki

Mednarodne popotnike ogroža močna želja po spletnem dostopu

Deli z ostalimi

11.07.2016
Objavil: Dare Gliha

Ob prihodu v tujino želijo popotniki dostopati do spleta in obvestiti svoje najbližje o varnem prihodu na destinacijo. Zaradi tega velik delež uporabnikov za dostop do spleta uporabi nezavarovana brezžična omrežja in s tem ogrozi svoje osebne podatke, ugotavlja Kaspersky Lab.

Po navedbah raziskave, v kateri je sodelovalo 11.850 anketirancev iz Evrope, Rusije, Latinske Amerike, azijsko-pacifiške regije in Združenih držav Amerike, je kibernetski kriminal ob obisku tujine povsem običajen. Vse bistvene informacije za potovanje – od zemljevidov, hotelskih potrditev, do podatkov o prijavah in letalskih kart – se vse pogosteje nahajajo na spletu, zato mednarodni popotniki pogosto nimajo druge izbire, kot da ob prihodu vzpostavijo povezavo z internetom. Mnogi bodo z veseljem raje uporabljali brezžična omrežja, kot da bi si nakopali stroške gostovanja, pa čeprav jih to izpostavlja tveganju.

Ob odhodu z letališča je skoraj polovica uporabnikov (44 %) že prisotnih na spletu. Večina (69 %) jih splet obišče zato, da svoje bližnje obvesti o varnem prihodu. Skoraj 40 % anketirancev pravi, da se na internet povežejo predvsem za prenos informacij, potrebnih za potovanje. Razlog za obisk spleta sta še služba (38 %) in želja, da se seznanijo z novostmi na družbenih omrežjih (34 %). Več kot tretjina anketirancev obisk spleta v najkrajšem možnem času označuje kot nagonsko dejanje.

V domačem okolju so uporabniki tako navajeni dostopa do spleta, da v tujini sploh ne razmišljajo o tem, kje oziroma kako se bodo povezali. Prav tako ne pomislijo, da jim lahko na spletu kdorkoli sledi. 82 % anketirancev uporablja nezavarovana brezplačna in javna brezžična omrežja na letaliških terminalih, v hotelih, kavarnah ali restavracijah. Poleg tega jih polovica (50 %) pozabi, da so njihove povezane naprave polne osebnih in občutljivih podatkov, saj jih uporabljajo še za druge namene, denimo fotografiranje in uporabo zemljevidov.

Daleč od doma in daleč od zaupanja vrednih omrežij je pomanjkanje varnosti omrežja kot nalašč za kibernetske kriminalce. Skoraj petina (18 %) popotnikov je tako že bila žrtev kibernetskega kriminala medtem, ko so bili zdoma. Za primerjavo – le 6 % anketirancev se je soočilo s kriminalom v realnem okolju.

To ni presenetljivo ob upoštevanju dejstva, da se digitalne navade v tujini komajda spremenijo kljub večji izpostavljenosti nezavarovanim javnim omrežjem. Približno polovica sodelujočih v raziskavi je povedala, da v tujini prek brezžičnega omrežja uporablja storitve spletnega bančništva (61 %) in nakupovanja (55 %).

Ranljivost uporabnikov je večja tudi zaradi spletnih aktivnosti, ki so v tujini pogostejše. Na primer, v času obiska tujine je za 13 % anketirancev bolj verjetno, da objavijo novico na družbenih omrežjih, 14 % pa jih z uporabo kreditne kartice na spletu nakupuje pogosteje kot sicer.

Eugene Kaspersky, predsednik in izvršni direktor družbe Kaspersky Lab, je povedal: »Veliko potujem. Moj poslovni urnik zajema sestanke, konference in pogajanja po vsem svetu. Več kot 100 letov na leto je povsem običajno. Ves čas uporabljam različna javna brezžična omrežja za dostop do spleta. Zato ob povezavi na internet najprej izberem navidezno zasebno omrežje, ki je v mojem primeru Kaspersky Lab VPN. To je tudi najboljši previdnostni ukrep, ki bi ga priporočil popotnikom poleg rednih posodobitev programske opreme, vključno z varnostno rešitvijo, in previdnost pri zaupanju komurkoli na spletu.«

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki