marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaHuawei predstavil serijo Mate 30, tokrat brez Googlovih aplikacij
20.09.2019

Huawei je včeraj v Munchenu predstavil novi napravi iz serije Mate in sicer Mate 30 in Mate 30 Pro. Gre za prva mobilnika te družbe, ki zaradi trgovinske vojne z ZDA prihajata brez priljubljenih Googlovih aplikacij.

slikaPri Telekomu danes pričenjajo s prodajo mobilnikov iPhone in ure Apple Watch 5
20.09.2019

Telekom Slovenije bo danes, ko se prične tudi globalna prodaja najnovejših Apple naprav, pričel s prodajo mobitelov serije Pro, iPhone 11 Pro in iPhone 11 Pro Max, iPhone 11 ter ure Apple Watch Series 5 (GPS). V E-trgovini Telekoma Slovenije so mobilniki na voljo že od polnoči dalje, v vseh Telekomovih centrih po Sloveniji pa ob njihovem običajnem odprtju.

slikaHTC je imenoval novega izvršnega direktorja za razvoj 5G, AI in XR
18.09.2019

Družba HTC je včeraj na mesto izvršnega direktorja družbe imenovala Yvesa Maitreja. Yves prihaja v HTC iz podjetja Orange, ene največjih svetovnih telekomunikacijskih družb, kjer je zasedal položaj višjega podpredsednika skupine za mobilne večpredstavne vsebine in naprave.

slikaHuawei razmišlja o prodaji 5G
16.09.2019

V nedavnem intervjuju za The Economist je izvršni direktor in ustanovitelj Huaweija Ren Zhengfei razkril, da podjetje preučuje možnost prodaje tehnologije 5G. Dodal je še, da bo Huawei iskal kupca s sedežem zunaj Azije, zelo verjetno na zahodu.

slikaSamsung sodeluje s partnerji za izjemne izkušnje z Galaxy Fold
13.09.2019

Samsung Electronics z Galaxy Fold prepogljivim telefonom utira pot prihodnosti nove mobilne kategorije. Naznanja začetek nove dobe mobilne tehnologije in skupaj s partnerji razvija ter prinaša novo uporabniško izkušnjo na prepogljivem telefonu.

članki

Lenovo z uspešnim četrtletjem kljubuje valutnim nihanjem in pretresom v industriji

Deli z ostalimi

18.08.2016
Objavil: Dare Gliha

Družba Lenovo je danes objavila poslovne rezultate za prvo poslovno četrtletje 2016/2017, ki se je za podjetje končalo konec junija. Družba je ustvarila za 10,1 milijarde ameriških dolarjev prihodkov oziroma 6 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem. Lenovo je ob tem ustvaril za 206 milijonov ameriških dolarjev dobička (pred obdavčitvijo), kar je skoraj trikrat več (+297%) kot v preteklem poslovnem letu.

Prvo poslovno četrtletje novega poslovnega leta je zaznamovalo predvsem ohlajanje industrije: podjetje je prodalo za 4,1 odstotka manj računalnikov, prodaja tablic pa je nazadovala za 11,1%, medtem ko je prodaja strežnikov ostala na isti ravni. Rast je zabeležila prodaja pametnih telefonov (+0,7%). Težje razmere je imel kitajski izvoznik tudi na račun depreciacije domače valute.

"Makroekonomski kazalci v naši industriji ostajajo izzivalni, a kljub upadu prihodkov smo na račun inovativnih izdelkov in odlične učinkovitosti povečali dobičkonosnost poslovanja. Prodaja računalnikov je zelo dobičkonosna, hkrati smo stabilizirali tudi področje pametnih telefonov. V prihodnje se bomo osredotočili na segmente, kjer pričakujemo visoko rast, prav tako pričakujemo, da bo konsolidacija v industriji poskrbela za novo rast. Nadaljevali bomo s predstavljanjem inovativnih in drugačnih pametnih telefonov ter uvajanjem hiperkonvergenčnih tehnologij," je povedal izvršni direktor družbe Lenovo Yang Yuanqing.

Poslovni pregled

Področje računalništva, poimenovano PC and Smart Device Business Group (PCSD), ki ustvari večinski delež prihodkov družbe Lenovo, saj je v obravnavanem četrtletju ustvarilo 7 milijard ameriških dolarjev prihodkov in 370 milijonov USD dobička pred obdavčitvijo (+2,4%), ostaja ena ključnih kategorij poslovanja. Lenovo je z 21,1-odstotnim tržnim deležem ostal največji proizvajalec računalnikov na svetu (že 13. četrtletje zapored), prodajo je okrepil v vseh regijah z izjemo regije EMEA. V omenjenem četrtletju je prodal 13,2 milijona računalnikov in načrtuje, da bo v prihodnje dosegel zastavljen cilj 30-odstotnega tržnega deleža v tem segmentu.

Mobilni izdelki in rešitve, za katere skrbi oddelek Mobile Business Group (MBG), predvsem pametni telefoni Lenovo in Motorola, so ustvarili 1,7 milijarde dolarjev prihodkov. Glede na preteklo leto je rezultat nazadoval za 6 odstotkov, predvsem na račun manjšega obsega prodaje pametnih telefonov. Osredotočanje na izdelke večje vrednosti je sicer popravilo maržo za 2,9 odstotne točke. Globalni nastop z več blagovnimi znamkami in prodaja izdelkov Moto Z in Moto Mods na Kitajskem obetata boljše rezultate v prihodnje.

Poslovne rešitve, ki jih trži oddelek Data Center Business Group (DCG), so ustvarile 1,1 milijarde dolarjev prihodkov oziroma odstotek več kot v primerljivem lanskem obdobju. Lenovo je na področju strežnikov še okrepil vodstvo na Kitajskem, saj je prihodke povečal za 14%, odlično prodajo pa je zabeležila tudi skupina, zadolžena za prodajo poslovnih izdelkov in storitev družbam iz lestvice Fortune 500 (+45%), saj je pridobila številne nove stranke.

Regijski pregled

V regiji EMEA je prodaja izdelkov Lenovo v prvem poslovnem četrtletju 2016/2017 zabeležila 7,3-odstotni padec ob 2,5 milijarde ameriških dolarjev prihodkov. Poslovni rezultat so zaznamovali upad prodaje računalnikov, ki je tudi posledica slabših valutnih razmerij ter krepitev prodaje mobilnih naprav na račun novih modelov. Regija EMEA sicer predstavlja 24,5 odstotkov vseh prihodkov družbe. Lenovo je še naprej vodilni proizvajalec računalnikov v številnih državah regije EMEA, omenjeno četrtletje pa je bilo polno izzivov na področju prodaje strežnikov in drugih naprednih poslovnih rešitev in storitev.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki