marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaV Googlovem klepetu boste lahko klepetali z uporabniki storitev Slack in Microsoft Teams
26.04.2024

Google svojo aplikacijo za klepet odpira tudi drugim platformam, kot sta Slack in Microsoft Teams. Nova integracija vam omogoča, da sporočate uporabnikom v aplikacijah Slack in Teams, ne da bi vam bilo treba preklapljati med aplikacijami.

slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

članki

Konec odiranja med gostovanjem: cene padle


01.07.2009
Objavil: Dare Gliha

Od danes stane pošiljanje sporočil SMS iz tujine največ 0,11 EUR, kar je skoraj trikrat ceneje od predhodnega povprečja EU v višini 0,28 EUR (brez DDV). Klic, opravljen med gostovanjem v drugi državi EU, ne sme stati več kot 0,43 EUR na minuto, prejeti klic pa največ 0,19 EUR.

Od danes se odhodni klici med gostovanjem po prvih 30 sekundah obračunajo na sekundo in ne na minuto, prejeti klici pa se obračunajo na sekundo od prve sekunde dalje. Dopustniki in poslovni potniki lahko med gostovanjem tudi brskajo po spletu, prenašajo filme ali pošiljajo fotografije s svojim mobilnim telefonom brez strahu pred neprijetnimi presenečenji ob prejemu računa, saj je bila uvedena zgornja omejitev veleprodajne cene na 1 EUR na prenesen megabajt (MB). Pričakuje se, da bodo vsi ti ukrepi znižali cene prenosa za uporabnike v EU za nadaljnjih 60 % in povečali uporabo mobilnih telefonov. EU je leta 2007 prvič sprejela ukrepe za gostovanje z zniževanjem cen govornih klicev med gostovanjem za 70 %.

„Od danes lahko vsi Evropejci, ki opravljajo klice ali pošiljajo sporočila z mobilnimi telefoni, občutijo prednosti enotnega trga brez mej. Odiranja za gostovanje je konec po zaslugi odločnih ukrepov Evropske komisije, Evropskega parlamenta in vseh 27 držav članic EU,“ je povedala Viviane Reding, komisarka EU za telekomunikacije. „Pričakujem, da bodo nova pravila gostovanja EU zelo pocenila brskanje po spletu na vaših mobilnih telefonih, ko boste potovali v EU. Zaenkrat so pravila EU omejena na zniževanje medoperaterskih tarif. Industrijo mobilne telefonije pozivam, da te prihranke nemudoma prenese na uporabnike gostovanja za podatkovne storitve. Komisija in nacionalni regulativni organi bodo skrbno spremljali cene prenosa podatkov med gostovanjem in naslednje leto ocenili, ali je trg gostovanja končno postal konkurenčen.“

Nova pravila gostovanja v EU, ki se uporabljajo od danes:

• Omejitev uporabniških cen za pošiljanje sporočil SMS iz tujine na 0,11 EUR (brez DDV) v primerjavi s trenutnim povprečjem 0,28 EUR.

• Nadaljnje zmanjšanje cen mobilnih klicev med gostovanjem. Od danes je zgornja omejitev za klice, opravljene v tujini, 0,43 EUR in 0,19 EUR za klice, prejete v tujini, kar se bo 1. julija 2010 znižalo na 0,39 EUR oziroma 0,15 EUR ter 1. julija 2011 na 0,35 EUR oziroma 0,11 EUR (cene na minuto, brez DDV). Do včeraj je bila najvišja cena 0,46 EUR za klice, opravljene v tujini, in 0,22 EUR za klice, prejete v tujini. Pred ukrepanjem EU poleti 2005 je klic med gostovanjem v EU za Nemca, ki je gostoval v Avstriji, stal približno 1,70 EUR na minuto, za Britanca, ki je gostoval v Italiji, 1,47 EUR, in za Belgijca, ki je klical s Cipra, 2 ,50 EUR (MEMO/05/247).

• Uvedba načela zaračunavanja na sekundo po prvih 30 sekundah za klice, opravljene v tujini, in po prvi sekundi za klice, prejete v tujini. Do zdaj so uporabniki plačali do 24 % več od dejansko uporabljenega časa pri opravljanju ali prejemanju klicev.

• Znižanje cen brskanja po spletu ali prenašanja filmov oziroma video programov z mobilnim telefonom v tujini z uvedbo zgornje omejitve veleprodajne cene na 1 EUR na prenesen megabajt, v primerjavi s povprečno veleprodajno ceno 1,68 EUR na megabajt, ki je najvišja na Irskem (6,82 EUR), v Grčiji (5,30 EUR) in Estoniji (5,10 EUR). Zgornja omejitev veleprodajne cene za prenašanje se bo znižala v naslednjih dveh letih: na 0,80 EUR leta 2010 in 0,50 EUR leta 2011. Uporabniki bodo obveščeni, koliko bodo plačali za podatkovne storitve, ker nova pravila od mobilnih operaterjev zahtevajo, da svojim strankam zagotovijo (s SMS ali pojavnim oknom) brezplačne informacije o cenah prenosa za posamezne države, kadar vstopijo v drugo državo članico in uporabljajo podatkovne storitve. Nova pravila bodo uporabnike ščitila pred neprijetnimi presenečenji ob prejemu računa z uvedbo mehanizma prekinitve, ko bo račun dosegel 50 EUR, razen v primeru, ko bodo uporabili drugo omejitev uporabe (pred kratkim je Nemec, ki je med gostovanjem v Franciji spremljal televizijski program, prejel račun v višini 46 000 EUR). Operaterji morajo uvesti mehanizem prekinitve do marca 2010.

Nova pravila gostovanja, ki temeljijo na prvi Uredbi o gostovanju EU (IP/07/870), bodo veljala do poletja 2012. Evropski parlament in Svet sta prosila Komisijo, da do poletja 2010 pripravi poročilo o delovanju novih pravil. Komisija bi nato do konca junija 2011 po potrebi predlagala nadaljnja pravila.

Vir: Europa.eu

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki