marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaNa EMUI 9 posodobljenih že prek 80 milijonov telefonov
14.06.2019

Do prvih dni meseca junija je število uporabnikov, ki je telefon Huawei iz ene od različic EMUI 8 posodobilo na različico 9, preseglo osemdeset milijonov. Po pričakovanjih naj bi številka do konca meseca presegla sto milijonov.

slikaBo Apple na novih iPhonih uporabil USB-C?
12.06.2019

Že nekaj časa se govori, da bo Apple opustil svoj Lightning priključek in prešel na standardni USB-C. Očitno bo do tega prišlo že letos, vsaj če verjamemo namigu v beta različici prihajajočega operacijskega sistema iOS 13.

slikaSamsung naj bi Galaxy Note10 predstavil 10. avgusta
10.06.2019

Samsung je Galaxy Note9 predstavil 9. avgusta lani, zato se je pričakovalo, da bo naslednik Note10 letos ravno tako predstavljen v tem mesecu. Iz Južne Koreje pa sedaj prihaja vest, da naj bi Samsung svojega paradnega konja predstavil 10. avgusta.

slikaHuawei najavil posodobitev na EMUI 9 tudi za starejše telefone
07.06.2019

Huawei je pripravil posodobitev na EMUI 9, ki temelji na operacijskem sistemu Android 9, tudi za starejše modele telefonov. Posodobitev bo na voljo za modele iz leta 2016, kot sta Huawei Mate 9 in Huawei P10, njihovim lastnikom pa bo prinesla možnost uživati v uporabniški izkušnji najnovejšega sistema.

slikaApple na letošnji konferenci WWDC najavil kopico novosti
05.06.2019

Apple je na letošnji konferenci WWDC najavil kopico, predvsem programskih novosti, pri strojni opremi pa so predstavili nov najzmogljivejši računalnik Mac Pro ter nov zaslon Pro Display XDR, katerima skupni imenovalec je predvsem visoka začetna cena.

članki

Raziskovalec Kaspersky Laba je odkril varnostna tveganja pri uporabi pametnih fitnes zapestnic

Deli z ostalimi

13.04.2015
Objavil: Dare Gliha

Fitnes sledilniki vseh vrst, ki ljudem pomagajo pri nadziranju njihove fizične aktivnosti in porabe kalorij ter s tem pri vzdrževanju telesne pripravljenosti, so postali zelo priljubljeni. Vendar take naprave obdelujejo pomembne osebne podatke svojih lastnikov, zato je treba zagotoviti, da so varne.

Roman Unuchek, raziskovalec pri Kaspersky Labu, je proučil interakcijo fitnes zapestnic s pametnim telefonom in pri raziskovanju prišel do presenetljivih ugotovitev.

Raziskava je pokazala, da postopek overjanja povezave pri več priljubljenih pametnih zapestnicah tretjim osebam dopušča nevidno povezavo z napravo, izvrševanje ukazov in v nekaterih primerih celo pridobivanje podatkov, ki so shranjeni na napravi. Pri napravah, ki jih je v svoje raziskovanje vključil Kaspersky Labov raziskovalec Roman Unuchek, so bili ti podatki omejeni na število dejanj lastnika naprave v pretekli uri. Ker bodo fitnes zapestnice naslednjih generacij sposobne zbiranja večjega obsega bolj raznolikih podatkov, se lahko tveganje za zlorabo občutljivih zdravstvenih podatkov uporabnikov naprav znatno poveča.

Zlorabe so možne zaradi načina, na katerega se zapestnica poveže s pametnim telefonom. Sodeč po raziskavi se lahko naprave z operacijskim sistemom Android z različico 4.3 ali novejšo z zapestnicami različnih proizvajalcev povežejo prek posebne neavtorizirane namestitve aplikacije. Za vzpostavitev povezave morajo uporabniki potrditi povezovanje s pritiskom na gumb na zapestnici. Napadalci lahko ta korak preprosto obidejo, saj večina modernih fitnes zapestnic nima ekrana. Ko zapestnica z vibriranjem poziva lastnika k potrditvi povezave, žrtev ne more vedeti, ali gre za potrditev povezave z lastno napravo ali napravo tretje osebe.

»Dokaz koncepta je odvisen od veliko pogojev za njegovo pravilno delovanje in na koncu napadalec ne bi mogel dostopati do resnično pomembnih podatkov, kot so gesla in številke kreditnih kartic. Toda hkrati kaže na obstoj možnosti, da napadalec izkoristi napake razvijalcev naprave. Fitnes sledilniki so trenutno večinoma omejeni na štetje korakov in sledenje ciklom spanja uporabnika. Kljub temu pa so naslednje generacije tovrstnih naprav, ki bodo zmožne zbrati veliko več informacij o svojih uporabnikih, že pred vrati. Zato je pomembno pomisliti na varnost teh naprav že sedaj in zagotoviti ustrezno zaščito za povezovanje s pametnim telefonom,« je povedal Roman Unuchek, starejši analitik zlonamerne programske opreme pri Kaspersky Labu.

Strokovnjaki Kaspersky Laba uporabnikom pametnih zapestnic, ki so v skrbeh zaradi varnosti podatkov na svojih sledilnikov, svetujejo, naj pri prodajalcih preverijo, ali bi lahko bili tovrstni vdori možni tudi pri uporabi njihove naprave.

Več informacij o raziskavi, ki jo je izvedel Roman Unuchek, lahko preberete v članku na spletni strani Securelist.com.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki