marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaLouvre in HTC VIVE Arts predstavljata prvo skupno izkušnjo navidezne resničnosti
19.06.2019

V pariškem muzeju Louvre bodo 500. obletnico smrti Leonarda da Vincija obeležili z obsežno razstavo, ki bo obiskovalcem na ogled od 24. oktobra 2019. Ob tej priložnosti bo Louvre v sodelovanju s HTC VIVE Arts, s pomočjo naglavnega sistema navidezne resničnosti HTC VIVE, javnosti prvič ponudil tudi možnost virtualnega ogleda življenjske zgodbe Mone Lize, Da Vincijeve najznamenitejše mojstrovine.

slikaTelekom Slovenije uvaja pametno denarnico VALÚ
17.06.2019

Po tem, ko je Telekom Slovenije konec leta 2018 s platformo NEO redefiniral TV-izkušnjo, v družbi nadaljujejo z redefiniranjem uporabe mobitela. Skladno s tem Telekom Slovenije ustvarja celovit ekosistem, ki bo poenostavil naša življenja na področju nakupovanja, naročanja, plačevanja, uporabe storitev pametnih mest in spletne tržnice (e-commerce).

slikaNa EMUI 9 posodobljenih že prek 80 milijonov telefonov
14.06.2019

Do prvih dni meseca junija je število uporabnikov, ki je telefon Huawei iz ene od različic EMUI 8 posodobilo na različico 9, preseglo osemdeset milijonov. Po pričakovanjih naj bi številka do konca meseca presegla sto milijonov.

slikaBo Apple na novih iPhonih uporabil USB-C?
12.06.2019

Že nekaj časa se govori, da bo Apple opustil svoj Lightning priključek in prešel na standardni USB-C. Očitno bo do tega prišlo že letos, vsaj če verjamemo namigu v beta različici prihajajočega operacijskega sistema iOS 13.

slikaSamsung naj bi Galaxy Note10 predstavil 10. avgusta
10.06.2019

Samsung je Galaxy Note9 predstavil 9. avgusta lani, zato se je pričakovalo, da bo naslednik Note10 letos ravno tako predstavljen v tem mesecu. Iz Južne Koreje pa sedaj prihaja vest, da naj bi Samsung svojega paradnega konja predstavil 10. avgusta.

članki

Zaradi digitalne izgube spomina imajo uporabniki težave s priklicem informacij, shranjenih na povezanih napravah

Deli z ostalimi

05.08.2015
Objavil: Thomas Bergant

Najnovejša raziskava družbe Kaspersky Lab je pokazala, da se je “Google učinek” – vpliv, ki ga ima na posameznikov spomin možnost najti informacije na spletu – razširil na pomembne osebne podatke in mobilne naprave.

Raziskava razkriva, da si večina povezanih potrošnikov v Evropi v spomin ne more priklicati pomembnih telefonskih številk, vključno s telefonskimi številkami svojih otrok (53%), njihovih šol (90%) in svojih delovnih mest (51%). Približno tretjina potrošnikov si ne zapomni telefonskih številk svojih partnerjev, so pa samo štirje od desetih pozabili svoje domače telefonske številke iz obdobja, ko so bili stari med 10 in 15 let.

Kaspersky Lab je ta pojav poimenoval digitalna izguba spomina: pozabljanje informacij, ki jih uporabnik zaupa digitalni napravi, da jih shrani in si jih zapomni namesto njega. Študija je dokaz digitalne izgube spomina našla v vseh starostnih skupinah in v enakem deležu tako med moškimi kot med ženskami.

V družbi Kaspersky Lab so anketirali 6.000 potrošnikov, starih 16 let ali več, iz šestih evropskih držav. Ugotovitve kažejo, da je nezmožnost ohranjanja pomembnih informacij v spominu posledica prelaganja odgovornosti za pomnjenje na digitalne naprave, kot so pametni telefoni. Skoraj polovica (43%) mlajših anketirancev (starih med 16 in 24 let) pravi, da ima skoraj vse pomembne informacije, ki jih potrebuje, shranjene na svojih pametnih telefonih.

Študija je pokazala tudi, da bi izguba podatkov, shranjenih na digitalnih napravah, predvsem na pametnih telefonih, števila uporabnike močno prizadela. Štiri desetine žensk in enak delež mladih med 16 in 24 let, ki imajo spomine shranjene na svojih napravah, bi ob ugotovitvi, da podatkov morda nikoli več ne bodo dobili nazaj, preplavili občutki globoke žalosti. Četrtina žensk in mlajših anketirancev bi bila popolnoma pretresena, saj so njihove naprave edino mesto, na katerega shranjujejo slike in kontaktne podatke.

Kljub vse večjemu zaupanju v digitalne naprave kot varuhe naših spominov in globok čustveni vpliv, ki ga ima lahko njihova izguba, pa je zaskrbljujoče, da uporabniki po vsej Evropi svojih naprav še vedno ne zaščitijo z ustreznimi varnostnimi programi. Še posebej slabo so zaščiteni pametni telefoni in tablični računalniki: na pametni telefon dodaten varnostni program namesti le tretjina (36%) uporabnikov, na tablični računalnik pa le četrtina (23%). Petina uporabnikov (21%) z dodatno varnostno opremo ne zavaruje nobene od svojih naprav.

"Povezane naprave sicer bogatijo naša življenja, vendar so obenem tudi povod za digitalno izgubo spomina. Razumeti moramo dolgoročne posledice tega pojava, ki vplivajo na to, kako si zapomnimo in kako zaščitimo naše spomine. Telefonske številke naših najbližjih so danes le en klik stran, zato se ne obremenjujemo več s tem, kako si bomo zapomnili vse podrobnosti. Kar 86 % anketirancev pravi, da imajo ljudje v današnjem, vse bolj povezanem svetu preprosto preveč številk, naslovov in drugih podatkov, da bi si jih zapomnili, tudi če bi si to želeli. Ugotovili smo, da izguba teh dragocenih informacij ni samo nevšečnost. Veliko ljudi je zaradi izgube podatkov globoko pretresenih. V družbi Kaspersky Lab smo se zavezali pomagati ljudem razumeti tveganja, ki so jim lahko izpostavljeni njihovi podatki, in jim pokazati, kako lahko tovrstna tveganja odpravijo. Eden od načinov je seveda namestitev varnostne programske opreme, ki varuje naprave in podatke,” je dejal David Emm, glavni varnostni raziskovalec v družbi Kaspersky Lab.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki