marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaHuawei predstavil serijo Mate 30, tokrat brez Googlovih aplikacij
20.09.2019

Huawei je včeraj v Munchenu predstavil novi napravi iz serije Mate in sicer Mate 30 in Mate 30 Pro. Gre za prva mobilnika te družbe, ki zaradi trgovinske vojne z ZDA prihajata brez priljubljenih Googlovih aplikacij.

slikaPri Telekomu danes pričenjajo s prodajo mobilnikov iPhone in ure Apple Watch 5
20.09.2019

Telekom Slovenije bo danes, ko se prične tudi globalna prodaja najnovejših Apple naprav, pričel s prodajo mobitelov serije Pro, iPhone 11 Pro in iPhone 11 Pro Max, iPhone 11 ter ure Apple Watch Series 5 (GPS). V E-trgovini Telekoma Slovenije so mobilniki na voljo že od polnoči dalje, v vseh Telekomovih centrih po Sloveniji pa ob njihovem običajnem odprtju.

slikaHTC je imenoval novega izvršnega direktorja za razvoj 5G, AI in XR
18.09.2019

Družba HTC je včeraj na mesto izvršnega direktorja družbe imenovala Yvesa Maitreja. Yves prihaja v HTC iz podjetja Orange, ene največjih svetovnih telekomunikacijskih družb, kjer je zasedal položaj višjega podpredsednika skupine za mobilne večpredstavne vsebine in naprave.

slikaHuawei razmišlja o prodaji 5G
16.09.2019

V nedavnem intervjuju za The Economist je izvršni direktor in ustanovitelj Huaweija Ren Zhengfei razkril, da podjetje preučuje možnost prodaje tehnologije 5G. Dodal je še, da bo Huawei iskal kupca s sedežem zunaj Azije, zelo verjetno na zahodu.

slikaSamsung sodeluje s partnerji za izjemne izkušnje z Galaxy Fold
13.09.2019

Samsung Electronics z Galaxy Fold prepogljivim telefonom utira pot prihodnosti nove mobilne kategorije. Naznanja začetek nove dobe mobilne tehnologije in skupaj s partnerji razvija ter prinaša novo uporabniško izkušnjo na prepogljivem telefonu.

članki

Zaradi digitalne izgube spomina imajo uporabniki težave s priklicem informacij, shranjenih na povezanih napravah

Deli z ostalimi

05.08.2015
Objavil: Thomas Bergant

Najnovejša raziskava družbe Kaspersky Lab je pokazala, da se je “Google učinek” – vpliv, ki ga ima na posameznikov spomin možnost najti informacije na spletu – razširil na pomembne osebne podatke in mobilne naprave.

Raziskava razkriva, da si večina povezanih potrošnikov v Evropi v spomin ne more priklicati pomembnih telefonskih številk, vključno s telefonskimi številkami svojih otrok (53%), njihovih šol (90%) in svojih delovnih mest (51%). Približno tretjina potrošnikov si ne zapomni telefonskih številk svojih partnerjev, so pa samo štirje od desetih pozabili svoje domače telefonske številke iz obdobja, ko so bili stari med 10 in 15 let.

Kaspersky Lab je ta pojav poimenoval digitalna izguba spomina: pozabljanje informacij, ki jih uporabnik zaupa digitalni napravi, da jih shrani in si jih zapomni namesto njega. Študija je dokaz digitalne izgube spomina našla v vseh starostnih skupinah in v enakem deležu tako med moškimi kot med ženskami.

V družbi Kaspersky Lab so anketirali 6.000 potrošnikov, starih 16 let ali več, iz šestih evropskih držav. Ugotovitve kažejo, da je nezmožnost ohranjanja pomembnih informacij v spominu posledica prelaganja odgovornosti za pomnjenje na digitalne naprave, kot so pametni telefoni. Skoraj polovica (43%) mlajših anketirancev (starih med 16 in 24 let) pravi, da ima skoraj vse pomembne informacije, ki jih potrebuje, shranjene na svojih pametnih telefonih.

Študija je pokazala tudi, da bi izguba podatkov, shranjenih na digitalnih napravah, predvsem na pametnih telefonih, števila uporabnike močno prizadela. Štiri desetine žensk in enak delež mladih med 16 in 24 let, ki imajo spomine shranjene na svojih napravah, bi ob ugotovitvi, da podatkov morda nikoli več ne bodo dobili nazaj, preplavili občutki globoke žalosti. Četrtina žensk in mlajših anketirancev bi bila popolnoma pretresena, saj so njihove naprave edino mesto, na katerega shranjujejo slike in kontaktne podatke.

Kljub vse večjemu zaupanju v digitalne naprave kot varuhe naših spominov in globok čustveni vpliv, ki ga ima lahko njihova izguba, pa je zaskrbljujoče, da uporabniki po vsej Evropi svojih naprav še vedno ne zaščitijo z ustreznimi varnostnimi programi. Še posebej slabo so zaščiteni pametni telefoni in tablični računalniki: na pametni telefon dodaten varnostni program namesti le tretjina (36%) uporabnikov, na tablični računalnik pa le četrtina (23%). Petina uporabnikov (21%) z dodatno varnostno opremo ne zavaruje nobene od svojih naprav.

"Povezane naprave sicer bogatijo naša življenja, vendar so obenem tudi povod za digitalno izgubo spomina. Razumeti moramo dolgoročne posledice tega pojava, ki vplivajo na to, kako si zapomnimo in kako zaščitimo naše spomine. Telefonske številke naših najbližjih so danes le en klik stran, zato se ne obremenjujemo več s tem, kako si bomo zapomnili vse podrobnosti. Kar 86 % anketirancev pravi, da imajo ljudje v današnjem, vse bolj povezanem svetu preprosto preveč številk, naslovov in drugih podatkov, da bi si jih zapomnili, tudi če bi si to želeli. Ugotovili smo, da izguba teh dragocenih informacij ni samo nevšečnost. Veliko ljudi je zaradi izgube podatkov globoko pretresenih. V družbi Kaspersky Lab smo se zavezali pomagati ljudem razumeti tveganja, ki so jim lahko izpostavljeni njihovi podatki, in jim pokazati, kako lahko tovrstna tveganja odpravijo. Eden od načinov je seveda namestitev varnostne programske opreme, ki varuje naprave in podatke,” je dejal David Emm, glavni varnostni raziskovalec v družbi Kaspersky Lab.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki