marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaV Googlovem klepetu boste lahko klepetali z uporabniki storitev Slack in Microsoft Teams
26.04.2024

Google svojo aplikacijo za klepet odpira tudi drugim platformam, kot sta Slack in Microsoft Teams. Nova integracija vam omogoča, da sporočate uporabnikom v aplikacijah Slack in Teams, ne da bi vam bilo treba preklapljati med aplikacijami.

slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

članki

Gostovanje v EU cenejše, nekaj pasti še ostaja


04.04.2012
Objavil: Dare Gliha

Nova uredba o gostovanju v mobilnih omrežjih znotraj Evropske unije prinaša precej pozitivnih premikov, a v okviru Evropske potrošniške organizacije (BEUC) so si prizadevali za še bolj drastične ukrepe. Na Zvezi potrošnikov Slovenije, kjer so aktivno sodelovali z BEUCom, poudarjajo predvsem, da jim ni uspelo še dodatno znižati cene podatkovnih prenosov in odpraviti stroška dohodnega klica.

Bistveno nižje cene kratkih sporočil, še vedno visoke cene odhodnih klicev

Kompromis, ki so ga dosegle Evropska komisija, Evropski svet in predstavniki Evropskega parlamenta ponovno korenito posega v oblikovanje cen storitev v mobilnih omrežjih, saj se je izkazalo, da operaterji sami ne bodo pripomogli k ugodnejšemu gostovanju znotraj EU. V novi uredbi velja pohvaliti bistveno znižanje cene pošiljanja kratkih sporočil, manj pa so predstavniki potrošniških organizacij zadovoljni z dokaj visoko ceno odhodnih klicev, ki bo po 1. juliju 2014 še vedno višja kot v domačem omrežju. Kompromisni predlog prav tako ne upošteva želja potrošniških organizacij, da bi ukinili plačevanje za dohodne klice v EU.

Posebno poglavje v novi uredbi je vendarle dobila tudi maloprodajna cena prenosa podatkov (do zdaj je bila določena le omejitev medoperaterske cene), a ta bo z 20 centi na megabajt ostala na sorazmerno visoki ravni. To namreč pomeni več kot 200 evrov na gigabajt, ki ga, glede na vse večjo uporabo najrazličnejših aplikacij, ki zahtevajo povezavo v internet (začenši z navigacijskimi napravami), sploh ni težko doseči.

Možnost izbire med gostovanjem

Nekaj bo h konkurenčnosti lahko prispevala tudi novost, da bodo potrošniki med gostovanjem lahko izbirali med alternativnimi operaterji, pri čemer bodo obdržali svojo številko. Zaenkrat še ni točno znano, kako bo vse skupaj potekalo v praksi, zato si bodo potrošniške organizacije prizadevale, da bi bilo pri vklopu v drugo omrežje čim manj praktičnih težav.

Cene v tujih omrežjih še vedno bistveno višje od domačih

Ker cene uporabe mobilnih storitev izven EU še naprej ostajajo na bistveno višji ravni kot v domačih omrežjih, ZPS potrošnike opozarja, naj preverijo cene pri posameznih operaterjih v državi, ki jo bodo obiskali. Še zlasti naj bodo pozorni ob obisku evropskih držav, ki (še) niso članice EU (Hrvaška in ostale države bivše Jugoslavije, Švica, …), posebej visoke cene pa veljajo tudi za telefoniranje na ladjah in letalih. Nova uredba teh cen ne regulira, le pri prenosu podatkov zdaj velja, da morajo operaterji tudi med gostovanjem uporabnikov izven EU zagotoviti obveščanje, ko se strošek prenosa približa oziroma preseže določeno mejo (50 evrov brez DDV).

Najvišje cene gostovanja uporabnikov mobilnih storitev znotraj EU (brez DDV)

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki