marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaHuawei predstavil serijo Mate 30, tokrat brez Googlovih aplikacij
20.09.2019

Huawei je včeraj v Munchenu predstavil novi napravi iz serije Mate in sicer Mate 30 in Mate 30 Pro. Gre za prva mobilnika te družbe, ki zaradi trgovinske vojne z ZDA prihajata brez priljubljenih Googlovih aplikacij.

slikaPri Telekomu danes pričenjajo s prodajo mobilnikov iPhone in ure Apple Watch 5
20.09.2019

Telekom Slovenije bo danes, ko se prične tudi globalna prodaja najnovejših Apple naprav, pričel s prodajo mobitelov serije Pro, iPhone 11 Pro in iPhone 11 Pro Max, iPhone 11 ter ure Apple Watch Series 5 (GPS). V E-trgovini Telekoma Slovenije so mobilniki na voljo že od polnoči dalje, v vseh Telekomovih centrih po Sloveniji pa ob njihovem običajnem odprtju.

slikaHTC je imenoval novega izvršnega direktorja za razvoj 5G, AI in XR
18.09.2019

Družba HTC je včeraj na mesto izvršnega direktorja družbe imenovala Yvesa Maitreja. Yves prihaja v HTC iz podjetja Orange, ene največjih svetovnih telekomunikacijskih družb, kjer je zasedal položaj višjega podpredsednika skupine za mobilne večpredstavne vsebine in naprave.

slikaHuawei razmišlja o prodaji 5G
16.09.2019

V nedavnem intervjuju za The Economist je izvršni direktor in ustanovitelj Huaweija Ren Zhengfei razkril, da podjetje preučuje možnost prodaje tehnologije 5G. Dodal je še, da bo Huawei iskal kupca s sedežem zunaj Azije, zelo verjetno na zahodu.

slikaSamsung sodeluje s partnerji za izjemne izkušnje z Galaxy Fold
13.09.2019

Samsung Electronics z Galaxy Fold prepogljivim telefonom utira pot prihodnosti nove mobilne kategorije. Naznanja začetek nove dobe mobilne tehnologije in skupaj s partnerji razvija ter prinaša novo uporabniško izkušnjo na prepogljivem telefonu.

članki

Digitalne naprave v kopalnico vzame 29 odstotkov uporabnikov

Deli z ostalimi

15.04.2016
Objavil: Dare Gliha

Odnosi med uporabniki in njihovimi digitalnimi napravami so pogosto tesnejši kot jih imajo posamezniki z najboljšimi prijatelji, je pokazala raziskava Kaspersky Laba in B2B International. Kar 29 odstotkov uporabnikov namreč vzame digitalno napravo s seboj v kopalnico.

Četrtina uporabnikov (25 odstotkov) napravi zaupa tudi skrivnosti, za katere ne želi, da bi zanje vedel kdor koli drug. Ampak to zaupanje je za uporabnike tvegano, saj obstaja možnosti vdora v napravo in razkritja zasebnih informacij.

Raziskava je pokazala, da velika večina uporabnikov (87 odstotkov) na svojih pametnih telefonih hrani pomembne, zaupne in tudi nezamenljive informacije, vključno z gesli, sporočili, fotografijami, podatki o stikih in dokumenti. Vsak četrti uporabnik priznava, da so na njegovi napravi shranjene občutljive informacije, za katere ne bi želel, da jih vidi še kdo drug. Še več, uporabniki svoje naprave uporabljajo povsod: v službi (52 odstotkov), v avtu (41 odstotkov), pri uporabi javnega prevoza (39 odstotkov), v postelji (58 odstotkov) in celo v kopalnici (29 odstotkov).

Ko uporabniki zapustijo dom, so njihove naprave izpostavljene številnim tveganjem, denimo poškodbam, izgubi in kraji, pa tudi vdorom kibernetskih kriminalcev z namenom kraje podatkov ali vohunjenja nad uporabnikom. Naprave, ki so povezane v odprta brezžična omrežja, so še posebej ranljive za napad. Kljub temu, le malo ljudi ukrepa za zmanjšanje tveganja. Raziskava je pokazala, da le 26 odstotkov uporabnikov prilagaja svoje aktivnosti na spletu, ko uporablja negotova javna brezžična omrežja, in to kljub dejstvu, da lahko hekerji preprosto prestrežejo podatke in gesla. Le okoli polovica (47 odstotkov) uporabnikov se poslužuje varnostnih zmožnosti svoje naprave, kot sta onemogočanje oddaljenega dostopa (ang. remote blocks) in opcija iskanja naprave (ang. find-my-device capability).

Učinki tega, da uporabniki ne varujejo svojih naprav, so lahko daljnosežni. Kar v četrtini primerov ukradenih ali izgubljenih telefonov so bile razkrite zasebne ali tajne informacije.

A to posledično ne pomeni, da so uporabniki doma bolj varni. Tu se soočajo z drugačnimi in včasih celo večjimi tveganji. Še posebej so problematični občutljivi prostori, kot so spalnice in kopalnice, saj lahko vdor v napravo preprosto vodi tudi do vključitve spletne kamere.

»Zaupanje napravam lahko zavede uporabnike, da ti pozabijo na varnost. Težko si je predstavljati, da nekaj, kar ves čas tesno nosijo pri sebi in na kar se zanašajo, lahko postane grožnja. Ampak lahko in tudi se zgodi. Digitalni prijatelj lahko postane lažni digitalni prijatelj (ang. digital fremeny). Neuspeh razumevanja potencialnih tveganj in pomembnosti ustrezne zaščite naprav in informacij lahko uporabnika privede do izgube zaupnih informacij, denarja ali celo identitete. Kamera na napravi, ki je namenjena opazovanju zunanjega sveta, lahko po vdoru služi kot orodje za vpogled v zasebnost uporabnika. Varnost tako preprosto ni neka poljubna dodatna izbira,« pojasnjuje Peter Aleshkin, vodja produktnega marketinga na trgih v razvoju pri Kaspersky Labu.

Za zagotovitev, da se digitalni prijatelj ne prelevi v lažnega digitalnega prijatelja, Kaspersky Lab uporabnikom priporoča namestitev močnih gesel tako na napravah kot tudi na njihovih spletnih računih. Hkrati svetuje namestitev zaupanja vredne varnostne rešitve kot je Kaspersky Total Security – multi-device ter previdnost uporabnikov pri obisku spletnih strani in prenosu aplikacij, še posebej ob uporabi negotovih brezžičnih omrežij.

Uporabniki lahko v kvizu preverijo, kako varno je njihovo vedenje na spletu, na: https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki