marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaNovo globalno združenje za pomoč žrtvam programske opreme za zalezovanje
22.11.2019

Ta teden je deset organizacij ustanovilo globalno pobudo, imenovano Koalicija proti programski opremi za zalezovanje (angl. Coalition Against Stalkerware). Namen koalicije je zaščita uporabnikov pred programsko opremo, ki je namenjena zalezovanju.

slikaHuawei prejel trimesečno podaljšanje licence
20.11.2019

Huawei je od ameriškega ministrstva za trgovino prejel še eno trimesečno podaljšanje začasne splošne licence, ki zdaj velja do 16. februarja 2020. To pomeni, da bo Huawei lahko prosto nadaljeval poslovanje z ameriškimi podjetji s komponentami, ki »ne ogrožajo nacionalne varnosti«.

slikaNemčija prisilila Apple, da NFC plačevanje omogoči tudi drugim ponudnikom
18.11.2019

Apple že vse od pričetka uporabe NFC v svojih telefonih dostop do te funkcionalnosti precej omejuje, še posebej to velja za mobilno plačevanje. Vsaj v Nemčiji pa se očitno obetajo spremembe, saj je tamkajšnje sodišče z odločbo Apple prisililo v odobritev dostopa do mobilne denarnice tudi za druge stranke.

slikaBo mobilno plačevanje nadomestilo plačilne kartice?
15.11.2019

Mastercard je v najnovejši raziskavi Masterindex raziskal plačilne navade Slovencev, kjer vse pomembnejšo vlogo prevzemajo brezstična plačila. Slovenci poleg brezstične oblike plačevanja s fizičnimi karticami vse pogosteje za svoje nakupe uporabljajo mobilne telefone.

slikaProdaja pametnih ur v porastu
13.11.2019

Prodaja pametnih mobilnikov že nekaj časa stagnira, to pa ne drži za pametne ure. Prodaja le-teh je namreč čedalje višja, v tretjem četrtletju letošnjega leta je bilo tako razposlanih kar 14 milijonov kosov, kar nanese 42 odstotno rast glede na enako obdobje lani.

članki

Spam zasipava ameriške mobilnike

Deli z ostalimi

06.03.2005
Objavil: Gregor Grošelj

Po nedavnih raziskavah, ki jih je objavila korporacija Wireless Services Corporation, kar 43 odstotkov vseh poslanih kratkih sporočil v ZDA predstavlja nenaročena oglasna pošta.

Omenjeni rezultati kažejo na kritično povečanje števila nezaželenih sporočil v primerjavi z lanskim letom, ko je bila količina spama med mobilniki ocenjena na 18 odstotkov.

Razlog povečanega števila mobilnega spama predstavljajo kompleksnejši prijemi spamerjev, ki so svoje znanje utrdili in prenesli s področja elektronske poste. Sprva se je zasipavanje mobilnikov z reklamnimi sporočili izvajalo preko spletnih strežnikov, vendar se spamerji danes poslužujejo naprednejših metod, ki omogočajo zasipavanje preko brezžičnih omrežij in tako prelisičijo sisteme za blokado nezaželene elektronske pošte, ki jih uporabljajo nekateri operaterji mobilnih omrežij.

Mobilni operaterji so v boju proti nezaželeni pošti na področju mobilne telefonije naleteli na trd oreh. Poskusi omejitve nezaželene pošte s pomočjo pravnih postopkov so povsem neuspešni, saj so spamerji dovolj premeteni, da kampanje vodijo iz tujih držav kjer jih ameriška zakonodaja ne doseže. Poleg tega imajo podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem programske opreme za blokado nezaželene pošte premalo izkušenj s področja mobilnih omrežij in ne uspejo ponuditi ustreznih programskih rešitev.

Po študiji, ki so jo objavili na švicarski univerzi St. Gallen, bo marsikateri mobilni operater, ki perečega problema ne bo reševal z vlaganjem v razvoj in uvajanjem ustrezne obrambe proti nezaželenim sporočilom, kmalu začel izgubljati svoje naročnike. Razlog tiči v miselnosti večine uporabnikov, ki za nenaročeno oglasno pošto ponavadi krivijo mobilnega operaterja in so v primeru neuspešne rešitve težave pripravljeni prestopiti h konkurenčnemu ponudniku mobilnih storitev.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki