marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Procesor:
Intel PXA263 32-bitni XScale 400 Mhz
Pomnilnik RAM:
64MB
Pomnilnik ROM:
32MB
Zaslon:
240 x 320 pik, 16-bitni TFT (65.536 barv)
Operacijski sistem:
Win Mobile 6.0
Priklop:
USB
Teža in dimenzije:
210 g
Baterija:
1490 mAh Li-Poly

zunanja povezavaTehnična specifikacija na strani proizvajalca
Za in proti

In kaj napisati za "za in proti"? Qtek 9090 je odlična kombinacija dlančnika z vgrajenim GSM modulom. Priporočal bi ga vsakemu navdušencu nad tovrstnimi napravami kot seveda tudi vsakomur, ki kupuje zmogljiv dlančnik. Nekaj znancev, ki se je srečalo s qtekom 9090, je bilo navdušenih nad njim, a pravijo, da ne potrebujejo tipkovnice ter GSM modula. Jaz jim odgovarjam, tipkovnice ni potrebno uporabljati, SIM kartice pa ne vstavljati, če pa se kdaj pokaže potreba po slednjih dveh, pa jih boste imeli že vgrajene. Škodovati pač ne morejo, zatorej le pridno mecite denarce v pujska. Kdor potrebuje podobno napravo, se mu nakup izplača.

Fotografije dlančnika/tablice
dlančniki/tablice
arhiv test
Qtek

Vse v enem

Qtek 9090 


QTEK 9090

20.12.2004
Objavil: Aleš Tomšič

Mnogi izmed naših obiskovalcev naše spletne strani in foruma ste že nekaj časa nestrpno pričakovali test najnovejše t.i. XDA naprave na našem trgu, in, kot ste verjetno že uganili, gre za Qteka 9090, ki bo verjetno zelo uspešno nasledil starejšega brata, model 2020, ki je bil del naročniško-prodajne akcije enega izmed mobilnih operaterjev pri nas.




Bistvo testiranj, ki jih opravljamo, je iskanje pozitivnih in negativnih strani naprav, v koraku s časom pa gre tudi tehnologija in vedno težje je odkrivati negativne plati. Redke so naprave brez njih, Qtek 9090 je ena izmed teh, no, vsaj brez večjih napak, kakšno smo pa že morali najti! ;)

Qtek 9090 meri 125 x 71,6 x 18,7 milimetrov in tehta 210 gramov. Če to nekoliko primerjam s qtekom 2020 lahko rečem, da je dejansko pridobil nekaj na teži ter malenkost na debelini, vse verjetno na račun skrite qwerty tipkovnice. Ena izmed, vsaj meni precej pomembnih zadev, je vgrajena notranja antena, saj pri poplavi raznovrstnih napravic, ki se nam skrivajo po žepih, ne potrebujem še enega dlančnika z anteno, ki se vztrajno zatika po žepih. Zaslon je enako velik kot pri predhodniku, torej 3,5-palčni TFT (240 x 320 pik) z možnostjo prikaza 65 tisoč barv. Občutek, ko qteka 9090 držimo v rokah, je odličen, kvalitetna izdelava ter nekoliko spremenjen dizajn pa je tisto, kar ga loči od predhodnika. Tipki za hitri dostop do kontaktov ter koledarja še vedno zasedata isto mesto. Nove so štiri tipke pod zaslonom. Prva je t.i. Start meni tipka, druga za hitri dostop do sporočil (SMS, MMS, elektronska pošta), tretja za vklop brskalnika Internet Explorer, zadnja pa za potrjevanje korakov. Navigacijska tipka je postala nekoliko bolj izbočena in tako še bolj priročna za uporabo, saj je tako postala večja tudi njena natančnost. Malce pa sta me zmotili tipki za sprejem oz. končanje klica, ki se morda malček preveč skrijeta v dizajn naprave in je tako včasih težko (govorim o pritiskanju na slepo seveda) zadeti pravo tipko. A vse je stvar navade, pravijo. Na levi strani naprave še vedno najdemo drsno tipko za uravnavanje jakosti slušalke, tipko za snemanje govora ter tipko za hitri dostop do kamere. Novost je infrardeče oko (IR), ki se sedaj nahaja na levi strani, za razliko od modela 2020, ki ima IR na zgornji strani naprave. Na zgornji strani se še vedno nahaja reža za dodatne pomnilniške kartice (SD/MMC/SDIO), tipka za vklop ter izklop naprave in pa vtičnica za priložene slušalke. Pogled na zadnjo stran qtekaa 9090 odkrije objektiv kamere, ki se precej diskretno skrije v ohišje naprave. Poleg objektiva je še majhno zrcalce za slikanje samoportretov, ki pa ni nobena revolucionarna novost v svetu mobilnih naprav.

Kamera omogoča tako slikanje kot tudi snemanje video posnetkov. Slikamo lahko v velikosti 160 x 120, 320 x 240 ali pa 640 x 480 pik, in sicer v formatu *.jpeg ali pa *.bmp. Video posnetki so lahko veliki 128 x 96, 176 x 144 ali pa 320 x 240 pik, sami pa lahko nastavljamo omejitev velikosti video posnetkov, lahko pa snemamo, dokler nam to pomnilnik dovoli oz. kolikor je nezasedenega prostora na pomnilniški kartici, kamor lahko tudi shranjujemo slike ter video posnetke. Format video posnetkov je lahko MPEG4, H.263 ali pa JPEG AVI.

Procesor, ki se nahaja v qteku 9090 je identičen tistemu iz modela 2020, in sicer gre za intelov 32-bitni PXA263 procesor, ki deluje pri frekvenci 400 Mhz, kar v trenutnih časih zadošča za povsem normalno uporabo dlačnika, tudi ogled video posnetkov, sploh na microsoftovem operacijskem sistemu – na qteku 9090 najdemo že prenovljeno različico (SE). Qtek 9090 ima vgrajenih 32 MB ROM, 128 MB RAM ter 43 MB Store pomnilnika, kot že rečeno, pa je pomnilnik možno dodatno razširiti s pomnilniškimi karticami.

Programski del naprave ne skriva bistvenih posebnosti. Naloženi programi omogočajo le osnovno rabo naprave, zato bo vsak moral poseči po dodatni programski opremi za svojo igračko. Na srečo je te na svetovnem spletu ogromno, tudi precej brezplačne se najde. Ena izmed bolj opaznih novosti je t.i. landscape opcija, ki je del prenovljene različice operacijskega sistema, pomeni pa, da pogled na zaslon zasukamo za 90 stopinj v levo ali desno. To je precej priročna funkcija, še posebej pri brskanju po spletu, kjer vsak milimeter širine zaslona pomeni veliko za udobnejše brskanje. In kaj še od programske opreme lahko zasledimo na novo v qteku 9090? Pregledovalnik powerpoint prezentacij ter pregledovalnik PDF datotek, KSE Truefax 2.0 za pošiljanje faks sporočil ter MIDlet Mnager za java aplikacije. Seveda pa najdemo tudi Pocket Word ter Excel, dve igri, MSN, foto album, raziskovalca, ipd.

SMS, MMS sporočila ter elektronska pošta ne prinašajo novosti. SMS sporočila so lahko dolga do 640 znakov in se seveda razdelijo v več sporočil po 160 znakov. MMS sporočila so klasična, zato jim ne bi posvečal pozornosti. Kar pa se tiče elektronske pošte, vgrajen odjemalec zadostuje svojemu osnovnemu poslanstvu, pošiljanju in prejemanju elektronske pošte ter seveda priponk. Morda je zdaj primeren trenutek, da se malo pomudim še okoli vgrajene QWERTY tipkovnice, ki se skriva pod zaslonom. Način odpiranja je marsikomu že poznan, saj je podoben, kot denimo, pri Siemensu SL55, Nokii 7650 in še pri katerem izmed mobilnih telefonov. Nekateri nad njo niso bili preveč navdušeni, saj so skeptični nad njeno uporabnostjo. Sam se nad njo nisem zmrdoval, res je, da bodo le najbolj zagrizeni nanjo spisali cel roman, a meni je za SMS ter MMS sporočila in odgovarjanje na elektronsko pošto zadostovala. Vse je pač stvar navade - več kot jo uporabljaš, prej jo vzljubiš. Morda se komu ne bo zdela uporabna, saj je razporeditev znakov malce drugačna kot na domačih tipkovnicah, in se zato vsaj na začetku malce lovimo, da najdemo ustrezen znak na njej.

Kot telefon se qtek 9090 obnese popolnoma enako kot njegov predhodnik. Torej odlično. Deluje na štirih različnih frekvenčnih območjih, kar pomeni, da je uporaben tudi izven Evrope. Slišnost je odlična, glasnost zvonenja enaka predhodniku, torej zopet odlična. Zvočnik za prostoročno telefoniranje v mirnih okoljih svoje delo prav tako opravi zelo dobro. Za ton zvonenja sprejme midi, wav ter wma datoteke. Nastavimo si lahko bližnjice za hitro klicanje, vsakemu izmed kontaktov pa lahko prilepimo slikico, ki se prikaže na zaslonu ob klicu dotičnega. Pogrešam edino možnost glasovnega klicanja. Pri vseh t.i. XDA napravah z microsoftovim operacijskim sistemom me moti, da recimo iz dnevnika klicev ne morem izbrati številke in nanjo poslati SMS sporočilo. Tako je vedno potrebno sprehajanje daleč naokoli, kar pomeni precej odvečnega pritiskanja po zaslonu.

Povezovanje z drugimi napravami je nekaj, kar qtek 9090 obvlada zelo dobro. Poleg podatkovnega povezovanja GPRS (razred B) ter možnosti infrardečega povezovanja ima vgrajen tudi bluetooth modul, ki svoje delo opravlja odlično. Recimo sinhronizacija preko bluetootha deluje odlično, brez dodatnih orodij, neprespanih noči ipd. Tudi sporazumevanje z drugimi bluetooth napravami deluje brez težav. Ne smemo pa pozabiti še WLAN-a, ki je ena izmed bistvenih novosti v primerjavi s predhodnikom. Žal sem že skoraj obupal nad to vrsto brezžičnega povezovanja, ko je v prostoru, kjer je polno različnih omrežij, ostal nem. Našel ni niti enega izmed njih. Čemu, mi je še danes uganka. Nato sem poskusil še na svojem delovnem mestu, kjer imamo prav tako brezžično omrežje. Uspešno ga je našel in se povezal z njim. Ker mi zadeva še vedno ni dala spati, sem se odločil, da preizkusim še NeoWLAN omrežje. Tega je qtek našel in se brez vseh težav povezal, promet pa je stekel. Torej smo tudi WLAN spravili v delujoče stanje. A že moje izkušnje z ipaqom 6340 niso bile blesteče, kjer sem imel precej podobne težave iz meni popolnoma neznanih razlogov.

Dlančnik je na test posodil CHS d.o.o..

Prodajalec/Uvoznik:
CHS d.o.o.
albumfotografije
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine:
oprema: Qtek
povezani članki
povezane novice
aktualno: Qtek