marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Procesor:
Texas Instruments OMAP™ 1510 168 Mhz
Pomnilnik RAM:
16MB
Pomnilnik ROM:
32MB
Zaslon:
240 x 320 pik, 16-bitni TFT
Operacijski sistem:
Win Mobile 6.0
Priklop:
USB
Teža in dimenzije:
190 gramov
Baterija:
1800 mAh Li-Ion
Za in proti

Hewlett Packard Ipaq 6340 je vsekakor zanimiv izdelek, za katerega upam, da ga ne bo prehitro povozil čas (s tem ciljam namreč na zmogljivost procesorja), nič ne bi imel proti tudi, če ne bi bilo zunanje antene. Drugače pa zelo solidna napravica, ki jo lahko priporočam vsem poslovnežem, ki potrebujejo eno napravo in ne dveh ali celo treh, ki se stalno valjajo po žepih in predalih.

Fotografije dlančnika/tablice
dlančniki/tablice
arhiv test
HP iPAQ

Telefon ali dlančnik?

HP iPAQ 6340 


HP iPAQ 6340

19.12.2004
Objavil: Aleš Tomšič

Hewlett Packard je že pred časom predstavil novo serijo priljubljenih dlančnikov iz serije Ipaq. Tokrat sem imel priložnost preizkusiti model Ipaq 6340. Gre za t. i. XDA-napravo in je v bistvu namenjena dlančniku, ki ima vgrajen še GSM modul in še kakšno dobroto.




V prodajnem paketu, ki je tudi v akcijski ponudbi pri enem izmed slovenskih mobilnih operaterjev, najdemo ipaqa, baterijo, polnilec, usnjeno torbico, USB zibko, dodatno tipkovnico, slušalke ter navodila in zgoščenko s programsko opremo.

Ipaq 6340 meri 119 x 75 x 18,7 milimetrov in tehta 190 gramov. Zunanji izgled mu, vsaj po mojem osebnem mnenju, kazi zunanja antena, ki naredi napravo še večjo in okornejšo. Škoda, da niso šli v izdelavo notranje antene, podobno kot Qtek. Sprednjo stran ipaqa krasi 3,5-palčni TFT zaslon (240 x 320 pik), ki zna prikazati 65.000 različnih barvnih odtenkov. Zaslon je kakopak občutljiv na dotik. Morda se mi je zdel na trenutke nekoliko slabo odziven, lahko pa da je šlo vse na račun nekoliko počasnejšega procesorja, ki deluje v napravi. Na levi in desni strani najdemo tipke za zmanjševanje jakosti zvonjenja in glasnosti slušalke ter za vklop snemalnika. Malce bi pograjal omenjene tipke, saj so nekoliko premalo izbočene in pretrde, vsaj med pogovorom jih je kar težko najti. Na sprednji strani je še tipka za vklop ter tri LED-diode, ki nas opozarjajo na stanje, v katerem se nahaja naprava. Ena dioda je v povezavi z GSM delom naprave, druga za bluetooth, tretja pa za Wi-Fi. Spodaj pa se nahajajo tipke za prevzem oz. končanje klica ter tipka za hitri dostop do imenika ter koledarja in pa navigacijska tipka. Ipaq 6340 podpira pomnilniške kartice Secur Digital – SD (do 1 GB) ter MMC ali pa dodatne pomnilniške kartice za SDIO naprave, reža pa se nahaja na desni strani naprave, kar je malce nenavadno, saj ima večina dlančnikov režo na zgornji strani naprave.

Marsikdo bi v poplavi raznoraznih pametnih naprav pomislil, da bo na zadnji strani odkril lečo kamere. No, sklepanje bi bilo oz. je bilo prehitro. Kamere ni, vsaj pri modelu 6340 ne, je pa pri nekaterih drugih modelih iz serije Ipaq. Morda komu to niti ni bistvena pomanjkljivost, a zakaj ne bi imeli "all in one" naprave?

In kako se ipaq 6340 obnese v praksi? Kratek odgovor bi bil "zelo dobro, vendar pa ne odlično". V dlančniku tiktaka procesor, ki ga proizvaja znano podjetje Texas Instruments in nosi oznako OMAP 1510, ki deluje na frekvenci 168 Mhz. Ja, prav ste prebrali, odmerili so mu le slabih 168 Mhz, kar je za operacijski sistem Microsoft Windows Mobile 2003 že morda nekoliko premalo, a prihranek pri hitrosti procesorja se nekoliko bolj pozna pri dodatnih aplikacijah, ki jih lahko uporabljamo danes na dlančnikih. Zadeva ni moteča, je pa opazna, sploh v primerjavi recimo z napravo, v kateri deluje 400 Mhz procesor. Upam, da zaradi tega ipaqa 6340 ne bo prehitro povozil čas oz. konkurenca. Vanj je vgrajenega 64 MB SDRAM pomnilnika ter 64 MB Flash ROM pomnilnika, od katerega je samo 55 MB dostopnih uporabniku za uporabo. Za kaj več bo potrebno poseči po dodatnih spominskih karticah.

Sam operacijski sistem ne prinaša novosti, naložena pa je programska oprema, ki dodatno omogoča nekaj več nastavitev ter udobnejše delo z napravo. Tako poleg brskalnika Internet Explorer, beležk, klasičnih iger, kalkulatorja in še česa najdemo tudi pregledovalnik PDF dokumentov ter powerpoint prezentacij, HP Zone Image, ki je nekakšen pregledovalnik slik, Ipaq Backup (omogoča izdelavo varnostne kopije na pomnilniško kartico in seveda tudi restavriranje le-te), Windows Media Player, MSN … Za kaj več bomo morali poskrbeti sami, kar pa verjetno ob poplavi raznoraznih dodatnih programčkov ne bo problem. Skoraj bi pozabil na SMS-, MMS-sporočila ter elektronsko pošto. Po vseh potrebnih nastavitvah imamo na napravi več različnih uporabniških računov. Enega za SMS sporočila, potem pa dalje odvisno od želja in potreb, koliko računov za MMS oz. elektronsko pošto potrebujemo. Odjemalec povsem zadostuje osnovnim potrebam. Pisanje sporočil in pošte nekoliko olajša priložena tipkovnica, ki se natakne na spodnji del ipaqa, vendar pa za pisanje daljših besedil ni primerna; morda bodo le najbolj zagrizeni vztrajali na njej.

Kar se tiče GSM modula, nimam pripomb, možno je celo nastavljati frekvence, na katerih deluje, in sicer za Evropo ali pa ZDA. Svoje delo opravlja zadovoljivo, nihanja pri signalu nisem opazil, me je pa zmotilo, da je zvok v slušalki precej plehek, nad nekoliko slabšo slišnostjo pa se je pritožil tudi kateri izmed sogovornikov. Tudi sama glasnost zvočnika je nekoliko slabša. Žal ali pa na srečo sem imel v času testa vzporedno na testu še qteka 9090 in recimo glasnost melodije za zvonjenje je mnogo slabša, pri enaki jakosti in isti datoteki. Mimogrede lahko omenim, da za zvonjenja sprejme datoteke tipa midi, wav ter wma. Izmed prilagoditev lastnim željam velja omeniti še možnost nastavljanja bližnjic za hitro klicanje ter dodajanje, poleg vseh ostalih podrobnosti in slikic k imenu kontakta. Še ena izmed pozitivnih plati pa so profili, in sicer jih je na voljo pet, ki so popolnoma prilagodljivi, vsakemu izmed njih lahko nastavljamo celo nastavitve osvetlitve zaslona ipd.

Kaj pa brezžično povezovanje? Poleg GPRS-a, ki je del mobilnega omrežja, ima ipaq 6340 vgrajen tudi bluetooth modul ter modul za WLAN povezovanje. Bluetooth deluje brez težav, sinhronizacija preko ActiveSnyca prav tako, in to v prvem poskusu. Samo spariti je potrebno napravi in že v naslednjih parih sekundah poletijo kontakti, elektronska pošta in vse ostalo med napravama. Nekoliko več težav sem imel pri WLAN-u, vsaj s točno določenim omrežjem, ki ga ipaq lep čas ni našel, po neprekinjenem priganjanju v iskanje pa ga je le našel in zadeva je stekla dalje brez težav. Tudi omrežja, ki jih je nekoč našel v prvem poskusu, je včasih iskal dlje časa, katerega pa celo ni našel več.

Dlančnik je na test posodil Mobitel d.d.

Prodajalec/Uvoznik:
CHS d.o.o.
albumfotografije
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine:
oprema: HP iPAQ
povezani članki
povezane novice
aktualno: HP iPAQ