marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Procesor:
400 MHz Samsung S3C 2440 processor
Pomnilnik RAM:
64MB
Pomnilnik ROM:
128MB
Zaslon:
240 x 320 pik, 16-bitni QVGA TFT
Operacijski sistem:
Win Mobile 6.0
Priklop:
USB
Teža in dimenzije:
158 gramov
Baterija:
1440 mAh Li-lon

zunanja povezavaTehnična specifikacija na strani proizvajalca
Za in proti

Napravo priporočam vsem ljubiteljem multimedije, predvsem ker jo lahko dobro izkoristimo za predvajanje mp3 datotek, znanih zapisov filmov ali pa kot za daljinski upravljalec naših naprav. Procesor je dovolj zmogljiv, vgrajenega pomnilnika je dovolj za normalno uporabo, razšriljiv s pomnilniško kartico in pa zelo dobra avtonomija baterije.

Ni pa vse tako bleščeče. Nekaj težav sem imel s samim sistemom, kjer je ob igranju filmov v windows media playerju včasih zmrznil dlančnik.

Fotografije dlančnika/tablice
Fotografirano z dlančnikom/tablico
dlančniki/tablice
arhiv test
HP iPAQ

Multimedija na dlani

HP iPAQ RX3715 


HP iPAQ RX3715

26.12.2005
Objavil: Mitja Zupančič

Dlančnik je prijetnih mer s simpatično obliko, ima 1,2 MP kamero, daljinski upravljalnik, modrozobo in Wi-Fi povezavo, kvaliteten zaslon, veliko pomnilnika in dobro baterijo – vse to so atributi, s katerimi se ponaša produkt ameriškega proizvajalca Hewlett – Packard.
Izgled dlačnika

Na zunaj dlančnik spoznamo po temno sivi in črni barvni kombinaciji ohišja iz umetne mase z nekaj kromiranimi dodatki, kot je to vse bolj v modi zadnje čase. Na sprednji strani najdemo štirismerno navigacijsko tipko s sredinskim potrditvenim gumbom. Levo in desno od te okrogle navigacijske tipke pa imamo po dva gumba z možnostjo lastne nastavitve. V izvirniku imajo gumbi od leve proti desni nasledne funkcije: skrajno levi nas popelje do multimedijskega centra, kjer si lahko ogledamo razne posnetke, slike, najdemo tudi bližnjico do NeVa control centra, kjer si nastavimo daljinski upravljalnik. Drugi z leve nas privede do programa HP Image Zone, kjer pregledujemo slike in jih lahko tudi preuredimo. Prvi gumb na desni nas odpelje do NeVo – daljinskega upravljalnika in pa zadnji gumb z desne (iTask) nam prikliče bližnjice, kjer si lahko obrnemo zaslon horizontalno/vertikalno in podobno. Na zadnji strani naprave pa najdemo vratca za baterijo in pa 1,2 MP kamero.

Na levem boku najdemo kromiran gumb, ki aktivira kamero. Na vrhu pa najdemo klasični vhod za (priložene) slušalke, razširitveno mesto za pomnilniško kartico, senzor za IR povezavo, kromiran gumb za vklop/izklop naprave in pa pero za upravljanje (stylus). Na dnu naprave pa se bohoti priključek, kjer priklopimo polnilec ali pa postavimo dlančnik v posteljico (cradle). Zraven pa še najdemo luknjico oz. reset gumb. Kaj naredi? Če vstavimo notri pero in pritisnemo gumb v luknjici, se naprava resetira oz. ponovno zažene.

S sprednje strani dlačnika se na vrhu bohotita dve lučki. Prva (oranžna ali utripajoča zelena) sveti, ko polnimo baterijo ali nas naprava opozarja na kakšen dogodek, druga (modra) pa se vklopi, ko aktiviramo Wi-Fi ali modrozobo povezavo.

Mere naprave so 114,3 x 71,2 x 16,3 mm s 154 grami teže vključno z baterijo in peresom. Naprav ni ne velika, ne majhna. Ravno pravšnjih mer z velikim 16-bitnim zaslonom, v ločljivosti 240 x 320 točk s 65.536 barvno globino. Zaslon je dobro odziven in nisem imel kakšnih večjih težav s prepoznavanjem pisave, le izbrati je potrebno pravilno prepoznavo. Prav tako nikoli nisem imel težav z klikanjem po zaslonu.

Priložena oprema v škatli: dlančnik HP iPAQ RX3715, polnilec, zobka (cradle), torbica za prenašanje dlančnika, pero, stereo slušalke, navodila, CD s programsko opremo.

Uporaba v praksi

Dlančnik se v praksi odlično izkaže, vgrajen Samsungov 400 mhz procesor je dovolj hiter za povprečnega uporabnika. Prav tako je za prvo silo dovolj 152 MB internega pomnilnika. Lahko si pa seveda dlančnik nadgradimo s SD pomnilniško kartico. Sam imam dodano Apacerjevo kartico 1 GB Hi-Speed. Sčasoma ugotovimo, da pač pomnilniška kartica ni tako hitra kot interni pomnilnik, vendar vseeno zadovolji.

Napravo lahko uporabimo tudi kot svoj predvajalnik MP3 ali WMA melodij, medij za predvajanje, WMV MPEG1, AVI in MPEG4 filmov z brezvrvično modrozobo povezavo, ki jo lahko uporabimo v navezi z mobilnikom ali računalnikom z vgrajenim modrozobim adapterjem. Prav tako zelo prav pride tudi brezvrvična Wi-Fi (WLAN 802.11b1) povezava, za popolno zabavo pa poskrbi priložena programska oprema NeVo, kjer si skonfiguriramo vse svoje daljinske upravljalnike na dlančnik zelo preprosto in učinkovito.

Mobilnik poganja operacijski sistem Windows Mobile 2003 SE za pocketPC naprave. Včasih se mi je ob gledanju filmov v media playerju zgodilo, da je naprava zmrznila in ni pomagalo drugega, kot soft reset (pero vstavimo v luknjo na dnu dlančnika in pritisnemo). Seveda je priporočljivo na vsake toliko časa narediti rezervno kopijo programov in sistema. Na precej zoprn način sem spoznal, da se popolnoma vse zbriše, če dlančnika dlje časa ne polnimo. Preostane nam, če smo imeli na računalniku shranjeno rezervno kopijo, ponovna namestitev preko iPAQ BACKUP programa in vse je tam, kjer je bilo. Isti efekt pa sproži t.i. hard reset (popolni reset naprave). Seveda ne izgubimo popolnoma vsega, izgleda pa tako, kot da bi ravnokar kupili in prižgali napravo. Ostane seveda vse, kar je bilo zapisano v pomnilniku ROM, kar pa je bilo zapisano v pomnilniku RAM (naši dodatni programi, filmi, slike, igre), pa izgine.

Omenjena 1.2 MP kamera premore 4x digitalno povečavo. Ko kamero aktiviramo, se celotni zaslon spremeni v način slikanja. Imel sem nekaj težav z zelo temno sliko. Slike pa so solidne, vendar nič pretresljivega. Pogrešal pa sem bliskavico. Slike se lahko posnamejo do ločljivosti 1280 x 960 pik, snemanje video posnetkov pa je neomejeno (omejuje ga le količina prostega pomnilnika).

Zelo pa sem bil presenečen nad zmogljivostjo baterije. Baterija je 1440 mAh Lithium-lon. Naprava ponuja tudi preprosto menjanje baterije z drugo, lahko si omislimo tudi 2880 mAh Lithium-Ion baterijo, vendar že priložena 1440 mAh je dovolj zmogljiva. Prvi dan sem se veliko igral z zadevo, nalagal in odstranjeval vse možne programe, testiral filme in na koncu dneva sem imel še vedno 50 % baterije. Če pa dlančnik bolj malo uporabljamo, oz. zadeva ni prižgana cel dan, pa bomo lahko uporabljali napravo tudi 2-3 dni. Res pohvala proizvajalcu za odlično baterijo.

Pa še nekaj besed o povezovanju

Kot sem že imenil, zadeva podpira modrozobo in brezvrvično Wi-Fi povezavo. Z uporabo modrozobe povezave sem imel nekaj težav. Uporabljam MSI-jev USB modrozobi vmesnik. Težave pa sem imel v navezi PC – dlančnik. Namestil sem si najnovejšo verzijo programa za sinhronizacijo ActiveSync, vendar presneta zadeva ni in ni hotela delovati. Težava pa je bila v prestarih modrozobih gonilnikih. Ko so bili posodobljeni, je vse delovalo brez težav, preko ActiveSync sem si sinhronizirial kontakte, koledar, zapiske, e-pošto in podobno. Prav tako, ko je bila enkrat vspostavljena povezava, sem lahko preko dlančnik surfal po internetu preko ADSL povezave.

Modrozobo povezavo sem pa uporabil še v navezi z mobilnikom. iPAQ je bil povezan z nokio 6680 in nokio 8800 v trenutku. Zadeve so se sparile in preko GPRS sem lahko pregledoval e-pošto, posurfal na internetu po najljubših straneh z novicami.

Navsezadnje sem pa zadevo še preizkusil z Wi-Fi (WLAN 802.11b) povezavo. Povezal sem se z Linksysovim routerjem. Na lastnem omrežju imam vključeno WEP enkripcijo. Na dlančniku sem tako vpisal geslo, nekaj potrebnih nastavitev in zadeva se je hitro povezala. Ko vklopimo dlančnik, Wi-Fi povezava začne delovati po nekje petih sekundah. Potem se začne hitro surfanje po internetu preko ADSL povezave. Zadeva je zelo hitra in občutek je zelo dober, kot surfanje pred računalnikom.

Prodajalec/Uvoznik:
DISS d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine:
oprema: HP iPAQ
povezani članki
povezane novice
aktualno: HP iPAQ