marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 132 minut
V pripravljenosti:
do 200 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1000 mAh)
Dimenzije:
118 x 47 x 9.8 mm
Teža:
77 g

Tip zaslona:
TFT, 262.144 barv, 176 × 220 pikslov

Notranji pomnilnik:
37 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,586 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Pozitivne lastnosti, ki krasijo Samsung SGH-Z150 so lepa oblika, tankost, lahkost ter UMTS prenos podatkov.

Proti

Mobilniku zamerim predvsem pomanjkanje reže za spominske kartice ter slabo ločljivost obeh kamer. Poleg obeh pomanjkljivosti pa me je zmotil tudi tih zvok, katerega Samsung SGH-Z150 premore.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Tanek UMTS-ovček

Samsung SGH-Z150


Samsung SGH-Z150

10.07.2007
Objavil: Sašo Mlakar

Telefon je res že precej časa na trgu, a še vedno preseneča njegova tanka oblika, še posebno, če se zavedamo, da je to UMTS telefon. Prav njegova tankost in stilna oblika mu dajeta pri nekaterih kupcih prednost pred sicer zmogljivejšimi UMTS mobilniki. Prav zato si je ta Samsung že našel privržence, kateri si ga lastijo.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 2x
efekti
nastavljanje beline
dve kameri
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
ne podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Prodajni paket in baterija

Samsung SGH-Z150 smo dobili na izposojo od Mobitela, kjer je v osnovnem paketu poleg telefona priložen še hišni polnilec, USB kabel, pašček za nošenje telefona okoli zapestja, slušalke ter CD s Samsung PC Studiem 3.0. Telefonu je priložena tudi litij ionska baterija s kapaciteto 1000mAh, ki zdrži slabe 3 dni uporabe, če telefona ponoči ne ugašate.

Izgled in drobovje

Samsung SGH-Z150 je stilno oblikovan mobilnik in meri 118 × 46,5 × 9,8 milimetra, tehta pa 86 gramov. Ima lepo zaobljene robove in izgleda kot nekakšen daljinec za televizijo. Relativno dolg, a zelo tanek in ne preveč širok ter lahek tablični mobilnik, ki je na voljo v črni barvi s kromiranimi detajli. Na sprednji strani se nahaja TFT zaslon, ki prikaže 256.000 barv in je lepo viden tudi na sončni svetlobi. Zaslon ima ločljivost 176 × 220 slikovnih točk in je velik 1,9 palca. Pod njim se nahaja tipkovnica, ki je enakomerno osvetljena z belo svetlobo in je dobro odzivna ter lepo oblikovana. Nad zaslonom najdemo kamero z ločljivostjo 640 × 480 slikovnih točk, katera je namenjena video klicem. Brez kakršnih koli težav pa jo lahko uporabljamo tudi za samoportretiranje, medtem pa nam zaslon služi kot iskalo. Na levi strani Samsunga SGH-Z150 se nahaja zgolj tipka za uravnavanje glasnosti, na desni strani pa je tipka, s katero hitreje pridemo do fotoaparata. Nad njo se nahaja reža za polnilec, slušalke in kabel za povezavo z računalnikom. Režo lahko preprosto zapremo z drsnimi vratci, ko le-te ne rabimo. Da, prav ste prebrali, ta se nahaja na desni in ne spodnji strani telefona. Torej je spodnja stran brez vsakršnih vhodov ali tipk. Na zadnji strani mobilnika najdemo pokrovček baterije in kamero z ločljivostjo 640 × 480 slikovnih točk. Telefon ima torej dve VGA kameri, nikjer pa ni omenjeno razširitveno mesto za spominske kartice, to pa zato, ker ga mobilnik žal ne premore. Torej se bomo morali zadovoljiti s 37 MB spomina, katerega nam dopušča mobilnik. Ker telefon premore predvajalnik MP3-jev, se lahko kaj hitro zgodi, da bo prostora na telefonu premalo. Poleg MP3-jev zna telefon predvajati tudi AAC zapise ter omogoča 64 kanalno polifonijo. Žal pa z njim ne moremo poslušati radia, saj ga ne omogoča. Če glasbe ne boste nalagali na telefon, potem verjetno s prostorom ne boste imeli večjih težav, kljub temu, da mobilnik omogoča tudi nalaganje javanskih aplikacij. Ko smo ravno pri glasbi, je na mestu tudi omemba zvočnika, katerega ima Samsung SGH-Z150. Ta se mi je zdel rahlo pretih, tako v prostoročnem načinu predvajanja glasbe, kakor tudi med zvonjenjem, ko me je kdo klical in sem zaradi njega imel nekaj neodgovorjenih klicev več.

Imenik, sporočila, zadnji klici

V Samsung SGH-Z150 lahko shranite do 1000 različnih kontaktov. Prostora bo torej dovolj za večino navadnih smrtnikov, sicer pa imenik telefona ni nič posebnega niti v pozitivnem niti v negativnem smislu. Ta mobilni telefon si zapomni zadnjih 20 neodgovorjenih, 20 prejetih in 20 klicanih številk. Poleg SMS sporočil pa se razume tudi s sporočili MMS, sporazumevati pa se zna tudi preko e-pošte. Žal ta Samsung še nima naloženega Picsel Viewerja, s katerim bi lahko pregledovali Word, Excel ali Powerpoint priponke.

Kamera

Pravzaprav kameri! Kameri sta namreč dve, saj je Z150 UMTS mobilnik. Obe kameri imata VGA ločljivost, torej sta zmožni zajemati slike v kvaliteti 640 × 480 slikovnih točk, kar ni prav nič posebnega. Z mobilnikom lahko snemate tudi video posnetke v MPEG4 formatu, omejeni pa so na 60 minut dolžine. Približevanje slike med slikanjem z najvišjo ločljivostjo odpade, drugače pa kameri premoreta dvakratno povečavo. Tudi druge funkcije kamer niso nič posebnega.

Povezljivost

Telefon omogoča povezovanje z računalnikom preko USB 1.1 standarda, žal pa ga računalnik ne prepozna kot prenosni disk, temveč je zanj potrebno naložiti programsko opremo. Največja odlika, ki jo poleg lepote ta mobilnik premore, pa je UMTS. Z mobilnikom lahko obiskujete spletne strani preko WAP-a. Z zunanjim svetom se zna povezati tudi preko standarda Bluetooth, na njem pa zaman iščemo IR povezljivost.

Zaključek

Samsung SGH-Z150 je eden izmed tanjših tabličnih mobilnikov na trgu, poleg tega pa premore tudi UMTS. Zaradi teh dveh prednosti in razumne cene zna Samsung pridobiti še nekaj kupcev. Žal pa telefon ne premore dobre kamere, največja zamera pa gre na račun tega, da nima možnosti razširitve spomina s spominskimi karticami in je tako slabše uporaben tudi predvajalnik glasbe, saj ga ne moremo izkoristiti v pravi meri.

Posodil na test:
Mobitel d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Cena na dan testa:
304,21 € (72.900,90 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki