marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3,5 ur
V pripravljenosti:
200 ur
Tip baterije:
Li-Ion (800 mAh)
Dimenzije:
99 x 52 x 14,9 mm
Teža:
97g

Tip zaslona:
TFT 256.000 240 x 320 točk
Zunanji zaslon:
TFT 96.000 barv 96x96 točk

Notranji pomnilnik:
138 Mb
Za

tankost, fotoaparat, bluetooth, umts, prijazen uporabniku, super zaslon

Proti

premalo spomina, brez možnosti razširitve spomina , slušalke, sinhronizacija in polnjenje vse na en vhod

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Tanki prefinjenež

Samsung SGH-Z510


Samsung SGH-Z510

10.04.2007
Objavil: Klemen Sterle

Samsung SGH Z510 je na prvi pogled zelo zelo podoben oblikovno isti Motoroli V3. Komaj pogled od blizu nam razodeneta, da ne gre za isti model. Mogoče bo kdo užaljen, ampak dejansko nisem le jaz najprej pomislil: “o, pogej a ni to isto kot una motorola?”ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,3 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
efekti
nastavljanje beline
vgrajena bliskavica
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Kljub podobni obliki, pa je v sami notranjosti povsem drugačen, tako po izgledu gumbov kot tudi možnostih dela s samim telefonom.
Pa si poglejmo....

V pričakovanju

Dobim škatlo. Preseneti me njena tankost. Mogoče se že sklada s produktom. Vsekakor je že škatla sama vredna ogleda telefona, saj ni zapakirana zgolj v karton ampak je škatla precej lična. Notri se skriva naš telefon, polnilec, slušalke, USB kabel, navodila ter zgoščenka za uspešno sinhroniziranje z računalnikom. Telefon je res super tanek, kot nam ga že poprej oglašuje Samsung. Je preklopni tip mobitela. Njegove mere so 99 x 52 x 14.9 mm in tehta 97g. Skrajno zgoraj ima kamero, ki se lahko zavrti skorajda okrog svoje osi. Na levi strani imamo primarno namenjena gumba za povečanje in zmanjševanje glasnosti. Na sami vrhnji površini zunanji zaslon in pa fleš, ter tudi krmilniki za predvajalnik multimedije. Gumbi sami sploh ne izstopajo ven in so dobro odzivni. Na levi imamo vtič za slušalke in pa polnilec, ki imata oba enak vhod, ter gumb za vklop fotoaparata ter delo z njim. Noben gumb posebej ne izstopa, vse je pokorjeno minimalnemu izstopanju in tankosti.
Telefon ima 2 zaslona. Oba sta tipa TFT, notranji 256.000 barvni z ločljivostjo 240 x 320 točk, zunanji pa ima zmožnost prikazati do 65.000 barv pri ločljivosti 96 x 96 točk.
Ko telefon odpremo imamo med obema deloma nastavljeno kamero, ki jo, kot sem že omenil lahko vrtimo proti nam ali od nas. Zgornji del izključno zaseda ekran, spodnji del pa tipkovnica, ki je podobna motorolini po tankosti, vendar so gumbi funkcijsko drugače razporejeni. Sploh gumb za brisanje. Kot pri večini sodobnih telefonov imamo tudi tu pet smerno krmilno tipko, funkcijske gumbe, ter številčnico.
Baterija je standardna, in sicer Li-Ion 800 mAh. Uradni podatki so da telefon zdrži približno 200 ur v pripravljenosti in zdrži le poltretjo uro pogovorov. Precej slab podatek za moč baterije. Tudi realno zdrži toliko kot obljublja Samsung, vse pa je kot vedno omejeno z uporabo samega aparata.
Aparat deluje v omrežjih UMTS / GSM 900 / GSM 1800 / GSM 1900 .

Končno prižgan

Takoj se poženem v menije. Ima lepe in prepoznavne ikone. Ko odpiramo menije se nam pri dolgem imenu ne odpre vse, ampak se zapis pelje od začetka do konca in spet nazaj. Kar je se dodatno vzpodbudno in zanimivo je da nam meni pokaže trenutno nastavitev in da lahko po menijih brskamo kar s številkami. Z malo vaje ste lahko kaj kmalu mojster menijev in to v zelo hitrem načinu.
Ko se malce poigram z meniji, se odpravim nazaj na zaslon, ki je ravno v redu velik, da lahko vidimo vse stvari pregledno. Na njem ze kot v navadi podatki o stanju telefona in storitev.

Akcija!!!!

Telefon sam po sebi ni presenetljiva stvar. Spomina ima sicer le 138 Mb, s čimer smo pirkrajšani za poslušanje večje količine glasbe na našem mobilniku. Raje skoraj nic. Razširitvenega mesta za spominsko kartico ni. Zvok ki ga oddaja telefon je zelo v redu, prav tako pa so dobre tudi slušalke. Glasbeni predvajalnik je zasnovan lepo in pregledno, ter ga enostavno upravljamo ali s pet smerno tipko ali pa z gumbi na sami površini telefona. Podpira MP3/AAC/AAC++/e-AAC/WMA standarde. Vse kar je povezano s spominom lahko pregledujemo na več mestih in zelo pregledno.
Lahko pišemo sms-e, mms-e in upravljamo z e-pošto. Kar je pohvalno je, da število sms-ov ni omejeno na 20 ali 30 ampak jih imamo lahko shranjenih tudi do 200. Telefonski imenik je omejen na 1000 vnosov plus kar lahko shranimo na SIM kartico. Ozaljšamo pa ga lahko s sliko klicočega in osebno melodijo.
Telefon ima tudi svoj brskalnik, po katerem lahko brskamo bodisi z gprs ali UMTS signalom. Lahko pa koristimo tudi modrozobo povezavo, ter USB povezavo za sinhronizacijo z računalnikom. Tu velja omeniti, da je programček, ki nam ga da Samsung za sinhronizacijo zelo všečen in prijazen za uporabnika. Osebno me je zelo navdušil, saj si ne polomimo zob pri njem tako kot pri katerih drugih..
Telefon ima na voljo se kalkulator, budilko, pretvornik, slovar T9, podporo, Javi, organizatorja, koledar, za zabavo pa poskrbi se nabor igric.
Fotoaparat se mi zdi tudi svetla točka tega telefona, saj naredi res lepe slike ter videoposnetke. Da se jo tudi vrtet in poljubno nastavit njeno lego. Kljub le 1.3 megatočkovni kameri lahko z njo slikamo v ločljivosti do 1280x1024 točk, kar je res užitek pogledat. Zraven pa lahko uporabimo se kakšnega od možnih dodatnih efektov in nastavitev, s katerimi spremenimo tip, barvo, kakovost oz ločljivost posnetka.Kamera sama služi tudi za snemanje video posnetkov, ter kot se za telefon, ki podpira UMTS, za videotelefonijo. Žalostno je samo to, da kljub dobri kvaliteti posnetkov le-teh ne moremo imeti prevec na telefonu, saj nam hitro zmanjka prostora.

Za konec...

bi telefon vsekakor priporočil, ker je kljub temu, da ni iz višjega razreda zelo dober. Edina večja napaka, ki jo na njem vidim je to, da se ne da razširit spomina, kar je za današnje mobilnike že skoraj nujna stvar. Če želimo malce bolj uporabljati kamero in pa kak predvajalnik glasbe seveda. Kdo bi mu tudi očital posnemanje Motorole, vendar to misel hitro preženemo,ko telefon malo bolj primemo v roko in ga začnemo uporabljati. Osebno v tem dvoboju Samsung zmaga na celi črti.

Posodil na test:
Mobitel d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Cena na dan testa:
487,86 € (116.911,00 SIT)
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki