marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3,7 ure
V pripravljenosti:
do 320 ur
Tip baterije:
Li-Ion (950 mAh)
Dimenzije:
96,7 x 47,8 x 18,8 mm
Teža:
107 gramov

Zunanji zaslon:
240 x 320 pik, do 262.144 barv

Notranji pomnilnik:
30 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,60 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Mobilnik je praktično brezhiben tako s strani designa, kot drsnega mehanizma, ki s svojo kompaktno izdelavo daje pravi občutek kvalitete. Pri zaslonu sta v ospredju predvsem dobra ločljivost in zelo oster prikaz slike, svoj plus pa mobilniku dodaja tudi konektor za priklop polnilnika, USB kabla in slušalk, ki je pred zunanjimi vplivi dobro zaščiten z drsnimi vratci. Po drugi strani nekoliko razočara slabša kvaliteta zvoka med pogovorom in priložene slušalke, ki niso ravno najbolj kvalitetne. Možnosti priklopa lastnih slušalk mobilnik ne omogoča

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Lep in hiter

Samsung SGH-Z400


Samsung SGH-Z400

15.05.2007
Objavil: Gregor Grošelj

Večina mobilnikov, ki podpirajo tudi 3G omrežje zaradi povečane funkcionalnosti, prisotnosti dveh kamer in sofisticirane tehnologije že po teži in konkretnih merah ohišja izstopa iz povprečja. Težko bi verjeli, da je lahko tudi UMTS mobilnik majhen, kompakten in eleganten, toda Samsung SGH-Z400 je pravi dokaz za to.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje osvetlitve
dve kameri
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Vsebina osnovnega paketa

V njem poleg gsm aparata, omrežnega polnilnika in baterije najdemo še USB povezovalni kabel, stereo slušalke z mikrofonom za poslušanje glasbe in prostoročno telefoniranje, CD s programsko opremo, ter navodila za uporabo.

Izgled in rokovanje

Samsungu s strani dizajna ne gre oporekati, saj si je na področju preklopnih in drsnih mobilnikov ustvaril močan renome. In tudi model z oznako SGH-Z400 to nedvomno dokazuje. Ohišje mobilnika je kakovostno izdelano in na otip deluje kompaktno, kar lahko rečem tudi za drsni mehanizem in vzmet, ki se pri odpiranju in zapiranju odzivata z ravno pravšnjo mero in dajeta občutek kvalitetne izdelave. Tipke numerične tipkovnice delujejo kvalitetno in so dobro odzivne, razmak med spodnjim robom drsnega ohišja in prvo vrsto tipk numerične tipkovnice pa je dovolj velik, da vpisovanje številk in tipkanje sporočil predstavlja udobno opravilo. Poleg numerične tipkovnice, ter večsmernih navigacijskih in potrditvene tipke (ki je nekoliko manj izrazita in občasno povzroča nekaj težav) na bočnih delih mobilnika najdemo še tipki za uravnjavanje jakosti, fotoaparat in tipko za hitri dostop do bližnjic. Zaslon se lahko pohvali z zelo ostro in kakovostno sliko, poleg tega je zmožen prikaza 262.144 barvnih odtenkov v ločljivosti 240 x 320 pik. Animirani meniji so zelo lepo izdelani, se pa ne morejo ravno pohvaliti z bliskovito hitrostjo med prehodi. Omeniti velja še en bonbonček, ki je že nekako tipičen za Samsungove mobilnike – ko ročno vpisujemo telefonsko številko se na zaslonu izrisujejo velike in pisane številke, kar nima samo pozitivnega estetskega učinka, temveč bo v pomoč tudi tistim uporabnikom ki nekoliko slabše vidijo.

Konektor za priklop slušalk, polnilnika ali USB kabla je lociran na desnem boku mobilnika in je pred zunanjimi vplivi primerno zaščiten z drsnimi vratci.

Uporabnost mobilnika pred, med in po pogovoru ...

Če se mobilnik lahko pohvali z oblikovno brezhibnostjo in kvalitetno izdelavo, pa pokaže svoje hibe na drugem področju. Zmotila me je predvsem kvaliteta zvoka med pogovorom, ki je zelo nihala. V nekaterih primerih je bil glas sogovornika slabo razločen in nerazumljiv. Težava se je pojavljala predvsem med hkratnim govorjenjem, kjer je prihajalo do manjših prekinitev sogovornikovega glasu, kot da gre za nihanja signala, čeprav je indikator prikazoval brezhiben signal. Obstaja možnost, da je težavo povzročal samo tesni model, sem pa na podoben problem nihanja kvalitete zvoka naletel tudi že na nekaterih drugih Samsungovih modelih mobilnikov.

Mobilnik že vsebuje 30 MB notranjega pomnilnika, kot glasbeni predvajalnik pa mobilnik podpira tudi pomnilniške kartice tipa Micro SD (kompletu kartica ni priložena), pri tem pa za izmenjavo medijev ni potrebno odpirati mobilnika, saj je reža neposredno dostopna (hot swap). Tako v pomnilnik telefona, kot na kartico lahko naložimo različne večpredstavnostne datoteke v formatih MP3, MP4, WAV, WMA, MIDI (64-kanalna polifonija) in AAC. Omenjene datoteke lahko predvajamo s pomočjo vgrajenega predvajalnika glasbe. Osnovne funkcije predvajalnika lahko uporabljamo tudi pri zaklenjeni tipkovnici, tako da so stranske tipke za uravnavanje glasnosti vedno aktivne. Priložene slušalke bodo morda zadovoljile nezahtevnega poslušalca, vendar jim zmanjkuje moči predvsem pri globokih tonih. Slabša stran je tudi ta, da predvajalnik ne vsebuje izenačevalnika zvoka.

Vgrajena Li-Ion baterija s kapaciteto 950 mAh kljub požrešnemu delu v UMTS omrežju svoje delo opravlja kar zanesljivo. To pomeni, da ob povprečnem telefoniranju, pošiljanju kratkih sporočil, zajemanju fotografij in krajši uporabi videotelefonije svoj tempo drži dobre 3 dni. Baterijo lahko poleg omrežnega polnilca napajamo tudi preko USB kabla, vendar nam tovrstno nadomestilo krepko podaljša čas polnjenja.

Nastavitve vibriranja so pri Samsungu vedno veljale za nekaj samosvojega, saj večina mobilnikov ni omogočala hkratnega zvonjenja in vibriranja. SGH-Z400 omogoča več nastavitev, ki pokrivajo praktično vse zahteve. Na voljo imamo samo vibriranje, sočasno vibriranje in zvonjenje, vibriranje in naraščajoče zvonjenja ali oboje hkrati.

Mobilnik nam poleg glasbenega in videopredvajalnika ponuja tudi standardne pripomočke. Tako v menijih najdemo naslednje programe: alarm, koledar, kalkulator, svetovna ura in pretvornik enot/valut. Telefon lahko uporabimo kot diktafon, kjer je snemanje omejeno na čas v intervalih od 1 do 5 ali 60 minut. Mobilnik vsebuje tudi pregledovalnik dokumentov, ki omogoča pregled shranjenih priponk sporočil elektronske pošte. Pregledovalnik podpira formate Word, Excell, Powerpoint, PDF in HTML dokumentov. Za kratkočasenje sta naloženi dve 3D igri - Power Inline (rolanje) in The Last Age (3d streljanje z roboti), podpora Javi pa omogoča tudi nalaganje poljubnih programov.

Imenik in sporočanje …

Imenik vsebuje že znane lastnosti. Tako lahko posameznemu stiku dodamo sliko, izbrano melodijo, ga dodamo v skupino ali dopišemo raznovrstne informacije o osebi. Imenik omogoča shranjevanje do 1000 različnih kontaktov.

Sporočanje vključuje elemente kot so podpora SMS (do 200 sporočil), EMS in MMS sporočilom, na voljo pa je tudi uporaba več e-poštnih predalov preko POP3, IMAP in SMTP protokola.

Fotoaparat in videotelefonija

SGH-Z400 vsebuje dva objektiva. Na sprednjem delu ohišja je nad zaslonom vgrajena VGA kamera, ki je namenjena predvsem videotelefoniranju. Za zajemanje kvalitetnejših fotografij bodo uporabniki praviloma raje uporabili 2MP kamero na zadnjem delu ohišja. Fotografiramo lahko le pri odprtem telefonu. Leča je namreč postavljena tako, da jo pri poklopljenem ohišju zakriva zadnji del mobilnika in s tem omogoča tudi obstojnost leče na daljši rok, saj je tako manj izpostavljena negativnim zunanjim vplivom. Kvaliteta fotografij je izjemno dobra glede na najvišjo ločljivost 1600 x 1200 pik in dejstvo, da fotoaparat nima mehanizma samodejnega ostrenja. Pri zajemanju fotografij se SGH-Z400 res lahko pohvali s široko paleto barv , odsotnostjo barvnega šuma pri dobrih svetlobnih pogojih in predvsem ostrim prikazom podrobnosti in robov. Izbira ločljivosti je pestra saj lahko izbiramo med formati zajema 176 x 144, 320 x 240, 640 x 480, 800 x 600, 1024 x 768, 1280 x 960 in 1600 x 1200 pik.

Pri zajemu viodeposnetkov lahko izbiramo omejitev velikosti posnetka za pošiljanje preko MMS (cca. 15 sekund ali 285 kb) in normalni zajem z omejitvijo do 60 minut na posnetek. Na izbiro sta ločljivosti 176 x 144 in 128 x 96 pik.

Med uporabo videotelefonije nam bočni gumb fotoaparata omogoča hiter preklop med prikazom obeh objektivov. Na izbiro pa so tudi dodatne nastavitve za prikaz ali izklop lastne in sogovornikove slike tako pred, kot tudi med pogovorom.

Povezljivost

Pri povezovanju z ostalimi napravami lahko uporabimo vgrajeni bluetooth vmesnik, za povezovanje z računalnikom in sinhronizacijo pa nam bo pomagal priloženi USB kabel. Pretok podatkov je dokaj počasen, saj mobilnik uporablja še standard 1.1. Za dostop do HTML/xHTML in WAP vsebin je na voljo internetni brskalnik Netfront, izmenjava podatkov pa poteka preko protokolov GPRS, EDGE ali UMTS.

Posodil na test:
Mobitel d.d.
Cena na dan testa:
488,00 € (116.945,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki