marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
214 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1000 mAh)
Dimenzije:
95 x 50 x 26 m
Teža:
132 g

Tip zaslona:
TFT, 176x192 pik, 262.144 barv
Zunanji zaslon:
TFT, 94 x 64 pik, 65.536 barv

Notranji pomnilnik:
14 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,699 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Ohišje mobilnika deluje robustno, zelo uporabna je tudi vrtljiva kamera in hitro uravnavanje orientacije prikaza slike s pomočjo stranskih gumbov, glavni adut pa predstavlja priložena dodatna opremo, ki vključuje slušalke in mikrofon za prostoročno telefoniranje, podatkovni USB kabel, programsko opremo, polnilec in dodatno baterijo.

Proti

Telefon ne vsebuje menija v slovenskem jeziku, zaradi velikosti ohišja zunanja antena predstavlja zelo moteč element, pri pretoku podatkov pa smo omejeni na USB kabel, ker mobilnik ne vsebuje brezžičnega IR ali bluetooth vmesnika. Kljub zunanji anteni na določenih mestih prihaja do izgube UMTS signala, kar povzroča občasno nedosegljivost v omrežju.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Multifunkcionalen

Samsung SGH-Z105U


Samsung SGH-Z105U

23.11.2004
Objavil: Gregor Grošelj

Samsung velja za pionirja v izdelavi preklopnih mobilnih telefonov in svojo tradicijo se je sedaj odločil nadaljevati tudi pri mobilnikih, ki podpirajo omrežje tretje generacije. UMTS mobilnik SGH-Z105U ne velja ravno za najmanjšega in tudi ne najlažjega v primerjavi z običajnimi preklopnimi GSM mobilniki, vendar se po zaslugi priložene dodatne opreme zelo dobro znajde med obstoječimi UMTS sovrstnikine podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: -/ni podatka
nočni način
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
ne podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Ker je bil Samsung moj prvi testni UMTS mobilnik, sem ob prvem srečanju nanj gledal nekoliko bolj kritično, predvsem zaradi malo večje ploščate zunanje antene in velikosti ohišja. Začetni slab vtis pa se je po primerjanju z ostalimi mobilniki hitro popravil, saj SGH-Z105U tako po funkcionalnosti, kot tudi obliki ne zaostaja za današnjimi UMTS telefoni. Ohišje je izdelano kvalitetno in deluje dovolj robustno, tudi tipkovnica je v celoti dobro odzivna za pisanje sporočil in enakomerno osvetljena. Prikazovanju opozoril in vsebin sta namenjena dva zaslona, zunanji z ločljivostjo 96 x 64 točk in 65,.36 barvnimi odtenki prikazuje zgolj osnovne informacije o prejetih sporočilih, zgrešenih klicih, stanju baterije in moči signala, medtem ko je notranji zaslon zmogljivejši in zmožen prikaza 262.144 barv v ločljivosti 176 x 192 točk. Vidljivost na sočni svetlobi je povprečna, vendar zadovoljiva.

Izbiramo lahko med ročnim in samodejnim preklopom med UMTS in GSM signalom, s čimer pri slednjem mobilnik samodejno izbere omrežje glede na jakost signala. Čeprav je pokritost signala 3G omrežja že kar dobro razširjena, se je nekajkrat zgodilo, da pri izbranem omrežju telefon ni bil dosegljiv, čeprav je indikator prikazoval običajno jakost signala.

Zvok je med običajnim pogovorom nekoliko zadušen in ni najbolj kvaliteten. Sogovornika v zelo hrupnem okolju ne slišimo najbolje tudi ob najvišje nastavljeni jakosti. Med običajnim pogovorom tudi ni možnosti za vklop zunanjega zvočnika, čeprav je omenjena funkcija že v osnovi vključena pri opravljanju videoklica.
Mobilnik poleg običajne tipkovnice vsebuje tudi dodatne funkcijske tipke na obeh straneh ohišja. Levi stranski tipki se izkažeta za zelo uporabni pri nastavitvi jakosti in upravljanju kamere pri videotelefoniji, desna stranska tipka pa je namenjena izključno prekinitvi klica, kadar je ohišje telefona poklopljeno, vsebovala pa bi lahko še kakšno dodatno funkcijo. Omeniti velja še posebno menijsko tipko za hitri dostop do bližnjic, kar omogoča dostop do nekaterih funkcij (pregled sporočil, opravljanje klica in dostop do interneta) brez prekinitve aktivne aplikacije.

Kljub nekaterim omenjenim težavam pri Samsungu niso skoparili z dodatki in tako so mobilniku priložili tudi slušalke z mikrofonom za prostoročno telefoniranje, USB kabel za povezavo z osebnim računalnikom, programsko opremo in še posebnost – dodatno baterijo in polnilec. Dodatna Li-Ion baterija s kapaciteto 1300 mAh služi kot zlata rezerva, je pa v osnovi debelejša, kar že tako robusten mobilnik naredi še širši in nekoliko težji, vendar tovrstne napake opraviči velika zmogljivost. Pohvaliti velja že osnovno 1000 mAh baterijo, s katero je SGH-Z105U zdržal dobre tri dni preizkušanja vključno s telefoniranjem, obsežnim fotografiranjem (čez 60 posnetkov), prenašanjem videoposnetkov in uporabo videotelefonije.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V pomnilnik telefona lahko shranimo do 1000 kontaktov, vsakemu pa lahko določimo še dodatna polja z imenom, skupino, poštnim in elektronskim naslovom, naslovom domače strani in beležko (do 100 znakov). Dodatne nastavitve vsakemu kontaktu omogočajo tudi dodajanje slike, ter izbrano melodijo zvonjenja in zvok ob prejemu sporočila. Izbranim kontaktom, s katerimi pogosteje komuniciramo preko videotelefonije, pa lahko dodamo tudi privzeto oznako videocall (videoklic). Kljub marsikateri uporabni funkciji bo marsikdo pogrešal možnost govornega klicanja in govornih ukazov, ker navedenih možnosti Samsung Z105U ne vsebuje.

Sporočila

Meni Sporočila omogoča izbiro sestavljanja in pregledovanj kratkih (SMS) in večpredstavnostnih (MMS) sporočil, kot tudi upravljanje z elektronsko pošto. Shranimo lahko največ 50 kratkih SMS sporočil, shranjevanje MMS sporočil in poštni predal za elektronska sporočila pa sta omejena izključno z notranjim pomnilnikom (14 MB).
Sestavljanje MMS sporočil je razdeljeno na dva dela. Prvi omogoča izbiro ozadja, ter obliko in velikosti pisave, priložimo pa lahko fotografije, video posnetke in zvoke. Drugi način sicer ne omogoča dodatnega oblikovanja besedila, priročna pa je možnost prilaganja datotek poljubnega formata. Velikost poslanih MMS sporočil je omejena le s strani mobilnega operaterja.

Pri pisanju sporočil lahko uporabimo tudi sistem za predvidevanje vnosa T9, ki vsebuje slovar za kar nekaj jezikov, žal pa med njimi ni slovenskega jezika, kar opazimo tudi v menijih.

Odjemalec elektronske pošte podpira protokola POP3 in SMTP. Nastavimo lahko tri neodvisne poštne račune, pri katerih se vsa pošta steka v skupno mapo Inbox. Odjemalec omogoča tudi prenos in pošiljanje poljubnih pripetih datotek.

Seznami klicev, števci...

Telefon beleži do 10 neodgovorjenih, prejetih in klicanih številk, celoten seznam pa je na voljo še v ločenem meniju, ki beleži tudi zaporedne ponavljajoče klice. Preko števcev podatkov si lahko ogledamo količino prejetih in oddanih podatkov v KB, na voljo pa je tudi časovni pregled dohodnih in odhodnih govornih ali video klicev.
Preko preglednega vmesnika si uporabnik lahko ogleda tudi stanje prostega in zasedenega pomnilnika za sporočila, zasedenost imenika v telefonu in SIM kartici, ter ločen pregled med elementi (slike, videoposnetki, glasba, zvočni posnetki in ostale datoteke).

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Samsung se je v tokratni model SGH-Z105U končno odločil dodati tudi funkcijo nastavljivih profilov, kar bo marsikomu olajšalo zamudno nastavljanje jakosti zvonjenja in vklapljanja vibriranja. Izbiramo lahko med štirimi profili (Normal, Meeting, Car in Outdoor), ki omogočajo še ročno izbiro melodije zvonjenja in prejema sporočil ter vklopa vibriranja.

Telefon že vsebuje 38 prednaloženih melodij zvonjenja, ki so kompresirane v formatu MMF. Obsežen pomnilnik omogoča tudi nalaganje polifoničnih melodij v formatu MIDI, vendar te ne smejo presegati informacij za več kot 40 inštrumentov, kolikor jih vgrajeni predvajalnik tudi podpira.

Na zaslonu mobilnika lahko pregledujemo slike v formatih JPEG, GIF, AGIF, WBMP, BMP in PNG. Vsako od slik je možno izbrati kot ozadje in ohranjevalnik zaslona, za prikazovanje na zunanjem manjšem zaslonu pa lahko uporabimo tudi urejevalnik, s katerim fotografijo s pomočjo okvirja nastavimo na izbrano velikost.

Fotografiranje in video

Pri vgradnji fotoaparata so se tudi pri Samsungu odločili za preprosto rešitev z vrtljivo kamero, ki je nameščena na levi strani ohišja. Ta omogoča zajemanje fotografij z ločljivostjo 640 x 480 točk, kjer lahko izbiramo med kvaliteto kompresije posnetkov (low, normal, fine in super fine) in med različnimi svetlobnimi učinki (normal, sephia, mono in night). Fotografije lahko zajemamo tudi s pomočjo samosprožilca, kateremu lahko določimo poljubno časovno nastavitev. Poleg fotografij kamera omogoča tudi zajemanje videoposnetkov v formatu 3gp, ki pa so časovno omejeni na 30 sekund. Ločljivost videoposnetkov je fiksna (176 x 144 točk), izbiramo pa lahko različne možnosti kvalitete zajemanja (very low, normal, high in very high).

Videoklic

Pomembnejšo lastnost UMTS omrežja zaradi zmogljive in hitre pretočnosti podatkov vsekakor predstavlja možnost uporabe video vsebin. Vgrajena vrtljiva kamera tudi pri samsungovem mobilniku omogoča enostavno opravljanje videoklicev. V nastavitvah lahko nastavljamo različne načine kvalitete prikaza (najvišja kvaliteta, običajna kvaliteta, hitro premikanje), vendar se je v praksi izkazalo, da pri videotelefoniji ni priporočljivo izvajati hitrih premikov, ker vgrajena kamera ne zmore slediti hitrim spremembam. Pri mirnejši roki in običajnem pogovoru pa sta se tako kamera, kot tudi zaslon izkazala za zelo solidna. Poleg navedenih funkcij nastavitve videotelefonije omogočajo tudi istočasni prikaz sogovornikove, ter lastne slike (PiP - Picture In Picture), vendar je potrebno upoštevati dejstvo, da nas pri tej funkciji sogovornik na svojem mobilniku ne vidi.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi)

Mobilnik vsebuje obsežen organizator, ki omogoča mesečni pregled koledarja, pregled po posameznih dnevih, beleženje urnika, obletnic, opravil in dodatnih zapiskov. Samsung omogoča tudi pestro izbiro alarmov, kjer so na izbiro tri neodvisne nastavitve za izbiro opozarjanja brez ponovitve, dnevno opozarjanje in alarm. Za bujenje lahko uporabimo poljubno naloženo melodijo, alarm pa omogoča celoten izbor ponovitev opozarjanja (dnevno, dnevno brez vikendov, dnevno brez nedelj, ter brez ponovitve). Za tiste, ki ponoči svoj mobilnik ugašate, velja še opozorilo, da je pri samsungovih modelih mobilnikov potrebno vključiti funkcijo "Auto switch On", kajti v nasprotnem primeru alarm ne bo vklopil ugasnjenega mobilnika.

Poleg alarma v meniju aplikacije najdemo tudi druge uporabne pripomočke kot so kalkulator, pretvornik merskih enot in valut, svetovni čas, diktafon (zapisovanje do 5 minut zvočnega posnetka), video predvajalnik (podpora formatom mp4, amr in 3gp), snemalnik videoposnetkov in fotoaparat.

SGH-Z105U ni vseboval nobene predhodno naložene igre, vendar telefon podpira nalaganje Java MIDP 2.0. aplikacij, tako da želene igre in pripomočke lahko naložimo tudi preko spleta ali osebnega računalnika.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Podatke lahko prenašamo s pomočjo GPRSja razreda 10 (4 + 1/3 + 2) ali omrežja UMTS, ki nam omogoča prenos podatkov s hitrostjo do 384 kb/s. Za brskanje po spletu skrbi vgrajeni brskalnik s podporo protokolu WAP 2.0. Uporabe tehnlogij Bluetooth in IR pri Samsungu niso načrtovali, so pa priložili USB podatkovni kabel in pripadajočo programsko opremo, ki omogoča prenašanje večpredstavnostnih datotek med osebnim računalnikom in mobilnikom. Vgrajeni modem v navezi s programsko opremo v praksi omogoča pretok podatkov do 384 kb/s pri prejemanju in do 64 kb/s pri oddajanju podatkov.

Telefon je na test posodilo podjetje Mobitel d.d.

Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki