marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
Do 3 ure
V pripravljenosti:
Do 250 ur
Tip baterije:
Li-Ion (800 mAh)
Dimenzije:
88 x 44 x 19 mm
Teža:
80 g

Tip zaslona:
TFT, 65.000 barv, 128 × 160 točk
Zunanji zaslon:
Enobarvni, 96 × 96 točk

Notranji pomnilnik:
23,5 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,801 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Pozitivne lastnosti Samsunga SGH-X680 so predvsem všečna in minimalistična oblika z malo tipkami ob straneh telefona, enostaven uporabniški vmesnik ter na zaslonu na veliko izpisane številke. Poleg tega pa ima vgrajen tudi Bluetooth ter omogoča EDGE povezavo.

Proti

Telefonu pravzaprav ne morem kaj dosti zameriti, saj je ponudil točno to, kar sem od njega pričakoval. Lahko bi imel kakšno funkcijo več, malo boljši notranji zaslon in fotoaparat ter režo za spominske kartice, toda to so že lastnosti večjih in dražjih bratov, mar ne?

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Minimalističen stil

Samsung SGH-X680


Samsung SGH-X680

12.07.2007
Objavil: Sašo Mlakar

Samsung SGH-X680 je preprost preklopni telefon, ki ne pretirava z nasičenostjo tipk, to pa mu daje poseben pridih elegantnosti. Kljub vsemu je preprost za uporabo, lep in funkcionalen. Njegovi kupci bodo predvsem mlajši ljudje, ki želijo všečen mobilnik, namenjen predvsem za osnovno uporabo, torej za komuniciranje.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 2x
efekti
okvirji
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
ne podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Osnovni paket in baterija

Osnovnemu paketu je poleg telefona priloženo bore malo, kar pa je nekaj povsem običajne za segment, v katerega mobilnik spada. Ob telefonu se namreč v škatli nahaja zgolj baterija, hišni polnilec in navodila za uporabo telefona. Priložena baterija je iz litijevih ionov in je 800 mAh, kar v praksi pomeni, da telefon ohranja pri življenju okoli 3 dni, potem pa ga moramo vključiti na polnilec za približno 2 uri in baterija bo zopet polna.

Izgled

Na test smo prejeli Silver Gray barvno kombinacijo telefona, ki se lepo prilega tako moškemu, kakor tudi ženskemu stilu. Samsung X680 štejem med majhne preklopne telefone, saj meri 88 × 44 × 19,5 milimetrov, težak pa je 79 gramov. Ko je telefon zaprt, vidimo na sprednji strani lakirano črno površino, obrobljeno s sivo mat plastiko. Lakirana površina sicer lepo izgleda, a se na njej žal pozna prav vsak prstni odtis. V sredini se nahaja sivinski zaslon tipa STN, katerega se s pritiskom na stranske tipke ne da osvetliti, sicer pa se dobro vidi nanj tudi, ko ni osvetljen. V diagonalo meri 1,8 palca in ima ločljivost 96 × 96 točk. Nad zaslonom najdemo še fotoaparat mobilnika, ki zmore posneti slike v VGA kvaliteti. Na zadnji strani Samsunga SGH-X680 se nahaja le pokrovček baterije. Na levi strani mobilnika se nahaja tipka za uravnavanje glasnosti, nad njo pa se pod plastičnim pokrovčkom skriva tudi vhod za slušalke. Na desni strani Samsunga SGH-X680 najdemo samo tipko katera nas hitreje pripelje do fotoaparata. Spodaj najdemo režo za polnilec telefona ali za kabel za povezavo z računalnikom, ta pa, kot omenjeno, ni priložen. Ko ta mobilni telefon odpremo, se nam na zgornjem delu prikaže TFT zaslon, ki prikazuje 128 × 160 točk v 65.000 barvah. Zaslon v tem času ne spada ravno med boljše, prej med slabše, a svojemu namenu lepo služi in je solidno viden tudi v sončnem vremenu. Ko smo ravno pri zaslonu, pa je omembe vredna še možnost nastavitve koledarja za ozadje notranjega zaslona. Na spodnjem delu odprtega mobilnika najdemo klasično tipkovnico z dobro odzivnimi tipkami, katere bi po mojem mnenju lahko bile malo večje. Sicer pa so tipke enakomerno osvetljene z belo svetlobo.

Imenik, sporočila, zadnji klici

Samsung SGH-X680 je sposoben v svoj spomin shraniti do 1000 različnih kontaktov, zato s kontakti ne bi smeli imeti problemov. Imenik je preprosto narejen in vanj lahko shranimo osnovne podatke. Telefon si lahko zapomni zadnjih 20 klicanih, 20 prejetih in 20 neodgovorjenih klicev. Z njim lahko pošiljamo tudi SMS sporočila, EMS sporočila, kakor tudi MMS sporočila. Mobilnik pa ne premore odjemalca elektronske pošte.

Pripomočki

Samsung SGH-X680 ima več ali manj standardne pripomočke, katere najdemo v večini mobilnih telefonov. Tako se v menijih nahaja organizator oziroma koledar, snemalnik zvokov, kalkulator ter alarm. Slednji zvoni tudi, ko je telefon ugasnjen, kar pri starejših Samsungih ni bilo mogoče. Poleg tega pa ima telefon tudi prostoročni zvočnik, preko katerega lahko poslušamo MP3-je na telefonu. Predvajalnik glasbe poleg MP3 datotek predvaja tudi AAC datoteke. Pri predvajalniku glasbe in filmov pa nastane problem. Mobilnik namreč nima razširitvenega mesta za spominske kartice, notranjega pomnilnika, namenjenega multimediji, pa ima zgolj 23,5 MB. Torej bomo lahko imeli na mobilniku zgolj par MP3-jev, ki nam bodo služili predvsem kot zvonjenje. Pri zvokih naj omenim le še to, da mobilnik podpira 40-kanalno polifonijo.

Fotoaparat

Fotoaparat pri tem mobilniku je ločljivosti 640 × 480 in omogoča 2× digitalni zoom, kar pomeni spodnjo mejo trenutno razpoložljivih fotoaparatov v mobilnih telefonih. To sicer ne pomeni, da je totalno neuporaben, saj boste lahko ob dobrih svetlobnih pogojih posneli kakšne uporabne slike za spomin. Za kaj več pa žal vgrajeni fotoaparat ni dovolj. Omembe vredno je še dejstvo, da ob avto portretiranju zunanji sivinski zaslon prikazuje sliko, tako da vidite, kaj slikate. S telefonom lahko snemamo tudi video posnetke z zvokom, katerih kvaliteta pa je primerna ločljivosti kamere, torej slaba.

Povezljivost

Samsung X680 spada med Triband telefone, torej se lahko poveže v GSM omrežja 900, 1800 in 1900. Na WAP se lahko poveže preko GPRS ali preko hitrejše EDGE povezave. Z zunanjim svetom se lahko poveže s pomočjo vgrajenega modrega zoba (Bluetooth). Povezati pa se zna tudi z računalnikom preko USB kabla.

Zaključek

Samsung X680 je povsem soliden mobilnik, namenjen mlajši populaciji ljudi, ki potrebujejo mobilnik predvsem za osnovno komunikacijo. Telefon ima enostavne menije in lep izgled tako, da bo med manj zahtevnimi kupci zagotovo priljubljen. Žal pa SGH-X680 ne premore razširitve spomina s karticami, kakor tudi ne boljšega fotoaparata. Če bi imel tudi to, bi mu bila pot do zvezd vsekakor odprta.

Posodil na test:
Mobitel d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Cena na dan testa:
202,00 € (48.407,30 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki