marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3 ure
V pripravljenosti:
160 ur
Tip baterije:
Li-Ion (800 mAh + etuijska baterija cca 750-800 mAh)
Dimenzije:
86 x 54 x 8.9 mm
Teža:
85g, 137g z etuijem

Tip zaslona:
TFT 256.000barv

Notranji pomnilnik:
80 Mb
Stopnja sevanja SAR:
0.97 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Usnjeni etui z dodatno baterijo, oblika, majhnost, bliskavica, dobri video posnetki in slike, diktafon, enostaven za uporabo, bluetooth, dober zaslon, mp3 predvajalnik

Proti

Premalo spomina, ni razširitvenega mesta za spominsko kartico, ni infrardeče povezave, samo GPRS, nikjer pa UMTS ali EDGE protokolov, reža za polnjene/sinhonizacijo/slušalke je malce nerodno postavljena

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Kalkulatorček

Samsung SGH P300


Samsung SGH P300

12.05.2007
Objavil: Klemen Sterle

Samsung P300 na prvi pogled in od daleč deluje kot kalkulator. Ja, prav ste prebrali – kot kalkulator. Dodatno k temu pripomore še usnjen ovoj, ki ga dobimo zraven. Ko odpremo ovitek in se prikaže telefon, so mi vsi najprej rekli: “ kaj pa je to? Kalkulator mogoče?”, jaz pa: ”neee to je telefon”. “Ajaaaaa....zgleda kot kalkulator”.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,3 Mpix
Povečava: 4x
samosprožilec
efekti
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

“No, pa ni”, rečem že ničkolikokrat. Roko na srce, od daleč res zgleda kalkulator, od blizu pa je čisto pravi pravcati telefon.

Izgled

Ko se znebimo podobe kalkulatorja pred sabo, ter opazimo funkcijske tipke telefona, se zazremo v precej tanek in majhen telefon. Še en telefon iz serije “tankih” (slim) telefonov, ki je povrh vsega velik še kot kreditna kartica. Če podam natančne mere so le-te 86 x 54 x 8.9 mm (velik praktično toliko kot kreditna kartica, debel za par njih), teža telefona pa znaša 85 gramov. Dodajmo seveda se nekaj gramov za usnjeni etui (v katerem je še dodatna baterija), ter milimetrov, ki prekrivajo sam telefon. Vse skupaj postane “malce” težje (137 g) in malenkost bolj okorno za nosit, vendar še vseeno brez strahu pred kakšnim “ceglom” v hlačah. Baterija je vrste Li-Ion z 800 mAh, položimo jo v spodnji zadnji del. Pred tem v za to namenjen prostor dodamo še SIM kartico, brez katere telefon ne deluje. Pokrovček, ki prekriva baterijo je zelo nestabilen in se zelo hitro sname. Mogoče je bilo to samo pri mojem testnem modelu. Na srečo je tu že zgoraj omenjeni usnjeni etui z dodatno baterijo, ki je vgrajena v etui. Baterija v tem ovitku naj bi bila s kapacitetami 750-800 mAh. Telefon damo v posebej za to narejen nastavek na etuiju, v katerem je nato telefon čvrsto nastavljen. Telefon spet lahko osvobodimo s hkratnim pritiskom na stranska gumba na ovitku.
Barva testnega telefona je bila metalična. Zaslon je TFT z 256.000 barvami in ločljivosti 220 x 176 pik, velik pa 35 x 28 mm. Kljub majhnosti je zelo dobro vidljiv (tudi na soncu).
Zaradi same majhnosti so tipke malce drugače razporejene, kot tudi drugače definirane. V centru imamo tako 4 smerno tipko za premikanje po menijih in hitre bližnjice. Potrditvene pete smeri ni (peta smer je ponavadi pritisk navzdol na navigacijskih tipkah), nadomešča pa jo gumbek OK. Zgoraj levo in desno sta funkcijska/potrditvena gumba. Sledita na levi strani gumbek OK, na desni zbriši/prekliči (gumbek z oznako C). Nato sledi spet v centru številčnica, ob strani pa imamo na levi gumb za klicanje/potrditev klica, nato zvezdico, ki ima še funkcijo pri zaklepanju, najbolj spodaj pa je lojtra (#). Dodatna funkcija tega gumbka je znižanje glasnosti telefona na brezglasnost. Na desni strani imamo zgoraj gumb zavrni/prekini klic, sledi gumbek za bližnjico do mp3 predvajalnika, čisto spodaj pa je ničla, z dodatkom omogočanja bliskavice pri fotografiranju.
Na desni zgornji strani je lociran fotoaparat, pa tudi v samem ovitku imamo ustrezno veliko luknjo, da lahko fotografiramo tudi z ovitkom. To nam omogoča hitra tipka na desni strani, s katero prikličemo funkcijo fotoaparata. Na desni bočni strani imamo tudi vhod za polnilec in pa USB kabel za povezavo z računalnikom (ter v nadalje sinhronizacijo) ter za slušalke. Na levi bočni strani je gumb za zviševanje in zniževanje glasnosti.
Malo nerodno je narejena reža za polnjene/sinhronizacijo/slušalke. Ko imamo telefon v etuiju, moramo, da lahko damo kabel v režo, etui najprej odstraniti, da lahko prej omenjene kable priključimo. Lahko seveda tudi ne odstranite etuija in poskusite kabel priključiti na bolj naporen in trši način.

Meni, klici, sporočila

Meni je klasičen. Ikone so razporejene v mreži, znotraj pa imamo seznamski način pregleda. Sam izgled telefona lahko seveda spremenimo z različnimi kožami (skins), ki so namesto tem in ozadji . Telefon lahko shrani do 1000 vnosov v imenik, ter 200 sporočil. Prikaže tudi 30 zgrešenih, prejetih in klicanih številk. Na voljo imamo hitro klicanje preko številčnice, vsakemu kontaktu v imeniku pa lahko dodamo lastno melodijo in sliko. Poleg navadnega tekstovnega sporočila lahko pošljemo še multimedijsko (mms) sporočilo ter e-pošto. Pošto seveda lahko tudi sprejmemo.
Telefon deluje v omrežjih GSM 900, 1800, 1900.

Pomnilnik, povezljivost, stanje baterije

Kar telefonu najbolj očitam, je da nima nikjer razširitvenega mesta za pomnilniško kartico. Tako smo omejeni na 84 Mb pomnilnika, od tega je 4Mb namenjeno izključno javanskim aplikacijam. S tem si milo rečeno res ne moremo preveč pomagati. Tako naložimo lahko nanj par mp3 skladb in posnamemo par fotografij in polnilnik je poln. Seveda lahko izpustimo mp3 skladbe in namenimo prostor bolj za kakšno aplikacijo ali pa več fotografij. Možnosti je več. Kljub temu prostor hitro pojenja.

Telefon ima možnost povezovanja z Bluetooth, USB kablom na računalnik, ter v svet z GPRS standardom (razred 10). Ni sledu o infrardeči povezavi, UMTSu ali EDGE-u. S te strani torej precej borno. Sinhronizacijski CD, ki je zraven v paketu nam spet ponudi enostavno sinhronizacijo in nasploh prijazen vmesnik za uporabnika.

Baterija naj bi zdržala okrog 3 ure v pogovornem stanju in 160 ur v mirnem (stand-by) stanju. Dejstva: zdrži recimo dobri dve uri, medtem, ko je baterijo potrebno napolniti dosti prej kot v 160 urah mirovanja. Polnjene baterije v etuiju poteka izključno preko telefona, saj etui sam nima svoje reže za napajanje.

Fotoaparat

Fotoaparat zna zajemati fotografije z ločljivostjo 1.3 MP, s štirikratno digitalno povečavo, na voljo pa imamo 6 resolucij snemanja od 1280x1024 pa tja do 128 x 96 pikslov . Določimo lahko kvaliteto posnetka (normalno, v redu, super kvaliteta), na voljo imamo tudi več zvokov zaslonke (tudi brez zvoka), poleg tega si lahko nastavimo fotoaparat, da slika po določenem času (izbiramo med 3, 5 in 10 sekundami), nastavimo lahko tudi hitro slikanje več slik zapored. Razne učinke, kot na primer kontrast lahko urejamo preko navigacijske tipke ali preko menijev, z navigacijsko tipko lahko tudi približujemo ali oddaljujemo sliko. Dodaten plus k fotoaparatu je uporaba bliskavice.
Kot vsi mobilni fotoaparati, ima tudi ta na voljo video snemalnik. Do njega dostopamo ali preko navigacijske tipke ali pa preko gumba na desni strani telefona. Kvaliteta snemanja, kot tudi posnetek sta zelo dobra, kamera pa se dobro odziva tudi na hitrejše premikanje. Omejitev pri snemanju, razen prostega spomina ni (je pri mms sporočilih, kjer je omejitev 100 kb za video). Slaba tolažba, če vemo, da imamo na voljo le 80 Mb spomina.

Aplikacije

Telefon ima svoj brskalnik (WAP 2.0), podpira javo (na telefonu samem imamo nameščenih par igric, ostalo vsebino, ki podpira ta jezik pa si lahko dodatno snamemo ali kako drugače pridobimo), na voljo je osebni organizator z do 400 vnosi, Mp3/AAC/AAC+ predvajalnik, diktafon (fajn zadevica, zopet z neomejenim časom snemanja – do izpraznitve spomina), možnost prostoročnega telefoniranja, štoparico, odštevalnik časa, svetovni čas, pretvornik, kalkulator, alarm. Se pravi, osnoven nabor aplikacij, ki ga malce začinita mp3 predvajalnik in diktafon. Vsekakor bi prišel prav še kakšen slovar.

Za na konec

Telefon je preprost za uporabo, vendar od njega ni pričakovati, da bo zasedel kako resnejše mesto v konkurenci. Po obliki je sicer edinstven, vendar ne verjamem da se bo prijel (vsaj do zdaj ga ni bilo množično opaziti). Nabor aplikacij je precej splošen, manjka mu tudi več spomina ali pa vsaj razširitev za spominsko kartico, fotoaparat tudi ni višek tehnologije, čeprav se da z njim posneti precej lepe in dobre fotografije in video posnetke, pa še bliskavico ima. Na trgu je sedaj že precej več telefonov, ki ponujano več in bolje za ta denar. Je pač bolj eksotičen telefon. Njegove kalkulatorske oblike ne bi zanemaril, saj je pomoje to bolj prednost kot pa ne. Nekaterim bo všeč tudi usnjen etui (seveda nekaterim tudi ne bo), meni je bil. Všeč mi je bila tudi ideja dodatne baterije v njem, ki bi bila dobrodošla pri kakem bolj baterijsko potratnem telefonu (seveda, če ne bi s tem preveč pridodala k sami teži telefona). Kdor ne pričakuje preveč od telefona, si pa želi majhnosti in udobnosti, ter je malce eksotično naravnan, bi mu moral telefon zelo ustrezati.

Navedena cena velja ob nakupu pri Mobitelu skupaj z 12 mesečno vezavo.

Posodil na test:
Mobitel d.d.
Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Cena na dan testa:
375,14 € (89.898,50 SIT)
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki