marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
230 ur
Tip baterije:
Li-Poly (780 mAh)
Dimenzije:
90 x 45 x 23 mm
Teža:
88 g

Tip zaslona:
TFT, 128x160 pik, 65.536 barv
Zunanji zaslon:
OLED, 64 x 96 pik, 256 barv

Stopnja sevanja SAR:
0,79 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Telefon ima odličen zaslon, nima zunanje antene, prenos podatkov preko GPRS pa deluje hitro. Presenetil nas je tudi zunanji barvni zaslon za slikanje samoportretov.

Proti

Telefon nima vgrajenega bluetooth vmesnika, prav tako pa pogrešamo predvsem števec podatkov GPRS in podporo slovenskemu jeziku ter odjemalca e-pošte.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Brez antene

Samsung SGH-E700


Samsung SGH-E700

19.12.2003
Objavil: Dare Gliha

Samsung SGH-E700 je že drugi telefon te znamke, ki je končno prišel tudi v Slovenijo. Spada med preklopne telefone. Že na prvi pogled opazimo, da telefon nima zunanje antene, kar je zelo prijetno presenečenje, saj se pri ostalih nemalokrat zgodi, da se nam antnna zatika v robove žepov. Na pogled je telefon zelo prijetne oblike in skladnih barv (na testu smo imeli telefon srebrno modre barve), deluje pa v dveh frekvenčnih območjih in sicer 900 MHz in 1800 MHz.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 5x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Na zgornji strain najprej zagledamo dokaj velik zunanji zaslon, ki je barvni in omogoča prikaz 256 barv (OLED tehnologija, 64 x 96 pik), nad njim se nahaja digitalna kamera, pod njim pa se blešči napis Samsung. Ob strani telefona imamo na levi dve tipki za uravnavanje glasnosti pogovora, ali za sprejem/preklic prihajajočega pogovora, na desni pa tipko za uporabo digitalne kamere. Na levi strani najdemo še odprtino za prostoročni set (ki je v kompletu), ki pa je zaščiten z gumijastim pokrovčkom.

Ko telefon odpremo, pa šele zagledamo pravi biser tega telefona, to je barvni zaslon velikosti 128 x 160 pik, ki temelji na tehnologiji TFT in prikazuje 65.536 barv. Moramo priznati, da slike na njem izgledajo odlično. Problem je edino v zaščiti zaslona, saj se na njem v trenutku pozna vsa umazanija. Tudi sama osvetlitev zaslona je zelo dobra. Na spodnjem delu telefona se razprostira tipkovnica, ki ima črne tipke ter modro osvetlitev, kar predvsem ponoči izgleda zelo lepo. Imamo dve funkcijski tipki, katerima se namembnost spreminja glede na izbirnik, ter smerne tipke, pri katerih pa moramo pograjati sredinsko tipko, saj le-ta ne opravlja funkcije za potrditev, pač pa samo za dostop do WAP-a. Drugače pa so tipke dobro odzivne ter dovolj velike, da s tipkanjem ne bomo imeli težav (čeprav so nameščene ena ob drugi). Naj omenimo, da telefon nima slovenskega jezika, kar zna biti za nekatere moteče.

Telefon ima skupno 8,3 MB pomnilnika, ki se deli na slike, zvoke, MMS sporočila ter digitalno kamero, dodatno pa imamo še 600 KB spomina za java aplikacije.

V kompletu s telefonom dobimo Li-Poly baterijo kapacitete 780 mAh, polnilec, navodila ter set za prostoročno telefoniranje (ki ima tipko za sprejem in končanje klica).

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V imeniku telefona najdemo prostora za 1000 kontaktov, katerim lahko dodamo tri telefonske številke, fax številko, elektronski naslov ter našo zabeležko. Vsem kontaktom, ki so shranjeni v pomnilnik telefona, lahko priredimo skupino (imamo jih pet in sicer Family, Friends, Partnership, Office in Other, imena pa jim lahko zamenjamo), lahko jim nastavimo določeno slikico (vendar lahko uporabimo samo prednastavljene, slike, posnete s kamero, ne moremo uporabiti), lahko pa jim dodamo lastno melodijo. Edina zamera Samsungu je ta, da lahko za lastno melodijo uporabimo samo tiste melodije, ki so že v osnovi vgrajene v telefon, ne moremo pa dodajati tistih, ki smo si jih sami namestili. Žal pa telefon ne podpira govornega izbiranja, kar zna predvsem za nekatere uporabnike biti precej velik minus.

Posebnost imenika je ta, da ne moremo izbirati prikaza samo imenika na SIM kartici ali pa samo na telefonu, zato je priporočljivo kontakte prenesti v pomnilnik telefona, ter jih nato na kartici izbrisati, kajti če imamo v telefonu dva enaka zapisa, bo samodejno prikazan tisti, ki je shranjen na kartici SIM (to pomeni, da odpadejo kakršne koli lastne nastavitve za določene kontakte).

Imenik lahko urejamo tudi s pomočjo računalnika, vendar pa si moramo najprej s proizvajalčeve strani prenesti program PIMS & File manager, ki to omogoča (prav tako pa potrebujemo tudi infrardeči (IR) vmesnik na računalniku).

Sporočila

Telefon podpira kratka sporočila (SMS), obogatena sporočila (EMS) ter multimedijska sporočila (MMS). V telefon lahko shranimo do 200 kratkih sporočil, ki lahko vsebujejo največ 1920 znakov, ki jih telefon razdeli na 12 sporočil (kar je lepo prikazano na zgornjem delu zaslona), pošljemo pa jih lahko več osebam, ki pa jih moramo sami dodajati, ker ne moremo izbrati skupine. Prav tako telefon podpira predvidevanje vnosa T9, ki pa na žalost tako kot izbirnik ni v slovenščini.

Multimedijskim sporočilom lahko dodajamo običajne priloge, to so slike, zvoki ter navaden tekst, prav tako pa nam je omogočen pregled nad velikostjo multuimedijskega sporočila (največja velikost je 80 KB). Imamo pa možnost sporočilom dodajati strani in tako poslati več stvari naenkrat. Tudi navadnemu tekstu lahko prirejamo velikost, barvo in stil. Pošljemo pa lahko isto sporočilo največ 20 kontaktom naenkrat in sicer na telefon ali pa na elektronsko pošto.

Seznami klicev, števci...

Telefon zabeleži po 20 sprejetih, neodgovorjenih in klicanih številk, ki jih razvrsti po skupinah, če pa pritisnemo tipko za klicanje enkrat, pa imamo vse te klice lepo označene z ikonami o vrsti klica. Telefon beleži tudi stroške pogovora, ki jih moramo nastaviti (vendar to še zdaleč ne pokaže prave vrednosti, saj se cena pogovorov spreminja glede na čas klica in paket, ki ga imamo izbranega pri svojem operaterju).

Prav tako nam telefon beleži čase pogovorov, in sicer za zadnji klic ter za vse dohodne in odhodne klice, prav tako pa lahko te čase ponastavimo. Nima pa telefon števca GPRS podatkov, kar je za nas razočaranje, saj tako ne vemo, kolikšna je bila količina prenešenih podatkov.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefon žal ne podpira profilov, je pa poskrbljeno za hitri dostop do tihega načina delovanja, saj le-tega vklopimo z daljšim pritiskom na tipko '#'. Ima pa telefon možnost predvajanja polifoničnega zvonjenja in nalaganja MIDI melodij (vendar njihova velikost ne sme presegati 30 KB), ki so lahko do 40-kanalne, le-te pa se na vgrajenem zvočniku slišijo zelo dobro. Lastne melodije lahko priredimo klicem, ne moremo pa jih prirediti skupini.

Slike zahvaljujoč dobremu ekranu izgledajo odlično. Na telefon si jih lahko pretočimo preko WAP-a s spleta ali pa iz računalnika preko infrardeče (IR) povezave ali kabla (ki pa ga ni v kompletu). Vse slike lahko nastavimo za ozadje, da pa nam slike ne bi kazil in nas motil napis operaterja ter ura, pa lahko le-to tudi izklopimo v nastavitvah zaslona.
Telefon podpira tudi javo, na voljo pa imamo 600 KB pomnilnika za naložene aplikacije.

Fotografiranje

Vgrajena digitalna kamera je grajena na tehnologiji CMOS in omogoča pet različnih velikosti ločljivosti (VGA 640 x 480, QVGA 320 x 240, QQVGA 160 x 120 in Mobile 128 x 120) ter 4 različne stopnje stiskanja (super fine, fine, normal in economy). Kamera omogoča tudi do 5-kratno digitalno povečavo, vendar se le-ta spreminja glede na velikost slike (2-kratno pri VGA, 5-kratno pa pri Mobile ločljivosti). Imena slik lahko sami določimo, shranjujejo pa se v .jpg zapisu.

Vgrajena CMOS kamera se samodejno prilagaja svetlobnim razmeram, na voljo pa imamo še pet že prednastavljenih razmer (normal shot, self shot, multi-shot (9 ali 15 posnetkov pri hitrem načinu ter 6 ali 9 posnetkov pri normalnem načinu), night mode, capture only), zato s tem telefonom hitro in enostavno naredimo nočne posnetke presenetljivo dobre kvalitete (glede na to, da je to še vedno mobilni telefon). Imamo pa možnost tudi ročno popraviti osvetlitev s pritiskom na desno in levo smerno tipko.
Zanimiva pa je možnost zajemanja samoportretov, saj imamo na voljo zunanji zaslon, ki nam prikaže 256 barv in tako vidimo pravo sliko še pred zajemom (glede na ostale telefone, ki imajo ponavadi majhno zrcalo).

Pripomočki (koledar, igre, alarmi)

Telefon premore vse običajne pripomočke, kot so koledar, opomnik, alarm, pretvornik (pretvarjamo lahko valuto, dolžino, težo, volumen, prostornino in temperaturo), štoparico, odštevalnik časa in igre.

V koledarju imamo nastavljen pregled celotnega meseca, kjer so lepo vidni tudi vsi nastavljeni sestanki in opomniki, saj se ta dan obarva drugačne barve, lahko pa tudi skočimo na določen dan, ki ga sami vpišemo.

Alarme imamo tri, t.i. jutranji alarm, za katerega lahko izberemo dneve, ob katerih nas naj budi (podoben sistem poznamo že od Siemensa), ter še dva običajna alarma (čeprav so si alarmi enaki, ima jutranji alarm grafični prikaz dnevov, ob katerih naj zvoni). Ne omogoča pa alarmi začasne izključitve, prav tako pa znate biti neprijetno presenečeni, če niste vklopili opcije 'auto power' na 'on', saj v tem primeru alarm ne bo zvonil.

V telefonu so že naložene tudi tri igre (Honey ball, Go! Manster in Bowling), dodatne igre pa si lahko na telefon pretočimo preko WAP-a in jave.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Samsung SGH-E700 ima vgrajen WAP 2.0 brskalnik, za hitrejše brskanje po spletu pa skrbi tako CSD kot hitrejši GPRS prenos podatkov razreda 10 (4+2), ki je tudi v praksi zelo hiter. Telefon nima možnosti HSCSD prenosa niti bluetooth povezovanja, ima pa vgrajen IR vmesnik. Prav tako ni priložen podatkovni kabel, ki pa, roko na srce, niti ni potreben.

Telefon je na test posodilo podjetje Mobitel d.d.

Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki