marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
150 ur
Tip baterije:
Li-Ion (800 mAh)
Dimenzije:
83,7 x 46,3 x 23,4 mm
Teža:
96 g

Tip zaslona:
TFT, 128 x 160 pik, 65.536 barv
Zunanji zaslon:
TFT, 96 x 64 pik, 65.536 barv

Stopnja sevanja SAR:
0,52 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Samsung SGH-E300 me je presenetil s prijetno obliko ter odličnim zunanjim barvnim TFT zaslonom, ki zna prikazati 65.536 barv. Telefon deluje kompaktno, tako da nisem imel občutka, da bi mi v rokah razpadel. Pohvaliti pa moram še tipkovnico.

Proti

Telefon nima možnosti bluetooth povezovanja niti vgrajenega odjemalca elektronske pošte, precej moteči pa znajo biti prevodi menijev v slovenski jezik. Moti me še potrditvena tipka, saj le-ta v stanju pripravljenosti prevzame vlogo hitrega dostopa do WAP-a.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Eden najmanjših preklopnikov

Samsung SGH-E300


Samsung SGH-E300

25.10.2004
Objavil: Dare Gliha

Samsung postaja eden vodilnih proizvajalcev mobilnih telefonov na svetu, zato se ni čuditi zmeraj večji priljubljenosti tudi pri nas. Začelo se je z zelo uspešnim modelom SGH-E700, ki je bil eden manjših preklopnih telefonov brez antene, če ne celo najmanjši. To priljubljeno serijo pa Samsung nadaljuje z modelom SGH-E300, katerega sem to pot testiral in je že v prodaji tudi pri nas.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Samsung SGH-300 se mi je prikupil že na prvi pogled, saj je telefon skladnih oblik ter dovolj majhen, da ga lahko nosimo skorajda kjerkoli. Čeprav ima ta model za razliko od SGH-E700 zunanjo anteno, le-ta ne kazi končnega izgleda (vsaj ne za moj okus). Mere telefona so 83,7 x 46,3 x 23,4 mm, teža znaša 96 gramov, ohišje pa je v kombinaciji sivo srebrne barve, kar nakazuje, da se le-ta spogleduje s poslovnim razredom.

Na pokrovu telefona se nahaja VGA kamera ter zunanji TFT zaslon, katerega dimenzije so 96 x 64 pik, prikazati pa zna kar 65.536 barv, s tem pa je Samsung prvi na našem tržišču, ki je za zunanji, pomožni zaslon uporabil tako barvno globino (kar je zelo dobrodošlo pri snemanju samoportretov). Pod zaslonom se nahaja še svetlobni indikator, ki sveti v različnih barvah. Pod telefonom najdemo priključek za polnenje, na vrhu priključek za slušalke (le-ta je pokrit z drsnim pokrovčkom), na levi strani se nahajata tipki za višanje in nižanje glasnosti (ali za zavrnitev klica, če je telefon zaprt), na desni strani pa najdemo še tipko za hiter dostop do menija za kamero ter priključek IR.

Na zadni strani telefona pa je poleg baterije še priključek za zunanjo anteno.
Ko telefon odpremo, zagledamo dokaj velik notranji TFT zaslon, le-ta meri 128 x 160 pik (kar je v tem razredu postal nekakšen standard), prikazati pa zna tako kot zunaji 65.536 barv. Nad njim se nahaja še zvočnik. Pod zaslonom pa najdemo tipkovnico, ki ima poleg numeričnih tipk še tipko za dostop do WAP-a (v meniju se le-ta spremeni v potrditveno tipko), okrog katere je štirismerna navigacijska tipka (če jo pritisnemo navzgor pridemo, do menija kamere, ostale tri pa lahko poljubno nastavimo), dve funkcijski tipki, tipki za prevzem in končanje klica ter tipko C. Predvsem me je motilo to, da tipka za dostop do WAP-a nima vseskozi potrditvene funkcije, saj se je velikokrat zgodilo, da sem nenamenoma imel pred sabo WAP strani. Tipke same so kvalitetno izdelane, dobro odzivne ter dovolj velike, da s tipkanjem nisem imel težav.

Samsung SGH-E300 deluje v dveh frekvenčnih območjih (GSM 800 in GSM 1800), vgrajeni pomnilnik pa je razdeljen na pododdelke in sicer na 4096 KB za slike, 2048 KB za videoposnetke, 1400 KB za MMS sporočila, 716 KB za zvonjenja, 512 KB za javo ter 100 KB za zvočne zapise (oziroma 5 zapisov po 30 s). Poleg telefona dobimo v prodajnem kompletu še 220 V polnilec, standardno 800 mAh Li-Ion baterijo (glede na to, da je Samsung kar veliko telefonom priložil dve bateriji, je tukaj žal ni bilo, čeprav bi tanka baterija dodatno polepšala telefon), slušalke ter navodila za uporabo.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V telefonu je prostora za 2000 vpisov, kar pomeni, da če enemu kontaktu priredimo več vpisov, se število prostih mest zmanjša. Kontaktom lahko tako priredimo več telefonskih številk (mobilna, službena, domača), elektronski naslov ter sliko klicočega. Le-to lahko nastavimo iz pomnilnika ali pa jo posnamemo preko vgrajene kamere, zaradi odličnega zunanjega zaslona pa je ta funkcija zelo uporabna. Vsem kontaktom lahko priredimo skupino, teh imamo 10, so pa na začetku brez imena, tako da jih lahko sami poimenujemo, zamenjamo pa lahko še ton zvonjenja, ton za sporočila ter sliko skupine.

Še vedno je ima samsung to posebnost, da ne moremo izbirati prikaza samo imenika na SIM kartici ali pa samo na telefonu. Zato bi vsem uporabnikom tega telefona priporočal, da si kontakte prenesejo na telefon, na kartici SIM pa jih izbrišejo (če imamo v telefonu dva enaka zapisa, bo samodejno prikazan tisti, ki je shranjen na kartici SIM). Lahko pa vse kontakte urejamo na računalniku s pomočjo programa EasyGPRS.

Sporočila

Sammsung SGH-E300 zna pošiljati tako kratka sporočila (SMS), obogatena sporočila (EMS), kot tudi multimedijska sporočila (MMS). SMS sporočila so lahko dolga do 918 znakov, ki jih pri pošiljanju telefon samodejno razdeli na več sporoči, prav tako pa nam pri pisanju pomaga predvidevanje vnosa T9, ki je v slovenskem jeziku. Pri MMS sporočilih lahko dodajamo že znane stvari in sicer melodije, slike (lahko jih dodajamo iz pomnilnika ali pa jo zajamemo tik pred pošiljanjem) ter besedilo. Žal telefon ne omogoča pošiljanja video posnetkov preko MMS sporočil, prav tako pa ne najdemo vgrajenega odjemalca elektronske pošte. V pomnilniku je za SMS sporočila na voljo 200 mest, za MMS sporočila pa 1400 KB.

Seznami klicev, števci...

Telefon si zabeleži po 20 prejetih, klicanih ter neodgovorjenih številk, vse pa opremi z datumom ter uro klica. V meniju klici so ti podatki lepo razvrščeni v skupine, če pa v stanju pripravljenosti pritisnemo tipko za vzpostavitev klica, pa se izpišejo v enem meniju (seveda so označeni z različnimi ikonami). SGH-E300 beleži še čas opravljenih pogovorov in sicer za zadnji klic, skupne odhodne klice ter skupne prejete klice. Še vedno pa Samsung ni dodal števca GPRS podatkov.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Že pri testu Samsunga SGH-E700 sem opazil pomanjkljivosti pri prevodu menija v slovenski jezik, zato sem upal, da bodo le-te do sedaj odpravljene, a žal temu ni tako. Naj omenim samo napako pri nastavitvi zvoka, kjer glasnost tipk dejansko pomeni glasnost zvonjenja. Ima pa ta telefon zanimivo opcijo tona tipk, kjer ob pritisku na določeno številko telefon le-to pove, vendar pa je tu dodatna napaka, saj jezik govora ni slovenščina (ne glede na jezik menija). Sam sem se omenjenih napak pri prevodu rešil tako, da sem uporabljal za jezik menija angleščino.

Še vedno pri Samsungu ne poznajo profilov, kot do sedaj pa so poskrbeli vsaj za hiter dostop do tihega načina, katerega vklopimo s tipko #. Telefon podpira večglasna zvonjenja in sicer MIDI melodije, ki so do 40 kanalne. Tudi slike zahvaljujoč dobremu zaslonu izgledajo dobro, ne glede na to, ali so pretočene preko spleta ali pa posnete z vgrajeno kamero. Seveda lahko te slike nastavimo za ozadja (seveda lahko napis operaterja ter uro izklopimo).

Fotografiranje

Vgrajena digitalna kamera omogoča štiri različne velikosti slikanja in sicer ločljivosti VGA 640 x 480, QVGA 320 x 240, QQVGA 120 x 120 ter Mobilna 128 x 120 pik, poleg ločljivosti pa lahko nastavimo še kakovost fotografije, izbiramo pa lahko med ekonomično, normalno, dobro in še odlično kakovostjo. Kamera omogoča tudi do štirikratno digitalno povečavo (v predstavitvi mobilnika sicer piše, da omogoča do petkratno). Dodatno je možno zajeti serijo 6, 9 in 15 slik zapored, ki jih lahko naknadno npr. sestavimo v animirano gif datoteko, dodana pa je še možnost nočnega slikanja. Za zabavni del skrbijo še različni okvirji ter samosprožilec (3, 5 ali 10 sekund).

Dolžina video posnetkov je omejena na 30 s, poleg videa pa se snema tudi zvok. Za predvajanje skrbi vgrajen predvajalnik. Prenos video posnetkov pa ni izvedljiv, saj se jih ne da prenašati preko MMS sporočil, niti tega ne omogoča program EasyGPRS, ki ga dobimo na strani proizvajalca (omogoča samo prenos slik s telefona in prenos slik ter melodij na telefon).

Pripomočki (koledar, igre, alarmi)

SGH-E300 ima običajne pripomočke, kot so koledar, alarm, pretvornik valute, kalkulator, opravila, govorna sporočila ter igre.

V koledarju imamo nastavljen pregled celotnega meseca, kjer so lepo vidni tudi vsi nastavljeni sestanki in opomniki, saj se ta dan obarva drugačne barve, lahko skočimo na določen dan, ki ga sami vpišemo, ali pa brskamo med vsemi vpisi.

Alarme imamo, kot je pri samsungu že v navadi, tri, in sicer jutranji alarm, za katerega lahko izberemo dneve, ob katerih nas naj budi, ter dva navadna alarma (tu naj omenim, da ikona za alarm ob predčasnem preklicu le-tega ne izgine z zaslona). Še vedno pa je potrebno za zvonjenje alarma, če imate čez noč telefon ugasnjen, vklopiti opcijo "avtonapajanje".

Igre so štiri že prednaložene (BubbleSmile, Fun2Link, MobileChess ter Ultimate Golf Challenge), dodatne pa si lahko na telefon pretočite preko jave.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Samsung SGH-E300 ima vgrajen WAP 2.0 brskalnik, za brskanje po spletu pa skrbi tako CSD kot hitrejši GPRS prenos podatkov razreda 8 (4+1), kar je manj kot je imel SGH-E700 (razred 10). Telefon nima možnosti prenosa HSCSD niti bluetooth povezovanja, ima pa vgrajen infrardeči vmesnik (IR). Podatkovni kabel prodajenemu paketu ni priložen.

Telefon je na test posodilo podjetje Mobitel d.d.

Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki