marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3 ure
V pripravljenosti:
do 280 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1000 mAh)
Dimenzije:
109 x 63 x 16,7 mm
Teža:
140 g

Tip zaslona:
2,24" 240×320 točk, 256.000 barv

Notranji pomnilnik:
4 GB

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Aparat je vsekakor zelo kvaliteten izdelek z odličnim predvajalnikom glasbe, vgrajeni zvočnik pa je resnično zelo kvaliteten. Cilj mobilnika je približati glasbene izkušnje tudi na mobilnike. Po mojem skromnem mnenju jim je to uspelo. Malo manj jim je uspelo pa pri samem osnovnem namenu mobilnega telefona - biti mobilnik. Naprava nikakor ni majhna, nikakor nima ogromnega zaslona in uporabniški vmesnik je izjemno preprost. Prav tako pisanje SMSov ni ravno nor doživljaj, ki bi si ga želel vsak sleherni uporabnik. Vendar.. zadevo so oblikovali Danci in ne samo kar eni Danci, to so ljudje iz firme Bang & Olufsen! Njihove včasih odbite a vseeno izjemne izdelke pa poznamo, mar ne?

Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Samsung

Glasbeni posebnež

Samsung Serenata by Bang & Olufsen


Samsung Serenata by Bang & Olufsen

27.12.2007
Objavil: Mitja Zupančič

Če vam pošteno priznam, nisem pričakoval, da bomo dobili kdaj na test posebneža, kot je Serenata. Kakšnega mnenja po slikah sodeč si niti nisem ustvaril. Mislil sem si samo: "kaj hudiča je pa to...". A vendar prišel je dan, ko vam lahko omogočimo tudi test omenjenega glasbenega mobilnika.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
ne podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Prvi vtisi

Serenata je bila izdelana v Samsungovi tovarni v Koreji. Oblikovan pa je bil s strani Bang & Olufsenovega oblikovalca Davida Lewisa. Inspiracijo je bojda dobil po izdolblenem kamenju na plaži. Oblika je vsekakor posebna, sicer pa to velja za večino B&O izdelkov, vendar omenjeni izdelki slovijo tudi po svoji kvaliteti zvoka. Enako je s Serenato, ki od sebe da res fantastičen zvok. Verjetno enega najkvalitetnejših med mobilniki. Danci pravijo, da je mobilnik prava mala glasbena skrinjica in šele nato telefon. Nekako jim je za verjeti, predvsem zato, ker mobilnik nima tipkovnice. Navigacijski kolešček pa spominja malo na Appleove iPode.

Rokovanje, zaslon

Kako torej rokujemo z mobilnikom? Hmm, dokaj preprosto. Navi kolešček namreč služi za pisanje SMSov, MMSov, kot tudi za pisanje telefonskih številk pri klicanju. Kako pa? Pri pisanju SMSov se nam na dnu zaslona prikažejo po tri črke. Tako, kot na mobilni tipkovnici. Torej abc, def, ghi... S koleščkom izberemo črko in pritisnemo sredinsko potrditveno tipko. Tako gre to za vsako črko posebej. O slovarju T9 tukaj ni govora, telefon namreč ne podpira slovenskega jezika.

Podobno gre tudi za pisanje telefonske številke. Nariše se nam okrogla številčnica in pač izberemo številke tako, kot smo izbirali črke. Torej kombinacija vrtenja navi koleščka in sredinske potrditvene tipke.

Zaslon premore ločljivost 240 x 320 pik in se ponaša z diagonalo nekje okoli 5,7 cm. Je pa zadeva občutljiva na dotik in to precej zanimivo izdelana. Primer: Na P serijah od Sony Ericssona ali na dlančnikih je zaslon mehak in se malo vdre, ko klikamo po njem. Na Serenati pa je zaslon popolnoma fiksen in se ne "vdira" popolnoma nič. Nežno se recimo dotaknemo zgornjega levega kota in se nam odpre rdeče obarvan glasbeni predvajalnik.

Glasbeni predvajalnik, uporabniški vmesnik, programovje

Kot sem že omenil, se s pritiskom v levi zgornji kot zaslona odpre rdeče obarvan glasbeni predvajalnik. V pripravljenosti ima mobilnik svetlo modro temo. Upravlja se tako, kot večina stvari preko navi koleščka. Prav tako za določene funkcije (dodajanje skladb v seznam predvajanja, dodajanje med priljubljene, bass boost...). Skladbe se preskakuje s pritiskom na spodnji desni ali levi kot zaslona. Stvar poteka lepo, elegantno in brez kompliciranja. Glasbeni vmesnik je preprost, pesmi izberemo na podlagi izvajalca, zvrsti, albuma.. Če pa nam ni toliko do glasbe si pa lahko predvajamo tudi kakšne avdio knjige. V primeru, da ravnokar predvajamo glasbo in nas nekdo nujno želi doklicati, se glasba utiša, po končanem klicu pa se predvajanje nadaljuje. Prav tako lahko vse skupaj poslušamo preko vgrajenega modrega zoba. Kupiti moramo še zunanje modrozobe zvočnike in žur se lahko prične. Po zaslugi bluetootha ne bo nobenih motečih kablov. Da se pa vse to zgodi, pa je treba naprej odpreti zvočnik. To storimo tako, da spodnjo ploščo mobilnika potisnemo stran od sebe.

Glasbe pa bo dovolj za nekaj časa. Namreč mobilnik ima kar 4 GB vgrajenega pomnilnika.

Uporabniški vmesnik ne more prikriti tega, kdo je proizvajalec - Samsung. Vsaj tip črk je izjemno podoben, če že ne enak. Sama struktura je pa popolnoma drugačna. Tako imamo vpogled v seznam funkcij. S koleščkom se pomikamo gor ali dol in to je to. Dovolj preprosto, vendar kljub temu sem še vedno pogrešal klasično tipkovnico. No, sicer pa jaz definitivno nisem ciljni kupec. Za glasbo raje uporabljam kaj drugega (kvalitetnejšega), kot je mobilnik, čeprav Serenata nikakor ni slab predvajalnik glasbe. Daleč od tega.

O kakšni personalizaciji ni potrebno zgubljati besed, ker je ni.

Glede programov mobilnik ne predstavlja ravno mokre sanje vsakega poslovneža. Niti mu tega ni treba, ker to ni njegov namen. A vendar je prisoten dovolj zmogljiv koledar z organizatorjem. Prav tako bomo preko kalkulatorja kaj na hitro preračunali in preko pretvornika valut kaj pretvorili ali pa si bomo zabeležili kakšne glasovne oznake. Dovolj za povprečnega glasbenega uporabnika.


Povezljivost

Mobilnik je zajadral v najnovejše tehnološke vode. Tako že podpira standard HSDPA, nima pa na voljo EDGE-a, WLAN-a ali infrardeče povezave. Sicer pa s podporo HSDPA omogoča dovolj hitro surfanje ali pretakanje datotek, da slednjih standardov verjetno niti ne potrebuje, seveda če predpostavljamo, da naš operater omogoča te najnovejše tehnologije.

Ima seveda modri zob, ki se, kot že omenjeno, poveže s kakšnim modrozobim "dockom", kjer se potem predvaja glasba. Ali pa priklopimo kakšne modrozobe slušalke tako, da nam ravno ne majhen mobilnik ni treba držati v rokah. Razen seveda, če ga namenoma držimo v roki, da se vidi razkošje :-)

Posodil na test:
Janus Trade d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki