marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 15 ur
V pripravljenosti:
do 600 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1500 mAh)
Dimenzije:
118 x 56 x 10,9 mm
Teža:
116 g

Tip zaslona:
16 Mio barv Super AMOLED, 480 x 800 točk, 3,3"

Notranji pomnilnik:
2 GB
Operacijski sistem:
Bada OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Samsungov Wave je zanimiva igračka, strojno opremo ima enako, če ne boljšo trenutnim zastavonošam pametnih mobilkov, zelo lepo dodelan operacijski sistem. Možno si ga je tudi zelo dobro spersonalizirati in nudi res veliko. Oblika je prav tako simpatična in zaslon je vrhunski. Kaj več bi si še človek želel? Zanimivo bo edino videti, kako se bo prijel nov OS. Android je namreč izredno popularen, Symbian je praktično v vsaki Nokiji, Apple si tudi reže lep kos pogače, RIM tudi ne spi.. Kakor bo - pa bo, dejstvo ostaja, da je Wave zelo dober mobilnik.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Novi val

Samsung S8500 Wave


Samsung S8500 Wave

21.05.2010
Objavil: Mitja Zupančič

Samsung z modelom S8500 Wave orje ledino. Eden izmed najnovejših mobilnikov Korejskega proizvajalca se namreč baha s popolnoma novim operacijskim sistemom Bada. Bada v prevodu iz korejskega jezika pomeni Ocean in za cel ocean ljudi naj bi bil S8500 primeren. Povedano drugače, OS Bada je namenjen množicam za privlačno ceno in funkcionalnostjo pametnih telefonov.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled, zaslon in tipkovnica

Na prvi pogled je mobilnik lično oblikovan, nekakšna zmes kovine in plastike. Z slabimi 11 milimetri debeline je tudi prijetno tanek in sede v vsak še tako natrpan žep.

Ob strani so klasične tipke za uravnavanje glasnosti/približava, sprožilec za kamero in tipka namenjena zaklepu zaslona. Na vrhu bomo našli microUSB vrata, 3,5 mm vhod za slušalke s klasičnim konektorjem in pa glasen zvočnik. Sprednja stran se ponaša s tipko v obliki kare, katera služi za dostop do menija in z daljšim pritiskom dostop do upravljalnika opravil. Tako je, S8500 zmore večopravilnost. Ob tipki v obliki kare sta še klasični dve za prevzet in končat pogovor (izhod iz aplikacij).

Zaslon je z ločljivostjo 480 × 800 točk izjemen. Ponaša se s tehnologijo super AMOLED in je zlahka berljivi tudi na soncu (ob prilagoditvi svetilnosti). Za popolno uporabniško izkušnjo se pa lahko pohvali tudi s kapacitivno tehnologijo dotika. O kapacitivni tehnologiji smo že govorili v testu nekega prejšnjega mobilnika, naj le dodam, da nežnejšem spolu, ki upravlja mobilnik samo z nohti po vsej verjetnosti ta tehnologija ne bo ugajala. Potrebna je namreč uporaba blazinic prstov ali posebnega pisala (ni priloženo).

Tipkovnica je le virtualna, vendar lahko izbiramo klasičen angleški razpored (QWERTY) ali slovenski (ERTŽZU). Na angleški ni prisotnih šumnikov, so le na slovenski. Škoda, da se niso odločili za podobno potezo, kot jabolčniki. Namreč z daljšim pritiskom na črko C se nam pojavijo opcije C, Č, Ć. Za moje pojme boljša rešitev, kakor nenehno preklapljanje med tipkovnicama. Oziroma, težki patrioti se bodo verjetno kar fiksno odločili za ERTŽZU, kjer ni tujih črk Q, W, Đ, Y, Ć...

Začetni zaslon

Začetni zaslon je zelo podoben Androidovemu, na voljo je 5 namizij. Vseh pet je možno poljubno spersonalizirati in s klikom na zobnik (v levem zgornjem kotu) se nam prikažejo na dnu bližnjice do widžetov. Potegnemo jih na namizje in po želji še prenastavimo. Tako si preprosto na namizje namečemo tiste zadeve, ki jih vsakodnevno potrebujemo. Skakanje po menijih za vsako malenkost tako odpade.

Se pa podobno, kot pri Androidih z vrha potegne vrstica, kjer nas opozarja na prihajajoče evente, sporočila in kjer se z lahkoto odklopi ali vklopi bluetooth, WiFi in ostali pripomočki.

Naj vas opozorim, da se ikone v meniju menjajo. Sam sem naprej debelo pogledal, kaj se dogaja. Namreč vsakič so bile drugače razvrščene. Hec je v tem, da najbolj klikane ikone ostanejo vedno na prvi strani, manj uporabljene pa se pomikajo na drugi ali tretji zaslon.

Operacijski sistem

Več o operacijskem sistemu Bada si lahko preberere tukaj: Vse o operacijskem sistemu Bada

Telefoniranje in sporočanje

Telefoniranje na S8500 je preprosto opravilo. Ali poiščemo po imeniku želeno osebo ali aktiviramo klasično virtualno alfanumerično tipkovnico, odtipkamo številko in naprava začne klicati. Mogoče je malce nerodno le to, da je mobilnik na robovih elegantno zaokrožen in s poliranim aluminijem tudi gladek. Osebno imam raje malce bolj škatlaste vogale mobilnika, kjer je ergonomija bistveno boljša. Mogoče je pa tudi nekaj v navadi.

Wave zmore vse moderne načine sporočanja in ima dodane v meniju in med widžeti tudi bližnjice za facebook, twitter, gmail. Vse za vašo čimboljšo storilnost :).

Kamera in večpredstavnost

Kamera s 5 megatočkami je dobra opcija za zajemanje slik. Pohvali se z stabilizatorjem slik, zaznavanjem nasmehov in mežikanja, dobrim makrom in filmčkom v HD ločljivosti 1280×720 točk, pri nekje 30 sličicah na sekundo. Prav tako ima nameščeno močno LED bliskavico. Posnetki so, tako kot pri večini mobilnikov najboljši zunaj, na naravni svetlobi. V notranjih prostorih zadeva še vedno nikakor ni dorasla najcenejšim kompaktnim namenskim fotoaparatom.

S8500 ima, kot je pri Samsungu v navadi tudi DivX podporo. Preprosto si film naložimo na pomnilniško kartico (bojda do 32 GB) preko modrega zoba, kabla, bralnika kartic.. in prednaloženi predvajalnik ga bo brez težav zagnal, previjal in celo predvajal 5.1 zvok na slušalke.

Nameščena programska oprema

Vse bolj so v modi razni facebooki, twitterji in podobni spletni nujniki za uporabnike, ki morajo biti vedno in vsepovsod v kontaktu s prijatelji. Tudi Wave ni izjema, prednaložene so namreč aplikacije za komunikacijske namene in pa tudi klasična orodja, prisotna pri vseh mobilnikih - kalkulator, zmogljiv koledar, kakšna igra, beležka, celo FM radio.. Več se dobi v Samsungovi spletni trgovini SamsungApps. Imajo že kar lepo število aplikacij za Bada operacijski sistem. A vendar trgovina zaenkrat še ne omogoča kupovanja aplikacij. Pretočimo si lahko samo brezplačne. Potrebno bo tako, kot z vsako noviteto malce počakati, da se zadeva standardizira, pridobi na popularnosti in šele nato zaživi (ali pa ne) tako, kot je treba.

Povezovanje, navigacija in pomnilnik

Wave ima za današnje razmere praktično vgrajene vse moderne načine povezovanja, prisoten je Wi-Fi b/g/ in celo "n" standard, HSDPA, HSUPA, bluetooth 3.0 so že samoumevni načini povezovanja, tako kot tudi GPRS, EDGE, vse kakopak razreda 10. Pravzaprav ima Wave v primerjavi z dražjo konkurenco celo nameščene najnovejše standarde in različice in tudi 1 GHz Cortex A8 procesor proizvajalca ARM. Ni slabo, ne?

Prednaložena je aplikacija "Krmarjenje". Bazirana je na Route66 z Navteqovimi zemljevidi. Nekaj se sicer brezplačno da igrati, a za kakšno resnejšo uporabo bo potreben nakup licence in prenos zemljevidov s spleta (nikar preko mobilnega omrežja, razen če imate zakupljene količine).

Obstajata dve različici S8500. Ena z 2 GB pomnilnika (testna) in še z 8 GB pomnilnika. Na voljo je tudi reža za microSD pomnilniško kartico. Telefon naj bi prebavil bojda do nekje 32 GB brez večjih težav.

Maloprodajna cena pri slovenskem uvozniku znaša 429,00 € za model z 2GB pomnilnika in 459,00 € za model z 8GB pomnilnika.

Zahvaljujemo se Andreyu Kaplanu za posojo mobilnika.

Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Cena na dan testa:
429,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki