marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 250min (3G)
V pripravljenosti:
do 300 ur (3G)
Tip baterije:
Li-Ion (1080 mAh)
Dimenzije:
109 x 54 x 14.2 mm
Teža:
119g

Tip zaslona:
Kapacitivni, WQVGA, 16M TFT, 3.0"

Notranji pomnilnik:
130 MB
Stopnja sevanja SAR:
0.684 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Modri zemljan je zanimiv mobilnik, izdelan iz okolju prijaznih elementov, porabi malo električne energije, ima simpatično obliko, dober zaslon, vse moderne standarde povezovanja..

Proti

Odsotnost operacijskega sistema malce okrni uporabniško izkušnjo, posebej GPS ne pride do izraza. A kljub temu bo mobilnik kakšnemu lastniku Toyote Prius ali kakšnega drugega hibrida kar lepo pristojal. Če le ni prezahteven.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Modri zemljan

Samsung S7550 Blue Earth


Samsung S7550 Blue Earth

01.02.2010
Objavil: Mitja Zupančič

Tudi v Evropi se, tako kot preko luže vse bolj pojavlja nov trend, sam bi si upal celo hudobno pripomniti "modni" trend ekologije. Seveda s tem ni nič narobe, prej nasprotno... dokler ne gre vse skupaj le za marketing.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: 4x
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
dve kameri
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled, zaslon in tipkovnica

Ali gre pri testiranem primerku za marketing ali zgolj le za ekološko izdelan mobilnik, presodite sami. Ekologije je namreč prisotna, že pri prodajni škatli. Izdelana je iz reciklirane embalaže in jo lahko kasneje uporabimo za stojala za peresa, okvir slik in še kaj bi se našlo. Vendar o tem kasneje...

Blue earth, kot že ime pove je tako, kot naša ljuba Zemljica v modri barvi. Izdelan je iz recikliranih plastenk in ima na hrbtni strani vgrajene solarne celice za polnenje baterij. To seveda ne pomeni, da sedaj ne potrebujete več polnilca, celice pripomorejo le k daljši avtonomiji baterije. Imajo pa tudi slabo stran - praktično stran, postanejo namreč precej hitro zamaščene in polne prstnih odtisov.

Mobilnik ima veliko podobnosti s hišnim bratom Corbyjem. Tako ima tudi modri zemljan kapacitivni zaslon na dotik, pri katerem je potreben le nežen dotik za upravljanje z uporabniškim vmesnikom. Ponaša se z ločljivostjo 240 x 400 točk na diagonali treh palcev, kar v današnjem svetu mobilnikov ne predstavlja nikakršne revolucije, kljub temu pa je dober zaslon, le na soncu se ne smete gibati kaj preveč. Tam namreč postane težko berljiv.

Tipkovnica je klasična mobilna alfanumerična, vendar le virtualna. O virtualni QWERTZ pri takšni velikosti ekrana ni potrebno zgubljati besed, vendar tudi alfanumerična popolnoma služi namenu, posebej če naučite T9 vmesnik kakšno besedo ali dve. Seveda je možno T9 popolnoma izklopiti.

Operacijskega sistema naprava nima. Ima klasičen Samsungov uporabniški vmesnik z widgeti, multi zasloni in klasično - mogoče za nekoga malce nerodno strukturo menijev. Tako, kot na začetnem zaslonu imamo tudi v glavnem meniju kar tri zaslone ikonic v razmerju 3x4. Se pravi v prvem zaslonu 12, v drugem 12 in v tretjem 6 ikon. Vse tri zaslone upravljamo s preprostim zdrsom prsta levo ali desno po zaslonu.

Prednaložene aplikacije bodo nezahtevnim uporabnikom popolnoma zadoščale, nekaj je tudi iger a niso ravno nek vrhunski izdelek.

Koledar je dovolj dober in nudi večinoma vse, kar si moderen poslovnež ali zahtevnejši uporabnik zaželi. Kot pa se za eko mobilnik spodobi ima v koledarju vpisane tudi vse eko dneve.

Začetni zaslon

Kot že omenjeno imamo na začetnem zaslonu možnost uporabe tako imenovanih widgetov oz. bolje rečeno bližnjic do raznih aplikacij v meniju. Podobno, kot pri večini novejših Samsungov jih je možno premikati po zaslonu ali umakniti v levi stolpec. Tudi v meniju so na voljo trije zasloni, vsakega si lahko po svoji volji personaliziramo in nanj namečemo ikon toliko, kot nam srce poželi, pardon zaslon.

Telefoniranje in sporočanje

Kot že omenjeno mobilnik uporablja za tekstovno komunikacijo virtualno alfanumerično tipkovnico z opcijskim T9 vmesnikom. Zadeva je po zaslugi kapacitivnega TFT zaslona lepo odzivna in ne predstavlja kakšnih večjih težav pri pisanju. Taka tehnologija ne more prekašati fizičnih tipk a kljub temu opravi svoje delo korektno.

Samo telefoniranje ni nič posebnega, malce je potrebno pograjati hitro klicanje, saj deluje le na številke in ne na imena v imeniku. Za moje pojme neuporabno.

Mobilnik tudi nima tipala približevanja, tipkovnica se avtomatsko zaklene. Ob klicu je brskanje sicer omogočeno vendar pred tem bo potrebno odkleniti tipkovnico.

Naj še omenim, da se bodo zgrešeni klici na zaslonu izpisali v obliki widgetov.

Kamera in večpredstavnost

Ekolog ima vgrajeno kamero z 3,15 mega točkami, vendar brez avtomatskega ostrenja slike (autofocusa). Kamera je sama po sebi sicer zelo preprosta in udobna za uporabo, ni nekaj spektakularnega, posebej ker nima niti bliskavice, a kljub temu so algoritmi za obdelavo slike dovolj dobri za solidno kvaliteto. Dodan je tudi detektor nasmeškov. Ob vklopljeni funkciji tako mobilnik "preži na nasmeh tarče" in se sproži, ko zazna ustrezno grimaso, v tem priemru nasmeh na obrazu.

Slabša stran je kvaliteta video posnetkov v le QVGA ločljivosti s 15 sličicami na sekundo.

Mobilnik zmore prebaviti audio formate v obliki MP3, WMA, eAAC+. Skratka si bomo lahko namestili skoraj celotno audio zbirko (če jo posedujemo v nekem normalnem obsegu), posebej če dokupimo 16 GB pomnilniško kartico. Vse skladbe lahko uporabimo tudi za zvonjenje.

Če ste bolj "kratki" z glasbo in so Vam bolj pri srcu video posnetki (recimo določena nadaljevanka), pa so podprti sledeči formati: H.263, H.264, MP4, WMV. Vse to zmore že prednaložen multimedijski predvajalnik, potrebna bo le kakšna konverzija iz AVI formata.

Nameščena programska oprema

V prvem glavnem meniju bomo videli ikono Google. Kaj se nam odpre? Odprejo se nam nastavitve za googlov e-poštni predal gmail, standardne googlove zemljevide in kakopak iskalnik preko spleta.

Zanimiva je tudi aplikacija "Eko hoja". Ta nam namreč meri korake, koliko smo pokurili kalorij in nas obenem obvešča koliko Co2 smo prihranili, ko smo izbrali hojo namesto avtomobila. Na začetku bo potrebno vnesti še nekaj podatkov, recimo vašo višino, težo, ali vozite dieselski avtomobil ali bencinski, itd.

Prisoten je tudi bralnik RSS novic in pa ikona - skupnosti. Tukaj je možno naložiti vaše Facebook, Flickr, Youtube, Picasa in ostale pritekline naložiti na strežnike omenjenih aplikacij. Mobilnik bo že sam prilagodil velikosti slik na potrebno in jih nato tudi poslal.
Pregledovalnik dokumentov mi je deloval dovolj hitro, malce težav je nastalo le s premikanjem levo, desno gor in dol. Podpira pa praktično vse officove dokumente.

Povezovanje, navigacija in pomnilnik

Mobilnik deluje v omrežnih pasovih GSM 850, 900, 1800, 1900 in HSDPA 900, 2100. Prenos podatkov bo ob dovolj dobrem signalu hiter in učinkovit. Preko HSDPA naj bi povezava v teoriji tekla do 3.6 Mbps, GPRS pa je razreda 12. Mobilnik ima prav tako vgrajen Wi-Fi standard različice 802.11 b/g, Bluetooth 2.1 z A2DP podporo in ostale današnje standarde povezave. Odstoten je edino že nekaj let preživel infrardeči standard.

Vgrajen je GPS modul, vendar ima svoje omejitve. Nameščeni so namreč le Googlovi zemljevidi, kakšne druge programske opreme žal zaradi generičnega uporabniškega vmesnika ni možno naložiti. Tako, da se bo potrebno zadovoljiti kar s prednaloženimi zemljevidi.

Vgrajenega pomnilnika je 130 MB, za popolnoma osnovno uporabo mobilnika z nekaj 10 skladbami v recimo mp3 formatu popolnoma dovolj. V primeru, da želite imeti kakšno večji zbirko glasbe ali video posnetkov pa bo treba seči po pomnilniški kartici. Blue Earth podpira microSD kartice, do velikosti 16 GB.

Prodajni paket

V izjemno ekološkem prodajnem paketu bomo našli že omenjeno škatlo izdelano iz recikliranega papirja. V njej je še nekaj dodatnih kosov za kreativno izdelavo nosilca peresnikov ali okvirjev slik. Prisoten je še ekološki polnilec z izjemno nizko porabo električne energije, slušalke za prostoročno telefoniranje in navodila za uporabo.

Posodil na test:
Janus Trade d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Cena na dan testa:
338,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki